دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

روش آموزشی مونته سوری برای کودکان

  • شیوا فهیمی
  • ۳ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

مونته سوری روش آموزشی تربیتی بر اساس ایده و عمل است که بیش از یک قرن قدمت دارد. در این مطلب با فلسفه روش آموزشی مونته سوری برای کودکان آشنا می شوید.

روش آموزشی مونته سوری یکی از روش های پرطرفدار در دنیا بوده که بیش از یک قرن قدمت دارد. این روش بر اساس یادگیری شناختی و بر پایه ایجاد شناخت یا تغییر در بینش هایی که از قبل در ذهن کودک ایجاد شده شکل می گیرد. با ما همراه باشید.

فلسفه روش آموزشی مونته سوری چیست؟

مونته سوری یک روش آموزشی تربیتی بر اساس ایده و عمل بوده که توسط ماریا مونته سوری ابداع شد. این روش بر اساس یادگیری شناختی و بر مبنای ایجاد شناخت یا تغییر در بینش هایی که از قبل در ذهن کودک ایجاد شده شکل می گیرد.

روش مونته سوری از پرطرفدارترین روش های آموزشی برای کودکان در دنیا به شمار می رود و بیش از یک قرن قدمت دارد. در این روش مربیان تلاش می کنند آموزش هایی بر اساس اصول حاکم بر رشد طبیعی و ضمنا نیازهای فردی هر کودک با توجه به بازی های گروهی و فعالیت های فردی ارائه دهند.

امروزه روش مونته سوری در بیشتر مدارس پیش دبستانی و مهدکودک های بیشتر کشورها از جمله ایران در حال آموزش می باشد.

فلسفه روش مونته سوری

روش مونته سوری به والدین کمک می کند تا کودک آن ها تحت آموزش های مبتنی بر ارزش های زندگی قرار گرفته و زندگی راحت تر و بهتری در پیش بگیرد. از این رو باید دانست که فلسفه آموزشی مونته سوری بر اساس صلح، همکاری و احترام متقابل می باشد.

در این روش مربیان به کودکان آموزش داده و آن ها را ترغیب می کنند که به یکدیگر احترام بگذارند و مربی نیز کودکان را بدون توجه به تفاوت هایی که با هم دارند و فقط بر اساس ارزش های انسانی آن ها در نظر می گیرد. از این رو وقتی یک کودک کم شنوا در این مهدکودک ها یا پیش دبستانی ها حضور داشته باشد کمتر از دیگر موسسات آموزشی مورد آزار همکلاسی هایش قرار می گیرد.

در روش مونته سوری به کودکان به عنوان قسمتی از آینده و سازندگان آینده نگریسته می شود و به تدریج این افکار در ذهن کودک جای می گیرد. معلمانی که این روش را آموزش می دهند در تلاشند که با تاکید صلح و دوستی جهانی بر پایه صلح ایجاد کنند.

از این رو شرکت در کلاس های مونته سوری حتی برای کودک کم شنوا مفید بوده و به نوعی آرامش بخش روزهای پرتنش زندگی اش خواهد بود.

مزایای روش مونته سوری

اولین مزیت این روش آن است که فراگیری کودک بسیار آزاد بوده و در هیچ سیستمی محدود نمی شود. به عقیده مونته سوری اشیا بهترین مربیان کودک هستند. وی محیطی را ایجاد کرد که در آن اشیا همگی واقعی بوده یعنی هیچ اسباب مصنوعی وجود ندارد.

مونته سوری عقیده داشت کودک را نباید رها کرد بلکه مربی باید قدم به قدم با او حرکت کند. البته نه این که مانند کودکان رفتار کند ولی تا حد ممکن سعی کند نحوه رفتار با کودک را بیاموزد. هر یک از مواد در کلاس مونته سوری با اختصاص یک فعالیت از بین فعالیت های موجود که متناسب با استعدادهای طبیعی کودک می باشد یک جنبه از رشد کودک را پشتیبانی دارد.

کودک می تواند از طریق تجربه و حس با سرعت یاد بگیرد. کودکان می توانند در هر لحظه ای به کنجکاوی های طبیعی که در تمام انسان ها وجود دارد و بنیان محکمی برای یادگیری درازمدت است پاسخ دهند. در کلاس مونته سوری کودک با دسترسی به ابزار و مواد کاربردی خاص، اول از طریق حواس و سپس با تفکر ویژگی های محیط پیرامون خود را تجربه و کشف می کند و همزمان با در اختیار داشتن تجهیزات مناسب مهارت های علمی زندگی را تمرین نموده و از زندگی و یادگیری در خانه اش لذت می برد.

از مزایای دیگر روش مونته سوری عبارت است از:

  • ایجاد نظم: رسیدن به نظم کودک را به حس آرامش رسانده و سبب می شود بیشتر و سریعتر پیشرفت کند.
  • هماهنگی: تمرینات مونته سوری سبب هماهنگی حرکات و کنترل ماهیچه های کودک می شوند.
  • تمرکز: کودکان برای رسیدن به آرامش به تمرکز نیاز دارند. تمرینات تمرکز مونته سوری کودک را برای انجام صحیح کار بر اساس الگویی که باید انجام دهد بالا برده و سبب رسیدن کودک به آرامش می گردد.
  • استقلال: تمرینات مونته سوری حس استقلال و عدم وابستگی را در کودک گسترش داده و از این حس استقلال به حس رضایت می رسد که سبب تقویت حس اعتماد به نفس هم می شود.

فعالیت های آموزشی مونته سوری

فعالیت های آموزشی مونته سوری شامل موارد زیر است:

  • مهارت های ریاضی
  • مهارت های زندگی
  • مهارت های حسی
  • مهارت های فرهنگ و علوم
  • مهارت های زبان آموزی

در پایان همچنین می توانید برای آشنایی با نحوه  آموزش دوست یابی به کودکان و آموزش نظم به کودکان از این مقالات هم بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *