یکی از انواع روش های زایمان که بدون دخالت پزشک و عدم استفاده از دارو انجام می گیرد زایمان فیزیولوژیک بوده که برای افرادی مناسب می باشد که هیچ گونه مشکل و بیماری خاصی نداشته و کل پروسه زایمان آن ها به شکل طبیعی صورت می گیرد. از همین رو تصمیم داریم در این مطلب در رابطه با روند انجام این نوع زایمان و شرایط و مزایای آن به بررسی بپردازیم.
آشنایی با زایمان فیزیولوژیک
زایمان در واقع فرایندی طبیعی و تجربه ای دردناک بوده که در طول آن به خاطر وجود انقباضات رحمی مادر مجبور به تحمل درد زیادی می باشد. امروزه بسیاری از مادران با وجود روش های مختلف وضع حمل طرفدار زایمان فیزیولوژیک بوده و به دلیل مزایای زیادی که این روش دارد ترجیح می دهند آن را انتخاب نمایند.
در رابطه با این نوع روش زایمان می توان گفت از وقتی که بارداری آغاز می شود بدن با تولید هورمون ها خود را برای زایمان طبیعی آماده می کند. این هورمون ها بر روی عضله هایی همچون عضلات کمر، شکم و لگن اثر گذاشته تا شما قادر باشید بدون استفاده از دارو در انتهای بارداری عمل زایمان خود را انجام دهید. در این نوع وضع حمل مادر باید غذاهای سبک و مایعات مختلف استفاده نماید. حتی لزومی وجود ندارد که حتما بر روی تخت دراز بکشد و استراحت دائم داشته باشد.
مزایا و فواید این نوع زایمان
وضع حمل مادران بدین روش شامل مزایای فراوانی می باشد که در ادامه به شرح آن پرداخته ایم.
مدت زمان زایمان :
زمانی که مادر بارداری اراده می کند که به این روش زایمان خود را انجام دهد تا آخر بارداری منتظر می ماند. انجام زایمان در هفته های پایانی بارداری موجب می شود که جنین به طور کامل رشد پیدا کند و بعد از زایمان احتیاجی به مراقبت های خاص نداشته باشد. همینطور در هفته های آخر تکامل مغز جنین نیز به آخر می رسد.
بهبودی و التیام سریع تر :
قسمت دهانه رحم و واژن اغلب خانم هایی که به شکل فیزیولوژیک وضع حمل خود را انجام می دهند برش و شکافی ایجاد نمی شود و احتیاجی به بخیه ندارد. همینطور به طور معمول در این نوع زایمان پرینه دچار پارگی نمی شود. ولی زمانی که پزشک یا ماما پرینه را برش می دهند بعد از زایمان این محل را بخیه می زنند که خطر بروز عفونت و خونریزی پس از زایمان را بالا می برد.
کم شدن عوارض ناشی از مصرف دارو :
داروهایی که در زمان زایمان به جهت بالا رفتن سرعت تزریق می گردند امکان دارد با بالا بردن میزان انقباضات رحمی رسیدن اکسیژن به جنین را با مشکل رو به رو سازند. همینطور این داروها درصد خونریزی شدید مادر بعد از زایمان را نیز بالا می برند. این نکته را در نظر داشته باشید در صورتی که میزان دارویی که به شما تزریق می گردد انقباضات رحم را بیشتر از حد بالا ببرد درصد پاره شدن رحم و جدا شدن زودتر از موعد جفت نیز افزایش خواهد یافت.
موارد منع انجام این نوع زایمان
به عبارت کلی در صورتی که شرایط انجام زایمان طبیعی واژینال وجود نداشته باشد، نمی توان زایمان فیزیولوژیک را نیز انجام داد. همینطور در مواقعی که مادر به القای زایمان نیاز داشته باشد نیز این نوع زایمان انجام نمی گیرد. در ادامه مواردی که امکان انجام این نوع زایمان وجود ندارد را در اختیارتان قرار داده ایم.
- مشکلات قلبی یا ریوی مادر
- خونریزی بیش از حد مادر باردار
- قرار گرفتن غیرعادی جنین
- وجود تبخال تناسلی
- پرولایس بند ناف
- مشکلات رشد و نمو جنین
- مبتلا بودن به پره اکلامپسی
- بارداری سه قلو یا بیشتر
- مشکلات لانه گزینی همچون جفت چسبیده یا جفت سرراهی
راه های کم شدن درد زایمان
زایمان فیزیولوژیک نیز با یک سری درد همراه می باشد. به منظور کم کردن این دردها از دارو استفاده نمی گردد و می توان از شیوه های غیر دارویی با اثرات روحی و روانی درد را به حداقل رساند. از جمله این روش ها را در ادامه شرح داده ایم.
آمادگی مادر از لحاظ روحی :
کارکنان زایشگاه و همچنین ماما در آغاز خود را به مادر باردار معرفی نموده و تلاش می کنند یک محیط آرام را ایجاد نمایند. این معارفه و آشنایی موجب به وجود آمدن اطمینان خاطر مادر باردار و اعتماد او به ماما می گردد.
حالت های مادر در زمان زایمان :
به منظور کم شدن درد می توان موقعیت مادر را عوض کرد. زن باردار می تواند به صورت های مختلفی همچون نشسته، خوابیده، ایستاده و حالت سجده قرار بگیرد.
حضور یک نفر همراه در کنار مادر :
برخی از بیمارستان ها این فرصت را می دهند که همسر زن باردار در زمان زایمان در کنار او باشد. همینطور مامای همراه نیز می تواند در زمان زایمان مادر را همراهی نماید. در صورتی که این امکان وجود نداشت از یک نفر از اطرافیان خود درخواست نمایید که همراهتان باشد چرا که اغلب زنان باردار حالت عصبی و زودرنجی دارند و این موضوع موجب به وجود آمدن عوارض و مشکلات زیادی در حین روند زایمان می شود و خانم های باردار تصور می کنند که از پشتیبانی کافی بهره مند نمی باشند.
بکارگیری گرما :
استفاده کردن از پتوهای گرم کننده و کمپرس گرم، دوش گرم یا وان آب گرم و همچنین بکار بردن پد گرم و مرطوب می تواند در طی انجام زایمان درد وارده را به حداقل برساند. کاربرد گرما این است که گردش خون آن محل را افزایش می دهد و موجب ایجاد احساس آرامش و راحتی می گردد. همینطور گرما موجب التیام درد کمر ناشی از خستگی نیز خواهد شد.
روش آب درمانی :
آب درمانی حاوی حوضچه شنا، حمام و جکوزی می باشد که در آن ها آب گرم بکار گرفته می شود. در بعضی بیمارستان ها از نوعی وان آب با هوای فشرده استفاده می گردد که موجب کم شدن تشکیل آدرنالین و در نهایت کاهش میزان استرس و ناراحتی زنان می گردد و با بالا رفتن میزان اکسی توسین و اندروفین موجب تشدید انقباضات رحمی و کم شدن حس درد خواهد شد.
انجام ماساژ :
این نوعی شیوه فوق العاده در کم شدن میزان درد است که بوسیله همسر یا مامای همراه انجام می گیرد. می توان ماساژ را با میزان کمی پودر تالک یا روغن گیاهی انجام داد. ماساژ در کم شدن درد و ایجاد آرامش بسیار کمک کننده خواهد بود.
بکارگیری رایحه درمانی :
رایحه درمانی در واقع انجام درمان و تسکین درد با استفاده از بوی خوش می باشد. در این شیوه از روغن ها، علف ها و درختان و عصاره گیاهان استفاده می گردد. اسطوخودوس، برکاموت و زاج به منظور ایجاد حس آرامش در مادر استفاده می شود. همینطور می توان چند قطره از آن را داخل یک وان آب گرم ریخت.
در این مطلب مزایای زایمان فیزیولوژیک و راه های کاهش درد این نوع زایمان را به طور کامل شرح دادیم که امیدواریم نهایت استفاده از آن را برده باشید.
منبع : آرگا