آشنایی با مضرات کنسرو نجوشانده
کنسرو کرده به پختن میوه ها یا سبزیجات و یا دیگر مواد غذایی گفته می شود که در محیط استریل شده در قوطی قرار گرفته و سپس جوشانده می شوند به طوری که درشان کاملا بسته و داخل آب جوش باشند. به این صورت هر نوع باکتری موجود در قوطی های کنسرو کشته و تا حدودی ضعیف می شوند. در برخی از مواد غذایی برای کنسرو کردن نیاز به مواد نگهدارنده می باشد و در برخی نیازی به مواد نگهدارنده نیست. برای اطمینان از سلامت کنسروها باید قبل از مصرف حتما به مدت بیست دقیقه جوشانده شوند تا باکتریهای باقی مانده در آنها به کلی نابود شوند، در غیر اینصورت کنسرو نجوشانده با مضراتی همراه خواهد بود که در ادامه با آنها آشنا می شویم.
خطر مسمومیت در کنسرو
استفاده از انواع کنسروها به ویژه کنسروهای گوشت و ماهی در صورت ناصحیح و بدون جوشاندن آنها باعث ایجاد مسمومیت در افراد شده و در مواردی به مرگ ختم می شود. زمانیکه در تهیه کنسروجات نکات بهداشتی مهم رعایت نگردد، در شرایط مستعد بی هوازی و دمایی باکتری کلستردیوم بوتولنیوم در کنسروها به وجود آمده و سم پر خصر بوتولیسم را ایجاد می کند. در کل این باکتری در غذاهای آلوده و خوب پخته نشده به خوبی رشد خواهد کرد و سم تولید شده از آن از طریق دستگاه گوارش جذب شده و به دستگاه عصبی مرکزی راه می یابد. سم بوتولیسم کشنده می باشد و یک گرم از آن قادر به کشتن ۱۰ میلیون نفر می باشد. این سم در برخی مواد غذایی مثل سوسیس کالباس، کشک خام، کنسروهای لوبیا، ماهی، ذرت، ماهی دودی و عسل طبیعی که در شرایط نادرست و غیر بهداشتی تولید و نگهداری شده باشند.
پیشگیری از مسمومیت کنسرو
با توجه به هشدارهایی که درباره مضرات کنسرو نجوشانده وجود دارد باز هم عده ای بدون رعایت نکات مهم از آنها استفاده می کنند. برای برطرف کردن مسمومیت های کنسرو و از بین بردن باکتری های موجود در آن باید کنسرو را قبل از مصرف کردن به مدت حداقل ۲۰ دقیقه جوشاند و سپس استفاده نمود. با جوشاندن سم موجود در کنسرو به صورت غیر فعال خواهد شد. همچنین باید به تاریخ مصرف کنسرو توجه کامل داشت و از خرید کنسروهایی که قوطی آنها ورم کرده است شدیدا خودداری نمایید.
عوارض و نشانه های مسمومیت با کنسرو
زمانیکه مواد غذایی آلوده به سم بوتولیسم مصرف شود عوارض و نشانه هایی در فرد به وجود خواهد آمد که با آنها آشنا می شویم:
مضرات مصرف کنسرو نجوشانده تقریبا بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف نمایان می شود. نشانه هایی مثل تاری دید، دوبینی، افتادگی پلک، ناتوانی حرکتی، سختی در بلع، اختلال تکلم و یبوست دیده خواهد شد.
در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا سریعا و بدن اتلاف وقت به پزشک مراجعه نمایید، تاخیر زیاد باعث می شود تا سیستم عصبی توسط سم مختل شود و با درگیر کردن عضلات تنفسی باعث مسمومیت و مرگ در فرد می شود.
موارد مهم در زمان خرید کنسرو
در زمان خرید کنسرو به موارد زیر توجه نمایید:
- به پروانه ساخت، تاریخ تولید و تاریخ انقضا کنسرو دقت نمایید.
- از خرید قوطی کنسرو های زنگ زده، تغییر شکل داده و صدمه دیده جلوگیری نمایید.
- از خریدن قوطی های کنسروی که باد کرده اند شدیدا پرهیز نمایید.
منبع : آرگا