در سالهای اخیر آلمان به منظور جذب نیروی کار ماهر و پاسخ به چالشهای جمعیتی خود تغییرات قابلتوجهی در قوانین مهاجرتی اعمال کرده است. از مهمترین این تغییرات، معرفی کارت فرصت در ژوئن ۲۰۲۴ است که با استفاده از سیستم امتیازدهی به متخصصان خارجی اجازه میدهد برای جستجوی کار به آلمان بیایند. قوانین جدید این کشور راه های دیگری برای مهاجرین باز کرده است تا بتوانند برای کار، زندگی و تحصیل به این کشور بیایند.
جدیدترین قوانین مهاجرت به کشور آلمان
قوانین جدید مهاجرت به آلمان شامل اصلاحات در روند پناهندگی، تسهیل مهاجرت کاری با معرفی کارت فرصت، تغییرات در شرایط دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا و سایر موارد مرتبط است. این اصلاحات با هدف تأمین نیروی کار مورد نیاز، کاهش فشار بر سیستم رفاه اجتماعی و تقویت اقتصاد آلمان انجام شدهاند. در ادامه هر یک از آخرین قوانین آلمان برای مهاجرین در سال ۲۰۲۵ به تفکیک بررسی میشوند.
تغییرات قوانین پناهندگی
بر اساس قوانین جدید، پناهجویانی که درخواستشان در سایر کشورهای اتحادیه اروپا رد شده است دیگر نمیتوانند از مزایای اجتماعی آلمان بهرهمند شوند. این اقدام برای جلوگیری از جابهجایی نامنظم پناهجویان بین کشورهای اروپایی و کاهش بار مالی بر سیستم رفاه اجتماعی انجام شده است. روند ثبت درخواست پناهندگی همچنان از طریق اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان (BAMF) انجام میشود و متقاضیان پس از ثبت درخواست، مجوز اقامت موقت دریافت خواهند کرد.
کارت فرصت (Chancenkarte)
کارت فرصت که از تابستان ۲۰۲۴ اجرایی شده، یک مجوز اقامت است که به متقاضیان خارج از اتحادیه اروپا اجازه میدهد برای یافتن کار به آلمان بیایند. این کارت به مدت یک سال اعتبار دارد و به دارنده آن اجازه کار قانونی را میدهد. شرایط دریافت این کارت شامل داشتن حداقل دو سال آموزش حرفهای، مهارت زبانی در سطح A1 آلمانی یا B2 انگلیسی و توانایی مالی کافی است. برخلاف ویزای جستوجوی کار، دارندگان کارت فرصت میتوانند در حین جستوجوی شغل، بهصورت نیمهوقت نیز کار کنند.
کارت آبی اتحادیه اروپا
از نوامبر ۲۰۲۴ شرایط دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا راحت تر شده است. مهمترین تغییرات شامل کاهش حداقل حقوق موردنیاز و افزایش تعداد مشاغل واجد شرایط است. برای مشاغل موردنیاز و فارغالتحصیلان جدید، حداقل حقوق ۳۹۶۸۲.۸۰ یورو در سال تعیین شده است. متخصصان فناوری اطلاعات نیز بدون مدرک دانشگاهی و در صورت داشتن حداقل سه سال تجربه کاری میتوانند این کارت را دریافت کنند.
آسانتر شدن شرایط اشتغال برای کارگران ماهر
آلمان با اصلاح قوانین مهاجرتی خود، فرصتهای بیشتری برای کارگران ماهر فراهم کرده است. طبق مقررات جدید، افراد دارای دانش حرفهای عملی میتوانند بدون نیاز به مدرک دانشگاهی، در بسیاری از مشاغل مشغول به کار شوند.
شرط اصلی این است که مدرک حرفهای آنها در کشور مبدأ معتبر باشد یا تأییدیهای از اتاق بازرگانی آلمان در خارج از کشور دریافت کنند. متقاضیان باید حداقل ۲ سال سابقه کار مرتبط داشته باشند. این اصلاحات بیشتر به نفع افرادی است که مهارتهای فنی و حرفهای دارند؛ اما مدارک آکادمیک رسمی در این زمینه کسب نکردهاند
راحتتر شدن دسترسی پرستاران خارجی به بازار کار
بر اساس تغییرات جدید، کارگران حوزه بهداشت و مراقبت میتوانند بدون نیاز به گذراندن فرآیند پیچیده معادلسازی مدارک، وارد بازار کار آلمان شوند. دستیاران پرستاری از کشورهای ثالث حتی با کمتر از سه سال آموزش میآیند، میتوانند در سیستم درمانی آلمان مشغول به کار شوند.
شرط اصلی این است که مدرک پرستاری آنها در کشور مبدأ به رسمیت شناخته شده باشد یا آموزشهای مرتبطی در آلمان دیده باشند. این تغییرات به دلیل کمبود شدید نیروی کار در حوزه سلامت و افزایش نیاز به پرستاران در این کشور انجام شده است.
تسهیل شرایط برای متخصصان فناوری اطلاعات
آلمان با هدف جذب بیشتر متخصصان حوزه فناوری اطلاعات، شرایط ورود به این حوزه را آسانتر کرده است. یکی از مهمترین تغییرات، کاهش سابقه کاری مورد نیاز از ۳ سال به ۲ سال است. برخلاف گذشته، مدرک دانشگاهی برای ورود به بازار کار آلمان در این حوزه الزامی نیست. جالبتر اینکه مهارتهای زبانی دیگر شرط دریافت ویزای آلمان نیستند؛ یعنی حتی بدون دانستن زبان آلمانی نیز امکان کار در این کشور برای متخصصان IT فراهم شده است.
امکان دریافت اقامت دائم سریعتر برای فارغالتحصیلان
مهاجرانی که تحصیلات دانشگاهی یا حرفهای خود را در آلمان به پایان رساندهاند، میتوانند پس از دو سال کار در آلمان اقامت دائم دریافت کنند. این مدت در مقایسه با قوانین قبلی که اقامت دائم پس از چندین سال اقامت و کار در آلمان اعطا میشد، به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است.
قوانین الحاق خانواده
طبق اصلاحات جدید، کارگران ماهری که به آلمان مهاجرت میکنند میتوانند همسر و فرزندان خود را بدون نیاز به ارائه مدرک فضای مسکونی کافی به آلمان بیاورند. علاوه بر این، در شرایط خاصی والدین متقاضی و حتی والدین همسر نیز میتوانند به آنها ملحق شوند. این تغییرات برای جذب نیروی کار متخصصی که تمایل دارد همراه با خانواده خود در آلمان زندگی کند عالی است.
فرصتهای شغلی برای دانشجویان بینالمللی
دانشجویان خارجی که با ویزای تحصیلی در آلمان اقامت دارند، اکنون میتوانند ساعات بیشتری در کنار تحصیل کار کنند. تعداد روزهای مجاز اشتغال سالانه از ۱۲۰ روز کامل به ۱۴۰ روز کامل افزایش یافته است. همچنین دانشجویان میتوانند به جای ۲۴۰ نیمروز، تا ۲۸۰ نیمروز کار کنند. امکان کار دانشجویی با سقف ۲۰ ساعت در هفته برای همه دانشجویان نیز فراهم شده و آنها از همان مراحل اولیه تحصیل، حتی در دورههای مقدماتی ورود به دانشگاه، مجاز به کار هستند.
امکان اقامت برای جستجوی محل تحصیل
دانشجویان بینالمللی که هنوز پذیرش دانشگاهی دریافت نکردهاند؛ اما قصد دارند در آلمان تحصیل کنند، میتوانند به این کشور وارد شوند و برای مدتی مشخص اقامت داشته باشند تا دانشگاه یا رشته موردنظر خود را پیدا کنند. تغییری که در قوانین جدید ایجاد شده این است که این افراد در زمان جستجوی محل تحصیل میتوانند تا ۲۰ ساعت در هفته کار کنند.
گسترش فرصتهای اقامتی برای جستجوی کارآموزی
یکی از تغییرات مهم در قوانین جدید، امکان ورود اتباع کشورهای ثالث به آلمان برای جستجوی دورههای کارآموزی و آموزش حرفهای است و به این دلیل محدودیت سنی متقاضیان از ۲۵ سال به ۳۵ سال افزایش یافته است.
سطح زبان موردنیاز برای این گروه به B1 کاهش یافته که باعث میشود افراد بیشتری بتوانند برای این فرصت اقدام کنند. علاوه بر این، مدت اقامت مجاز برای جستجوی کارآموزی از ۶ ماه به ۹ ماه افزایش پیدا کرده است که فرصت بیشتری برای پیدا کردن دوره مناسب به متقاضیان میدهد.
امکان کار در کنار دورههای کارآموزی
کارآموزانی که در آلمان مشغول یادگیری مهارتهای حرفهای هستند، اکنون اجازه دارند به طور همزمان یک شغل پارهوقت نیز داشته باشند. سقف ساعات کاری برای این افراد ۲۰ ساعت در هفته در نظر گرفته شده است. این تغییر به کارآموزان اجازه میدهد علاوه بر کسب تجربه عملی، هزینههای زندگی خود را نیز تأمین کنند. متقاضیان مجاز هستند برای آشنایی بیشتر با محیط کاری تا دو هفته در محیطهای شغلی مختلف دورههای آزمایشی بگذرانند.
منبع : آرگا