از آنجایی که هر نوزادی مشخصات و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد نمی توان برای از خواب پریدن نوزاد و یا گریه های آن ها راه حل های قطعی و یکسانی داد. اگر این بی خوابی ها و گریه ها در طولانی مدت رخ داد باید حتما این مشکل را با پزشک در میان بگذارید تا به زودی حل شود، ما نیز در ادامه مطلب به معرفی انواعی از این خواب پریدن های نوزاد و راه های آرام کردن فرزند خود پرداخته ایم.
از خواب پریدن نوزاد و گریه او در نیمه شب به طور کلی می تواند دو دلیل داشته باشد؛ اول اینکه پوشک خود را خیس کرده و نیاز به تعویض دارد و دوم اینکه گرسنه می باشد. در بعضی موارد نیز نوزاد به طور ناگهانی و بی دلیل از خواب می پرد و شروع به گریه می کند که هنوز دلیل قطعی برای این مورد پیدا نشده است. گریه کردن و بیدار شدن های ناگهانی نوزادان امری طبیعی است که در بسیاری از آن ها رخ می دهد و دلیل آن انتقال خواب سبک به خواب عمیقشان می باشد که به مشکل بر می خورند. در کودکانی که در گهواره هستند و یا با تکان های مکرر به خواب می روند نیز این اتفاق بسیار رخ می دهد و در بازه های زمانی مختلف خود به این مشکل بر می خورند.
دلایل از خواب پریدن نوزاد
اگر نوزادتان جز دسته نوزادانی است که در طول شب از خواب بسیار می پرد باید به عادت های رفتاری او توجه بسیاری کنید تا با پی بردن به آن ها در حل این مشکل موفق شوید. در قدم اول باید چرت های او را در طول روز به گونه ای تنظیم کنید که در طول شب نیاز بسیاری به خواب عمیق داشته باشد. از طرفی دیگر نیازی نیست که با هر گریه ی نوزاد سریع به سمت او رفته و سعی به آرام کردنش به طور اجبار باشید، اجازه دهید چند دقیقه ای بگذرد و اگر مشکل حل نشد به سمت نوزادتان بروید با انجام این کار پایه های استقلال در خواب را در کودکتان به وجود می آورید.
در ادامه این مطالب به معرفی برخی از این مشکل ها پرداخته ایم؛
۱- ناراحتی جسمی و یا نا مناسب بودن محل و وضعیت خواب:
- اگر نوزاد با ناراحتی شدید از خواب پرید و شروع به گریه کرد هر یک از عوامل زیر را بررسی کنید:
- دمای اتاق برای او یا خیلی سرد و یا خیلی گرم است، سعی کنید دمای محیط را به طور ثابت و معتدل نگه دارید.
- تغذیه او پیش از خواب مناسب نبوده؛ به این صورت که یا خیلی کم بوده و موجب گرسنگی و یا خیلی زیاد بوده که حس سیری شدید به نوزاد دست داده است.
- اگر پوشک خود را خیس کرده بود اقدام به تعویض آن کنید.
- خوابیدن در یک حالت و در ساعت بسیار باعث گرفتگی عضلات و احساس درد برای نوزاد می شود، با چرخاندن سر و یا بدن به حل این مشکل می توانید کمک کنید.
- خستگی بیش از حد و یا خسته نبودن نیز در گریه و پریدن او از خواب نقش بسیار دارد. سعی کنید روال و برنامه خواب مناسب برای نوزاد خود فراهم کنید.
۲- احساس تنهایی و ترس:
زمانی که کودکان احساس ترس و یا نگرانی می کنند نیاز شدید به گریه و پیدا کردن آغوش امن مادر و یا پدر می کنند. دیدن کابوس و خواب های بد در نوزادان امری نگران کننده و وحشتناک برای آن ها می باشد و زمانی که چشمان خود را باز می کنند و خود را تنها در تخت می بینند می ترسند و شروع به گریه می کنند، در این زمان باید نوزاد را در آغوش گرفته و با گفتن کلمات محبت انگیز در کنار گوشش حس آرامش و امنیت را به وی القا کنید. زمان هایی نیز نوزاد دچار وحشت زدگی می شود که در این حالت نوزاد به صورت نیمه هوشیار می باشد و چشمان خود را قادر به باز کردن نیست، هم چنین توانایی شنیدن حرف های شمارا ندارد. عامل اصلی وحشت زدگی هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما کم خوابی و بی خوابی می تواند آن را تشدید کند.
۳- دندان درآوردن و بیماری:
- در هنگام دندان در آوردن نوزاد، درد و بی قراری در وی به وجود می آید که می تواند موجب بی خوابی در شب شود. کودک که با حرف قادر به بیان حرف و احساسات خود نمی باشد سعی می کند با گریه احساسش را به شما منتقل کند.
- چند مورد از بیماری هایی که موجب از خواب پریدن کودک می شود؛
- زمانی که نوزاد دچار نفخ می شود به خود می پیچد و ناله های آرام و کم صدایی دارد.
- دل درد از دیگر بیماری هاست که موجب از خواب پریدن نوزاد می شود، گریه های ناگهانی و پیچیدن از نشانه های دل درد نوزاد می باشد.
- سینوزیت مزمن و گرفتگی بینی از دیگر عوامل از خواب پریدن نوزاد است. اگر مخاط بینی نوزاد بیشتر باشد و در کنار چشم و همراه با اشک های او این مخاط را مشاهده کردید متوجه این بیماری در نوزاد و راهی برای درمان باشید.
- گوش درد و گلو درد به همراه تب نیز از دیگر عوامل پریدن نوزاد از خواب و بی قراری هایش می باشد.
عواملی که در بالا گفته شد چندان جای نگرانی ندارد و با شیوه های درمانی خانگی به حل این مشکل می توانید بپردازید.
۴- اضطراب جدایی:
گاهی اوقات به وجود آمدن این حس در نوزادان بی خوابی و از خواب پریدن های شبانگاهی برای آن ها به وجود می آورد، در این حالت اگر کودک پدر و مادر را در کنارش بیند به این ترس دچار می شود و شروع به گریه می کند. برای حل این مشکل با نوزاد خود بازی دالی موشه را انجام دهید تا پایداری اشیا را درک کند.
۵-دست یابی به نقاط عطف رشدی:
زمانی که نوزاد حسی جدید را در خود را احساس می کند باعث بی خوابی هایی در او نیز می شود، انجام کارهایی چون غلت زدن، خزیدن، بلند شدن، نشستن، همه این ها حس هایی را در نورون های مغزی نوزاد به وجود می آورد که باعث اختلال در خواب او می شود.
۶- گرسنگی:
گرسنگی یکی از عوامل مهم در از خواب پریدن نوزاد می باشد. حتی اگر از الگوی مناسبی برای تغذیه نوزاد پیروی می کنید باز هم به وجود آمدن این مشکل برایش امری طبیعی است. اگر شیر دهی را در شب برای نوزاد قطع کرده اید، وعده های غذای او را در طول روز حتما افزایش دهید و یا از غذاهای کمکی برای رفع این مشکل کمک بگیرید.
منبع : آرگا