گل کوهلریا اکثر مواقع به صورت گلدانی تحت پرورش و نگهداری قرار می گیرد تا موجب زیبایی و تزئین فضای داخلی شود. این گل به نور فراوان و خاک سبک نیاز دارد. برای آگاهی بیشتر از شرایط نگهداری گل کوهلریا با ادامه مطلب همراه ما باشید.
معرفی گل کوهلریا
گل کوهلریا با اسم علمی Kohleria hybrid یکی از گیاهان زینتی خانواده Gesneriaceae می باشد. این گل بیشتر به صورت گلدانی پرورش داده می شود و برای زیبایی و تزئین فضای داخلی جذاب است. کوهلریا بومی امریکای مرکزی و کلمبیا بوده و به بنفشه آفریقایی شباهت بسیاری دارد.
این گل در تمام سال شکوفا نمی شود و یک گیاه روز بلند محسوب می شود. فصل گلدهی کوهلریا بهار و تابستان است. در حالی که بنفشه افریقایی در تمام سال شکوفا می شود. اگر به پرورش و نگهداری گل کوهلریا همانند نگهداری گل بنجامین و گل مارانتا علاقمند هستید در ادامه با شرایط نگهداری و روش تکثیر این گل بیشتر آشنا می شوید.
شرایط نگهداری از گل کوهلریا
گل کوهلریا ساقه زیرزمینی یا ریزوم دارد و به علت نگهداری ساده از آن به عنوان گیاه زینتی آپارتمانی استفاده می شود. این گل خاصیت تصفیه کنندگی هوا را دارد از این نظر گزینه مناسبی برای حضور در منازل به شمار می رود.
کوهلریا واریته های مختلفی دارد و گل های آن به رنگ های زرد، قرمز، صورتی، ارغوانی و بنفش دیده می شود. این گل پرطرفدار بوده و در اکثر مناطق دنیا کشت می شود. گل کوهلریا بومی نواحی گرمسیری امریکای جنوبی و مرکزی است و در طراحی ژئوپارک ها، باغ های بزرگ و طراحی صحنه مورد استفاده قرار می گیرد.
این گل برگ های باریک و طولی با رنگ سبز تیره و گل های زیبا در رنگ های متنوع دارد. کوهلریا به خاطر رنگ برگ و گل های خود یکی از گیاهان زینتی بسیار محبوب به شمار می رود. این گیاه علاوه بر جنبه زیبایی خواص سلامتی برای انسان نیز دارد.
کوهلریا سبب کاهش استرس، بهبود خواب و تمرکز، تقویت سیستم ایمنی بدن و حتی درمان بعضی دردها مانند سردرد و درد مفاصل می شود.
چگونه از گل کوهلریا مراقبت کنیم؟
گل کوهلریا به نور فراوان و خاک با رطوبت کافی نیاز داشته و همیشه باید خاک آن مرطوب باشد. این گل در دماهای معتدل و گرم رشد بهتری دارد و از آفتاب استفاده حداکثر را می برد. گل کوهلریا به خاطر داشتن سیستم ریشه ای پیچیده به کوددهی منظم هم نیاز دارد. آبیاری منظم و میزان مناسبی از نور نیز باید فراهم شود. در ادامه شرایط لازم برای نگهداری و مراقبت از کوهلریا بیشتر شرح داده می شود.
شرایط نوری گل کوهلریا
همانطور که اشاره شد گل کوهلریا یک گل زینتی پرطرفدار است که برای نگهداری صحیح به رعایت چند نکته اساسی نیاز دارد. یکی از این شرایط فراهم کردن نور کافی برای گیاه است. گل کوهلریا به نور فراوان نیاز دارد ولی بهتر است در مقابل تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد.
به این ترتیب گلدان کوهلریا باید در محلی باشد که نور کافی را دریافت کرده و در عین حال تحت تابش مستقیم خورشید نباشد. به عبارت دیگر گل کوهلریا به نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد. پنجره های جنوبی ساختمان بهترین محل برای گلدان کوهلریا هستند.
بهتر است گلدان با کمی فاصله از پنجره قرار گیرد. یا یک پرده نازک بین گلدان و تابش نور خورشید قرار گیرد. نور مستقیم می تواند لکه های سوخته روی سطح برگ ایجاد کند و ضمنا قرار دادن گلدان کوهلریا در سایه گلدهی آن را کاهش می دهد و شادابی برگ ها از بین می رود.
شرایط آبیاری گل کوهلریا
این گل به آبیاری متعادل و منظم نیاز دارد و باید از خشک شدن خاک جلوگیری شود. بهتر است خاک گلدان همواره مرطوب بماند ولی آبیاری بیش از حد نیز سبب آسیب به ریشه های گیاه می شود. بهتر است از آب ملایم برای آبیاری گیاه استفاده شود.
نیاز آبی کوهلریا کم تا متوسط است. به علت سیستم ریشه ای خاص و ساقه زیرزمینی این گل می تواند تا مدت زیادی آب را در خود ذخیره کند. از این رو به آبیاری زیاد حساس است. لازم است بین دو آبیاری بیشتر از نصف خاک گلدان خشک شده باشد.
همچنین از باز بودن سوراخ های زهکش انتهای گلدان هم اطمینان یابد و در هر آبیاری گیاه را سیراب نمایید. به طوری که چند قطره آب اضافه از زیر گلدان خارج گردد. دقت کنید زمان آبیاری، آب روی سطح برگ ها نریزد. این گیاه نیز مانند دیگر گیاهان خانواده خود به لکه برگی حساس است.
در فصل زمستان نیز آبیاری گل کوهلریا را کاهش دهید.
شرایط دمای گل کوهلریا
این گل به دمای معتدل ۱۸-۲۲ درجه سانتی گراد نیاز داد و تحت دمای خیلی پایین صدمه می بیند. از این رو باید در محیطی با دمای مناسب قرار داشته باشد. ضمنا گل کوهلریا در دمای بیشتر از ۳۰ درجه سانتی گراد دچار سوختگی شده و گلدهی متوقف می شود.
شرایط تغذیه ای گل کوهلریا
برای رشد بهتر و حصول گل های زیاد، کوهلریا به تغذیه مناسب احتیاج دارد. می توانید از کودهای مخصوص گلهای آپارتمانی استفاده و در فصل رشد آن را تغذیه کنید. برای تقویت گلدهی و تقویت سیستم ریشه گل کوهلریا در بهار یا تابستان از کودهای فسفر بالا و پتاسیم بالا ماهی یک مرتبه استفاده کنید.
کود فسفر بالا موجب تقویت سیستم ریشه و ریزوم های گیاه و کود پتاسیم بالا موجب تقویت گلدهی گیاه خواهد شد. هر سه ماه یک مرتبه به منظور افزایش قدرت جذب عناصر در خاک و ایجاد تخلخل بهتر در خاک از کود اسید هیومیک استفاده شود. ضمنا آمینو اسید نیز هر دو ماه یک بار موجب افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش های محیطی می شود.
شرایط خاک گل کوهلریا
به طور کلی این گل به خاک سبک و کمی اسیدی نیاز دارد. بهترین ترکیب خاک برای کوهلریا خاک بنفشه افریقایی است. دقت کنید که این گل در خاک سنگین نمی تواند به خوبی ریشه زایی داشته باشد. سالی یک مرتبه در زمان مناسب مانند اواخر شهریور یا اواخر اسفند خاک گلدان را عوض کرده و گیاه را در مکانی با نور فراوان و غیر مستقیم قرار دهید.
خاک فقیر و نور ناکافی موجب کاهش گلدهی گیاه می شوند.
شرایط رطوبتی گل کوهلریا
این گل برای شادابی به رطوبت نسبی ۵۰-۷۰ درصد نیاز دارد. از شیوه های تامین رطوبت گیاه، قرار دادن دستگاه بخور سرد با فاصله و یا ساخت جزیره زیر گلدان است. دقت کنید گل کوهلریا مثل سایر گیاهان این خانواده به غبارپاشی حساس است. همچنین اگر قطرات آب روی سطح برگ باقی بماند موجب لکه برگی قارچی یا باکتریایی می شود.
روش تکثیر گل کوهلریا
تکثیر این گل از طریق تقسیم بوته، بذر یا برگ امکان پذیر است. در تقسیم بوته بهتر است فصل بهار یا پاییز بوته را از گلدان خارج و برشی از ریشه یا برگ های گیاه برداشته و در گلدانی جدید با خاک تازه بکارید. برای تکثیر از طریق بذر آن ها را در خاک مرطوب بکارید.
بعد از سه هفته، بایستی نشانه های رشد در بذور دیده شود. بعد از آن می توانید بذور جوانه زده را در گلدان جدید قرار دهید. برای تکثیر از طریق برگ باید برگی که ریشه دار شده را در خاک مرطوب قرار دهید بعد از چند هفته بوته جدید پدیدار می شود.
نگهداری و تکثیر این گل تقریبا ساده بوده ولی برای کسب بهترین نتیجه بایستی شرایط مساعد نگهداری کوهلریا رعایت شود.
چگونه متوجه شوید گل کوهلریا به آبیاری نیاز دارد؟
برای اینکه متوجه شوید گل کوهلریا به آبیاری نیاز دارد به موارد زیر دقت کنید:
۱. خاک گلدان را بررسی کنید.
برای این که متوجه شوید گل کوهلریا به آبیاری نیاز دارد یا خیر. خاک گلدان را بررسی کنید. اگر خاک کاملا خشک شده یعنی گیاه به آبیاری نیاز دارد. ضمنا می توانید با دست زیر خاک را لمس کرده و اگر هنوز خیس و مرطوب است نیاز به آبیاری نیست. اگر خاک نمدار و کمی خشک است یعنی به به آبیاری متوسطی نیاز دارد.
۲. برگ های گیاه را بررسی کنید.
اگر برگ های گل کوهلریا در حال پژمرده شدن بود یعنی گیاه به آبیاری نیاز دارد. ضمنا اگر برگ ها شروع به ریزش کرده اند، نشانه ای از آن است که خاک گلدان خشک شده و کوهلریا به آب نیاز دارد.
۳. وزن گلدان بررسی کنید.
روش دیگر برای این که متوجه شوید گل کوهلریا به آبیاری نیاز دارد این است که وزن گلدان را چک کنید. در ابتدا وزن خاک و گلدان را با ترازوی دقیقی اندازه گیری نمایید. بعد از آبیاری دوباره وزن گلدان را اندازه بگیرید.
اگر وزن گلدان بعد از آبیاری زیاد شد یعنی گیاه به آب نیاز داشته ولی اگر وزن گلدان تغییر نکرد یعنی گیاه به آب نیاز ندارد.
با استفاده از بررسی خاک، برگ و وزن گلدان به راحتی می توان نیاز آبی گل کوهلریا را متوجه شد تا به صورت مناسب آن را آبیاری نمود.
آیا امکان کاشت گل کوهلریا در فضای باز وجود دارد؟
پیشتر اشاره شد که گل کوهلریا بیشتر در شرایط گلدانی کشت می شود ولی در برخی نواحی با شرایط آب و هوایی مناسب، می توان این گل را در فضای باز نیز مورد کشت قرار داد. ولی باید دقت داشت که کوهلریا به دمای بالا حساس بوده و در دمای کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد رشد آن متوقف می شود و احتمال دارد آسیب ببیند.
کوهلریا به نور فراوان نیاز داشته و در نواحی با سایه زیاد رشد گل کندتر می شود. قابل ذکر است در نواحی با تابستان های داغ و خشک، گل کوهلریا ممکن است در اثر نور زیاد خشک شده و برگ های آن پژمرده شود. برای کشت موفقیت آمیز این گل در فضای باز، بهتر است در نواحی با دمای ملایم تا گرمسیری کاشته شود و ضمنا تحت نور فراوان و سایه ملایم باشد.
ضمنا خاک بایستی رطوبت کافی و زهکشی خوب داشته باشد تا رشد گل کوهلریا به درستی صورت گیرد. در نواحی با بارندگی زیاد، این گل باید در محلی با زهکشی خوب خاک کاشته شود. در نواحی با بارندگی کمتر بهتر است خاک با مقدار مناسبی از کود تغذیه تا رشد گل کوهلریا بهتر انجام شود.
دقت کنید که این گل به علت داشتن ریشه های پیچیده، به میزان مناسبی از کود آلی و شیمیایی احتیاج دارد. برای کشت گل در فضای باز، می توانید از کودهای کامل بهره بگیرید. گل کوهلریا در فضای باز قابل کشت بوده ولی برای رشد بهتر بایستی به شرایط آب و هوایی و خاک مناسب دقت داشت.
مراحل آماده سازی بستر کشت گل کوهلریا
بستر یا خاک مناسب برای کاشت گل کوهلریا باید دارای زهکشی، نفوذپذیری و عناصر غذایی مناسب باشد. به منظور آماده سازی بستر کشت گل کوهلریا مراحل زیر را انجام دهید:
- گل کوهلریا به خاک با پی اچ بین ۶-۷ نیاز دارد. از این رو بایستی پی اچ خاک توسط دستگاه پی اچ متر بررسی شود. اگر اسیدیته خاک از ۶ کمتر بود برای افزایش پی اچ از انواع آهک استفاده شود و اگر پی اچ از ۷ بالاتر بود برای کاهش اسیدیته از مواد اسیدی مثل سولفات آهن استفاده شود.
- خاک باید حاوی میزان مناسبی مواد آلی و عناصر غذایی باشد.
- برای بهبود ساختار خاک و افزایش زهکشی آن، خاک را با موادی مانند پوسته برنج، کمپوست، ماسه، ورمی کمپوست یا برگ های پوسیده ترکیب نمایید. بهتر است خاک حاوی ۲۰-۳۰ درصد کمپوست باشد.
- جهت جلوگیری از انتقال بیماری و عفونت به گل کوهلریا خاک را قبل از کشت با مواد مخصوص ضد عفونی نمایید.
- به منظور رشد بهتر خاک را با کودهای شیمیایی یا آلی تغذیه کنید. کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجب رشد بهتر گیاه می شوند.
تکثیر گل از طریق قلمه ساقه ساده ترین روش است. می توانید با یک قیچی ضد عفونی شده بخش از ساقه گیاه را جدا و در بستر کشت پرلیت قرار دهید. تا زمان ریشه زایی بستر کشت از نور مستقیم آفتاب دور باشد. از طریق ریزوم یا ریشه وقتی گیاه در فصل رشد است ریزوم را از پایه مادری جدا کنید.
ریزوم ها را در بستر کشت سبک مثل کوکوپیت و پرلیت قرار دهید. بستر کشت را تا ریشه زدن از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. برای تامین رطوبت می توانید سطح بستر را با پلاستیک شفاف پوشانده و روی آن چند سوراخ برای تهویه ایجاد کنید.
منبع : آرگا