استفاده از اغلب داروها در دوران بارداری می توانند عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت بر روی جنین به وجود آورند، نوع و شدت این عوارض به مواردی موثل نوع دارو و شکل دارویی آن و همچنین مدت استفاده و عمر جنین وابسته است، البته در این میان داروهایی نیز وجود دارند که ممکن است در دوران بارداری نیاز به مصرف آنها ایجاد شود. در ادامه با مصرف لوراتادین در بارداری آشنا می شوید.
مصرف لوراتادین در بارداری
در زمان باردار بودن در صورتی که مشکلی برای مادر یا جنین ایجاد شود، پزشک درباره قرص هایی که مادر مصرف می کند سوالاتی خواهد پرسید و تمام سعی خود را بر این دارد که کمترین میزان قرص را برای خان باردار تجویز نماید، همچنین از قرصهایی تجویز می نماید که بدون ضرر باشند. زنان باردار در طول دوره بارداری قدری ضعیف می شوند و این ضعف بدنی باعث می شود تا در معرض عفونت های گوناگونی قرار گیرند، در رابطه با درمان این مشکل پزشک اقدام به تجویز داروهایی مانند لوراتادین می کند. برای آشنایی بیشتر با این دارو و مصرف آن در دوران حاملگی همراه ما باشید.
لوراتادین چیست؟
داروی لوراتادین از مشتقات پی پریدین و یک آنتی اکسیدان نسل دوم می باشد، که مهار کننده اختصاصی گیرنده H1 می باشد. واکنش های آنتی ژن، آنتی بادی سبب آزاد شدن هیستامین می شوند و لوراتادین باعث مهار علائم به وجود آمده از ازاد شدن هیستامین می شود. این داروها در آزمایشات حیوانی و محیط آزمایشگاهی دارای تاثیرات ضد التهابی متنوعی بوده اند. از این دارو در وضعیت های آلرژیک که نشانه هایی مثل آبریزش بینی، کهیر و کونژونکتیویت داشته باشند استفاده می شوند و در این رابطه بسیار تاثیر گذار می باشد. لوراتادین به مقدار خیلی جزئی از سد خونی-مغزی عبور می نماید به همین دلیل بر خلاف دیگر آنتی هیستامین های نسل اول باعث خواب آلودگی نمی شود، بعلاوه این دارو برخلاف خیلی از داروهای نسل اول خصوصیات آنتی کولینرژیک ندارد. لوراتادین تاثیر بیشتری در مقایسه با داروهای قدیمی تر داشته و طول اثر بیشتری دارد، به شکلی که در طول روز یک تا دو بار استفاده از آن کافیست. لوراتادین در واقع همانطور که گفتیم باعث کاهش تاثیر شیمیایی هیستامین در بدن می شود، این آنتی هیستامین تاثیرهای فیزیولوژیکی هیستامین را کاهش می دهد و باعث درمان آلرژی می شود. لوراتادین باعث برطرف شدن مشکلاتی مثل آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش و جوش های پوستی می شود.
لوراتادین و مصرف آن در حاملگی
بخاطر داشته باشید که در دوران حاملگی همیشه قبل از مصرف هر نوع دارویی با پزشک خود مشورت نمایید، و از مصرف خودسرانه دارو به ویژه در این دوران بشدت پرهیز نمایید. توجه کردن به مزایای درمان و کاهش نشانه های حاملگی خیلی مهم است. درمان کردن علائم آلرژی امکان دارد باعث کاهش نشانه های آسم و مشکلات سینوسی کمک نماید. لوراتادین دارویی است که مادران باردار کمک می کند تا دیگر داروها را مصرف نکنند، درمان آلرژی باعث می شود که خواب بهتر و سلامت عاطفی بیشتری داشته باشید.
لوراتادین و خطر سقط جنین
لوراتادین به احتمال خیلی بالا باعث سقط جنین نمی شود، بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی ۱۶۱ زن حامله ای که لوراتادین را در سه ماه اول بارداری مصرف می کرده اند، مشخص شد که هیچ میزان تفاوتی در میزان سقط جنین در آنها با دیگر مادران وجود نداشته است.
استفاده از لوراتادین و نقص هنگام تولد
امکان اینکه با مصرف لوراتادین، نوزاد در زمان تولد دچار نقص باشد، ثابت نشده اما بعید نیست. مطالعات مختلفی که در این باره انجام شده مشخص کرده است که مصرف لوراتادین در دوران حاملگی باعث نقص عضو در زمان تولد به ویژه هیپوسپادایاس نمی شود. هیپوسپادایاس، مشکلی است که در آن مجرای ادرار یا همان پیشابراه به جای اینکه در نوک آلت باشد، در زیر آلت تناسلی قرار بگیرد.
انتظار نمی رود که مصرف لوراتادین باعث بروز مشکلاتی در دوران حاملگی شود. بر طبق تحقیقات انجام شده بر روی زنان باردار مشخص شده که هیچ فرقی در نحوه زایمان و میزان سقط جنین یا نقص عضو بین کسانی که از این دارو استفاده می کرده اند با دیگر زنان وجود نداشته است.
لوراتادین در دوران شیر دهی
بر طبق مطالعات انجام شده کودکان شیرخواری که مادرانشان از لوراتادین استفاده می کرده اند، کمتر از یک درصد دوز دارو را از مادر دریافت کرده اند، این میزان بسیار پایین است و مشکلی برای نوزاد ایجاد نمی کند. این دارو در مقایسه با سایر آنتی هیستامین ها احتمال کمتری دارد که باعث خواب آلودگی مادر یا نوزاد شود. دوز پایین این دارو در شیر باعث می شود تا لوراتادین یکی از آنتی هیستامین های بی خطر در دوران شیر دهی باشد.
موارد مصرف و منع مصرف دارو
ماده هیستامین موجب بروز عطسه، آبریزش بینی، قرمزی چشم ها و ریزش اشک می شود، این علائم معمولا در بیماری التهاب مخاط بینی (رینیت)، آلرژی های فصلی و دائمی، آسم آلرژیک و تب یونجه مشاهده می شوند.
این دارو در تسکین و درمان علائم افرادی که مبتلا به حساسیت بینی (التهاب مخاط بینی)، خارش پوست، قرمزی، کهیر مزمن و دیگر آلرژی های پوستی هستند، مورد استفاده قرار می گیرد، در رینیت آلرژیک، مصرف لوراتادین برای علائم بینی و چشم، همچون آبریزش بینی، عطسه و خارش یا سوزش چشم مورد استفاده قرار می گیرد، این دارو همچون ستیریزین، خارش مربوط به بیماری کیمورا را کاهش خواهد داد.
بیمارانی که اختلالات کبدی دارند، ممکن است نیاز باشد تا دارو را با دوز کمتری مصرف نمایند و هیچگونه انطباق دوز برای افراد مسن و مبتلا به نارسایی کلیه وجود ندارد.
این دارو با شیردهی سازگار بوده و در ایالات متحده جزو دسته B در بارداری طبقه بندی می شود، اگر چه مطالعات انجام گرفته بر روی حیوانات برای نشان دادن خطر مصرف این دارو در بارداری شکست خورده است، اما هنوز هیچگونه مطالعه کافی و کنترل شده ای در زنان باردار انجام نشده است.
مکانیسم اثر دارو
با مصرف این دارو، گیرنده های هیستامین بلاک شده و در نتیجه اثر هیستامین در بدن کاهش می یابد.
تداخلات دارویی لورتادین
اگر از داروهایی مثل ایزوکربوکسازید، ترانیل سیپرومین، آنتی بیوتیک ها و نیز دارو های ضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی استفاده می کنید به هنگام استاده از این دارو حتما پزشک تان را در جریان بگذارید.
احتیاط مصرف دارو
قبل از مصرف دارو، در صورت ابتلا به آسم و یا بیمارهای کلیوی حتما پزشک تان را در جریان قرار دهید.
این دارو روزی یکبار مصرف می شود و مصرف آن نیز برای کودکان زیر دو سال توصیه نمی شود.
دارو را در دمای اتاق، دور از رطوبت و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید.
نکته پایانی:
قرص لوراتادین در دسته گروه های دارویی B قرار می گیرد و به این معنا است که در دوران بارداری هیچ خطری برای مادر و جنین به دنبال ندارد، اما زنان باردار یا افرادی که می خواهند باردار شوند، بهتر است که قبل از اینکه این دارو را مصرف کنند حتما با پزشک یا دارو ساز مشورت کنند. همچنین در دوران شیر دهی نیز باید قبل از مصرف پزشک را در جریان بگذارید.
منبع : آرگا