علت عدم تمرکز چیست؟!
عدم تمرکز یکی از آزاردهنده ترین مشکلاتی است که می تواند در بزرگسالی سراغتان بیاید. این را تنها کسانی با گوشت و پوست و استخوانشان درک می کنند که مدت هاست با این معضل سردرگم کننده دست به گریبانند.
تصور کنید پشت میز کارتان نشسته و قصد دارید روی بخش مهمی از پروژه ای که چند صباحی است عهده دار انجام آن شده اید؛ کار کنید. اما همین که می خواهید استارت بزنید، نافرمانی های مغزتان شروع می شود و ذهنتان سراغ هر موضوع ریز و درشتی می رود، جز موضوع پروژه. مثلا ممکن است چند ثانیه به گرانی قیمت طلا و ارز فکر کنید و بعد به خواب نه چندان خوبی که دیشب دیده اید. سپس صحبت های دیروز با دوستتان را شخم زده و پس از آن به حساب و کتاب قرض و قوله هایتان بپردازید و ساعت ها از وقت گرانبهایتان را به همین منوال هدر بدهید. شاید باورتان نشود، اما اگر این علائم را دارید، باید بگوییم که متاسفانه از عدم تمرکز رنج می برید!
مایلید به اتفاق در مورد عدم تمرکز، علت عدم تمرکز، علائم و روش های درمان آن بیشتر صحبت کنیم؟!
عدم تمرکز یعنی چه؟!
چشمانتان را ببندید و فکر کنید به جای نیوتن، شما زیر آن درخت سیب معروف نشسته اید که به ناگاه سیبی از درخت افتاده و بر سر مبارکتان فرود می آید. واکنشتان چیست؟!
ممکن است ذهنتان به هیچ عنوان سراغ موضوع جاذبه و این حرف ها نرود. حتی ممکن است سیب را برداشته و بدون ذره ای فکر کردن به دلیل سقوطش، آن را نوش جان کنید! راستش را بخواهید، ذهن خودِ نیوتن هم همان لحظه جرقه کشف نیروی جاذبه را نزد. او افتادن سیب را به چشم دید و بعدا خیلی دقیق و عمیق به آن فکر کرد و بدین ترتیب به وجود چنین نیرویی پی برد. منظور از دقیق و عمیق فکر کردن، با تمرکز حواس اندیشیدن است. مصداق بارز همان بیت معروف تو مو می بینی و من پیچش مو، تو ابرو من اشارت های ابرو!
تمرکز حواس به این معنا نیست که ذهنتان را بر روی کارها و موضوعات دلچسب و هیجان انگیز متمرکز کنید. بلکه به معنای متمرکز نمودن ذهن بر روی امور و وظایف خسته کننده ای است که از انجام آنها لذت نمیبرید، ولی در عین حال چاره ای جز انجامشان ندارید. اگر نمی توانید توجه و تمرکز خود را بر روی این فعالیت ها حفظ نمایید، با مشکلی تحت عنوان عدم تمرکز دست و پنجه نرم می کنید!
علائم
عدم تمرکز تاثیرات متفاوتی روی افراد می گذارد. برای مثال ممکن است بنده در صورت رویارویی با مشکل در تفکر واضح به وجود عدم تمرکز در خود پی ببرم. در حالی که شما چون در تصمیم گیری های مهم ناتوانید؛ از عدم تمرکز خود مطمئن هستید. در هر صورت رایج ترین علائم عدم تمرکز به قرار زیرند:
- ناتوانی در به خاطر سپردن موضوعاتی که زمان زیادی از وقوع آن ها نمی گذرد.
- مشکل در تفکر واضح
- گم کردن مداوم اشیاء
- ناتوانی در اخذ تصمیم (برای کسب اطلاعات بیشتر از لینک زیر دیدن فرمایید)
https://drmacanariaparsa.com/blog/treatment-of-indecision/
- ناتوانی در انجام امور پیچیده و سخت
- انجام اشتباهات مکرر به دلیل بی دقتی
- حواس پرتی
- کمبود انرژی فیزیکی یا ذهنی برای تمرکز بر روی مسائل مختلف
- مشکل در نشستن
- …
اگر با دقت به اطرافتان نگاه کنید، متوجه می شوید اکثر کسانی که از عدم تمرکز و آثار آزار دهنده آن شکایت می کنند، بزرگسالان هستند. به نظرتان شما هم جزء این افراد هستید یا ممکن است به زودی به جمع آن ها ملحق شوید؟! با تست عدم تمرکز خیال خود را از بابت تمرکز حواستان راحت کنید و اگر علائم مشکوکی دارید، هرچه زودتر به فکر درمان حواس پرتی تان باشید!
علت عدم تمرکز در بزرگسالان چیست؟
گاه عدم تمرکز در بزرگسالان از شرایط سلامتی آن ها ناشی می شود. برای مثال ممکن است فردی به دلیل مصرف مداوم الکل نتواند به درستی تمرکز کند یا این که شخصی به دلیل ابتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، قادر به جمع کردن حواس خود نباشد. اگر به دنبال علت عدم تمرکز در بزرگسالان می گردید، باید خدمتتان عرض کنیم که بسیاری از آن ها به دلیل افسردگی و اضطراب به این شرایط دچار شده اند. خیلی از آن ها به دلیل زوال عقل و شمار زیادی نیز در اثر بی خوابی به مشکل عدم تمرکز مبتلا گشته اند. سایر دلایل ابتلا به عدم تمرکز در بزرگسالان که از شرایط سلامتی آنان نشأت می گیرند، عبارتند از:
- سندرم خستگی مزمن
- ضربه مغزی
- سندرم کوشینگ
- صرع
- روان گسیختگی
- اختلال دو قطبی
- مولتیپل اسکلروزیس یا اصطلاحا اِم اِس
- …
ناگفته نماند که علت عدم تمرکز را در سبک زندگی مبتلایان نیز می توان جستجو کرد. از کمبود خواب شدید رنج می برید؟! به دلیل بی حوصلگی، رژیم و… به خودتان گرسنگی می دهید؟! ورزش نمی کنید و فعالیت بدنی چندانی ندارید؟! مدام خسته اید و استراحت کافی ندارید؟! زیر فشار مسائل مختلف نظیر مشکلات مالی کم آورده اید؟!
اگر پاسختان به این سوالات مثبت است، باید بدانید که حواس پرتی دیر یا زود سراغتان می آید. تا دیر نشده به فکر درمان تمرکز نداشتن بوده و به این مشکل بزرگ پایان دهید!
اکنون که با علائم و علت عدم تمرکز در بزرگسالان آشنا شدیم، وقت آن فرا رسیده که به بحث درباره درمان عدم تمرکز بپردازیم. اگر به دنبال راه های رهایی از شر این معضل دردسرساز هستید، تیتر بعدی را از دست ندهید!
روش های درمان عدم تمرکز
درمان عدم تمرکز با نوروفیدبک
نوروفیدبک یکی از پرکاربردترین روش های درمانی روانشناختی است. این روش به اختلالاتی که باعث کارکرد غیر طبیعی مغز شده اند، پایان داده و مغز را به تنظیمات نرمالش بر می گرداند. جالب است بدانید که در این تکنیک مغز را به کمک خودِ مغز آموزش داده و تنظیم می کنند. این روش که با استفاده از سنسورهایی تحت عنوان حسگر یا الکترود انجام می شود، بازدهی فوق العاده ای داشته و با استقبال بی نظیری رو به رو شده است.
سایر روش های درمان عدم تمرکز به قرار زیرند:
- حذف عوامل حواس پرتی
- مدیتیشن
- مراقبت از بدن خود
- تهیه فهرست برای انجام کارها
- فعال نگه داشتن مغز
- یادگیری تکنیک های مدیریت زمان
- کاهش مصرف شیرینی جات
- ورزش
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- …
منبع : آرگا