می توانید با داشتن رژیم غذایی مناسب مواد مغذی کافی برای باروری را به بدن برسانید و احتمال بارداری را افزایش دهید. در این مطلب پیرامون رژیم غذایی برای تقویت باروری و اهمیت تغذیه در این راستا صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
رژیم غذایی برای تقویت باروری
می توانید به جز روش های پزشکی با داشتن رژیم غذایی مناسب باروری را تقویت نمایید. در صورتی که قصد بارداری دارید، می تواند از طریق منابع غذایی مختلف مواد مغذی را به بدن خود برسانید. پژوهش ها نشان می دهد رژیم های غذایی غنی از غلات، میوه و سبزیجات و ماهی با باروری خانم ها ارتباط مستقیمی دارند.
رژیم غذایی برای تقویت باروری شامل مواد غذایی است که برای فعالیت های هورمون های باروری، سلامت تخمک و اسپرم و رشد جنین تاثیرگذار هستند. ممکن است تصور کنید درمان مشکلات ناباروری تنها با روش های پیشرفته پزشکی امکان پذیر است ولی برخی رژیم های غذایی نیز احتمال باروری را تقویت می بخشند.
می توان با کمک روش های خیلی ساده و انتخاب مواد غذایی مفید، علیرغم تامین نیازهای بدن، بیشتر مشکلاتی که موجب ناباروری می شوند را رفع کنید. ویتامین های گروه ب که در گوشت قرمز، لبنیات و گوشت سفید وجود دارد می تواند مشکلات مربوط به تخمک گذاری را بهتر رفع کند.
تغذیه در افزایش باروری چه تاثیری دارد؟
پژوهش های صورت گرفته در زمینه ناباروری نشان می دهد که داشتن رژیم غذایی مناسب می تواند به طور مستقیم بر سلامت باروری زنان و مردان تاثیر بگذارد. دارا بودن رژیم غذایی مناسب بر سیستم های تولید مثلی تاثیر گذاشته و با حفظ سلامت آن ها موجب تولید هورمون های مفید برای محافظت از تخمک و اسپرم می گردد.
برخی از غذاها که دارای آنتی اکسیدان هستند در مقابل انواع رادیکال های آزاد از اسپرم و تخمک محافظت می کنند. این مواد غذایی به دلیل عملکردی که در بدن ایفا می کنند، قدرت باروری را ارتقا می بخشند. متاسفانه در برخی مواد غذایی عناصر مضری وجود دارد که شدیدا باروری زوجین را تحت تاثیر می گذارد.
از این رو توصیه می شود از مواد غذایی ارگانیک بیشتر استفاده کنید تا مشکلاتی در زمینه باروری ایجاد نشود.
کدام مواد غذایی باروری را افزایش می دهند؟
در این بخش فهرستی از مواد غذایی که می توانند باروری را تقویت بخشند ارائه می شود:
مصرف لبنیات
خانم هایی که با هضم لاکتوز مشکلی ندارند به جای لبنیات کم چرب و بدون چربی، می توانند شیر کامل یا دیگر لبنیات پرچرب مثل ماست را میل کنند. والتر ویلت، استاد تغذیه دانشگاه هاروارد بیان می کند:
«هر چه محصولات لبنی کمچرب در رژیم غذایی یک خانم، بیشتر باشد، باردار شدن با مشکلات بیشتری همراه خواهد بود. تحقیقات نشان دادهاند که لبنیات کم چرب در مقایسه با لبنیات پرچرب، خطر ناباروری ناشی از تخمک گذاری را افزایش میدهد».
از سویی اگر در بارداری مشکلی ایجاد شده پزشک توصیه می کند لبنیات در رژیم غذایی برای بارداری را محدود نمایید. دکتر ویتی بیان می کند:
«بیشتر لبنیات، هورمونی هستند. یعنی تولید لبنیات گاوی از نظر شیمیایی بسیار دستکاری شده است».
این هورمون های اضافه ممکن است ارتباط مغز با سیستم غدد درون ریز بخصوص تخمدان ها را با اختلال روبرو کنند. بنابراین اگر می خواهید موقتا لبنیات را حذف کنید حتما با پزشک خود درباره بهترین راهکار تکمیل کلسیم دریافتی مشورت نمایید.
در صورتی که می خواهید با مصرف ماست، میزان لبنیات مورد نیاز رژیم غذایی بارداری را ارتقا بخشید، ماست یونانی توصیه می شود. زیرا حاوی پروبیوتیک بوده که سبب تقویت سلامت بارداری می شود. ماست غنی از پروبیوتیک بهبود متابولیسم و کاهش خطر زایمان زودرس را به همراه دارد.
مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان هایی مثل روی و فولات احتمال باروری را افزایش می دهند. زیرا سبب غیر فعال شدن رادیکال های آزاد که به سلول های تخمک آسیب می زنند، می شوند. در مطالعه ای مشخص شد مصرف بیشتر فولات موجب شد احتمال بارداری سالم بیشتر شود.
آنتی اکسیدان ها بیشتر در سبزیجاتی مثل فلفل سبز و انواع کلم نظیر کلم بروکلی،گل کلم، مرکبات و … یافت میشوند و تا حدود بسیاری از تخمک و اسپرم در مقابل تشکیل رادیکال های آزاد و وارد شدن آسیب به سیستم تولید مثل جلوگیری می کنند.
همچنین مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات، غلات و آجیل غنی از آنتی اکسیدان مفید مثل ویتامین ث و ویتامین ای، فولات، لوتئین و بتاکاروتن می باشد.
مصرف غذاهای حاوی ویتامین ب
ویتامین ب در مواد غذایی همچون لبنیات، گوشتهای قرمز و سفید، حبوبات، تخم مرغ و غلات وجود دارد. این ویتامین به میزان زیادی برای افزایش قدرت باروری خانم ها و آقایان مفید می باشد. مصرف این مواد غذایی به همراه مکمل های ویتامین ب برای افراد نابارور توصیه شده است.
مصرف غذاهای آهن دار
از مکمل آهن در رژیم غذایی جهت بارداری و کاهش ریسک مشکلات تخمک گذاری در باروری استفاده نمایید. البته تحقیقات زیادی در زمینه این که مکمل آهن به تمام خانم ها توصیه شود نیاز است. به ویژه اگر سطح آهن از قبل مناسب باشد. بنابراین برای اطلاع از میزان آهن خون به آزمایش خون نیاز است.
انواع گوشت قرمز و غلات منبع عالی آهن هستند. از این رو مصرف آهن تا حدود زیادی می تواند مشکلات مربوط به کم خونی و ناباروری را در بانوان کاهش دهد. در ضمن جذب منابع آهن گیاهی برای بدن دشوار بوده از این رو سعی کنید آهن را با مصرف غذاها یا نوشیدنی های حاوی ویتامین ث افزایش دهید.
مصرف ویتامین دی
ویتامین دی در بارداری بر رشد استخوان های محکم اهمیت زیادی دارد. برخی خانم ها در معرض خطر کمبود ویتامین دی می باشند از این رو مصرف مکمل ویتامین دی در روز و طی بارداری با نظر پزشک توصیه می شود.
مصرف میوه و سبزیجات
برای افزایش احتمال باروری، باید نیمی از بشقاب غذایی در هر وعده شامل میوه و سبزیجات باشد. مارچوبه و هندوانه نسبت به دیگر میوه و سبزیجات خام، سرشار از گلوتاتیون می باشند که می تواند به تولید تخمک های باکیفیت کمک کند.
کلم پیچ نیز از سبزیجات موثری است که بهتر است در رژیم غذایی جهت باروری قرار گیرد زیرا عناصری دارد که متابولیسم استروژن به آن نیاز دارد. به این ترتیب مصرف میوه یا سبزی کامل، موثرترین گزینه در رژیم باروری است. البته اگر به مصرف سبزیجات خام علاقه ندارید بهتر است کلم پیچ و دیگر سبزیجات را امتحان کنید.
یا می توانید آب بعضی از سبزیجات را با میوه هایی مثل گوجی بری ترکیب نمایید. این ترکیب می تواند مواد غذایی موثر در بارداری را به بدن برساند. برای این که مواد مغذی سبزیجات از بین نرود توصیه می شود مدت کمی بدون آب با حرارت بالا تفت داده شود.
مصرف چربی های سالم
مصرف چربی های سالم به طور متعادل قسمت مهمی از هر رژیم غذایی به ویژه رژیم غذایی جهت باروری، ایده آل می باشد. روغن زیتون، آجیل، آواکادو و روغن هسته انگور می توانند التهاب بدن را بکاهند. در مطالعاتی مشخص شده رژیم غذایی ضد التهابی احتمال باروری را بهبود می بخشند.
بعضی چربی ها حتی ممکن است به افرادی که با ناباروری مشکل جدی دارند کمک کنند. مواد غذایی غنی از چربی غیر اشباع مثل آجیل، آواکادو و روغن های گیاهی (زیتون، کانولا و بادام) در رژیم غذایی برای باروری موثر است.
ضمنا اجتناب از مصرف چربی های ترانس و مصرف بیشتر چربی غیر اشباع به باروری کمک می کند. چربی ترانس در غذاهای فراوری شده مثل سیب زمینی سرخ شده و غذاهای بسته بندی شده وجود دارد.
مصرف کربوهیدرات های پیچیده
به منظور احتمال افزایش باروری سعی کنید کربوهیدرات های پیچیده را در رژیم غذایی خود قرار دهید و از مصرف کربوهیدرات های فراوری شده پرهیز کنید. بدن کربوهیدرات های تصفیه شده مثل کیک، کلوچه و برنج سفید را سریعا هضم می کند و به قند خون تبدیل می کند.
برای جلوگیری از افزایش قند خون، انسولین در خون آزاد می شود. از سویی مطالعات نشان می دهد سطح بالای انسولین تخمک گذاری را مهار می کند. مواد غذایی حاوی کربوهیدارت های پیچیده شامل میوه و سبزیجات، لوبیاها و غلات کامل هستند که به آرامی هضم شده بر قند خون و انسولین اثر تدریجی دارند.
ضمنا غلات به سختی تصفیه شده می توانند منابع عالی از ویتامین های گروه ب و ویتامین ای و فیبر برای باروری باشند. توصیه می شود برخی از خانم ها با اختلال هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، مصرف گلوتن را کاهش دهند. البته این توصیه همیشگی و قطعی نبوده و بهتر است با پزشک مشورت داشته باشید.
می توانید یک چهارم بشقاب غذایی خود را با کربوهیدرات های پیچیده مثل برنج قهوه ای پر نمایید. ضمنا بهتر است در رژیم غذایی برای باروری، برنج و ماکارونی را محدود و یا حذف کنید. جایگزین این مواد غذایی غلات کامل تری مثل کینوا و آمارانت باشد. این غلات کمک کرده تایم زیادی سیر مانده و قند خون در محدوده سلامتی قرار گیرد و به سلامت باروری بیشتر کمک شود.
مصرف پروتئین
مواد غذایی مانند بوقلمون، مرغ و گوشت گاو که چربی اضافه نداشته باشد منابع خوبی برای دریافت پروتئین، آهن و روی هستند. آهن و روی برای بارداری سالم اهمیت زیادی دارند. از طرفی در مطالعه ای مشخص شد چربی اشباع اضافی در پروتئین حیوانی می تواند با مشکلات باروری ارتباط داشته باشد.
منابع پروتئین دریایی هم می توانند گزینه های خوبی جهت تامین پروتئین باشند. به طور مثال ماهی آب سرد مانند ساردین و سالمون منبع عالی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. ضمنا این مواد مغذی به رشد سیستم عصبی جنین کمک کرده و خطر بروز زایمان زودرس را کاهش می دهند.
می توانید این ماهی ها را چند بار در رژیم غذایی برای باروری قرار دهید. ولی بهتر است از مصرف کوسه ماهی، کاشی ماهی، شاه ماهی، خال مخالی که به داشتن سطوح بیشتر جیوه معروف هستند پرهیز کنید. تخم مرغ هم می تواند منبع پروتئینی عالی برای رژیم غذایی باروری باشد.
هر چند تخم مرغ کلسترول بد دارد ولی زرده آن حاوی ذخایر عالی از پروتئین و کولین می باشد. کولین ویتامینی است که موجب رشد عملکرد مغز نوزاد می شود. هنگام انتخاب رژیم غذایی برای باروری می توانید پروتئین های گیاهی را از لوبیا، آجیل، دانه ها و پنیر توفو دریافت کنید.
این گیاهان حاوی چربی های سالم و کالری تقریبا کم هستند. اگر توصیه شده قبل از باروری وزن خود را کاهش بدهید می توانید از این گیاهان تغذیه کنید.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نکات کلیدی برای افزایش باروری آقایان و رژیم باروری روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا