اشعه ایکس یکی از راحت ترین روش هایی است که می توان از بدن انسان عکس برداری کرد و باید بدانید که این اشعه به راحتی می تواند از پوست و گوشت انسان عبور کرده و همچنین باعث می شود که در بیمارستان ها و پزشکی استفاده های بسیار زیادی از این شود. با این حال باید بدانید که این مورد برای اولین بار توسط ویلهلم کنراد رنتیگن کشف شد. او در حال تحقیق بر روی پرتو های کاتدی بود که موفق شد پرتو ایکس را نیز کشف نماید. این کشف به صورت اتفاقی صورت گرفت و به گونه ای متوجه این پرتو شد که پرتو های کاتدی به مواد سخت و بهزاد سنگین برخورد می کند و پرتو های ناشناخته ای را تولید می کند. در نظر داشته باشید که بیش تر به دلیل مجهول بودن همین پرتو ها اسم آن ها را ایکس قرار داد.
اشعه ایکس به دو دسته سخت و نرم تقسیم بندی می شود و همچنین در نظر داشته باشید که این پرتو در طول موج و منبع تولید یکدیگر متفاوت خواهند بود و همچنین که این پرتو ها ماهیت مواد را می توانند تغییر داده و با عبور از بافت نرم بدن انسان می تواند عکسبرداری از اندام های درونی را به راحتی انجام دهد. بنابراین این عکسبرداری از روده استخوان و معده و دیگر اندام های درونی بدن از این روش استفاده می شود.
اگر بخواهیم مثالی در این زمینه برایتان بیاوریم باید در نظر داشته باشید که با کمک تصویربرداری اشعه ایکس می توان میزان و محل دقیق شکستگی های بدنی را مورد بررسی قرار داد. البته که باید بدانید علاوه بر اینکه این موارد دارای فواید زیادی برای تشخیص و درمان می باشد. همچنین این اشعه می تواند مشکلاتی را نیز برایتان به وجود بیاورید که از مهم ترین آن ها این است که اگر به مدت زیادی در برابر این مورد قرار بگیرد دچار سرطان خواهد شد.
کاربرد های اشعه ایکس در پزشکی
برداری با استفاده از اشعه ایکس در واقع از قسمت های داخلی بدن گرفته می شود که شما با چشم معمولی نمی توانید آن ها را ببینید. بنابراین از این نوع تصویربرداری می توان برای تشخیص پوسیدگی دندان ها در پزشکی تشخیص دادن انواع سرطان ها تشخیص دادن نوع درد و چرایی درد در ناحیه شکم در رفتن و یا شکستگی مفاصل و همچنین استخوانها استفاده کرد. اگر کودک شما جسمی را بسیار ریز بلعیده باشد می توان با کمک این تصویربرداری به راحتی آن را در بدنش پیدا کرد و با استفاده از روش هایی که برای آن موجود می شود می توان برای رفع آن اقدام نمود.
کاربرد هایی که این اشعه در پزشکی دارد این است که می تواند به عامل ایجاد کننده تنگی نفس یا نارضایی قلبی نیز دست یافته و اطلاعات واضح و شفافی را در این زمینه در اختیار پزشک و متخصص قرار دهد. دیگر کاربرد اشعه ایکس در این است که برای ماموگرافی سونوگرافی و رادیوسکوپی نیز از این اشعه استفاده می شود.
انواع دستگاه های دارای اشعه ایکس
کاربرد اشعه ایکس در پزشکی بسیار زیاد است و دستگاه های پزشکی بسیار زیادی وجود دارند که از این اشعه برای تصویربرداری استفاده می کنند و همچنین باید در نظر داشته باشید تجهیزات اصلی پزشکی در بیمارستان ها و مراکز درمانی دارای طیف گسترده تری می باشند و در ادامه قرار است اطلاعاتی بسیار خوب در این زمینه برای شما همراهان عزیز بیان می کنیم.
سونوگرافی با اشعه ایکس
تصویربرداری با امواج فرا صوت را سونوگرافی می نامند و باید بدانید که این امواج دارای بسامد بیش از ۲۰ هزار هرتز می باشد و با کمک نوسانگر پیزوالکتریک تولید می شود. اساس کار این نوع دستگاه ها بازتابش امواج می باشد و ضربه های موجی در زمان بسیار کوتاه فرستاده شده در بدن نفوذ می کنند و در صورت برخورد با محیطی که دارای غلظت متفاوت با محیط قبلی باشد بازتابش این امواج رخ خواهد داد. همچنین باید در نظر داشته باشید که دستگاه گیرنده امواج را دریافت کرده و با کمک دستگاه الکترونی و یک سیلوسکوپ آن ها را تبدیل به تصاویر می کند و شما می توانید از این روش برای تشخیص دادن بیماری های چشمی اعصاب قلب و کبد استفاده کنید.
اشعه ایکس و مامو گرافی
معمولاً برای تشخیص دادن علائم سرطان و موارد مشابه استفاده می شود و در این مورد برای معاینه بافت سینه ها بین صفحه تکیهگاه و صفحه پدال قرار داده می شود و مجموعه ای از گرافی ها توسط اشعه ایکس تشکیل شده و تصاویری را از درون بدن و بافت های درونی به شما می دهد.
فلوئوروسکوپی
به این روش درمانی فیلم اشعه ایکس نیز گفته می شود که در این روش برای مشاهده استخوان ها مفاصل عضلات قلبی کلیه ها و ریه ها استفاده خواهد شد برای این معاینه اشعه ایکس به صورت پیوسته به سمت بدن فرستاده می شود تا قسمت مورد نظر و نحوه حرکت آن در بدن مشخص گردد.
سی تی اسکن
سی تی اسکن توسط کامپیوتر به منظور ایجاد تصاویر مورد استفاده قرار می گیرد که نسبت به رادیوگرافی بسیار ساده تر بوده و در نهایت در این روش هم از اشعه ایکس برای تشخیص بیماری استفاده می شود.
پرتو درمانی
پرتو درمانی یکی از روش های درمان انواعی از تومور ها و سرطان ها می باشد و باید بدانید که این روش درمانی با استفاده از اشعه ایکس قابل انجام خواهد بود و معمولاً از انرژی بالای این اشعه ها برای درمان از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
دستگاه رادیولوژی
دستگاه رادیولوژی ساده نیز با تولید اشعه ایکس و به کار بردن تکنیک های لازم برای عبور پرتو از بدن بیمار را فراهم می کند و می توان با استفاده از این دستگاه ها به راحتی بخش درونی بدن بیماران را مورد بررسی قرار داد.
دستگاه ام آر آی
دستگاه ام آر آی یک وسیله ای است که با استفاده از یک میدان مغناطیسی بسیار بزرگ فراهم می کند و در نهایت بیمار در درون آن قرار خواهد گرفت و امواج رادیویی که می فرستد بر روی هسته اتم هیدروژن در بدن تاثیر گذاشته و تصاویری دقیق تر و واضح تر را از بخش درونی بدن به ما می دهد.
دستگاه pte
در استفاده از این دستگاه یک عنصر رادیو اکتیو را که پوزیترون تولید می کند وارد بدن فرد می کنند و در نهایت بعد از آن دو پرتو گاما تولید می شود و از طریق سیستم آناتومی و فیزیولوژی بدن تمامی مشکلاتی که در درون بافت ها و درون بدن وجود دارد مشخص خواهد شد.
روش کار دستگاه ها با اشعه ایکس
برای این که بتوانید از ان دستگاه استفاده کنید نیازی نمی بباشد تا از وسایل آماده سازی و یا دارو های خاص استفاده نمایید. قبل از این عکس برداری ها معمولا باید جواهرات خود را در بیاورید و هر چیز فلزی را در دست دارید باید خارج از اتاق قرار داده و بدون هیچ وسیله ای وارد اتاق عکاسی شده و بعد از این مورد شما روی تخت دراز می کشید و در نهایت عکس از هر بخشی از بدن ما که نیاز باشد گرفته می شود.
مضرات اشعه ایکس
اشعه ایکس برای هر فردی می تواند مضراتی را با خودش داشته باشد و باید در نظر داشته باشید که این مورد معمولا در کودکان بیش تر خواهد بود و بزرگسالان نسبت به کودکان حساسیت کم تری در این زمینه دارند. در واقع این اشعه اگر زیاد در برابر بدن شما باشد امکان بروز انواع از سرطان ها در هر بخشی که بیش ترین برخورد را داشته باشد وجود دارد.
در زمانی که باردار می باشید بهتر است از این اشعه دور بمانید و باید در نظر داشته باشید که این اشعه می تواند تاثیرات بدی روی جنین شما داشته باشد و می تواند مشکلات زیادی را در رشد جسمی و ذهنی کودک داشته باشد بنابراین هر چقدر از این مورد دور باشید برایتان بهتر خواهد بود.
قرار گرفتن دربرابر این اشعه می تواند منجر به آسیب دیدن سلول های مغز استخوان شده و در نهایت در تولید سلول های خونی تاثیرات زیادی دارد و باید سعی کنید کم تر در معرض این مورد باشید در غیر این صورت امکان بروز انواعی از کم خونی در شما وجود دارد. تاثیری که اشعه ایکس در پرتو درمانی دارد بدین صورت می باشد که علاوه بر درمان و از بین بردن سلول های سرطانی می تواند باعث کم خونی شود زیرا سلول های تولید کننده گلبول های قرمز را از بین می برد.
اگر از این مطلب رضایت داشتید و با کاربرد اشعه ایکس در پزشکی آشنا شدید در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن و کاربرد دستگاه الکتروکوتر نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.
منبع : آرگا