افسردگی یکی از بیماری های خلقی می باشد که با اختلال های خواب ارتباط بسیار نزدیکی دارد و ممکن است به صورت همزمان با یکدیگر ایجاد شده و یا این دو مورد می توانند به صورت متقابل بر روی یک دیگر تاثیر داشته باشند. ادامه شما را با تاثیر خواب بر افسردگی آشنا خواهیم کرد.
ارتباط و تاثیر خواب بر افسردگی
از مهم ترین ارتباطاتی که افسردگی و خواب با یکدیگر دارد می تواند به صورت دو طرفه باشد که در این مورد افسردگی می تواند منجر به مشکلات خواب شده و اختلال خواب نیز می تواند باعث بالا رفتن افسردگی در افراد شود برای مثال در افرادی که مبتلا به مشکلات خواب هستند باعث می شود که آسیب روانی آن ها تشدید شده و آثار علائم افسردگی آن ها بیش تر شود. در نوع دیگر ارتباط افسردگی و اختلال خواب به صورت خط مشی می باشد که در این مورد مشکلات خواب می تواند باعث تغییر در کیفیت خواب شده و در نتیجه نشانه های افسردگی را در فرد بیش تر خواهد کرد. داشتن خواب ناکافی و نامنظم می تواند با پرخاشگری نیز همراه باشد.
از دیگر ارتباط هایی که افسردگی و خواب می تواند با یکدیگر داشته باشند به صورت عوامل مشترک می باشد. این اختلال ممکن است عوامل مشترکی را در پیشبرد مشکلات خواب نیز به همراه داشته باشد. برای مثال داشتن اختلالات هورمونی، استرس، نگرانی و مشکلات روزمره می تواند منجر به ایجاد هر دو مشکل در فرد شود و یا آن ها را تشدید کند.
بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است نشان داده که ارتباط بین و اختلال خواب به صورت متقابل بوده و تداخل هایی را می تواند عملکرد های روزمره فرد ایجاد کرده و در نتیجه کیفیت زندگی را کاهش خواهد داد. به همین دلیل درمان درست و به موقع این دو مسئله می تواند باعث بهبود روان و سلامت روان افراد شود.
هورمون های خواب و افسردگی
از دیگر مواردی که خواب می تواند بر روی افسردگی تاثیر داشته باشد میزان هورمون های بدن هستند که مهم ترین آن ها سروتونین و ملاتونین می باشد. در واقع سراتونین یک هورمون عصب رسان در مغز است که نقش بسیار مهمی را در تنظیم خلق و خو و خواب فرد ایجاد می کند. بنابراین کاهش آن در بدن می تواند منجر به افسردگی شده و مشکلات خواب را تشدید نماید. از طرف دیگر ملاتونین نیز یک هورمون بسیار مهم در تنظیم الگوی خواب افراد می باشد و باید در نظر داشته باشید که کم شدن این هورمون در خواب می تواند منجر به اختلالات خواب و بیداری شده و مشکلات خواب را افزایش خواهد داد.
علاوه بر این دو هورمون هورمون های دیگری نیز مانند کورتیزول، هورمون تیروئید و هورمون های جنسی نیز بر روی افسردگی و اختلال خواب تاثیر دارند. به صورت کلی جالب است بدانید که کورتیزول هورمونی است که از غدد فوق کلیه ترشح می شود و به نوعی هورمون استرس نام دارد که بالا رفتن این هورمون در بدن می تواند باعثدبروز حالت بیدار باش بدن شده و در نهایت استرس و افسردگی را نیز تشدید خواهر کرد.
هورمون های تیروئید که از غدد تیروئیدی ترشح می شوند باعث تغییرات خلق و خوی افراد خواهند شد و همچنین جالب است بدانید که اگر این هورمون در بدن کاهش پیدا کند تغییرات خلق و خو ایجاد می شود. برای مثال کاهش فعالیت غده تیروئید که به عنوان هیپوتیروئید شناخته می شود ممکن است منجر به ایجاد خستگی زودرس، افسردگی و همچنین مشکلات خواب شده و در نهایت زندگی تحت تاثیر قرار می دهد و کیفیت آن را کاهش می دهد.
از دیگر هورمون هایی که می تواند منجر به مشکلات خواب و افسردگی شود هورمون های جنسی هستند. در واقع استروژن و تستسترون می تواند اثراتی بر روی خلق و خو و خواب فرد داشته باشد و زمانی که فردی در دوران پیش از قاعدگی و یا در طول بارداری قرار دارد میزان سطح استروژن بدن فرد تغییر کرده و به شدت کاهش پیدا می کند. همین مورد می تواند منجر به ایجاد مشکلات شدید خواب شده و در نهایت فرد را عصبی کرده و از او فردی افسرده می سازد.
در حالت کلی باید در نظر داشته باشی که تاثیر هورمون ها بر روحیه افراد و خواب می تواند بر اساس تاثیر آن ها بر فعالیت نورترانزمیتور ها باشد که سیستم عصبی مرکزی و ساعت بدنی را تنظیم می کند. اگر بتوانید مشکلات خواب یا افسردگی را درمان کنید به راحتی از تاثیر متقابل این دو بر یکدیگر پیشگیری کنید. برای درمان از روش روان درمانی مانند سی بی تی که نوعی روان درمانی معروف به نام درمان شناختی رفتاری است استفاده می شود و اگر بخواهید از درمان های دارویی استفاده کنید معمولاً بهتر است از دارو هایی مانند سرترالین یا فلوکستین استفاده کنید که مهار کننده های باز جذب سروتونین می باشند و می توانند در بهبود افسردگی و خواب تاثیرات خوبی داشته باشد. روش های دیگر که بدون استفاده از دارو و روان درمانی می باشد بهتر است بتوانید در طی روز استرس خود را کنترل کرده و برای این مورد از مراقبه و یوگا و روش های آرامش بخش استفاده کنید و همچنین سعی کنید سبک زندگی خود را تغییر داده و عادت های سالمی را برای خواب خود در نظر بگیرید تا بتوانید اختلالات خواب را درمان کرده و افسردگی را کاهش دهید.
در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد درمان افسردگی بعد از ترک گل و تاثیر حیوان خانگی بر افسردگی نیز مشاهده کرده و آگاهی خود را در این زمینه ها نیز افزایش دهید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این میان استفاده نمایید.
منبع : آرگا