با انواع سرگرمی و بازی ها می توان توانایی، استقلال و مهارت کودکان مبتلا به سندرم داون را بهبود بخشید. در این مطلب قصد داریم به بازی برای کودکان سندرم داون اشاره کنیم که سبب افزایش عملکرد جسمی و ذهنی این کودکان می شود.
انواع سرگرمی و بازی برای کودکان سندرم داون
بازی درمانی کمک می کند عملکرد جسمی و ذهنی کودکان مبتلا به سندرم داون بهبود یابد. به طور کلی سندرم داون اختلال ژنتیکی است که قابل درمان نیست ولی با کار درمانی جسمی می توان استقلال و توانایی کودکان را افزایش داد.
یکی از بهترین تکنیک ها برای کاردرمانی ذهنی و جسمی کودکان بازی است. در ادامه به سرگرمی و بازی های مناسب توصیه شده برای سندرم داون اشاره می شود. همچنین می توانید مقاله نوع رفتار با کودکان سندرم داون را نیز مطالعه نمایید.
۱. شعر خواندن
با شعر یا آواز خواندن می توان به کودک کلمات جدید یاد داد. یادگیری کلمات با شعر و آهنگ برای کودکان سندرم داون خسته کننده نیست. به این ترتیب هم خودتان شعر بخوانید و هم او را به آواز خواندن تشویق کنید. با شعر خواندن می توان یک مفهوم جدید را به کودکان آموزش داد.
۲. بازی با اشیا
شمردن و دسته بندی اشیایی مثل سکه یا مهره برای آموزش مفاهیم ریاضی به کودکان سندرم داون کمک کننده است. کودک با لمس اشیای واقعی این مهارت ها را بهتر یاد می گیرد. همچنین بازی با اشیای واقعی به بهبود حس لامسه، افزایش توانایی پردازش حسی و رشد ذهنی کودکان کمک می کند.
به این ترتیب کودک می تواند اشیای واقعی اطرافش مانند کتاب ها، بشقاب، قاشق و … را هم بشمارد.
۳. عروسک بازی
عروسک بازی به ویژه عروسک هایی که از نظر آناتومی شبیه انسان هست می تواند به آن ها کمک کند خود را بهتر بشناسند. فرم دهان، انگشت و چشم ها را در عروسک می بینند. عروسک بازی به افزایش قدرت شناسایی و اعتماد به نفس کودکان سندرم داون کمک می کند.
۴. نقاشی بکشید.
از تکنیک های رایج در کاردرمانی دست در سندرم داون نقاشی کشیدن است. این سرگرمی هم لذت بخش بوده و هم مهارت های زیر را در کودکان افزایش می دهد.
- بهبود مهارت های ظریف مانند در دست گرفتن مداد رنگی
- درآوردن و گذاشتن مداد رنگی های جعبه سر جای خود
- آشنایی با رنگ های مختلف
- بهبود هماهنگی دست و چشم هنگام برداشتن و گذاشتن مداد رنگی
۵. بازی های گروهی
بازی های گروهی مانند خاله بازی، معلم بازی و … می تواند به رشد اجتماعی کودکان سندرم داون کمک کند. این کودکان مهارت مناسبی در نقش پذیری دارند و به کمک نقش های اشاره شده می توان مفاهیم مختلف را به آن ها راحت تر یاد داد. این بازی برای کودکان ۲-۵ سال خیلی مفید است.
۶. توپ بازی
توپ در هر اندازه و شکلی که باشد برای کودکان سندرم داون مفید است. بازی با توپ می تواند مهارت های دویدن، ایستادن، پرتاب کردن و پریدن را در این کودکان تقویت کند. همچنین سبب هماهنگی عضلات دست و پا و چشم می شود. با این بازی کودک به تحرک بیشتر تشویق شده و عضلات بدنش تقویت می شود.
۷. پازل های ساده
برای کودکان سندرم داون پازل هایی تهیه کنید که ساده باشند و آن هارا کلافه نکند. چیدن پازل به کودک توانایی حل مسئله داده و دقت و تمرکز او را افزایش می دهد. تمرکز پایین از مشکلات یادگیری در این کودکان محسوب می شود.
نکات مهم بازی بچه های سندرم داون
در راستای ایجاد سرگرمی و بازی برای افزایش مهارت های حرکتی و ذهنی کودکان داون به موارد زیر دقت کنید:
- اسباب بازی تهیه کنید که چند حس را همزمان درگیر کند. مثلا حس شنوایی، بینایی و لامسه را تقویت نماید. این اسباب بازی ها باعث شده کودک دیرتر خسته شود.
- اسباب بازی تهیه که همزمان چند اندام را درگیر می کند. مثلا اسباب بازی که کودک با دو دست آن را بگیرد. این اسباب بازی ها هماهنگی عضلات را تقویت می کنند.
- لگو و پازل هایی که سایز بزرگ دارند و کودک آن ها را نمی تواند در دهان بگذارد تهیه کنید. لگو و پازل خلاقیت و توانایی حل مسئله را در کودکان سندرم داون افزایش می دهند.
- اسباب بازی و وسایل سرگرمی برای کودکان سندرم داون تهیه که بادوام و ایمن بوده و بتواند بیرون از منزل هم ببرد.
- اسباب بازی نباید کسل کننده باشد و کودک را به تحرک و فعالیت بدنی بیشتری ترغیب نماید.
منبع : آرگا