تولد نوزاد، مادر را از جنبه های بسیار جسمی و روحی تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو برخی با اضطراب مادر شدن روبرو می شوند. در این مطلب راهکارهایی برای مقابله با این شرایط ارائه می شود. با ما همراه باشید.
راهکارهای ساده مقابله با اضطراب مادر شدن
تولد نوزاد، می تواند مادر را از جنبه های مختلف هورمونی، فیزیکی، عاطفی و روان شناختی تحت چالش قرار دهد. در این دوران مادر احتمالا احساس خستگی شدید، هیجان، نگرانی و کلافگی را به همراه شعف با هم در یک زمان تجربه می کند.
این احساسات جای تعجب ندارد بلکه طبیعی است که استرس داشته باشید. ولی برای کنترل اضطراب مادر شدن و بازگشت به آرامش قبل چه راهکارهایی سراغ دارید؟ اهمیت دارد حتی اگر بستگان شما در کنارتان نباشند همسرتان در این روزهای دشوار و شیرین همراه مورد اعتماد شما باشد.
در ادامه مطلب به راهکارهایی برای مقابله با استرس و اضطراب مادر شدن اشاره می کنیم. همچنین می توانید از مقالات دلایل خشک شدن شیر مادر و اضطراب و ترس در بارداری نیز کمک گرفته تا بر این چالش ها نیز غلبه کنید.
بعد از زایمان چه احساساتی را مادر بیشتر تجربه می کند؟
برای تازه مادران رایج است که هفته ها و حتی ماه های اول بعد از تولد نوزاد، شدیدا احساس درماندگی و آشفتگی می کنند. ولی اگر این احساسات پایدار باشد و یا تنگی نفس، افکار عجیب، احساس درماندگی، تپش قلب، سرگیجه، بی حسی در دست و پا، تهوع، تعریق، برافروخته شدن صورت یا ناراحتی در قفسه سینه را احساس می کنید ممکن است به اضطراب بعد از زایمان دچار شده باشید که نوعی از افسردگی بعد از زایمان می باشد. اگر این علائم به صورت دوره ای ایجاد شود به آن حملات هراس گفته می شود.
در صورتی که حملات هراس یا اضطراب را تجربه می کنید نیاز است با پزشک مشورت نمایید. ضمنا ممکن است روان درمانی یا داروهای مختلف برای درمان اختلال اضطراب بتواند به شما کمک نماید. به خاطر داشته باشید با وجود بچه یا نداشتن بچه اضطراب قسمتی از زندگی بوده که با کمک گرفتن از افراد آگاه می توان از این مشکلات رهایی پیدا کرد.
چگونه استرس و نگرانی مادر شدن را کنترل کنم؟
از راهکارهایی که می توان برای رهایی از استرس های پس از زایمان و مادر شدن کمک گرفت عبارت است از:
- حذف کافئین: میزان کم کافئین موجود در قهوه، نوشابه و شکلات می تواند اضطراب تازه مادر را بدتر نماید.
- حذف الکل: الکل شاید در ابتدا آرامش بخش باشد ولی می تواند اختلال خواب را ایجاد کند. الکل افسردگی آور بوده و می تواند حال تازه مادر را بدتر نماید. ضمنا در زمان استفاده از قرص های ضد افسردگی مصرف الکل تاثیرگذاری معمول را از بین می برد.
- ورزش های سبک و آرام: سعی کنید تمرینات پرفشار انجام ندهید. افزایش سریع ضربان قلب ممکن است بروز حمله هراس را به دنبال داشته باشد.
- گرسنه نماندن: مراقب باشید که تایم زیادی گرسنه نمانید. گاهی مواقع تغییر قند خون علائم فیزیکی مثل احساس سبکی در سر را به همراه دارد که شبیه علائم حملات هراس بوده و ممکن است مادر را نگران کند که دچار حمله هراس شده است.
- اهمیت دادن به تمرینات تنفسی: تنفس عمیق، آهسته و شکمی را به خاطر داشته باشید و زمانی که آرام نشسته اید این تمرینات را به آهستگی انجام دهید.
- صحبت کردن با اطرافیان: با همسر و اطرافیان خود صحبت کنید و به آن ها بگویید چگونه می توانند هنگام بروز حمله هراس به شما کمک کنند.
- عدم تمرکز روی افکار: اگر علائم اضطراب را احساس می کنید سعی کنید روی آن تمرکز نداشته زیرا این کار قدرت بیشتری به افکار منفی می دهد. خودتان را به کاری مشغول کنید. مثلا به پیاده روی، تماشای برنامه طنز و … بپردازید.
- تمرینات ریلکسیشن: اگرچه ریلکسیشن کمک کننده است ولی برای برخی تمرکز روی احساس بدنی یا تلاش بسیار برای تمدد اعصاب احساس اضطراب بیشتری به دنبال دارد. اگر احساسی که تمرینات تمدد اعصاب در شما ایجاد می کند آزاردهنده است روش دیگری برای کاهش اضطراب امتحان کنید.
چه مراقبت هایی بعد از زایمان مادر لازم است؟
مراقبت مادر از خود بخصوص در طی ماه های اول زندگی نوزاد، اهمیت زیادی دارد. از این رو موارد زیر را مدنظر قرار دهید؟
۱. تغذیه مطلوب
از خوردن مواد غذایی کم ارزش که می تواند سبب نوسانات سریع در گردش خون و افزایش سطح اضطراب شما شود خودداری کنید. زیرا این مواد می تواند باعث ایجاد اضطراب و مرحله هراس گردند. همچنین خواب را مختل می کنند. بنابراین به تغذیه مطلوب داشتن اهمیت زیادی بدهید.
۲. ورزش متوسط
سعی کنید چند روزی در هفته حدود نیم ساعت پیاده روی داشته باشید. اگر نمی توانید این کار را انجام دهید هر زمان که توانستید به پیاده روی بپردازید یا از پله ها بالا بروید. اگر با کودک یا تنهایی بیرون هستید مسیری از راه را به پیاده روی بپردازید.
۳. خواب کافی داشتن
هر چقدر که می توانید بیشتر بخوابید. زیرا کمبود خواب مادر شرایط را دشوار می کند. اگر نوزاد شما را شب ها بیدار نگه می دارد در زمان هایی که نوزاد چرت می زند شما نیز بخوابید. حتی اگر نمی توانید به راحتی بخوابید بستن چشم ها و تنفس عمیق به تمدد اعصاب کمک می کند.
در این روزها لازم نیست به تمیز کردن منزل یا کارهای این چنینی بپردازید. خواب روش طبیعی برای تجدید نیرو و افزایش عملکرد بدن مادر خواهد بود. سعی کنید گوشی همراه را خاموش کرده و خواب بیشتری داشته باشید.
۴. اختصاص تایمی به خود
داشتن زمانی مختص خودتان برای سلامت روان شما اهمیت زیادی دارد. سعی کنید شب ها یک دوش آب گرم بگیرید و یک ساعت از زمان را به کتاب خواندن، تماشای فیلم بگذرانید. همچنین در طی روز زمانی را برای رفتن به آرایشگاه و نظافت خود اختصاص دهید.
فهرستی از کارهایی که دوست دارید انجام دهید را تهیه کنید و مواردی که به شما حس خوبی می دهد را در اولویت قرار دهید. تا در روزهایی که فرصت و زمان آزاد دارید آن ها را انجام دهید.
۵. کمک گرفتن از اطرافیان
در گذشته با تولد نوزاد از آن جا که اعضای خانواده گسترده بود مادران با حمایت بسیاری روبرو بودند. ولی امروزه این امکان کمتر شده است. بنابراین ممکن است مجبور شوید از دوستان نزدیک کمک بگیرید یا اگر توانایی مالی دارید پرستار بچه استخدام کنید.
۶. اختصاص زمانی به همسر
بعد از تولد نوزاد، تمرکز مادر طبیعتا روی فرزند بیشتر بوده و ممکن است همسر به فراموشی سپرده شود. در صورتی که تایمی را برای وقت گذران با همسر اختصاص دهید. از این رو نوزاد را به مراقبی سپرده و با همسرتان به پیاده روی، شام یا تماشای فیلم در سینما بروید.
منبع : آرگا