خاک یکی از فاکتورهای مهم برای رشد و پرورش گل است که از لحاظ بافت به چهار دسته ماسه ای، رسی، سیلت و لومی تقسیم بندی می شود. در این مطلب پیرامون مزایا و معایب کاشت گل در خاک ماسه ای صحبت می کنیم.
آشنایی با مزایا و معایب کاشت گل در خاک ماسه ای
برای پرورش گل و گیاه یکی از فاکتورهای مهمی که باید مد نظر قرار دهید، خاک گل است. ممکن است تصور کنید تفاوتی ندارد چه خاکی برای گل و گیاه خود استفاده می کنید ولی برای داشتن گیاه شاداب باید در شناخت و انتخاب خاک گل صحیح عمل کنید.
ممکن است یک خاک برای یک گیاه مناسب بود و برای گیاه دیگر سودمند نباشد. ترکیبات و مواد تشکیل دهنده خاک گل و خاک باغچه متفاوت است و عملکرد هر یک متفاوت است.خاک گل از لحاظ بافت خاک به چهار دسته خاک ماسه ای (شنی)، رسی، سیلت و لومی تقسیم بندی می شود.
این خاک ها به تنهایی پاسخگوی نیاز غذایی گیاهان آپارتمانی نیستند و باید در ترکیب بافتی مورد استفاده شوند و ضمنا به همراه آن ها عناصر تغذیه ای مثل کود ورمی کمپوست و پیت ماس هم به کار رود. در این مطلب با مزایا و معایب کاشت گل در خاک ماسه ای آشنا می شوید.
چگونه از خاک ماسه ای برای کاشت گیاهان استفاده کنیم؟
با توجه به سبک بودن خاک ماسه ای و زهکشی سریع آن برای این که بتواند مدت بیشتری مواد مغذی را در داخل خود نگه دارید معمولا این خاک با مواد آلی اصلاح می شود. ضمنا از کمپوست، منابع غنی از کربن و مواد غنی از میکروب های خاک به منظور بهبود خصوصیات آلی خاک استفاده می شود.
کدام گل و گیاه در خاک ماسه ای بهتر رشد می کنند؟
از خاک ماسه ای برای کشت محصولاتی مانند هویج، جعفری و سیب زمینی استفاده می شود. ضمنا استفاده از این خاک برای بوته ها و پیاز گل هایی مثل گل مینای درختی، گل رز خورشیدی و لاله مناسب است. استفاده دیگر این خاک در کشت محصولاتی مانند ذرت، کدو، توت فرنگی، و سایر صیفی جات است.
استفاده از خاک ماسه ای راحت تر از خاک رس است زیرا زهکشی آن سریع بوده ولی توانایی حفظ مواد مغذی زیادی ندارد. گل های زیر در خاک ماسه ای رشد خوبی دارند:
- گل رعنای زیبا: این گل جزو گیاهان مقاوم به خشکی بوده و در خاک هایی مثل خاک ماسه ای با پی اچ نزدیک به خنثی رشد می کند.
- یوکای برگ قاشقی: این گل نیز در خاک ماسه ای رشد خوبی داشته و شوری خاک برایش آزاردهنده نیست.
- علف پروانه: این گل، پروانه ها را مجذوب خود می کند و در خاک ماسه ای خشک بهتر رشد می کند.
مزایای خاک ماسه ای برای کشت گیاهان
از جمله مزایای خاک ماسه ای می توان به داشتن منافذ بزرگ، زهکشی مناسب و نفوذ پذیری خوب هوا اشاره کرد. این خاک برای زهکشی خاک گل خیلی مناسب است. گیاه در خاک ماسه ای به راحتی ریشه می دهد.
از مزیت های خاک ماسه ای این است که در بهار سریعا گرم می شود. به عبارتی خاک ماسه ای با قدرت جذب قوی نور و گرما و فراهم نمودن دمای بالای خاک رشد شدید گیاهان و گلدهی را به همراه دارد. ضمنا این خاک می تواند در پایین خاک گل به عنوان لایه زهکشی نیز استفاده شود.
معایب خاک ماسه ای برای کشت گیاهان
خاک ماسه ای یا شنی از ذرات کوچک سنگ تشکیل شده و یکی از فقیرترین خاک ها برای گل ها محسوب می شود. چرا که مواد مغذی کمی دارد و ظرفیت نگهداری آب آن ضعیف است. اندازه ذرات شن ۰.۲ میلی متر است. عیب خاک ماسه ای نگهداری ضعیف آب و خشک شدن ساده آن است.
ماسه ماده اصلی برای تهیه خاک کشت می باشد. به علت کمبود کود و مواد مغذی در این خاک، برای بهبود خواص خاک شنی بایستی کود آلی بیشتری اختیار گل های کاشته شده قرار گیرد. خاک ماسه ای سبک و ریز بوده و به علت این که ذرات بزرگی دارد سریعا رطوبت خود را از دست می دهد و خشک می شود.
این نوع خاک اسیدی بوده و مواد مغذی کمی دارد. پیش از این که گیاه بتواند آب و کود داخل خاک ماسه ای را جذب کند، به علت نفوذپذیری زیاد سریعا زهکشی می شود.
در پایان این مطلب همچنین می توانید برای اطلاع از خاک مناسب سبزیجات و خاک مناسب گل رز از این مطالب هم بازدید نمایید.
منبع : آرگا