همه ما انسان ها به توجه از سمت کسی یا کسانی که دوستش داریم و توقع داریم، نیاز داریم؛ و این جلب توجه و توجه طلبی از دلبستگی و وابستگی نشات می گیرد. در واقع تا زمانی که توجه افراطی نشود و افراد برای جلب توجه به هر کاری متوسل نشوند، مشکلی ندارد و حتی عادی است. مشکل زمانی می باشد که افراد اعم از کودکان و یا نوجوانان و گاهی بزرگسالان برای دستیابی به توجه فرد یا افراد مقابل از عزت نفس و غرور و … مایه می گذارند و در برخی مواقع رفتارهای آسیب زا برای خود و دیگران انجام می دهند. دلیل این نوع توجه طلبی قطعا ریشه در گذشته و کودکی و یا تجربه رابطه های سمی و … دارد. در مورد جلب توجه در کودکان نیز که اغلب این توجه را از والدین خود طلب دارند، می توان به این موضوع اشاره داشت که به دلیل مشغله روزمرگی و … نمی توانند توجه کافی را به کودک اختصاص دهند و این موضوع باعث ایجاد تلاش برای جلب توجه در کودکان می شود. و در صورتی که به موقع رسیدگی نشود؛ مشکلاتی نظیر کمبود محبت در کودکان، کمبود اعتماد به نفس در کودکان، عزت نفس پایین در کودکان و بی اعتمادی می شود.
علت جلب توجه در کودکان و روش برخورد صحیح
جلب توجه در کودکان در زندگی روزمره تا حدودی عادی است زیرا کودکان به توجه و محبت و تایید والدین خود شدیدا احتیاج دارند که اگر آن را دریافت نکنند؛ قطعا ناچار می شوند که به روش های دیگر آن را به دست بیاورند؛ یا به بیانی آن را به زور بگیرند. همین موضوع باعث می شود تا کودک شما که از محبت و توجه محروم شده به رفتارهای ناخوشایندی روی بیاورد. هرچقدر میزان بی توجهی والدین به کودک بیشتر باشد احتمالا پافشاری کودک بر انجام این رفتارها نیز بیشتر است؛ و مشکل زمانی امکان دارد حادتر شود که والدین برخورد صحیح را نمی دانند که یا با باج دادن وپاداش دادن در مقابل رفتارهای اشتباه و تایید این کارها باعث تقویت این رفتارها و به بیانی باج خواهی در کودک می شوند و یا اینکه او را تنبیه و محدود می کنند که اثرات مخربی بر روحیه و احساسات و زندگی و حتی آینده او می گذارد و تاثیر منفی بر رابطه آنها خواهد گذاشت.
بنابراین به جای مقاومت و برخورد سخت و خشک با کودک، علت اصلی آن را جوبا شوید؛ کمی او را درک کنید؛ برای او وقت بگذارید. با در نظر گرفتن این موضوع که فرزندتان این رفتارها و تلاش ها را برای فراموش نشدن و مورد توجه شما بودن انجام می دهد؛ باعث می شود تا ملایم تر و مهربان تر برخورد نمایید. چه بسا اگر این مهربانی و محبت را از شما دریافت نکند به ناچار برای دریافت محبت به افراد دیگر روی می آورد و باعث ایجاد فاصله و دوری میان شما می گردد. این کودکان احساس می کنند که نادیده گرفته شده و یا طرد شده اند و در صورتی که شما به موقع راه حلی نیندیشید، ممکن است او در اجتماع نتواند حضور پیدا کند و روابط اجتماعی پایین داشته باشد، دوستان کمی داشته باشد و یا اصلا در دوستیابی مشکل داشته باشد و یا رابطه های عاطفی اشتباهی و سمی را در آینده تجربه نماید.
راههای صحیح برخورد با جلب توجه در کودکان
قبل از اینکه کودکان برای دیافت توجه و محبت شما دست به رفتارهای توجه طلبی و جلب توجه بزند؛ خودتان توجه و محبت کافی را به او اختصاص دهید. در واقع علت جلب توجه در کودکان نیز همین بی توجهی به کودکان و همدردی نداشتن با او است.
ابراز علاقه به کودک
محبت و علاقه خود را در قالب کلمات به او بیان کنید، او که قادر به کشف احساسات درونی شما نیست تا زمانی که به زبان نیاورید. با ابراز علاقه و توجه کردن به او، کودک دیگر مجبور نیست آن را با رفتارهای توجه طلبانه درخواست نماید.
رفتارهای متفاوت برای رفتارهای منفی و مثبت
کودک خود را برای انجام کارهای مثبت تشویق کنید و حتی به او پاداش بدهید و هر از گاهی هدایایی تهیه نمایید تا بداند که تنها به روش صحیح می تواند مشکلاتش را با شما در جریان بگذارد و توجه دریافت کند، در مقابل در ازای کارهای منفی وی به او پاداش ندهید و یا به بیانی باج ندهید تا این روش را ادامه بدهد. البته نباید از تنبیه و تهدید استفاده کنید، اما می توانید در مقابل رفتارهای پرخاشگرانه و منفی او سکوت کنید و در عین حال ناراحتی و دلخوری خود را نشان دهید و تا زمانی که از انجام آنها دست برنداشته، به او توجه نکنید.
تاکید داشتن بر نظم و انجام کارها و تفریحات گروهی
او را در کارها شراکت داده و بخواهید حضور داشته باشد. همچنین از او بخواهید نظم را رعایت نماید. از سویی برای وقت گذراندن بیشتر با یکدیگر برنامه هایی مسافرت و پیک و نیک و انجام کاردستی و … را تدارک ببینید.
همانطور که در لابلای مطلب هم به آن اشاره کردیم، توجه طلبی یکی از نیازهای اساسی نه تنها کودکان که به طور کلی انسان ها به شمار می رود و اصلا موضوع بد و سرزنش کننده ای نیست، اما توجه طلبی افراطی و بیش از حد و رفتارهای منفی است که کودک برای دستیابی به آن انجام می دهد، است.پس خوب است به جای مقابله و درمان مشکلات ناشی از کم توجهی در کودک، در طول زندگی توجه و محبت کافی را معطوف کودک نمایید تا از بروز این مشکلات پیشگیری نمایید؛ اما اگر با جلب توجه در کودکان مواجه شدید با برخورد صحیح آن را خنثی نمایید نه اینکه با رفتارهای اشتباه به آن دامن بزنید، چه بسا پیامدهای رشوه دادن به کودکان نیز نگران کننده است، نتایج تهدید و تنبیه نیز مخرب است.
منبع : آرگا