کاکتوس ها از انواعی از گیاهان می باشند که می توانید ان ها را در شرایط کم آبی نیز نگهداری کنید و این گیاهان دارای مقاومت بسیار بالایی هستند. باید بدانید که این گیاهان دارای مقاومت بسیار بالایی در گرما و سرما می باشند با این حال امکان دارد خراب شده و از بین بروند. در ادامه شما را با علت های خراب شدن کاکتوس آشنا می کنیم و شما می توانید اطلاعاتی خوب در این میان بدست آورید.
چندین علت خراب شدن کاکتوس ها
علاقه مردم به نگهداری از گل های آپارتمانی روز به روز بیش تر و بیش تر می شود و باید این مورد را در نظر داشته باشید که کاکتوس ها نیز از مهم ترین گیاهان آپارتمانی هستند که شما می توانید این مورد را در خانه تان با بهترین شرایط نگهدار کنید. باید در نظر داشته باشید که عوامل بسیار زیادی هستند که می تواند باعث از بین رفتن این گیاهان شود و با این حال باید در نظر داشته باشید که این گیاهان دارای مقاومت بسیار زیادی در برابر گرما و خشکی می باشند با این حال برخی از عوامل هستند که می توانند مستقیما روی آن ها تاثیراتی گذاشته و این گیاهان را نابود خواهند کرد.
اگر به روش های مراقبت کردن از این گیاهان آشنا نباشید امکان این که آن ها را نابود کنید بسیار زیاد می باشد و باید در نظر داشته باشید که گیاهان نیز همانند هر جاندار دیگری زنده می باشند و اگر می خواهد آن ها را در خانه تان داشته باشید بهتر است سعی کنید راه و روش نگهداری از کاکتوس را یاد داشته باشید در غیر این صورت باعث از بین رفتن آن ها خواهید شد.
گندیده شدن
ابتدایی ترین دلیل از بین رفتن کاکتوس ها گندیدگی آن ها می باشد و باید بدانید که آبیاری بسیار زیاد است که منجر به گندیده شدن آن ها می شود. کاکتوس ها از جمله گیاهانی هستند که نیازمند آبیاری بسیار کم اند اما برخلاف طبیعتی که این گیاهان دارد تصور می شود که اگر به آن ها زود به زود آب داده شود رشد گیاه سریع تر شده و ظاهری شاداب تر و سرحال تر خواهد داشت. اما باید بدانید که آبیاری بسیار زیاد می تواند کاکتوس های شما را خراب کرده و آن ها را نابود کند.
اصلی ترین عاملی که مرتبط با خراب شدن کاکتوس ها می باشد آبیاری زیاد است که باعث می شود ریشه این گیاهان پوسیده شده و در نهایت کاکتوس شما خراب می شود. در نظر داشته باشید که اگر گیاه شما در گلدانی کوچک قرار دارد باید تا قبل از خشک شدن کامل خاک به کاکتوس ها آب ندهید.
هرچه سایز گلدان کوچک تر باشد خاک گلدان نیز سریع تر خشک می شود بنابراین اگر گلدان های شما کوچک هستند نیاز به آبیاری بیش تری خواهید داشت ولی اگر خاک گلدانتان بزرگ باشد دیر تر خشک شده و همین مورد باعث می شود که نیازی به آبیاری زود به زود نداشته باشید.
یادتان نرود کاکتوس ها به دلیل تشنه ماندن از بین نمی روند و تنها آبیاری زیاد است که منجر به خراب شدن و گندیده شدن کاکتوس هایتان می شود. بنابراین در آبیاری کاکتوس ها اصلاً عجله نکنید و سعی کنید تا زمانی که خاک گلدان به اندازه یک بند انگشت خشک نشده به گیاه آب ندهید.
قارچ ریشه
از دیگر دلایلی که منجر به از بین رفتن کاکتوس ها می شود قارچ های ریشه می باشد که بسیاری از پرورش دهندگان کاکتوس در خانه با آن روبرو می باشند قارچی که باعث پوسیدگی ریشه کاکتوس می شود منجر به رشد نکردن گیاه و بعد از مدتی انتقال قارچ به کل گیاه و خراب شدن آن خواهد شد.
برای اینکه از این مورد جلوگیری کنید بهتر است همیشه در خانه خودتان مقدار قارچ کش گیاه داشته باشید و در هنگام آبیاری حدوداً هر چند ماه یک بار قارچ کش را در آب ترکیب کرده و به گیاهان بدهید. در واقع این کار هم جنبه درمانی و هم جنبه جلوگیری از قارچی شدن ریشه گیاه دارد اگر بتوانید هر چند ماه یکبار از این مورد استفاده کنید ریشه کاکتوس شما سالم می ماند و همیشه گیاه تان سرحال و شاداب است.
البته این مورد را به یاد داشته باشید که استفاده مداوم از قارچ کش ها به هیچ عنوان توصیه نمی شود زیرا باعث ضعیف شدن ریشه گیاه هم خواهد شد. علت اصلی که ریشه این گیاهان به قارچ های گیاهی آلوده می شود رطوبت و دمای بالا است.
سوختگی های سطحی
از دیگر مواردی که منجر به خراب شدن کاکتوسهای شما می شود سوختگی های سطحی می باشد و باید بدانید که کاکتوسها گیاهانی بسیار مقاوم هستند و می توانند به راحتی در طبیعت در زیر نور مستقیم خورشید و در دماهای بسیار بالا به رشد خود ادامه دهند. اما باید بدانید که سوختگی های سطحی در روی کاکتوسها اگر شدید شود و نتوانید جلوی آن را بگیرید منجر به خراب شدن کامل گیاه می شود.
کاکتوس های بیرونی که در طبیعت هستند بسیار مقاوم و از همان اوایل با شرایط سخت محیطی کنار آمدند و در آن رشد کردند. اما کاکتوس هایی که خریداری می کنید معمولاً در گلخانه ها پرورش داده شدند و مقاومت چندان زیادی ندارند بنابراین اگر بخواهید آن ها را به طور مستقیم در زیر نور خورشید قرار دهید امکان اینکه آن ها را به صورت کامل از بین ببرید وجود دارد. بنابراین گیاهان کاکتوس خود را در زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید و برای اینکه آن ها به نور مستقیم عادت کنند باید این کار را به صورت مداوم کم کم انجام دهید.
سوختگی های سطحی که در اثر نور مستقیم خورشید ایجاد می شوند در صورتی که کنترل نشود منجر به خرابی کامل گیاه تان خواهد شد.
خرابی در پایه پیوند
از جمله کاکتوس های پرطرفداری که در بین مردم وجود دارد کاکتوس های پیوندی می باشد و باید بدانید که اگر از این ها خریداری می کنید که در رنگ ها و مدل های متفاوتی در بازار هستند باید به پیوند آن ها دقت بسیار زیادی داشته باشید. زیرا خراب شدن پایه پیوند باعث از بین رفتن کاکتوس تان می شود.
دلایل متفاوتی برای خراب شدن پایه پیوند وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به بزرگ شدن پیوندک یا نگهداری نادرست از پایه پیوند اشاره داشت که بعد از اینکه پیوندک از روی پایه جدا شد کاکتوس نیز از بین می شود. معمولاً برخی از پیوندک ها را می توان بعد از جداسازی پیوند روی خاک ریشهدار کرد اما گونه هایی که رنگی هستند و خاص می باشند نمی توان روی خاک قرار داد و حتماً باید از قبل پایه ای مناسب برای آن ها تهیه کرده باشید در غیر این صورت کاکتوس شما به راحتی خراب شده و از بین می رود.
خاک نامناسب
معمولاً خاک هایی که برای گیاهان تهیه می کنید باید متناسب با شرایط رشدی آن ها باشد و خاک نامناسب از جمله دلایل دیگری می باشد که منجر به خراب شدن کاکتوستان می شود کاکتوسی که نتواند مواد غذایی لازم برای رشد خودش را از خاک دریافت کند کم کم رو به خرابی و ضعف می رود و شما زمانی متوجه این موضوع می شوید که کاکتوس به صورت کامل نابود شده است.
بنابراین سعی کنید برای کاکتوس های خود از خاک هایی که مناسب هستند و دارای تمام مواد ریز مغزی و درشت مغزی می باشد استفاده کنید در غیر این صورت گیاهتان رشد خوبی ندارد و نمی توانید این گیاه را همیشه سرحال و شاداب ببینید. همچنین سعی کنید که از خاک های آلوده برای این گیاهان استفاده نکنید.
نداشتن تهویه خوب در محل نگهداری کاکتوس
نداشتن تهویه درست خفه بودن هوا و عدم هوا دهی نامناسب در محیط نگهداری کاکتوس از دیگر عواملی است که می تواند منجر به خراب شدن این گیاه به صورت کامل شود و این مورد به نحوی انجام می شود که شما دیگر نمی توانید این گیاه را احیا کنید.
قارچ گیاه
علاوه بر قارچ های ریشه گیاه کاکتوس شما با قارچ خود نیز روبرو هستید و باید بدانید که سطح کاکتوس های مختلف که با تیغ های پوشانده شده است که در هنگام کنار قرار گرفتن آن ها و یا حمل و نقلشان تیغ هایی که دارند بر روی سطحشان خراش هایی را ایجاد کند و همین زخم ها منجر به ایجاد شکاف هایی می شود که عامل گرفتن قارچ توسط کاکتوس می باشد.
بنابراین حتماً سعی کنید در صورتی که گیاهتان زخمی شد آن را از سایر گیاهان جدا کنید تا اگر این قسمت زخمی شده گیاه دچار بیماری شود دیگر گیاهانتان را آلوده نکند. تا زمانی که این بخش از گیاه بهبود کامل پیدا نکرده است و زخم گیاه پینه نبسته است آن را نزدیک سایر گیاهان نکنید.
سرمازدگی
که این گیاه به گرما و بی آبی عادت دارد ولی باید بدانید که کاکتوس توانایی تحمل دمای زیر صفر درجه به یخ زدگی را ندارد و در اثر سرمازدگی فوراً از بین می رود. بنابراین اگر هوای محلی که زندگی می کنید به دمای زیر صفر درجه می رسد بهتر این گیاه را در محلی مناسب تر قرار داده زیرا گیاهان زمانی که دما به مثبت ۵ درجه می رسد شروع به خراب شدن می کند و اگر دمای این گیاه به زیر ۸ درجه در زمستان برسد کاکتوس شما به طور کلی از بین رفته و خراب می شود. گیاهانی که در ایوان و یا حیات نگه داشته اند را به داخل خانه بیاورند در غیر این صورت منجر به خراب شدن آن ها خواهند شد.
گرما زدگی
از دیگر مواردی که منجر به ایجاد خراب شدن در کاکتوس ها می شود گرمازدگی است. در واقع برخی از مناطق ایران بسیار سرد است و برخی دیگر دارای تابستان های بسیار گرم و خشک می باشد و کاکتوس ها نمی توانند این دمای بسیار گرم را تحمل کنند و کم کم رو به خرابی می روند. بنابراین اگر در مناطق گرم ساکن هستید نیاز است تا برای کنترل دما از خنک کننده استفاده کنید زیرا دمای مناسب برای رشد این گیاهان بین ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتیگراد می باشد.
کاکتوس ها توانایی تحمل دمای مثبت ۴۰ درجه را نیز دارند ولی در دمای بالا تر از این مورد کم کم رو به خراب شدن می روند و باید بدانید که کاکتوس ها به صورت یکباره خراب می شوند و امکان اینکه بتوانید آن ها را دوباره احیا کنید وجود ندارد. بنابراین در دما مکان نگهداری از کاکتوس ها بسیار دقت داشته باشید.
شپشک آرد آلود
شپشش که آرد آلود یکی دیگر از حشره هایی می باشد که می تواند منجر به خراب شدن کاکتوس های شما شود بنابراین اگر متوجه این حشره ها شدید بهتر است گلدانی که دارای این شپشک ها شده است را سریعاً از میان سایرین جدا کرده و در محیطی آزاد قرار دهید و حتماً برای از بین بردن این آفت از سم های خاصی باید استفاده کنید. معمولا این شپشک ها از اینکه به کاکتوس ها حمله می کنند از شیره آن ها تغذیه کرده و به مرور باعث خرابی گیاه شما خواهند شد بنابراین درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برای احیا کردن کاکتوس هایتان برخوردار است.
نور کم
جالب است بدانید که کاکتوس ها در نور زیاد دچار سوختگی می شوند اما این گیاهان نور بسیار کم را نیز اصلاً دوست ندارند و اگر نور دریافتی آن ها کم تر از حالت طبیعی شود به صورت علفی و باریک رشد می کنند و از حالت طبیعی و زیبایی خود خارج می شوند بنابراین سعی کنید نوری که به این گیاهان می رسانید بسیار مناسب برای رشد این گیاهان باشد.
کم آب دادن
از دیگر دلایل خراب شدن کاکتوس ها می توان به کم آب دادن به آن ها اشاره کرد. هرچند که این گیاهان بسیار مقاوم به خشکی می باشند ولی آبیاری بسیار کم نیز منجر را از بین رفتن گیاه می شود. در واقع آبیاری بسیار کم باعث می شود که گیاه آب بافت های خود را از دست بدهد و خشک و چروکیده می شود و شما می توانید این نشانه ها را به راحتی روی کاکتوس خود مشاهده کنید. معمولا در این حالت اگر شما بعد از مدت زمان زیادی به گیاه خود آب بدهید ممکن است این گیاه ریشه ای برای جذب نداشته باشد.
نکاتی برای مراقبت بهتر از کاکتوس ها
برای اینکه بتوانید به راحتی از کاکتوس های خود مراقبت کنید نیاز تا یک سری اطلاعاتی را در این زمینه داشته باشید که در ادامه نکات مهم در نگهداری از آن ها را برایتان مورد بررسی قرار می دهیم.
- ابتدایی ترین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که سعی کنید در حین خرید کاکتوس گونه ای مناسب را انتخاب کنید و همچنین روش نگهداری و تکثیر از گیاهان کاکتوس را بلد باشید زیرا همه گیاهان به یک شکل نگهداری نمی شوند و نیاز های مخصوص به خود را دارند.
- دومین دلیلی که باید به آن توجه کنید این است که بیماری های قارچی از مهم ترین دلایل از بین رفتن کاکتوس ها می باشند از این رو تهویه نامناسب و رطوبت بالا در اثر آبیاری بسیار زیاد کاکتوس ها می تواند قارچ ها را به سمت این گیاه بکشاند و آن ها را از بین ببرد. بنابراین سعی کنید آبیاری این گیاهان را به درستی انجام دهید.
- کاکتوس ها گیاهانی کم توقع می باشد و تنها کافی است تا نیاز های آن ها را بشناسید و آن ها را برطرف کنید تا بتوانید این گیاهان زیبا را برای مدت زمان طولانی تری در خانهتان داشته باشید.
حال که با خراب شدن کاکتوس آشنا شدید و اگر از این مورد رضایت داشتید در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد نگهداری از گیاه استاپلیا و پرورش گل سپاس نیز کسب کنید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده استفاده کنید و وارد بخش های مربوطه شوید.
منبع : آرگا