دسته ها
یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

راهنمای کامل رفتار با فرزند خوانده | از پذیرش تا پرورش با عشق

  • شیوا فهیمی
  • ۶ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰

اگر کودکی را به فرزندخواندگی قبول کرده اید و با چالش هایی روبرو هستید پیشنهاد می کنیم راهنمای رفتار با فرزند خوانده که در این مطلب ارائه می شود را مطالعه نمایید.

برخی زوجین که تصمیم می گیرند سرپرستی فرزندی را قبول کنند بهتر است با اصول رفتار با فرزند خوانده آشنا باشند تا با چالش های کمتری در تربیت فرزند خود روبرو شوند. این مطلب راهنمای رفتار با فرزند خوانده را ارائه می دهد.

راهنمای روانشناختی برای ارتباط مؤثر با کودک فرزند خوانده

ایجاد ارتباط با فرزند خوانده برای افرادی که قصد سرپرستی از یک کودک را بر عهده می گیرند ممکن است دشوار باشد. یکی از مسائل مربوط به جلسات روانشناسی این است که چطور با فرزند خوانده رفتار کنیم و ارتباط مسالمت آمیزی داشته باشیم؟

کردار با فرزند خوانده

زوج هایی که نوزاد یا کودکی را به فرزندی قبول می کنند آرزوی خوشبختی او را دارند ولی اکثرا نمی دانند چگونه با فرزند خوانده خود رفتار مناسبی داشته باشند تا چالش های کمتری ایجاد شود. فرزندخواندگی اصول خاص رفتاری را می طلبد که آگاهی از آن کمک می کند در تربیت فرزند خود با چالش و مشکلات کمتری روبرو شوید.

دانستن نکات و اصول فرزند پرروی کلید یک رابطه ایمن و محبت آمیز می باشد. در ادامه راهنمای رفتار با فرزند خوانده ارائه می شود.

آگاهی از شرایط احساسی فرزند خوانده

کودکی که تجربه از دست دادن خانواده، بدسرپرست بودن یا زندگی در بهزیستی را دارد با مشکلاتی فراتر از سن خود مواجه شده است. شرایط خواب، آداب اجتماعی، احترام به قوانین، احساسات و عواطف این افراد اغلب تحت تاثیر این شرایط نابسامان دستخوش تغییرات شده که به توجه خاص والدین نیاز دارد.

رفتار با فرزند خوانده

بهتر است برای این که با رفتار نامناسب مشکلات کودک را تشدید کنید حتما به شکل خانوادگی و فردی برای مدتی تحت نظر درمانگر بود. مهم نیست که فرزند خوانده چه گذشته ای دارد وی این توانایی را دارد که یک رابطه سالم و امن با شما داشته باشد.

قابل پیش بینی بودن والدین

در کنار فرزند خوانده خود باشید. به گریه ها، فریادها و خواسته های او پاسخ دهید. مهم نیست که فرزند خوانده شما در چه رنج سنی است سعی کنید در کمترین زمان به طور شفاهی یا فیزیکی به نیاز او پاسخ دهید. فرزند باید بداند که اگر به شما نیاز پیدا کند شما در کنارش حضور خواهید داشت.

فرصت دادن به فرزند خوانده

برای این که کودک بتواند با شرایط جدید سازگار شده و با شما صمیمی شود به او زمان کافی بدهید. به فرزند فشار نیاورید که از ابتدا شاد و خوشحال باشد. عجله برای ایجاد یک ارتباط صمیمی، سبب می شود کودک قادر نباشد واقعیت درونی و احساسات خود را با شما در میان بگذارد.

رفتار با فرزند خوانده

این مسئله به خودی خود در دراز مدت از صمیمیت و احساس والد و فرزندی که انتظارش را داشتید می کاهد.

ایجاد استقلال برای فرزند خوانده

اگرچه والدین در رفتار با فرزند خوانده ممکن است بخواهند در تمام لحظات کنار او یا مشغول مهیا کردن امکانات برای کودک باشند ولی دقت کنید که این کودکان به تازگی وارد محیط جدید شده و از قبل برای این شرایط آمادگی نداشته اند. از سویی فرزند خوانده تا قبل از این شرایط متفاوتی داشته است. از این رو متناسب با سن کودک به او فرصت تنهایی، استقلال و تصمیم گیری بدهید.

تنظیم روتین جدید خانوادگی

فرضا در خوابگاهی زندگی می کنید که مراقب اختصاصی ندارد، مهمانی نمی روید و بسیاری از مواردی که کودک در فضایی بیرون از خانه شما تجربه می کند. اکنون بعد از سال ها وارد محیط خانواده می شود. به این ترتیب روتین زندگی فرزند خوانده کاملا به هم ریخته است. بر اساس علایق و نیازهای کودک سعی کنید یک روتین جدید خانوادگی تنظیم نمایید.

مهمانی رفتن تدریجی

اگرچه ذوق والدین برای معرفی فرزند خود به اطرافیان غیر قابل انکار است ولی کودک نگاه شما را ندارد. ممکن است رفتار اطرافیان با کودکی که هنوز با پدر و مادرش صمیمی نشده ترسناک و بیشتر از ظرفیت درک او باشد. از این رو اجازه دهید به تدریج کودک در مهمانی ها و بازدیدهای شما شرکت کند.

کردار با فرزند خوانده

دردسترس بودن از لحاظ عاطفی

ممکن است والدین بپرسند که چطور رفتار کنیم تا فرزند خوانده به ما علاقمند شود؟ در پاسخ باید گفت به او محبت کنید. یعنی فرزند باید والدین را در حال ابراز طیف وسیعی از احساسات مشاهده کند. کودک باید احساسات خود را هم درک کرده و قادر به بیان آن باشد.

کمتر دلخور شوید.

برخی والدین وقتی حس می کنند که فرزند خوانده آن ها از در آغوش گرفتنش امتناع می کند یا از آن ها فرار می کند دلخور شده و ناراحت می شوند. وقتی کودک یاد بگیرد احساساتش را با کلمه بیان کند ممکن است به والدین جملاتی منفی مانند تو مادر واقعی من نیستی، ازت متنفرم و … را بشوند.

این جملات و کلمات برای ابراز احساس ترس، خشم، ناامیدی و وحشت از شرایط دشوار است. دقت کنید که توانایی کودک برای ابراز احساسات هنوز کاملا توسعه پیدا نکرده است.

صحبت کردن با فرزند خوانده

جدا از فراهم کردن موقعیت و شرایط مناسب برای نشان دادن محبت به کودک خود گاهی مواقع باید با آن ها مستقیما صحبت کنید. مثلا من همیشه پدر/ مادر تو می مانم. من مدت ها منتظر تو بودم و …. . کودکان به ویژه فرزندخواندگان به اطمینان بخشی در مورد امنیت و ثبات خانواده نیاز دارند.

رفتار با فرزند خوانده

واکنش مناسب نشان دادن نسبت به رفتارهای نامناسب

فرزند خوانده از واکنش های هیجانی به عنوان راهی جهت برقراری ارتباط، بیان نیازها یا ترس های خود استفاده می کند. از این رو ممکن است رفتارهایی مثل کنجکاوی زیاد، پرخاشگری، زیاد سوال پرسیدن، لجبازی و … را بروز دهد و شما کلافه شوید.

ولی باید این واکنش ها را شناخته و آن چه فرزند شما سعی در انتقال آن را دارد رمزگشایی کنید. اهمیت دارد که پیام های ورای این رفتارها را تشخیص داده تا پاسخ مناسبی برای آن در نظر بگیرید. شاید لازم نباشد در لحظه کاری انجام دهید و سکوت کافی باشد.

به طور کلی رفتارها و اصلاحاتی انجام دهید که میزان بروز رفتارهای ناهنجار فرزند خوانده کاسته شود.

در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مورد پسند واقع شده باشد. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نشانه های ترومای فرزند خواندگی و تقویت رابطه با فرزند خوانده از این مطالب نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *