دسته ها
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

نحوه کاشت خرفه و راهنمای پرورش و نگه داری از آن

  • محدثه خاکشور
  • ۴ آذر ۱۳۹۸
  • ۰

آرگا در این مطلب شما را با کاشت خرفه، این گیاه گوشتی و آبدار و مزایای بیشمار گیاهی که اغلب شما آن را به عنوان علی هرز و گیاهی مزاحم می شناسید و یا حداقل می شناخته اید، آشنا می سازد.

خرفه نام گیاهی یکساله بومی مناطق هند است، این نوع گیاه بالغ بر ۴۰ نوع متفاوت دارد، این گیاه که برخی آن را به صورت گیاهی خودرو و علفی هرز می شناسند، امروزه  افراد به اهمیتی متمایز و جدید از این گیاه دست یافته است و با شناخت ارزش غذایی و همچنین زیبایی آن به کاشتن و نگهداری خرفه پرداخته اند، در ادامه مطلب با اطلاعاتی جالب در مورد شرایط و روش های کاشتن و هر آنچه لازم است درباره این گیاه بدانید، همراه شما خواهیم بود.

خرفه گیاهی خودرو می باشد که عمر آن یک سال و از خانواده پرتولاکاسه است، این گیاه برگ هایی ضخیم و پهن، ساقه ای قرمز رنگ و گلهایی زرد یا سفید دارد، گیاه خرفه با اصالتی از هند و خاورمیانه شامل میزان بالایی آب(۹۰%)، و همچنین PECTIN، مواد چرب، مواد لعابی لزج می باشد، از جمله عناصر مهمی مانند آلومینیوم، آهن، کلسیم، سدیم، منیزیم، منگنز، پتاسیم در خرفه وجود دارد.

این گیاه که در گذشته به صورت ناآشنایی توسط باغبانان از زمین بیرون آورده می شدند، امروزه با توجه مردم به گیاهان دارویی، کاشتن خرفه رونق گرفته است، ارتفاع این گیاه تا ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر هم می رسد، و معمولا گلهای آن در قسمت انتهای گیاه رشد نموده و از زمان ابتدای روز تا حدودا ۹ تا ۱۱ این گلها باز می مانند.

گیاه خرفه اسامی دیگری از جمله Duckweed، Fatweed، pursley، Wild portulaca nhvn.

کاشت خرفه گیاه گوشتی و آبدار بینظیر

مصارف خوراکی گیاه خرفه

از موارد کاربرد گیاه خرفه می توان به دو صورت پخته و خام آن اشاره نمود، شما می توانید آن را در انواع سوپ و … طبخ نموده و یا به صورت سبزی خوراکی که طعمی شور و ترش دارد میل نمایید.

بهره گیری از تخم خرفه در قنادی ها برای تزیین نان کشمشی، و نان برنجی و … ، و همچنین آماده سازی ترشی خرفه اشاره نمود.

زراعت گیاه خرفه گیاهی ناشناخته و اما پر از خواص

خواص و فواید خرفه

خرفه بالاترین میزان امگا ۳ را نسبت به سبزی های دیگر دارد، و ویتامین هایی مانند E ،B ،C ،A می باشد، و نیز منیزیم و پتاسیم، آهن، و همین طور سرشار از اکسیدان ها و بتاکاروتن می باشد، روغن خوراکی خرفه نیز قابل استفاده می باشد.

خرفه برای درمان اختلالات و التهاب مجرای ادراری، ضد عفونی کنندگی، درد معده، التیام آبسه و تورم، التهابات گوارشی، بیماری های کبدی، سودمند می باشد، خواص خرفه برای بیماران مبتلا به آرتریت مفید بوده و قندخون دیابتی ها را پایین می آورد.

زراعت و نگهداری گیاه خرفه گیاهی گوشتی و آبدار

تکثیر گیاه خرفه

برای تکثیر گیاه از دو روش قلمه زدن و کاشت بذر می توان بهره برد، فصل مناسب برای کاشت این گیاه بهار یا تابستان از ماه فروردین تا شهریور می باشد.

تکثیر خرفه از طریق کاشت بذر

برای کاشت نخست باید از رطوبت خاک مطمئن شوید، و اگر خشک بود آبیاری نمایید تا زمین مرطوب گردد، سپس بذرها را با مقداری خاک داخل نایلون بگذارید و کیسه نایلونی دارای خرفه را درون یخچال قرار دهید و به مدت ۱۵ روز در آن نگهداری نمایید.

کیسه نایلونی را پس از ۱۵ روز از یخچال بیرون آورید و به مدت یک تا سه هفته در دمای اتاق قرار دهید تا زمانی که جوانه بزند.

تخم خرفه هنگامی که دمای ۱۵ درجه سانتی گراد را برایش فراهم باشد، آغاز به رویش خواهد نمود، پس از چند هفته از کاشت بذر آن گلهای رنگی زیبای این گیاه شما توجه شما را به خود جلب می نماید، با گذشت سه هفته از گلدهی شما می توانید بذر خرفه را برداشت نمایید.

کاشت خرفه و روش های تکثیر آن به دو روش

جوانه های گیاه خرفه را داخل گلدانی حاوی خاک مرغوب بگذارید، ریشه خرفه را به خوبی درون خاک گذاشته و بپوشانید، خاک مرغوب برای رشد این گیاه ترکیبی از خاک رس و ماسه، و خاک باغچه می باشد.

پس از کاشتن خرفه آن را آبیاری نموده و در محیطی پر نور قرار دهید، زیرا این گیاه نیاز شدیدی به نور دارد.

هنگامی که جوانه های خرفه نوظهور تعدادی برگ دادند، آنها را کم پشت می کنیم، فاصله کاشتن گیاه خرفه میان ۲ الی ۶۰ سانتی متر می باشد.

کشاورزی و پرورش و نگهداری گیاه سرسبز خرفه

تکثیر گیاه خرفه از طریق قلمه زدن

در شیوه قلمه زدن برای تکثیر این گیاه دارویی و خوراکی باید شاخه هایی را به انتخاب از گیاه مورد نظر خود جدا نمایید و به مدت چند روز در مکانی گرم بگذارید و رطوبت آن را حفظ کنید ولی آن را خیس ننمایید، و قلمه های قطع شده را به حالت افقی بر روی خاک بگذارید و کمی خاک روی برگ های آن بریزید، ساقه را می توناید به صورت ایستاده درون خاک بگذارید، نباید به آن آب بدهید و در مکان بدون نور خورشید هم قرار ندهید.

زراعت و کشاورزی خرفه گیاه همیشه سرسبز و ترش و شور مزه

نیازهای گیاه خرفه

انتخاب خاک مطلوب و مناسب برای کاشت گیاه خرفه یکی از مهمترین اقدامات است، که ترکیبی از خاک باغچه و ماسه و رس می باشد، رشد و نمو گیاه خرفه در خاک های سرشار از عنصر غذایی زیادتر می باشد.

خرفه نیاز بالایی به نور دارد که می توان به ۴ ساعت در روز به نور مستقیم احتیاج دارد، در پنجره های جنوبی قرار دادن گلدان گیاه خرفه به نظر عالی باشد.

کاشت گل خرفه و روش های تکثیر آن به صورت قلمه و بذر

خرفه گیاهی است که به رطوبت زیاد نیاز دارد، اما باید به آن فرصت دهید تا مابین آبیاری هایتان خشک شود، آبیاری مکرر به طوری که همیشه خاک آن خیس باشد موجب پوسیده شدن آن می شود.

دمای بالا موجب نرمی برگ و ساقه ها می شود، می توان گفت در روز دمای ۲۵ درجه و در شب دمای ۱۲ درجه برای رشد گیاه مناسب باشد،

هر ۶ ماه یک بار تعویض و کود دهی برای گیاه خرفه مهم و لازم می باشد، می توان کود مطلوب برای این گیاه به کود مخصوص بنفشه آفریقایی اشاره نمود.

کشاورزی و فلاحت گیاه خرفه گیاهی گوشتی و پر آب مفید برای آرتریتدر این مطلب ما شما را با گیاه خرفه و خواص و فواید بسیار آن اشاره نمودیم، هم چنین در کنار این پرداختن به فقط گوشه ای از مزایای گیاه خرفه، نحوه کاشت خرفه و رشد و پرورش آن را شرح داده ایم، امیدواریم مورد استفاده شما قرار بگیرد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *