دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

نحوه کار با رطوبت سنج خاک و معرفی انواع رطوبت سنج ها

  • شیوا فهیمی
  • ۱۳ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

یکی از ابزارهای کاربردی در کشاورزی و باغبانی رطوبت سنج خاک است. در این مطلب با نحوه کار با رطوبت سنج خاک آشنا می شوید. همچنین به انواع رطوبت سنج خاک نیز اشاره می شود.

رطوبت سنج خاک ابزاری است که محتوای آب و رطوبت خاک را اندازه گیری کرده تا نیاز آبی و زمان مناسب آبیاری را مشخص کنید. اگر نحوه کار با رطوبت سنج را نمی دانید در این مطلب با این ابزار، انواع آن و روش استفاده از رطوبت سنج آشنا می شوید.

کار با رطوبت سنج چگونه است؟

رطوبت سنج خاک یکی از ابزارهای کاربردی در کشاورزی و باغبانی به شمار می رود. این وسیله مستقیما روی محصول تاثیر نمی گذارد ولی قابلیت آن در اندازه گیری میزان آب در خاک به کشاورز کمک کرده تا تصمیمات مختلفی اتخاذ نماید. از جمله این که زمان مناسب آبیاری را تعیین کند.

در این مطلب قصد داریم شما را با ابزار رطوبت سنج خاک، نحوه استفاده و انواع آن کاملا آشنا نماییم. همچنین در صورت تمایل می توانید مقالات روش های  اندازه گیری ph خاک و ویژگی خاک لومی را نیز مطالعه نمایید.

رطوبت سنج خاک چه ابزاری است؟

پرورش گیاهان کار ساده ای نیست. حتی در بهترین وضعیت آب و هوایی عوامل مختلفی می تواند سبب شکست این روند شوند. یکی از این عوامل آبیاری اشتباه است. آبیاری گیاهان به راحتی صورت نمی گیرد زیرا باید در زمان مناسب و با میزان مناسب انجام شود.

رطوبت بالا موجب پوسیدگی و از بین رفتن ریشه گیاه می شود. و کمبود آب هم سبب خشک شدن گیاه می شود. بنابراین زمان مهم ترین عامل در آبیاری است. حال باید دانست که تنها با نگاه به گیاهان متوجه نمی شویم که گیاه به آبیاری نیاز دارد یا نه.

یا نمی دانیم چه مقدار آب باید در اختیار گیاه قرا گیرد. در گذشته کشاورزان با لمس دست روی خاک شرایط آن را تعیین می کردند ولی این کار همیشه صحیح نبود. خوشبختانه امروزه این مسئله توسط دستگاه اندازه گیری رطوبت خاک قابل حل می باشد.

رطوبت سنج خاک ابزاری است که محتوای آب و رطوبت خاک را اندازه گیری و به عنوان یک تستر شناخته می شود که می تواند شرایط خاک را نشان دهد. به کمک این ابزار می توانید تصمیم بگیرید که زمین آماده استفاده بوده یا هنوز به پردازش بیشتری احتیاج دارد.

در ناحیه کشت شده استفاده از رطوبت سنج کمک می کند تا میزان آب مورد نیاز گیاه در هر آبیاری را بدانید. رطوبت سنج خاک همچنین می تواند برای گیاهان آپارتمانی نیز مناسب باشد. استفاده از آن کاملا ساده بوده و نتایج دقیقی ارائه می دهد. داده های نمودار رطوبت سنج خاک شرایط خاک را نشان می دهد از این رو می توانید تصمیم بگیرید چه کاری باید انجام دهید.

عملکرد رطوبت سنج خاک به چه صورت است؟

به طور کلی رطوبت سنج خاک دو نوع خوانش داده دارد. یکی خوانش دما و دیگری خوانش هدایت سنج آب. خواندن داده ها توسط دما سنج چند مرحله توزین، اجاق و خنک کننده می باشد. بعد از هر سه مرحله یک نتیجه ثابت وجود دارد. رقم محتوای آب اختلاف وزن قبل و بعد از گرم شدن می باشد.

در مورد هدایت سنجی این سیستم با توجه به رسانایی الکتریکی عمل می کند. محتوای آب به طور خطی با ظرفیت الکتریکی اندازه گیری شده متناسب است. برق اصلی توسط دستگاهی به اسم هدایت سنج آب شناسایی می شود. با این وجود لازم نیست درباره به خاطر سپردن تئوری نحوه کارکرد آن سردرگم شوید.

شما این ابزار را در منطقه کشت برای آزمایش قرار داده و عملیات را شروع می کنید. بعد از مدتی ابزار رطوبت سنج شرایط خاک را بررسی و آن ها را به صورت داده نمایش می دهد. با توجه به آنچه نشان داده شده می توانید مراحل بعدی را آنالیز و تعیین کنید.

انواع رطوبت سنج خاک

با وجود این که رطوبت سنج ها عملکرد مشابهی دارند ولی در انواع مختلفی ارائه می شوند. حداقل چهار نوع ابزار وجود دارد که با توجه به نحوه کارکرد آن ها و منابع تغذیه تقسیم می شوند.

۱.رطوبت سنج آنالوگ

این دستگاه هم از نظر طراحی و هم از نظر روش کار ساده ترین نوع رطوبت سنج خاک به شمار می رود. خوانش داده ها بر اساس هدایت الکتریکی محتوای آب در خاک می باشد. جریان به خودی خود دریافت شده و جهت بررسی به ابزار ارسال می شود و آن را به داده تبدیل می کند. رطوبت سنج آنالوگ خاک به باتری نیاز ندارد.

۲. رطوبت سنج نفوذی

این نوع رطوبت سنج خاک بهترین ابزار برای گیاهان داخلی و آپارتمانی به شمار می رود. رطوبت سنج خاک نفوذی یک ابزار هیدرومتر گیاهی است که رطوبت نمونه های خاک را جذب و آن را با توجه به سیستم آنالیز می کند. بر اساس خوانش داده ها رنگ ها تغییر می کند.

۳. رطوبت سنج دیجیتال

این ابزار از باتری به عنوان منبع انرژی استفاده می کند. با این وجود برخی از دستگاه ها می توانند از طریق کابل یو اس بی هم متصل شوند. این دستگاه یک سنسور دارد که برای تعیین شرایط زمین، پالس های الکترومغناطیسی کوچکی را به بیرون ارسال می کند.

داده های دیجیتالی رطوبت سنج خاک در برنامه رایانه ای یکپارچه ای با دستگاه نشان داده می شود. بعد از آن می توانید آن را پردازش کرده تا تعیین کنید در منطقه تحت کشت چه کاری باید انجام شود.

۴. رطوبت سنج ترکیبی

این ابزار همزمان چندین کار را در یک دستگاه انجام می دهد. به جز یک دستگاه رطوبت سنج همچنین می تواند شدت نور و پی اچ خاک را نیز مشخص کند. حتی اگر نتایج خیلی دقیق نباشدف حداقل این داده ها می توانند نشان دهند که در منطقه کشت مشکلی وجود دارد یا خیر.

چگونه از رطوبت سنج خاک استفاده کنیم؟

برای استفاده از رطوبت سنج خاک مراحل زیر را دنبال کنید:

نکته: اگر گیاه آماده آبیاری باشد دستگاه قرمز می شود ولی اگر در ناحیه آبی رنگ باشد یعنی گیاه آب کافی دارد و وقتی به رنگ سبز در آمد یعنی گیاه باید آبیاری شود.

۱. رطوبت سنج ها به روش های مختلفی ارائه می شوند از این رو باید یکی از آن ها را انتخاب کنید. رطوبت سنج می تواند نور، اسیدیته خاک و رطوبت را بررسی کند. برای معاینه سریع گیاه ساده ترین روش استفاده از رطوبت می باشد.

۲. با نگه داشتن سر یا انتهای رطوبت سنج کار را شروع کنید. حدود سه چهارم پایین گلدان آن را درون خاک قرار دهید. منطقه قرمز قسمتی است که نمی دانید چه مشکلی ایجاد شده رطوبت سنج این کار را انجام می دهد. برخی گیاهان به خاک خشک نیاز دارند مثلا یوکا نیاز به رطوبت خاک کم یا در منطقه قرمز نیاز دارد.

۳. ناحیه سبز رنگ برای گیاهانی است که به خاکی با رطوبت متوسط تا زیاد نیاز دارند. برخی از گیاهان مانند سرخس همیشه نیاز به آب دارند در حالی که برای اکثر گیاهان نباید دستگاه در منطقه آبی باشد که بیش از حد مرطوب است. سرخس ها باید بیشتر در ناحیه سبز- آبی دستگاه باشند تا قرمز- سبز.

۴. می توان رطوبت سنج را در فضای باز نیز استفاده کرد. این دستگاه برای آنالیز رطوبت خاک گیاه در فضای باز و بوته ای هم مناسب است. به ویژه اگر آبیاری قطره ای صورت می گیرد. بعد از استفاده از رطوبت سنج خاک دستگاه را تمیز کرده چون دوباره به آن نیاز پیدا می کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *