ایرانیان ۳ ساعت بیش از میانیگین جهانی در فضای مجازی هستند. دلیل اولیه این اتفاق را باید در سهولت استفاده از اینترنت و دسترسی به آن جست و جو کرد. سایت«We Are Social» آمارهایی از فضای دیجیتالی جهان در سال ۲۰۱۸ منتشر کرد که بر اساس آن بیش از ۴ میلیارد نفر در سراسر جهان از اینترنت استفاده می کنند. ضمن اینکه بیش از نیمی از جمعیت جهان همیشه آنلاین هستند. در این گزارش آمده که تقریباً یک چهارم از یک میلیارد کاربر جدید برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ آنلاین شدند.
بزرگترین علت رشد کاربران اینترنتی در طول یک سال اخیر، فراگیر شدن تلفن های هوشمند ارزان قیمت می باشد. بیش از ۲۰۰ میلیون نفر، اولین دستگاه تلفن همراه خود را در سال ۲۰۱۷ به دست آوردند و دو سوم از ۷.۶ میلیارد نفر در جهان اکنون تلفن همراه دارند. این تلفن ها بیشترین ابزار اتصال به اینترنت هستند. به همین دلیل مردم به راحتی و در همه جا از اینترنت استفاده می کنند.
وجود شبکه های اجتماعی نیز دلیل دیگری برای استفاده از فضای مجازی می باشد. بیش از ۳ میلیارد نفر در جهان ماهانه از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند که از هر ۱۰ نفر، ۹ نفر از طریق موبایل به این شبکه ها متصل می شود. میزان کاربران رسانه های اجتماعی درسال ۲۰۱۸ به ۳.۱۹۶ میلیارد نفر رسیده که نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته است. ضمن اینکه تعداد کاربران موبایل نیز در سال ۲۰۱۸ به ۵.۱۳۵ میلیارد رسیده که نسبت به سال گذشته ۴ درصد رشد داشته است.
ایرانی ها از کاربران فعال اینترنت به شکل افراطی هستند. امان الله قرائی مقدم (آسیب شناس اجتماعی) در این باره می گوید:« ما به وارد کردن ابزارها توجه داریم اما هنوز به فرهنگ استفاده از ابزارها توجهی نمی کنیم. به همین دلیل بین فرهنگ معنوی یا همان شیوه استفاده از ابزار و فرهنگ مادی که به معنی واردات ابزار جدید است، فاصله وجود دارد. از سوی دیگر تغییر طرز تفکر افراد تحت کنترل تکنولوژی است و همین تاخر فرهنگی موجب می شود تا نتیجه رفتار آنطور شود که باید نشود.»
مسلماً اینترنت جایگزین خوبی برای پر کردن اوقات فراغت است. مخصوصاً اگر تنوع برنامه ای چندانی در زندگی فرد وجود نداشته باشد. ضمن اینکه این تفریح به راحتی و با هزینه کمتری نسبت به سایر تفریحات در دسترس قرار می گیرد.
آسیب شناسان اجتماعی مهم ترین دلیل برای جذب جوانان به سمت اینترنت را در تاخر فرهنگی و شرایط اجتماعی جامعه می دانند.
منبع : آرگا