اکسالیس یا شبدر زینتی دارای برگهای ارغوانی یا بنفش رنگ بسیار خیره کننده و چشم نواز می باشد. این برگهای زیبا فتوفیلیک هستند، یعنی در واکنش به نور باز یا بسته می شوند. با مشاهده این گل زییا شاید احساس کنید نگهداری از آن سخت بوده اما نگران نباشید، نگهداری و پرورش آن کار ساده ای می باشد. در این مقاله شما را با روشهای نگهداری و پرورش آسان اکسالیس آشنا خواهید شد.
نگهداری و پرورش آسان گیاه اکسالیس
اکسالیس با نام علمی Oxalis triangularis به عنوان گل عشق، شبدر بنفش یا ترشک نیز شناخته شده است. خاستگاه اصلی این گل زیبا ایرلند و برزیل می باشد. از شبدر بنفش بیشتر به عنوان هدیه در عید سنت پاتریک استفاده می شود. این گل زیبا دارای دوگونه وحشی بوده که مناسب برای کاشت در گلدان بوده و گونه وحشی یا هرز این گل در شرایط زمین یا فضای باز رشد می کند.
چنانچه گل عشق را در خانه نگهداری می کنید حتما متوجه شده اید که برگهای خوشرنگ آن چقدر بیننده را به سمت خود جلب می کند. همچنین شکوفه های کوچک صورتی یا سفید رنگ آن جذابیت گیاه را دو چندان می سازد. می توانید با فراهم کردن شرایط مورد نیاز این گیاه در هر فصلی از سال از داشتن آن در خانه بسیار خرسند و خوشحال باشید. در ادامه با شرایط مورد نیاز برای نگهداری و پرورش اکسالیس آشنا خواهید شد.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری و پرورش گل اکسالیس
گلدان عمیق
گلدان برای نگهداری و پرورش گل عشق باید عمیق باشد، چرا که ریشه های این گیاه به متراکم شدن تمایل داشته و در گلدان کم عمق به خوبی رشد نخواهند کرد. از کاشت گیاهان دیگر در گلدان اکسالیس خودداری کنید زیرا نیازهای رشد آنها متفاوت بوده و می توانند در رشد گل عشق اختلال ایجاد کنند. از آنجا که اکسالیس تمایل به رشد و خمیدگی به سمت نور دارد بنابراین گلدان گل عشق را هر ۲ هفته یک بار بچرخانید تا همه شاخ و برگهای آن به طور یکنواخت رشد کنند.
آبیاری هر دوهفته
سطح خاک برای آبیاری گیاه باید خشک باشد. بنابراین در فاصله بین آبیاری ها اطمینان حاصل کنید جداقل ۲ سانتی متر از سطح خاک خشک باشد. آبیاری زیاد سبب پوسیده شده پیاز و ریشه گیاه می گردد. بنابراین بهتر است هر دو هفته یکبار اقدام به آبیاری گل عشق نمایید. به طور کلی در طول فصول رشد بهار تا تابستان ، آبیاری هنگامی که حداقل ۲ سانتی متر از سطح خاک خشک است، انجام شود و در طول فصل خواب گیاه (پاییز و زمستان) ، تقریباً هر دو تا سه هفته یکبار آبیاری صورت گیرد.
دما بین ۲۱- ۱۵درجه سانتیگراد
دمای ایده آل برای رشد این گیاه بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتی گراد می باشد. چنانچه دما از ۲۷ درجه سانتی گراد بالا رود رشد گیاه با اختلال مواجه شده و ممکن است به خواب رفته و برگهایش خزان نماید.
نور غیر مستقیم
این گیاه به نور روشن تا متوسط و به دور از تابش مستقیم خورشید نیاز دارد. پنجره شرقی ساختمان محل مناسبی برای نگهداری آن است. در شرایط نور مستقیم احتمال آفتاب سوختگی وجود دارد. به طور کلی سایه و آفتاب متوسط را دوست دارد.
تغذیه گیاه اکسالیس
در طول فصل رشد گیاه می توانید از کودهای انتشار آهسته یا (slow-release fertilizer) بهره ببرید. چنانچه از این کود استفاده کردید تا سه ماه نیاز تغذیه ای گیاه تامین خواهد شد. همچنین می توانید از کود مایع رقیق شده در طول دوره رشد گیاه نیز استفاده کنید. به ایت صورت که هر ۱ یا ۲ هفته یک بار عمل کوددهی صورت گیرد. در دوره خواب گیاه یعنی فصل پاییز و زمستان کوددهی را متوفف کنید. برای تهیه کود مورد نیاز کیاه اکسالیس می توانید به فروشگاههای باغبانی مراجعه کنید.
خاک با زهکشی خوب
این گیاه در مخلوطی از خاک معمولی همراه با لاشبرگ و شن یا خاک استاندارد تهیه شده از گل فروشی ها به خوبی رشد می کند. خاکهای بسیار مرطوب مناسب پرورش گیاه نیستند اما خاک با رطوبت متوسط را می پسندد. همچنین خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد. بنابراین دقت کنید که در انتهای گلدان نگهداری این گیاه منفذ یا منافذی برای خروج آب تعبیه شده باشد.
تکثیر
تکثیر این گیاه به سه روش تقسیم ریزوم، غده و پیاز امکان پذیر است و بهتر است بعد از اتمام دوره خواب گیاه صورت گیرد.
تعویض گلدان
با توجه به میزان رشد گیاه هر دو تا سه سال نیاز است تا گیاه به گلدانی با سایز بزرگتر منتقل شود.
مراقبت از گیاه در طول دوره خواب
چنانچه در اواخر تابستان با قهوه ای شدن رنگ برگهای گیاه یا خشک شدن آن روبرو شدید نگران نباشد دوره خواب گیاه فرا رسیده است. در صورتی که دمای محیط از ۲۷ درجه سانتی گراد نیز بالاتر رود گیاه وارد مرحله خواب می شود. در این حالت گیاه را به مدت ۲-۴ هفته به مکانی که خنک و تاریک است منتقل نموده تا گیاه بتواند استراحت کند. بعد از این مدت گلدان را به مکان روشن تر انتقال دهید. و شروع به آبیاری معمولی و کوددهی گیاه را برای تحریک رشد جدید نمایید.
آفت و بیماری
از جمله بیماری های اکسالیس می توان به بیماری لکه سیاه، سفیدک حقیقی و کاذب، پوسیدگی ریشه و از آفات این گیاه می توان به آفت شته، سوسک سرخرطومی و حلزون اشاره نمود.
نکته: توجه داشته باشید اکسالیس دارای اسید اگزالیک بوده که برای انسان و دام خطرناک و سمی می باشد. بنابراین به هیچ وجه این گل خوردنی نیست.
در پایان می توانید با کلیک بر روی لینک های مقابل با پرورش گل گندمی، پرورش گل اطلسی و پرورش گل شیپوری در خانه آشنا شوید.
منبع : آرگا