مهارت تصمیم گیری در تمام ابعاد زندگی تاثیر گذار می باشد و کودکان به منظور اینکه به احساسی عملی کردن تمایل زیادی دارند به منظور پرورش دادن این مهارت در خود متکی به بزرگتر ها می باشد. بنابراین، اگر شما نیز به دنبال روش هایی به منظور تقویت مهارت تصمیم گیری در کودکان هستید می توانید تا پایان مطلب همراه ما باشید.
اهمیت مهارت تصمیم گیری در کودکان
تقویت این مهارت در کودکان از اهمیت زیادی برخوردار دارد و نقش مهمی در موفقیت های زندگی دارد که در ادامه مطلب شما را با تقویت این مهارت و اهمیت آن در کودکان آشنا می کنیم.
روبرو کردن کودک با عواقب کارهایش
کودکان باید متوجه این موضوع شوند که هر انتخابی با یک سری پیامد ها همراه است و در واقع کودکان از همان زمانی که به دلیل گرسنگی گریه و زاری می کنند متوجه این مسئله می شوند و به منظور اینکه در آینده آدم های مسئولیت پذیر شوند باید یاد بگیرند که رفتارشان بر روی خود و دیگران چه تاثیری دارد و دلیل آن را نیز متوجه شوند. از این رو، شما به عنوان والدین باید به فرزند دلبندتان کمک کرده تا پیامد های تصمیم هایی که می گیرد را با کامیابی و خوشبختی در زندگی مرتبط نماید و از اشتباهات درس عبرتی بگیرد.
اینده نگر بودن را به کودک یاد می دهد
زمانی که کودک متوجه می شود که تصمیمات آن ممکن است یک سری پیامد ها به همراه داشته باشد و متوجه می شود که انتخاب او می تواند بر روی آینده او تاثیرگذار باشد و همچنین، این موضوع را نیز یاد می گیرد که تصمیماتی که رضایت کوتاه مدت را به دنبال دارند امکان دارد در بلند مدت سودی به همراه نداشته باشد و اگرچه داشتن صبر و استقامت به منظور رسیدن به هدف برای کودکان کمی دشوار باشد اما شما باید به فرزندتان کمک کنید تا برای خودش اهداف معقولی داشته باشد که بتواند احساس رضایت به آن داشته باشد.
روی جامعه تاثیر مثبت و بلند مدت می گذارد
همانطور که می دانید هنگامی که آدم ها بر روی این موضوع که چگونه باید برای زندگیشان تصمیمات بلند مدت بگیرند تمرین می کنند این سبک و سنگین کردن گزینه ها در نهایت بر روی اطرافیان گروه ها و حتی کل جامعه هم تاثیر دارد. زیرا، جامعه را آدم ها تشکیل داده اند. از این رو، باید این موضوع را به کودکان نیز گوشزد نمایید و آن دسته از کودکانی که همدل هستند می توانند به اطرافیان خود نیز کمک کنند.
قدرت و اعتماد به نفس به کودک می دهد
آن دسته از تصمیماتی که نتیجه های آشکار دارند به کودک کمک می کند تا متوجه تاثیر آن بر روی زندگی خود شود و این باعث می شود احساس توانمندی را داشته باشند. در واقع نتیجه بهتر باعث افزایش اعتماد به نفس کودک می شود که این افزایش اعتماد به نفس در رشد آن ها بسیار موثر است
تقویت مهارت تصمیم در کودکان چه فوایدی دارد؟
همانطور که می دانید همه افراد در طول زندگی به منظور تصمیم گیری درست به توانایی هایشان نیاز دارند. در طول روز تعداد تصمیم گیری ها بسیار زیاد است که بیشتر افراد متوجه آن نمی شود و در برخی مواقع این تصمیم ها ساده هستند. به طور مثال برای صبحانه چه باید خورد و یا چه لباسی پوشید. اما هنگامی که قرار است تصمیم مهمی در زندگی بگیرید بهتر است جنبه های مختلف آن را نیز در نظر گرفته و نتیجه های احتمالی آن را نیز سبک و سنگین کنید. که در این گونه مواقع مهارت تصمیم گیری در زندگی از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است و در بیشتر مواقع باید همزمان چند نوع آن را استفاده نمایید. تا بتوانید گزینه بهتری داشته باشید.
در کودکان باید از سن پایین تر به آن ها این فرصت را داد که تا تصمیم گیریشان را تقویت نمایند که این توانایی علاوه بر اینکه برای زندگی آن ها بسیار مفید می باشد حتی به استقلال بیشتر آن ها نیز کمک می کند و در نتیجه باعث افزایش اعتماد به نفس در آن ها نیز می شود و در واقع با بالا رفتن سن بچه ها، آن ها به مرور تصمیمات بزرگی گرفته که روی زندگی آن ها تاثیرگذار می باشد و علاوه بر مهارت تصمیم گیری از جمله هوش عاطفی قدرت، رهبری کردن و مهارت کار گروهی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و همچنین توانایی معاشرت صحیح با دیگران و اهمیت دادن به نظرات آن ها از دیگر عوامل مهم در تصمیم گیری می باشد و برای سرپرستی گرفتن یک گروه باید با تصمیمات صحیح، کار ها را به صورت عادلانه بین افراد تقسیم کرده و همچنین با افراد گروه رابطه خوبی داشت و همچنین، تقویت هوش عاطفی در کودکان نیز سیار مهم است. زیرا، هنگامی که موضوعی طبق انتظار پیش نرود تقویت هوش عاطفی به فرد کمک می کند تا به دلیل تصمیمی که گرفته و به نتیجه دلخواه نرسیده است بتواند عصبانیت خود را کنترل کند و ناامید نشود.
راهکارهای تقویت مهارت در کودک
تقویت این نوع مهارت در کودکان کار دشواری می باشد و نیاز به زمان زیادی دارد. اما چون برای زندگی الان و آینده کودک بسیار مفید است این موضوع بسیار مهم است . در صورتی که اگر از روش های مناسب استفاده نمایید بهتر و همچنین آسان تر می توانید این مهارت را در فرزند دلبندتان تقویت نمایید. که در ادامه مطلب چند روش مفید و موثر به منظور تقویت مهارت تصمیم گیری در کودکان را به شما آموزش می دهیم.
روبرو کردن کودک با دنیای واقعی :
همانطور که می دانید بهترین معلم برای کودک واقعیت می باشد و اگر تصمیم دارید که فرزندتان متوجه پیامد رفتار خاص خود شود. به جای تنبیه کردن قرار دادن او در معرض این پیامد های ناخوشایند گزینه مناسبی است.
اجازه اشتباه کردن به کودک :
والدین باید اجازه دهند که فرزند دلبندشان اشتباه کنند. تا طعم تلخ شکست را تجربه کند. زیرا، درس گرفتن بچه ها از اشتباهات باعث پخته تر و فهمیده تر شدن آن ها می شوند و همچنین سعی بر تکرار نکردن خطا های خود دارند.
شناختن علایق فرزندان :
شما به عنوان پدر و مادر به منظور تقویت قدرت تصمیم گیری در کودکان تان باید به او انگیزه داده تا علایق خود را پیدا کند و در این مسیر کمک نمایید.
آموزش خودشناختی به کودک :
باید به فرزند دلبندتان یاد دهید که نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد. زیرا این موضوع باعث می شود در زندگی تصمیمات بهتری بگیرد. از این رو، باید برای تصمیم گیری فرصت های زیادی را در اختیار آن ها گذاشته و این موضوع را نیز باید فرزند دلبندتان بداند که نمی تواند در تمام آن ها موفق شود و ممکن است دچار شکست شود که باید سعی بر تلاش دوباره کند.
در جریان بودن مسائل فرزندتان :
از دیگر راهکار های تقویت تصمیم گیری در کودکان این است که او را تشویق کرده تا عضو گروه یا انجمنی شود که مهارت های زندگی را به او یاد می دهد. تا با این کار در معرض تصمیمات مثبت هم سن های خودش قرار گرفته و شما نیز در جریان کار هایش هستید و می توانید از او شناخت بهتری داشته باشید.
صحبت کردن با فرزندتان :
اگرچه شاید صحبت کردن با فرزند به صورت رک و راست برای والدین کمی سخت باشد. اما از آن دسته مهارت های بسیار با ارزش برای هر پدر مادری به شمار می رود. بنابراین، اگر با فرزندتان رابطه نزدیکی دارید و او تمایل دارد که در مورد مشکلات خود و هر چیزی که او را اذیت می کند با شما صحبت کند باعث می شود که شما تصمیم فرزندتان را پیش بینی کرده و درباره آن به او هشدار های لازم را دهید.
دریغ نکردن تعریف و تمجید از کودک :
شما به عنوان والدین نباید تنها دنبال تقویت نقاط ضعف کودکتان باشید و باید به جا و به اندازه از او تعریف و تمجید نمایید. زیرا، این موضوع به کودک کمک کرده تا به منظور رسیدن به موفقیت انگیزه بیشتری داشته باشد و در نتیجه تصمیماتی که می گیرد بهترین نتایج را به همراه داشته باشد.
یاد دادن مدیریت درست پول :
از دیگر راهکار ها به منظور تقویت قدرت تصمیم گیری در کودک این است که به او مدیریت درست پول را آموزش دهید که در زندگی او تاثیر بسیار زیادی دارد.
الگو بودن :
اینکه کودک ویژگی مثبتی را از خود والدین ببیند تاثیر آن بسیار بیشتر از آن است که بخواهید آن را به کودک تان آموزش دهید. علاوه بر اینکه احساس نزدیکی بیشتری به آن ها می کنند تلاش می کنند از چنین اشتباهاتی نیز دوری نمایند.
شناخت دوستان کودک :
همانطور که می دانید بخش مهمی از دنیای کودک دوستانش تشکیل می دهند. از این رو، رفت و آمد و همچنین معاشرت با دوستان بر روی افکار و خواسته های کودک دلبندتان نیز تاثیر می گذارد از این رو، با زیر نظر داشتن دوستان فرزندتان می توانید تا حدودی آینده او را پیش بینی نمایید.
سخن پایانی
یاد نگرفتن مهارت تصمیم گیری نیز مانند دیگر مهارت ها می تواند در بزرگسالی برای فرد مشکلی ایجاد نماید. تصمیم گیری در کودک بسیار مهم است و زمانی که کودک در سنین پایین این مهارت را یاد می گیرد باعث می شود که آینده نگر باشد. و پیش از هر تصمیمی به خوبی فکر کند و در صورت تمایل می توانید با کلیک بر روی رشد موی زائد در کودک و استامینوفن برای کودکان می توانید روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا