اگر می خواهید منزل یا محل کار خود را هوشمند سازی نمایید احتمالا بعد از کمی تحقیق به دوراهی سیستم هوشمند بی سیم و باسیم می رسید. با این مطلب همراه ما باشید تا به تفاوت سیستم هوشمند بی سیم و باسیم پی ببرید.
بررسی تفاوت سیستم هوشمند بی سیم و باسیم
اگر قصد هوشمند سازی منزل یا محل کار خود را دارید، احتمالا در تحقیقات انجام داده و پرس و جو در مورد خانه هوشمند به دو راهی سیستم هوشمند بی سیم و باسیم رسیده اید. اکنون ممکن است برای شما جای سوال باشد که چه تفاوتی بین هوشمند سازی بی سیم و باسیم وجود دارد؟
یا این که کدام مورد انتخاب مناسب تر و مقرون به صرفه تری است؟ با ادامه مطلب همراه ما باشید تا در این باره اطلاعات کافی کسب کنید.
سیستم هوشمند بی سیم یا وایرلس
هر سیستم هوشمندی که بتواند ارتباطش را از طریق وای فای ایجاد کند سیستم هوشمند بی سیم نامیده می شود. در سیستم هوشمند بی سیم معمولا سیم کشی ساختمان دستکاری نشده و تابلو برق ساختمان همان شکل سنتی و ابتدایی اش را حفظ می کند.
قابل ذکر است که در سیستم بی سیم تجهیزات موجود در آن توسط امواج رادیویی با هم ارتباط برقرار می کنند. زبان ارتباطی بین دستگاه های فیزیکی در خانه های هوشمند که توسط آن ها دستگاه ها و تجهیزات مختلف با ارسال و دریافت اطلاعات با هم ارتباط ایجاد می کنند، پروتکل نام دارد.
پروتکل ها با توجه به این که سیستم خانه هوشمند باسیم یا بی سیم باشد تفاوت دارند و به دو دسته عمده تقسیم بندی می شوند. پروتکل های محبوب بسیاری برای هوشمند سازی بی سیم منازل وجود دارد که با گذشت زمان و پیشرفت فناوری به تعداد آن ها اضافه می شود.
از جمله معروف ترین پروتکل های سیستم های هوشمند بی سیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ZigBee
- Bluetooth
- Wi-Fi
- Nest
- Zwave
- Wemo
- NRF
- RF
- WLAN
- EnOcean
- WIRE-FI
در میان این پروتکل ها، گزینه های ZigBee ، Zwave و WIRE-FI به علت پشتیبانی از شبکه مش و استفاده وسیع در سنسورهای اطلاعات شبکه محلی محبوب تر هستند و مورد توجه برترین برندهای منازل هوشمند می باشند. به نحوی که اساس کار بیشتر آن ها بر مبنای این پروتکل ها است.
البته در بین موارد اشاره شده سیستم وای فای نسبت به سایرین مقرون به صرفه تر است و امکان دسترسی بیشتری دارد. از این رو این سیستم نیز در خانه های هوشمند بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم هوشمند باسیم یا کابلی
در سیستم های سیمی یا کابلی ارتباط دیتا بین سرور و سایر دیوایس ها با دو یا چهار رشته سیم ایجاد می شود که دو رشته مربوط به انتقال دیتا و دو رشته برای انتقال تغذیه دیوایس استفاده می شود. در سیستم های کابلی، تابلو برق ساختمان به فضای بیشتری نیاز دارد از این رو اندازه آن بایستی بزرگ طراحی شود.
به طور کلی در سیستم باسیم بستر ارتباطی بر مبنای سیم و کابل است. یعنی برای ارتباط بین تجهیزات و انتقال اطلاعات بین آن ها لازم است سیم کشی برق ساختمان به شیوه مشخصی انجام شود. ضمنا در این سیستم از یک تابلو برق مرکزی استفاده می شود که همه ماژول ها و ابزارهای مورد نیاز برای انتقال اطلاعات در آن قرار دارد.
از جمله معروف ترین پروتکل های سیستم های باسیم عبارت است از:
- Knx
- LAN
- Bacnet
- S-bus
- Rs485
- ModBus
- Bus
- LonWork
در حال حاضر اساس کار بیشتر برندها و شرکت های فعال در زمینه خانه هوشمند باسیم از پروتکل های KNX، ModBus ،Bus بهره می گیرند و به خاطر هزینه اجرایی بالای پروتکل های Bacnet و LonWork کمتر از این دو گزینه استفاده می شود.
کدام سیستم هوشمند سازی برای خانه امن تر می باشد؟
برای پاسخ به این سوال نمی توان جواب قطعی ارائه داد که سیستم بی سیم بهتر است یا سیستم باسیم و این که کدام یک نسبت به دیگری برتری دارد. هر یک از این سیستم ها بر اساس ساختار و عملکردی که دارند مناسب مکان خاصی بوده و هر دو در موقعیت مناسب خود، کارایی خاص خود را دارند.
به طور کلی سیستم بی سیم مناسب مواقعی است که پروژه ساختمانی در حال ساخت و ساز بوده و هنوز سیم کشی برق ساختمان اجرا نشده است. زیرا برای هوشمند سازی ساختمان به یک سری لوله کشی برق و سیم کشی خاص نیاز است که بهترین زمان برای آن ابتدای ساخت و ساز است.
البته به این معنی نیست که اگر خانه شما قدیمی یا تکمیل شده است، دیگر شانسی جهت هوشمند سازی منزل از طریق کابل وجود ندارد. بلکه این کار برای چنین منازلی هم امکان پذیر است ولی اجرای آن به تخریب نقاطی از ساختمان و تغییر روش سیم کشی سنتی خانه نیاز دارد که هزینه بر می شود.
حال اگر پروژه ساختمان کامل شده و می خواهید به هوشمند سازی خانه بپردازید، می توانید از روش بی سیم کمک بگیرید. سیستم بی سیم برای اجرا به تغییر سیم کشی برق و تعویض تابلو برق ساختمان نیاز ندارد و ارتباط بین دستگاه ها توسط امواج رادیویی برقرار شده که ارتباط بی سیم و وایرلس می باشد.
از این رو اگر مکان مورد نظر برای هوشمند سازی در حال ساخت است، روش با سیم مناسب تر است. در این سیستم تعدادی دیوایس درون تابلو برق جایگذاری می شود. این کار تابلو برق را کمی شلوغ می کند از این رو به یک تابلو برق بزرگ برای آن نیاز می شود.
ولی سیستم باسیم مزایای زیادی دارد از جمله این که ارتباط بین دیوایس ها به خوبی ایجاد شده و در سیستم قطعی وجود ندارد. سیستم بی سیم برای مکان هایی مناسب است که کاملا ساخته شده اند و امکان تخریب در آن جا نیست.
از جمله مزایای سیستم بی سیم عبارت است از:
- تابلو برق منزل یا محل کار به دستکاری نیاز ندارد.
- به راحتی توسط کلیدهای سنتی جایگزین می شود.
- نیاز به تخریب بنا ندارد.
- در صورت تمایل امکان بازگشت به سیستم سنتی خواهد بود.
- برای مستاجران مناسب بوده زیرا می توانند از آن در هر جایی استفاده کنند.
ضمنا ضعف اصلی سیستم هوشمند بی سیم این است که در صورت قطع شدن مودم، ارتباط قطع می شود.
مزایا و معایب سیستم هوشمند بی سیم و سیمی
هر دو سیستم هوشمند بی سیم و سیمی دارای مزایا و معایبی هستند که پیشتر تا حدودی به آن ها اشاره شد. لازم است بیشتر با این مزایا و معایب آشنا شده و با در نظر گرفتن همه جوانب و بر اساس نوع پروژه و میزان سرمایه گذاری، یکی از این دو شیوه را جهت هوشمند سازی منزل مدنظر قرار دهید.
از جمله مزایا و معایب سیستم هوشمند بی سیم عبارت است از:
- نصب راحت تجهیزات
- قابلیت جابجایی از یک خانه به خانه دیگر
- هزینه بیشتر خرید تجهیزات و نگهداری از آن ها
- مناسب مکان های با فضای زیاد نیست.
- اشغال پهنای باند زیاد
- امکان بروز مشکل قطعی سیستم
- برای مکان هایی نظیر موتور خانه که نویز بالایی دارند، مناسب نیست.
از جمله مزایا و معایب سیستم هوشمند باسیم عبارت است از:
- عملکرد سریع تر
- هزینه راه اندازی کمتر
- عدم اختلال در کارکرد
- مناسب برای انواع مکان ها با هر وسعتی
- هزینه کمتر برای نگهداری از تجهیزات
- عدم وجود امواج مضر برای سلامتی
- ارتباط عالی میان تجهیزات
- قابلیت توسعه بالا
- امنیت زیاد در مقابل هک شدن
- پس از سیم کشی برق انعطاف پذیری کمی داشته و این سیستم غیر قابل جابجایی می باشد.
- هزینه بالا برای اجرا در ساختمان های تکمیل شده به دنبال دارد.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین می توانید برای آشنایی با مزایای پرده کنترلی هوشمند و کاربرد قفل هوشمند در خانه های هوشمند امروزی روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.
منبع : آرگا