تابستان و سایر اوقاتی که افراد مسن در آن برنامه ای برای انجام دادن کارهایی خاص ندارند را اوقات فراغت افراد سالمند می دانند در این زمان ها خانواده های افراد سالمند و خود آنها می توانند برنامه های موثر و مفیدی برای سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت خود داشته باشند. اوقات فراغت برای افراد سالمند بیشتر از سایر سنین دارای اهمیت است چون در این دوران فرد دوران بازماندنی را طی می کند و به این می اندیشد که چگونه زندگی کرده است؟ و این برنامه ها می تواند او را از این بازماندگی دور کند.
اوقات فراغت سالمندان را چگونه پر کنیم؟
با توجه به بالا رفتن مشغله های زندگی و ایجاد موقعیت های شغلی وقت گیر موجب شده است تا در زندگی امروزه روابط فرزندان با والدین خود در دوران میانسالی کاهش پیدا کند و سالمندان که قشر از کار افتاده جامعه هستند با دور شدن از فرزندان تنش های بیشتری را تحمل می کنند.
در گذشته به دلیل کوچک تر بودن جوامع و پر رنگ تر بودن روابط کمتر به اوقات فراغت افراد سالمند توجه می شد و در جامعه کنونی این موضوع بیشتر دارای اهمیت شده است و با وجود اینکه همچنان جای پیشرفت دارد اما در برخی شهر مراکز خدماتی تفریحی و کانون های مختلفی برای خدمات رسانی به این عزیزان مشغول به فعالیت هستند.
بیشتر کانون هایی که برای خدمت رسانی به افراد سالمند راه اندازی شده است به شکلی خود جوش بوده و خود سالمندها جمع هایی دوستانه برگزار می کنند که در آن به تفریحات مختلف می پردازند تا ساعاتی در طول روز از دغدغه و تنهایی خود دور بمانند.
در تحقیقاتی که در این زمینه بر روی سالمندان بازنشسته و از کار افتاده صورت گرفته است نشان داده می شود که علت اصلی کم بودن تفریحات و بی توجهی به برنامه های اوقات فراغت سالمندان نداشتن استطاعت مالی است و بعد از این عامل عوامل دیگری مانند نبود امکانات تفریحی برای بزرگسالان، داشتن مشکلات شخصی، افسردگی و انزوا طلبی مانع شرکت این افراد در برنامه ها و داشتن برنامه اوقات فراغت می شود.
با توجه به اینکه تحقیقات نشان می دهد افراد سالمند در جامعه از امکانات مناسبی برخوردار نیستند و به دلیل پر کردن اوقات خود با سرگرمی های روزمره مانند تلویزیون، خوابیدن یا داشتن دغدغه و مشکلات فرزندان دچار مشکلات روحی بزرگی می شوند. بنابراین باید اطرافیان این افراد توجه و تاکید بیشتری بر روی پر کردن اوقات فراغت آنان داشته باشند.
برنامه های فراغت برای سالمندان:
برنامه های مختلفی می تواند برای پر کردن اوقات فراغت افراد سالمند در نظر گرفته شود که با پر کردن ساعات خالی در طول روز موجب می شود تا این افراد دارای سطح بالایی از سلامت جسمی و روحی باشند. در ادامه با برخی از این برنامه های اوقات فراغت آشنا خواهید شد.
۱- انجام دادن کارهای خیر:
باید توجه داشته باشید که بر اساس نظریه رشد مرحله اریکسون انسان ها در مراحل مختلف زندگی با یک حالت روحی رشد پیدا می کنند و در دوران میانسالی نیز این رشد خود را با نوعی سرخوردگی روحی نشان می دهد در این دوران فرد با خود تصور می کند که در زندگی چه کارهای درست و غلطی انجام داده است و در طول این مدت زندگی فایده ای برای خود و دیگران داشته است؟ و با یافتن پاسخ این سوال نوعی احساس سرخوردگی در او ایجاد می شود.
به همین دلیل در اوقات فراغت سالمندان، انجام فعالیت های او در زمینه خیر رساندن به دیگران به شکل های مختلف مالی و عاطفی موجب می شود تا او احساس مفید بودن در زندگی خود داشته باشد. به عنوان مثال می توانید به جوان هایی که در تشکیل زندگی به مشکل خورده اند کمک کند تا این مشکلات را به حداقل برسانند.
۲- کتاب خواندن:
یکی از فعالیت های فرهنگی که سالمندان می توانند انجام دهند کتاب خواندن به شکل فردی و گروهی است این افراد می توانند با تشکیل گروه های همکاران و دوستان روزهای خاصی در هفته را با یکدیگر کتاب بخوانند.
۳- ورزش کردن:
از دیگر برنامه های اوقات فراغت سالمندان می توان به انجام فعالیت های ورزشی اشاره کرد که بسیار دارای اهمیت است و نه تنه می تواند موجب افزایش روحیه و سرگرمی در آنها شود بلکه می تواند به حفظ سلامت آنان نیز کمک فراوانی کند.
۴- داشتن برنامه های مذهبی:
رفتن به مساجد مکان های مذهبی مانند دوره های خودگردان قرآنی و… می تواند از دیگر عواملی باشد که به پر کردن اوقات فراغت افراد سالمند کمک می کند.
۵- رفتن به پارک و فضای سبز:
سالمندان باید کمتر در فضای خانه باشند این فضا در آنها احساس بی حوصلگی، کسالت و خستگی مفرط را ایجاد می کند بنابراین می توانید ساعاتی از روز را به همراه دوتان خود به پارک بروید و قدم بزید.
منبع : آرگا