دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

علت و روش درمان خلط گلو در نوزادان

  • ملیحه بال افکن
  • ۲۶ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

در واقع درمان خلط گلو در نوزادان چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با دلایل ایجاد و راهکار های درمان آن آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی یکی از مشکلاتی که ممکن است برای نوزادان رخ دهد خلط گلو و یا خس خس سینه است که در گاهی اوقات می تواند برای نوزاد بسیار ناراحت کننده و آزار دهنده هم باشد که علاوه بر ناراحتی نوزادان باعث ایجاد نگرانی در میان والدین نیز شده است.

وجود خلط گلو در نوزادان

بهتر است بدانید که در واقع وجود خلط به عنوان یک ماده لزج و چسبنده در انتهای گلو می تواند بسیاری از والدین را نگران کنند. از آنجایی که غشاهای مخاطی اغلب به عنوان ماده ای محافظت کننده از سیستم تنفسی از خلط استفاده می کنند ممکن است تا زمان طولانی حتی پس از سرماخوردگی نیز ترشح شوند.

به صراحت می توان گفت که عوامل مختلفی مانند عفونت سینه و گلو، ویروس ها، گرد و غبار و آلرژی ها در ایجاد این ترشحات تاثیرگذار خواهند بود. در واقع به خاطر اینکه در انتهای گلو این مایعات وجود دارند در صورت تنفس گرد و غبار تشدید شده و باعث خس خس سینه نوزادان خواهند شد.

نشانه های خلط گلو در نوزادان

علل خلط گلو

توجه داشته باشید که وجود خلط گلو در میان نوزادان دلایل مختلفی از یک عفونت گلو ساده گرفته تا یک ناهنجاری عروقی و مادرزادی خواهد داشت که در ادامه برخی از آن ها را شرح داده ایم.

  • آلرژی:

 به صراحت می توان گفت که اولین دلیل ایجاد کننده خلط گلو و خس خس سینه نوزادان آلرژی است که به مرور باعث می شود بدن خلط اضافه ای ایجاد کند و از آنجایی که خود کودک و یا نوزاد نمی تواند خودش بینی یا گلو را پاک کند مجراهای تنفسی اش به تدریج بسته و یا باریک خواهد شد.

چنانچه نوزاد به یک ماده مانند گرد و غبار حساسیت داشته باشد بدن او این مواد را به عنوان یک ماده خارجی می شناسد که این امر باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن در مقابل آن ایستادگی کند و در نهایت باعث تنگ شدن دوچندان مجراهای تنفسی شود. البته که این خود این امر نیز باعث وجود فضای کم به منظور انتقال هوا خواهد شد و می تواند یکی از علل ایجاد سوت در نوزادان نیز باشد.

تاثیر آلرژی در خس خس سینه کودکان

  • التهاب نایژک:

همچنین التهاب نایژک و یا برونشیولیت نیز یکی از عواملی خواهد بود که به ندرت می تواند باعث ایجاد خس خس سینه و یا خلط گلو در نوزادان شود. این عارضه اغلب پس از ۴ هفته علائم خود را نشان می دهد به گونه ای که نوزادتان در طول این ۴ هفته کاملا سالم به نظر می آید و پس از چهارمین هفته سرفه های خشک و گاهی اوقات استفراغ در او آشکار خواهد شد که می توان یکی از عوامل جدی برای این عارضه به شمار آید.

  • بیماری آسم:

یکی دیگر از عارضه هایی که ممکن است باعث ایجاد خلط گلو در نوزادان شود بیماری آسم می باشد. اغلب نوزادانی که مبتلا به آسم هستند دارای مجرای هوایی حساسی خواهند بود که این حساسیت در مقابل موارد از جمله دود سیگار و آلودگی هوا باعث ملتهب شدن ریه ها می شود و در نهایت منجر به خس خس سینه سینه و خلط گلو خواهد شد. همچنین لازم است بدانید که نشانه های آسم اغلب در طول شب بدتر می شوند و بسیار هم آزاردهنده و ناراحت کننده خواهند بود.

دلایل خس خس سینه در نوزادان

  • رفلاکس معده:

همچنین رفلاکس معده نیز می تواند در ایجاد خلط در گلو بسیار موثر باشد که امروزه با عنوان GERD شناخته می شود. در واقع رفلاکس معده به شرایطی گفته خواهد شد که اسید معده درون مری ریخته شده و این امر سبب می شود تا مقداری کمی از آن اسید در ریه ها تنفس شود. این امر موجب تحریک و تورم راه های هوایی شده و در نهایت آن ها را باریک و باریک تر خواهد کرد.

بهتر است بدانید یکی از موارد موثر در کاهش رفلاکس، گرفتن آروغ نوزاد به طور منظم است که بایستی زمان انجام آن رعایت شود تا خطر ابتلا به بیماری رفلاکس معده تا حد زیادی کاهش پیدا کند.

  • عفونت:

عفونت نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده خلط در گلو است که می تواند شامل مواردی مانند عفونت های تنفسی تحتانی از جمله برونشیولیت و ذات الریه و عفونت تنفس فوقانی باشد. عفونت تنفسی فوقانی اغلب با عنوان سرماخوردگی شناخته می شود عامل اصلی ایجاد کننده تنفس های پر صدا خواهد بود اما تنها گاهی اوقات باعث ایجاد گرفتگی در مجرای هوایی تحتانی خواهد شد. معمولا این عفونت نیاز به درمان خاصی ندارد و می توانید با استفاده از مایعات فراوان و مراقبت های منظم به بهبود و رفع آن کمک کنید.

عفونت های شایع در گلوی کودکان

  • بیماری نقص ایمنی بدن:

این نوع بیماری شامل درد های عضلانی، سردرد، سرگیجه و سرفه همراه با خلط رنگی یا خونی و کاملا غلیظ خواهد بود. در واقع بیماری های نقص ایمنی منشایی ژنتیکی دارند و اگر نوزاد دارای سابقه خانوادگی باشد راه خاصی برای پیشگیری از آن وجود نخواهد داشت.

  • اختلال در عملکرد بند ناف:

همانطور که می دانید ناف در جنین وسیله رساندن خون، اکسیژن و مواد غذایی از جفت به جنین و تامین نیاز های او خواهد بود. اختلال عملکرد بند ناف شامل نارسایی های تنفسی و ایجاد خلط در گلوی نوزاد خواهد بود که در دوران جنینی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در دوران نوزادی شود.

  • ناهنجاری های تراشه مغزی:

این نوع ناهنجاری در نوزادان می تواند یکی از علل ایجاد اختلالات تنفسی و همچنین وجود خلط در گلوی آن ها شود. ناهنجاری های تراشه مغزی در کودکان انواع مختلفی را شامل خواهد شد و مشکلات وسیعی را در آن ها ایجاد خواهد کرد که ایجاد خلط در پشت گلو از عوارض شایع آن خواهد بود.

دلایل بروز خلط در گلو

  • دیسکیزنی مفاصل اولیه:

این مورد را می توان یک اختلال حرکتی دانست که نشانه هایی ماند کندی حرکات ارادی یا حرکات مکرر غیر ارادی مانند تیک های عصبی را شامل خواهد شد. معمولا از عوارض جانبی عارضه دیسکیزنی مفاصل اولیه می توان به داشت خلط در پشت گلو اشاره کرد که نباید آن را با خلط های آلرژیک در کودکان اشتباه گرفت.

  • ناهنجاری های عروقی مادرزادی:

یکی دیگر از دلایل ایجاد خلط گلو در نوزاد، ناهنجاری های عروقی مادرزادی خواهد بود که اغلب با ایجاد اختلال در مکانیسم طبیعی بدن مشکلاتی را در اندام های مختلف ایجاد خواهد کرد. اغلب اوقات ایجاد مشکلات تنفسی و جمع شدن خلط در پشت گلوی نوزاد به خاطر این ناهنجاری ها خواهد بود.

راهکار های درمانی:

به طور کلی امروزه درمان های بسیاری برای خس خس کردن سینه و خلط گلو وجود دارد که راه درمان آن بسته به علت آن خواهد بود. در واقع گاهی اوقات ممکن است این خس خس کردن عوامل خطرسازی داشته باشد به گونه ای که نیاز به معالجه پزشک باشد اما گاهی اوقات نیز می تواند خفیف باشد و والدین بتوانند خودشان آن را درمان کنند که به همین خاطر در ادامه راهکار های درمان خلط گلو که والدین می توانند از آن ها کمک بگیرند را شرح داده ایم.

روش های درمان خلط گلو در نوزدان

  • ایجاد رطوبت در محیط خانه:

به صراحت می توان گفت که هر چقدر رطوبت موجود در هوا افزایش پیدا کند هوا بهتر وارد مجراهای تنفسی می شود که در نتیجه ای این امر به مرور زمان باعث شل شدن احتقان در مجرای تنفسی خواهد شد. این شل شدن به تدریج و با گذر زمان باعث بهبود خس خس سینه و خلط گلو می شود.

  • آبرسانی بهتر:

چنانچه دلیل ایجاد خلط پشت گلوی نوزادتان عفونت است یکی از راه های موثر در بهبود آن هیدراته کردن خواهد بود. همچنین یکی از روش های هیدراته کردن استفاده از مایعات است که باعث می شود مخاط درون گلو و معابر تنفسی کم کم از بین بروند و خس خس سینه نوزاد بهبود پیدا کند.

  • استفاده از نیولایزر:

گاهی اوقات نیز ممکن است پزشک متخصص به منظور درمان خس خس سینه نوزاد نیولایزر را تجویز کند. در واقع نیولایزر یک نوع دستگاه است که از دارویی به نام آلبوترول ساخته شده و آب نمک استفاده می کند که این کار باعث باز شدن راه های هوایی تنفس خواهد بود.

چگونگی درمان خس خس سینه نوزاد

همچنین نباید از این نکته غافل شوید که این نوع درمان تنها برای خس خس های ناشی از آسم مفید است و به هیچ وجه خس خس های ناشی از عوامل دیگر را بهبود نخواهد بخشید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *