یکی از داروهایی که در بدن با باکتری ها مقابله کرده و به مبارزه با آن ها می پردازند، داروی مینوسیکلین می باشد. این قرص نوعی آنتی بیوتیک می باشد که جزء دسته تتراسیکلین ها قرار دارد. کار برد این دارو در درمان شدن عفونت های مختلف باکتریایی همانند عفونت تنفسی، تب کنه، آکنه های شدید، عفونت های مجاری ادرار و کلامیدیا نقش بسزایی دارد. علاوه بر این مینوسیکلین به عنوان خط دوم درمان سیفلیس و سوزاک در افرادی که به پنی سیلین حساسیت نشان می دهند، کاربرد خواهد داشت. توجه داشته باشید که این قرص جهت عفونت های باکتریایی تجویز می شود و برای عفونت های ویروسی نمی شود از آن استفاده کرد.
روش و مقدار مصرف داروی مینوسیکلین
مقدار مصرف این دارو در هر فردی بستگی به تشخیص پزشک متفاوت است، بنابراین دارو را طبق دستور پزشک خود استفاده کنید. هرگز خودسرانه مقدار این قرص را کم یا زیاد نکنید. بهتر است مینوسیکلین را با لیوان پر از آب مصرف نمایید مگر اینکه پزشک طور دیگری تجویز کرده باشد.
اگر یک نوبت این دارو را فراموش کرده اید که بخورید، هر زمان که یادتان آمد آن را مصرف کنید. اما اگر مصرف آن به نوبت بعدی نزدیک بود آن از خوردن آن صرف نظر نمایید. توجه داشته باشید که از دو برابر کردن دوز دارو بپرهیزید. تا هر زمان که پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده بود به طور کامل مصرف کنید. اگر حتی احساس بهبودی داشتید باز هم باید دوره کامل تجویز شده را استفاده نمایید.
از خرد کردن و جویدن این قرص بپرهیزید و آن را به طور کامل بخورید. این کپسول را هم می توانید با غذا و هم بدون آن مصرف کنید. به این نکته توجه داشته باشید که اگر از مکمل هایی مانند کلسیم و آهن، ملین ها و یا آنتی اسید ها، هم چنین مولتی ویتامین ها استفاده می کنید، دو ساعت قبل و بعد از آن از این دارو استفاده نکنید زیرا باعث کاهش اثر دارو می شود.
هشدارها و موانع مصرف این دارو:
- این دارو امکان دارد بر نتیجه آزمایش های پزشکی تاثیر گذار باشد پس قبل از انجام آزمایشات با پزشک خود مشورت کنید و او را مطلع سازید.
- تتراسیکلین ها همانند این دارو در زمان بلوغ و رشد دندان ها امکان دارد که باعث تغییر رنگ دائمی دندان ها بشود.
- اگر این قرص را برای طولانی مدت استفاده می کنید امکان دارد که آزمایشاتی طی این دوران انجام دهید. لذا در زمان های مقرر به پزشک مراجعه فرمایید.
- اگر عمل جراحی در پیش دارید، پزشک معالج خود را از مصرف این قرص مطلع کنید.
- مینوسیکلین باعث مختل شدن واکنش های شما می شود. هنگام استفاده از آن از رانندگی و کار های پر خطر اجتناب کنید.
- ممکن است این قرص باعث شود که شما به راحتی دچار آفتاب سوختگی شوید، در نتیجه در برابر نور خورشید حد الامکان نباشید. اگر مجبورید از خانه بیرون بروید حتما از لباس های مناسب و ضد آفتاب ها کمک بگیرید.
- در دوران مصرف این قرص از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده نمایید.چه زن و هم مرد باید این نکته را رعایت نمایید.
- اگر باردار شدید چنانچه خود شما یا همسرتان از این دارو استفاده می کنید حتما باید پزشک را در جریان قرار بدهید.
- این قرص ممکن است باعث ایجاد اسهال خونی شود. در صورت بروز این مشکل به پزشک اطلاع داده و سر به خود از دارو های ضد اسهال استفاده ننمایید.
- حتما تاریخ انقضای قرص را مشاهده کنید. اگر از انقضای آن گذشته بود آن را مصرف نکنید.
- این قرص را به فردی که علائمی مشابه شما دارد توصیه ننمایید.
- اگر دچار بیماری خاصی هستید به پزشک اطلاع دهید. اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، به این دارو یا داروهای دیگر حساسیت دارید، شیرده هستید و یا مشکلات کبدی، کلیوی و مری دارید، حتما پزشک معالج را در جریان بگذارید.
عوارض جانبی مصرف مینوسیکلین
همان طور که می دانید امکان دارد هر دارویی از خود عوارضی را در برخی افراد بروز دهد و هم چنین بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ عوارضی نداشته باشند. چنانچه با مصرف داروی مینوسیکلین دچار یکی از عوارض زیر شدید، پزشک را در جریان قرار بدهید.
مشکلات بینایی، خستگی، ضعف، سرفه، درد و یا تورم مفاصل، تورم زبان، احساس درد در پشت چشم، درد در قفسه سینه، تب، سردرد، سرگیجه، کبودی یا خونریزی آسان، غدد متورم، بی حسی و یا احساس سوزن سوزن شدن، افکار و یا رفتارهای غیر معمول، صدای زنگ در گوش، ضعف و یا درد های عضلانی،مشکل در بلع، علائم آنفولانزا، تغییر در رنگ پوست و یا ناخن ها،خارش، ادرار تیره، اسهال، کم اشتهایی، زردی پوست و یا چشم ها، تهوع و استفراغ، درد در بالای معده، ریز مو، کم شدن ادرار و یا بند آمدن آن ، تورم مچ پا یا پا و بثورات پوستی.
تداخلات داروی مینوسیکلین:
اگر در حال مصرف قرصی هستید از جمله داروهای غیر تجویزی و تجویزی حتما قبل از مصرف مینوسیکلین به پزشک خود اطلاع دهید. تداخلات دارویی گاهی تاثیر و عملکرد داروها را تغییر خواهد داد و سبب افزایش بروز عوارض جانبی خواهد شد. از دسته قرص هایی که با مینوسیکلین تداخل دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- داروهای آرگوت مانند متیل ارگونوین، ارگوتامین و یا دی هیدرو ارگوتامین
- آنتی بیوتیک هایی از دسته پنی سلین ها مانند آمپی سلین و یا آموکسی سیلین
- داروی ایزوترتینوئین
- داروهای رقیق کننده خون مثل کومادین، ژانتوون و وافارین
منبع : آرگا