به صراحت می توان گفت که جوجه اردک ها بهترین گزینه به عنوان حیوان خانگی هستند زیرا به تدریج یاد می گیرند که کجا غذا بخورند، کجا استراحت کنند و کجا دفع کنند. اگر قصد نگهداری اردک را دارید بایستی بیش از یکی خریداری کنید زیرا اردک ها بسیار اجتماعی هستند و در مراحل رشد خود احساس شادی و امنیت بیشتری خواهند کرد.
آشنایی با مراحل رشد اردک ها
همانطور که می دانید اردک ها پرنده ای زیبا و بانمک هستند که معمولا در نزدیکی آب و در شالیزار ها یافت خواهند شد. اردک را می توان حیوانی بسیار کم توقع دانست که در برابر انواع بیماری ها مقاومت می کند و به همین خاطر پرورش اردک کاری کم ریسک و پر سود خواهد بود. در مقایسه با سایر حیوانات اهلی سرعت رشد اردک بسیار بالا است و همچنین ارزش تغذیه ای بالایی هم دارند.
به صراحت می توان گفت که گوشت اردک می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت مرغ باشد زیرا اردک مانند مرغ واکسینه نمی شود و هیچ گونه هورمون یا مواد مضری در گوشت آن مشاهده نخواهد شد. جالب است بدانید که پرورش اردک برای اولین بار در شهر های شمالی ایران شروع شد و شالی کار ها پس از اتمام برداشت برنج آن ها را داخل شالیزار رها می کردند. اردک ها کم کم افات زمین را می خوردند و با حرکت خود داخل شالیزار نوعی شخم زنی را انجام می دادند.
پس از اینکه اردک ها به اندازه کافی بزرگ شدند، آن را سر می برند و از گوشت اش برای پخت غذاها استفاده خواهند کرد. ممکن است تا به حال خوشت فسنجان با گوشت اردک خورده باشید که در این صورت می دانید چه طعم دل انگیزی دارد و تا چه اندازه در خوشمزه تر کردن فسنجان تاثیرگذار است.
در حال حاضر پرورش و رشد اردک تنها محدود به شهر های شمالی ایران نیست و مزرعه پرورش این حیوان خانگی این روزها در اغلب مناطق کشور مشاهده می شود. معمولا توصیه می شود که برای پرورش اردک حتما یک مکان مسقف در نظر بگیرید و مقداری پول هم برای خرید جهیزات لازم کنار بگذارید.
مراحل رشد جوجه اردک ها:
برای پرورش و رشد اردک ها بایستی پس از روشن کردن دستگاه جوجه کش و چیدن تخم نطفه دار اردک بر روی شانه ای ویزه ستر شانه ها را وارد دستگاه کنید و درب آن را محکم ببندید. سپس دما، رطوبت و تهویه دستگاه را برای مرحله ستر تنظیم نمایید.
در واقع مراحل رشد جنین اردک شامل ۲۸ روز خواهد بود که در برخی نژاد ها مانند اردک موسکوویی ممکن است تعداد روز کشی ۳۵ روز باشد. به هر حال در ادامه مراحل رشد اردک را به صورت کامل بیان کرده ایم:
روز اول جوجه کشی: در مرحله ابتدایی اولین نشانه های جنین پیدا خواهند شد.
روز روم: رگ های خونی اولیه جنین اردک مشاهده خواهد شد.
روز چهارم: زمان تشکیل سر، چشم و ستون مهره ها فرا رسیده است.
روز پنجم: دستگاه عصبی و تشکیل اندامی مانند دهان، قلب و گوش صورت می گیرد.
روز ششم: قلب ضربان خود را آغاز خواهد کرد.
روز هفتم: در روز هفتم منقار اردک ظاهر می شود.
روز نهم: تمایز حنسی و پیدایش زبانی رخ می دهد.
روز دوازدهم: بال ها و پاهای جوجه اردک دیده می شود.
روز سیزدهم: پر های اردک تشکیل می شوند.
روز چهاردهم: اولین پر ها بر روی سر اردک ایجاد می شوند.
روز پانزدهم: تمام بدن جنین اردک از پر پوشیده خواهد شد.
روز شانزدهم: رنگ اصلی جوجه اردک ها مشخص می شود.
روز هجدهم: پلک چشم ها کاملا بسته خواهد شد.
روز نوزدهم: منقار کاملا سخت و سفت می شود.
روز بیست و یکم: سفیده به صورت کامل جذب شده و منقار نیز به سمت اتاقک هوایی حرکت می کند.
روز بیست و سوم: به تدریج زرده به داخل حفره بطنی جذب شده و بند ناف را نیز به خود جذب خواهد کرد.
روز بیست و پنجم: دقت داشته باشید که پایان دوره ستر و شروع دوره هچری بایستی تخم نطفه دار اردک ها به سبد مخصوص هچری انتقال دهید و درب سبد را تا پس از هچ ببندید تا جوجه ها از درون سبد به پایین پرتاب نشوند. همچنین بهتر است دمای محیط را بر اساس دفترچه راهنمای دستگاه جوجه کشی کم و رطوبت را افزایش دهید و همچنین تهویه را ۰.۵ درجه سانتی گراد بالاتر از عدد دما قرار دهید.
روز بیست و ششم: زرده به صورت کامل به داخل حفره بطنی جذب می شود و روند تنفس با ریه ها آغاز خواهد شد.
روز بیست و هفتم: اولین ضربه به پوسته تخم وارد می شود.
روز بیست و هشتم: در نهایت جوجه اردک از تخم نطفه دار خارج خواهد شد.
گاهی اوقات ممکن است مراحل رشد جنین این حیوان خانگی ۳۰ روز طول بکشد که از روز ۲۶ تا ۲۹ جوجه ها از تخم خارج می شوند.
پس از اینکه جوجه های اردک از تخم خارج شدند باید تا زمانی که کاملا خشک شوند درون دستگاه جوجه کشی باقی بمانند. دقت داشته باشید که اولین علائم برای خروج جوجه ها از دستگاه جوجه کشی خشک شدن پر پشت گردن است.
فضای مورد نیاز برای رشد جوجه ها:
بهتر است بدانید که در سیستم بسته و بر روی فضای مورد نیاز جوجه اردک ها در سنین مختلف را در ادامه بیان کرده ایم:
از ۱ الی ۵ روزگی: ۱۵ قطعه جوجه در هر متر مربع
از ۶ الی ۱۰ روزگی: ۱۰ الی ۱۲ قطعه جوجه در هر متر مربع
از ۱۱ الی ۲۰ روزگی: ۱۰ جوجه در هر متر مربع
از ۲۱ الی ۳۰ روزگی: ۸ جوجه در هر متر مربع
از ۱ ماهگی تا ۲ ماهگی: به ازای هر ۶ الی ۷ جوجه یک متر مربع نیاز خواهد بود.
در نسن بلوغ نیز می توانید در هر متر مربع ۳ الی ۴ قطعه اردک پرورشی را نگهداری نمایید. در فضای باز و چراگاه ها نیز می توان در هر هکتار بیش از ۱۰ هزار قطعه جوجه را پرورش داد. البته دقت داشته باشید که در محوطه های باز لازم است که بخش از آن دارای سایبان باشد تا اردک ها بتوانند در آن استراحت کنند.
بهتر است بدانید که متداول ترین روش برای پرورش اردک ها سیستم نیمه باز است که در آن اردک ها در طول فصول سرد و شب ها در سالن های نیمه باز و در فصل های معتدل و گرم بهاربند های نزدیک سالن را به نگهداری اردک ها اختصاص دهید.
منبع : آرگا