اگر به دیجیتال مارکتینگ علاقمند هستید حتما باید با اصول و روش های بازاریابی را تا حدودی آشن باشید. در این مطلب راهنمای دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده ارائه می شود. شروع این کار نیازمند دانستن مرحله های مختلف یادگیری این حوزه می باشد.
آشنایی با راهنمای دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ مجموعه ای فعالیت ها می باشد که برای رسیدن به اهداف بازاریابی توسط رسانه های دیجیتال، اطلاعات و فناوری صورت می گیرد. برای شروع این کار باید حتما با مسیر یادگیری بازاریابی دیجیتال آشنا بود.
در ضمن اصول و روش های بازاریابی را تا حدی شناخت. دیجیتال مارکتینگ نیازمند اطلاع از مرحله های مختلف یادگیری این حوزه می باشد. همینطور به دانستن شرایط و موقعیت های شغل دیجیتال مارکتر نیاز دارد. در این مطلب راهنمای دیجیتال مارکتینگ ارائه می شود.
شروع دیجیتال مارکتینگ چگونه است؟
در زمینه دیجیتال مارکتینگ، مراحل و نکاتی وجود دارد که هر فرد باید نسبت به آن ها اطلاعاتی داشته باشد. البته این نکات فقط به دیجیتال مارکتر مربوط نبوده و صاحبان کسب و کار اینترنتی هم باید تا حدی نسبت به آن ها آگاهی داشته باشند.
تبلیغ در فضای مجازی یا دیجیتال به شیوه های مختلفی صورت می گیرد. برای این که بدانیم شروع دیجیتال مارکتینگ چگونه است، ابتدا باید بدانید مسیر شروع این کار می تواند از طریق کارآموزی به عنوان دیجیتال مارکتر در برخی سازمان ها باشد.
شروع کار در تیم بازاریابی دیجیتال ممکن است تا حدی مسیر شغلی دیجیتال مارکتینگ را برای شما روشن نماید. استخدام شدن در یک استارتاپ و همکاری به عنوان کارشناس دیجیتال مارکتر از شما یک فرد حرفه ای نمی سازد.
در حین کار با مجموعه ها ممکن است با چالش های مختلفی روبرو شوید. استخدام به عنوان بازاریاب آنلاین به دید مناسب از نقشه راه بازاریابی دیجیتال نیاز دارد. برای حرفه ای شدن در این راه باید همه موارد مربوط به حوزه بازاریابی دیجیتال را قدم به قدم انجام دهید.
از این رو راهنمای دیجیتال مارکتینگ به شما کمک می کند که در مسیر شغلی خود تا حد امکان احتمال شکست را کاهش دهید. به یاد داشته باشید برای رشد هر کسب و کار از یک مسیر ثابت نمی توان بهره برد. زیرا هر فردی شخصیت خاص خود را داشته و کسب و کار ها نیز پرسونای اختصاصی دارند.
برای آغاز دیجیتال مارکتینگ می توانید به بوت کمپ های مختلف سر بزنید. در این بوت کمپ های آموزشی، مسیرهایی جهت یادگیری بازاریابی دیجیتال طراحی شده است. البته اطمینان یابید که مسیر آموزشی جامع بوده زیرا جامع بودن این مسیر کمک می کند یک دوره برای آشنایی با بازاریابی دیجیتال کافی باشد.
مفهوم دیجیتال مارکتینگ چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد دیجیتال مارکتینگ، مجموعه ای از فعالیت ها در جهت رسیدن به اهداف بازاریابی از طریق رسانه های دیجیتال، فناوری ها و اطلاعات می باشد. در حقیقت برای بازاریابی دیجیتال، به اطلاعاتی نیاز است که به کمک ابزارها و فناوری های روز به دست می آید.
البته هنوز بخش فراوانی از زمان افراد علاوه بر فضای مجازی در دنیای واقعی طی می شود. از این رو بازاریابی باید به شکل یکپارچه و با رسانه های دیجیتال و سنتی صورت گیرد. دیجیتال مارکتینگ به کمک فعالیت در فضای مختلفی انجام می گیرد.
بعضی از طریق سایت برند، صفحه مجازی برند در رسانه های اجتماعی و برنامه های گوشی همراه می باشد که با تکنیک های مختلفی، بازاریابی دیجیتال در آن ها صورت می گیرد. منظور از بازاریابی مجموعه ای از فرایند مدیریتی می باشد که توسط آن نیاز مشتریان، شناسایی، پیش بینی و برآورده می شود.
بازاریابی به اشکال مختلفی از جمله شیوه های سنتی صورت می گیرد که در نهایت همه این روش های بازاریابی به یک هدف مشترک منتهی می شود. در تعریف بازاریابی به مشتری و نیازهای او تمرکز می شود. از این رو اهمیت دارد از دیگر فرایندهای تجاری و دیجیتال برای رسیدن به هدف در برند خود بهره بگیرید.
انواع روش های دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ، رویکردی از بازاریابی می باشد که توسط روش های دیجیتال و توسط دستگاه های دیجیتال مانند تبلت، گوشی و رایانه به مخاطب دسترسی می یابد. به عبارتی دنیای دیجیتال مارکتینگ، گزینه های متعددی برای هدف گیری مخاطب و ارتباط با وی را ارائه می دهد که هر یک ویژگی های خود را داشته و در کنار هم استراتژی های بازاریابی موفق و قوی تشکیل می دهند.
روش های دیجیتال اغلب آنلاین بوده ولی همه این طور نیستند. مثلا پیامک که کسب و کار برای ارسالش به پنل پیامکی شامل کانال دیجیتال و آنلاین و مخاطب برای دریافت آن به گوشی یک دستگاه دیجیتال نیاز دارد. شاخه های مختلف بازاریابی دیجیتال می توانند در امتداد یکدیگر قرار گرفته و کمپین های جامع و بزرگی را به وجود آورند.
به طور مثال ابتدا برای کسب و کار خود سایت ایجاد کرده تا آگاهی از برند را ارتقا بخشید. سپس برای شروع فروش، از تبلیغات در گوگل بهره بگیرید. همزمان سئو را آغاز کرده تا مشتریان ارگانیک را با حضور در نتایج جست و جو جذب نموده و بیشتر شناخته شوید.
بعد از این که تا حد منطقی سایت را جلو بردید، تبلیغات کلیکی ریتارگتینگ انجام می دهید. به این صورت بازدیدکنندگانی که خرید نداشته را دوباره هدف قرار داده تا بازگردند. در این حین از طریق پیامک و ایمیل مشتریانی که برای یک بار از شما خرید داشته را دوباره بر می گردانید.
به این ترتیب با حفظ مشتری هم او را به خریدار وفادار تبدیل کرده و هم با هزینه کمتری کالای خود را به فروش می رسانید. آنچه دیجیتال مارکتینگ را متمایز می کند رسانه، کانال های بازاریابی، تعامل و محیط بازاریابی می باشد.
در این جا دیگر برای یافتن مشتری به محیط واقعی نیست و تعامل با مشتری نیز متفاوت است. به طور مثال برای جذب مشتری محتواهای مفید ارائه می کنید تا وارد مسیری شوید که انتهای آن خرید است. در بازاریابی سنتی سراغ مخاطبی می روید که در مکانی حضور دارند.
ولی در بازاریابی دیجیتال بستر چند میلیاردی اینترنت وجود دارد که البته رقبای شما آن را نادیده نگرفته اند. کافی است یک نفر گوشی هوشمند خود را به نت وصل کرده تا چندین کانال دیجیتال مارکتینگ شامل پیامک، ایمیل، تبلیغات کلیکی، رسانه های اجتماعی، سایت ها و … او را مجذوب خود نمایند.
در ضمن کمپین های دیجیتال مارکتینگ، ارزانتر از کمپین های بازاریابی آفلاین می باشند. حتی در مواردی با ساخت پیج اینستاگرام و فعالیت ارگانیگ به سمت صفر هم می رود. این موضوع سبب می شود کسب و کارها با بودجه کم نیز احتمال رقابت با کسب و کارهای بزرگ را داشته باشند. در ادامه انواع روش های دیجیتال مارکتینگ بیشتر شرح داده می شوند.
۱. استفاده از موتورهای جستجو
از بازوهای قوی دیجیتال مارکتینگ موتورهای جستجو هستند. موتورهای جستجو میدان رقابت کسب و کارها برای دیده شدن توسط مخاطب می باشند. این رقابت به دو شکل ارگانیک و پولی صورت می گیرد. در بازاریابی موتورهای جستجو تلاش می شود بیشتر و بیشتر در نتایج گوگل دیده شویم و برای این کار از دو شکل اشاره شده استفاده می شود.
در شکل ارگانیک لازم است که کل یک سایت بر اساس اصول سئو بهینه سازی شود و محتوای مناسب تولید گردد تا در برخی کلمات کلیدی جزو نتایج برتر قرار گیرد. در شکل پولی یک لندینگ پیج نیز برای شرکت در رقابت کافی خواهد بود.
موتور جستجوی گوگل امکان تبلیغ در نتایج جستجو را فراهم نموده است. کسب و کارها برای کلمه کلیدی هایی که می خواهند در آن رتبه بگیریند رقمی را به عنوان هزینه ای که حاضرند برای تبلیغ پرداخت نمایند، مشخص می سازند.
گوگل بر مبنای کیفیت هر تبلیغ و نرخ پیشنهادی برای آن، تصمیم می گیرد کدام تبلیغ را نشان دهد و کدام بالاتر نمایش داده شود. در تبلیغات گوگل فقط زمانی هزینه پرداخت می شود که روی تبلیغ کلیک شده باشد.
در مارکتینگ موتور جستجو در حقیقت، کاربر هنگام سرچ یک کلمه کلیدی تشویق شده روی سایت شما کلیک کند. برای رتبه گرفتن از موتور جستجو می توان از گوگل ادز کمک گرفته که با دریافت مبلغی سایت شما برای مدت معینی در رتبه های اول موتور جستجو قرار می گیرد.
شایان ذکر است سئو یک تخصص خاص محسوب می شود از این رو صاحبان کسب و کار از متخصصان این زمینه کمک می گیرند.
۲. استفاده از ایمیل مارکتینگ
ایمیل اولین شکل ارتباط دیجیتالی است که از سال ۱۹۷۱ شروع به کار کرد. بر اساس پژوهش ها، ایمیل مارکتینگ بیشترین نرخ بازگشت سرمایه را دارد. به ازای یک دلار خرج شده ۴۲ دلار بازگشت سرمایه. این کانال بازاریابی مستقیما اجازه می دهد ارتباط شخصی سازی شده و نزدیک با مخاطب بسازید.
ایمیل مارکتینگ، بستر مناسبی است که محصولات جدید، حراج ها و .. را با مشتری در میان گذاشته یا با ارسال خبرنامه تعامل خود را با مشتری ارتقا بخشید. از این رو برای ساخت لیست ایمیل تلاش کنید. دریافت ایمیل هر یک از بازدیدکنندگان یا ثبت نام کنندگان سایت با وعده ارسال خبرنامه جذاب، تخفیف ها و بروزرسانی ها راحت ترین روش برای جمع آوری لیست ایمیل می باشد.
دسته بندی لیست و ارسال ایمیل های شخصی سازی شده گام بعدی جهت موفقیت در ایمیل مارکتینگ است.
۳. استفاده از تولید محتوا
اگر به جای فروش به قصد کمک به مشتری، راه حل مشکلات روزمره او در زندگی شخصی یا کاری را ارائه دهید کار شما نوعی بازاریابی بر اساس محتوا می باشد. این شکل از دیجیتال مارکتینگ، محتوایی در قالب متن، ویدیو، صدا و تصویر برای کانال های مختلف بازاریابی تولید کرده که ارزشمند و مرتبط و مداوم باشد.
ضمنا در آن برای مشکلات مخاطب راهکاری پیشنهاد شود. راهکار می تواند شامل خدمت یا محصول کسب و کار باشد. بازاریابی بر اساس محتوا با هدف جذب گروهی مشخص از مخاطبان یا ترغیب آن ها به انجام کار خاصی مانند خرید صورت می گیرد.
این شکل بازاریابی معمولا مخاطب را ترغیب کرده و از نظر هزینه به صرفه می باشد.
۴. استفاده از رسانه های اجتماعی
رسانه های اجتماعی یکی از مکان های شلوغ فضای مجازی به شمار می روند. با حضور در شبکه های اجتماعی می توان مخاطب خود را پیدا و جذب کرد. آگاهی از برند خود را ارتقا داده و محصول یا خدمتی را معرفی کرد. اصل مارکتینگ در رسانه های اجتماعی محتوایی است که تولید می شود.
در هر شبکه اجتماعی محتوا فرق دارد. مثلا در تیک تاک و اینستاگرام محتوای اصلی ویدیویی بوده و در توییتر متن کوتاه است. محتوای رسانه های اجتماعی این قابلیت را داشته که شدیدا جذاب و تعاملی باشند و توجه مخاطب را جلب کنند.
به سه طریق می توان از شبکه های اجتماعی بهره برد. در کسب و کار آفلاین با ساخت پیج به جای سایت محلی برای تعامل نزدیک با مشتری آماده می کنید. در کسب و کار آنلاین، از شبکه اجتماعی برای پشتیبانی از استراتژی بازاریابی و ضمنا رسیدن به اهدافی مثل افزایش فروش، آگاهی از برند و … استفاده می شود.
کل کسب و کار شما در اینستاگرام بوده و با طراحی کمپین فروش و تبدیل فالوور به مشتری درآمد کسب می کنید. مارکتینگ در شبکه های اجتماعی، مهمترین مقوله در قسمت بازاریابی دیجیتال محسوب می شود. می توان از طریق این رسانه به راحتی برند خود را معرفی نموده و فروش بیشتری داشته باشید.
در این جا نیز دو روش وجود دارد. اولی تبلیغات پولی است که در آن افراد تاثیر گذار در شبکه های اجتماعی برند شما را تبلیغ نموده و سبب رشد آن می شوند. دومی به شکل طبیعی می باشد. در حقیقت با وقت گذاشتن و تولید محتوا در صفحه مجازی برند خود، به رشد آن کمک کرده که تقریبا هزینه زیادی نیاز ندارد.
به طور کلی برنامه های اجتماعی اجازه ارتباط مستقیم و بی واسطه با برند را فراهم نموده که در اشکال دیگر بازاریابی کمتر دیده می شود. از این رو شبکه های اجتماعی بهترین مکان برای پرورش رابطه برند و مخاطب و ایجاد حلقه مشتریان وفادار می باشد.
البته دقت کنید یک استراتژی وجود دارد و آن انتخاب پلتفرم مناسبی است که مخاطب شما در آن حضور دارد. مثلا اگر مخاطب شما شاغل هستند لینکدین شبکه اجتماعی مناسبی است.
۵. استفاده از نمایش تبلیغات
برخی از رسانه های اجتماعی در زمینه تبلیغات برندها فعالیت دارند. اکثر رسانه ها در قالب سایت، پیج اینستاگرام یا هر شکل دیگری ارائه خدمات می کنند. در حقیقت این کار رسانه ها به صورت یک کانال تبلیغاتی بوده و خود هیچ محتوایی ندارند.
با پرداخت هزینه به این کانال های تبلیغاتی می توانید برند خود را به صورت تبلیغ آنلاین مثل ویدیو، بنر و … منتشر کنید. با این کار بک لینک ها به سمت سایت یا فضای مجازی شما بیشتر خواهد شد. در بازاریابی سنتی از این روش به شکل دیگری استفاده می شد. به طور مثال چاپ تبلیغ در روزنامه و مجله پر تیراژ.
۶. استفاده از روابط عمومی دیجیتال
در واقع به روش هایی برای انتقال یک پیام توسط کانال های ارتباطی آنلاین روابط عمومی دیجیتال اطلاق می شود. روابط عمومی مقوله مهمی در زمینه فروش و بازاریابی می باشد که روابط عمومی دیجیتال زیرشاخه آن است. روابط عمومی همان تکنیک هایی است که بیشتر افراد برای ایجاد ارتباط با دیگران از آن بهره می گیرند.
ایجاد این روابط به شکل آنلاین توسط کانال هایی مثل شبکه های اجتماعی صورت می گیرد. وقتی روابط عمومی خوبی در فضای مجازی برند خود داشته باشید می توانید مشتریان بیشتری جذب کنید. از دیگر روش های ساخت روابط عمومی دیجیتال، تولید پادکست، استفاده از اینفلوئنسرها جهت تبلیغ و وبلاگ نویسی می باشد.
۷. استفاده از شراکت دیجیتال
در حقیقت شراکت دیجیتال یک ارتباط تجاری بین دو یا چند شرکت متخصص جهت اشتراک گذاری منابع شان است. در این ارتباط، ایده ها، تجربه و تخصص افراد در شرکت ها به اشتراک گذاشته شده و می توانند از قابلیت های هم استفاده کنند.
ضمنا در این شراکت دیجیتال، ممکن است تبلیغات و معرفی از طرف شرکت پربازدیدتر انجام شود. روش هایی که در شراکت دیجیتال استفاده می شود شامل شرکت در یک پادکست معروف جهت معرفی برند، همکاری با اینفلوئنسرها و حضور در سایت های ناشر و پربازدید می باشد.
منبع : آرگا