اگر قصد مسافرت با قطار را دارید و می خواهید کالا و وسایلی را نیز باخود همراه ببرید بهتر است ابتدا از قوانین حمل بار با قطار اطلاع داشته تا با مشکلی روبرو نشده و با اطمینان خاطر به مسافرت اقدام کنید.
آشنایی با قوانین حمل بار با قطار
بدون شک یکی از بهترین روش های حمل و نقل بار استفاده از حمل و نقل ریلی می باشد. با توسعه خطوط ریلی در کشور، استفاده از قطارهای ایران نیز بسیار مورد توجه مسافران و صاحبان کالا قرار گرفته است. ناوگان ریلی علیرغم جابجایی مسافر امکانات خوبی برای حمل بار نیز فراهم نموده است.
امروزه ارسال انواع لوازم مانند وسایل منزل، محصولات کشاورزی، ماشین آلات صنعتی و … توسط ناوگان ریلی و انبار توشه راه آهن امکان پذیر بوده و یک روش مقرون به صرفه و سریع به شمار می رود. در حال حاضر محدودیت خاصی برای وزن بارهای ارسالی وجود ندارد.
به طور مثال بعضی محصولات کشاورزی با وزن های چند تنی با قطار حمل می شوند. همانطور که در مسافرت هوایی قوانینی برای بار مجاز هواپیما وجود دارد و هر مسافر می تواند میزان معینی وسیله را به داخل هواپیما ببرد برای مسافرت با قطار نیز قوانینی برای حمل وسیله و کالا وجود دارد.
از این رو در این مطلب قصد داریم شما را با قوانین حمل بار با قطار آشنا نماییم.
حمل بار با قطار
پیشتر اشاره شد که در مسافرت هوایی برای حمل بار با هواپیما میزان معینی در نظر گرفته شده و در صورت داشتن وسایل بیشتر هزینه بار اضافه در پرواز در نظر گرفته می شود برای مسافران قطار نیز چنین قوانینی وضع شده است.
از این رو برای رزرو بلیط قطار علاوه بر مدارک مورد نیاز سفر با قطار بایستی از قوانین حمل بار به داخل کوپه یا سالن نیز اطلاع داشته تا با مشکلی روبرو نشوند. البته بار هر مسافر وزن و ابعاد معینی دارد و شرط ابعاد نیز در مورد حمل بار با قطار اهمیت دارد.
ممکن است وزن وسایل همراه مسافر از میزان بار مجاز تجاوز نکند و به گونه ای باشد که برای دیگر مسافرین مزاحمتی ایجاد نکند. ولی ممکن است فرد مجاز به حمل آن وسیله نباشد زیرا در قطار نیز همانند دیگر وسایل نقلیه حمل برخی کالاها اساسا غیر مجاز می باشد.
بار همراه و بار غیر همراه یا توشه
پیش از بررسی میزان بار مجاز قابل حمل با قطار و بار غیر مجاز بهتر است ابتدا با اصطلاح بار همراه مسافر در قطار آشنا شوید. هر مسافر با خرید بلیط قطار می تواند حدود ۱۵۰ کیلوگرم بار را برای مقصد جابجا کند.
اگر بلیط تمام بهار باشد ۳۰ کیلوگرم از این بار، بار همراه تلقی شده و حمل آن برای مسافران رایگان می باشد و میزان وزن باقی مانده را می تواند به عنوان توشه یا کالای غیر همراه با خود به سفر ببرد. برای مسافرانی که بلیط نیم بهار خریداری نمایند نیز میزان بار مجاز برای بردن به داخل سالن ۲۰ کیلوگرم می باشد.
مسافر در صورت نیاز به همراه داشتن بار بیشتر، باید هزینه بار غیر همراه یا توشه را پرداخت نماید. به این ترتیب بار همراه باری است که مسافر می تواند آن را در محدوده وزنی مجاز و به شکل رایگان با خود به داخل قطار ببرد.
توشه نیز باری است که از محدوده وزنی بار مجاز بیشتر بوده و باید با پرداخت کرایه به باجه بار موجود در ایستگاه راه آهن تحویل گردد. حمل بار غیر همراه یا توشه با قطار نیز دارای قوانین خاصی می باشد. به طور مثال توشه مسافر باید حداکثر در ۵ بسته به باجه بار تحویل شود و ابعاد آن از دو متر تجاوز نکند ضمنا وزن آن از ۲۰۰ کیلوگرم بیشتر نباشد.
به بیان دیگر بار غیر همراه باید طوری باشد که حمل، بارگیری و تخلیه آن بدون جرثقیل امکان پذیر باشد و از این بابت مشکلی ایجاد نشود. با این وجود این قانون شامل حمل خودرو با قطار نمی شود و مسافری که تمایل دارد در مقصد با خودرو خود رانندگی نماید می تواند از این قابلیت در قطار بهره بگیرد.
قانون های حمل بار با قطار
در این بخش به قوانین حمل بار با قطار به صورت بار همراه مسافر و بار غیر همراه اشاره می شود
قانون های حمل بار با قطار به صورت بار همراه مسافر
همه مسافرانی که بلیط قطار خریداری می کنند می توانند میزان معینی بار را با خود به داخل قطار ببرند. کیف، ساک دستی، صندلی چرخ دار، کالسکه کودک، قفس پرنده در صورت داشتن شرایط زیر باز مجاز محسوب می شوند:
- حداکثر وزن بار ۳۰ کیلوگرم باشد
- ابعاد بار از ۷۰-۷۵ سانتی متر بیشتر نباشد و زیر صندلی یا قسمت بار داخل کوپه قرار بگیرد و برای دیگر مسافران مزاحمتی به وجود نیاورد.
- درون بار مواد ممنوعه نظیر انواع سلاح، مواد آتش زا، کپسول گاز، حیوانات، مواد اسیدی و بدبو و … وجود نداشته باشد.
قانون های حمل بار با قطار به صورت بار غیر همراه یا توشه
در صورتی که بار همراه مسافر شرایط حمل درون کوپه را نداشته باشد باید آن به واگن حمل بار قطار یا باگاژ که اصطلاحا به آن انبار توشه اطلاق می شود، بسپارد. استفاده از باگاژ دارای قوانین زیر می باشد:
- بار تحویلی حاوی وسایل قیمتی و ارزشمند نباشد.
- ابعاد بار از ۲ متر بیشتر نباشد.
- بار تحویلی به درستی بسته بندی شده باشد.
به منظور استفاده از این قابلیت قطار، باید سه ساعت زودتر به ایستگاه قطار مورد نظر مراجعه کنید. بعد از آن واگن باری برای اتصال به قطار از انبار جدا شده و امکان افزودن بار به آن وجود ندارد. اگر امکان ارسال بار توسط آن قطار امکان پذیر نبود حدود ۴-۴۸ ساعت بعد با قطارهای بعدی به همان مقصد ارسال خواهد شد.
به طور کلی برای ارسال بار و مرسوله با قطار باید بعد از بسته بندی آن را به انبار توشه در شهر مبدا تحویل دهید و رسید دریافت کنید. در این رسید مشخصات مرسوله، شامل مبدا و مقصد، اسم و آدرس تحویل دهنده و تحویل گیرنده، محتوای مرسوله و ارزش تقریبی، نوع بسته بندی و هزینه ارسال درج می شود.
مسئولان انبار توشه با توجه به حجم و اندازه بار تصمیم گرفته که بار با قطار مسافری یا باری به مقصد برسد. استفاده از ناوگان ریلی روش امن و اقتصادی برای حمل بار به شمار می رود.
میزان بار مجاز قابل حمل با قطار
همانطور که اشاره شد میزان بار مجاز قابل حمل با قطار ۱۵۰ کیلوگرم می باشد و حمل آن برای مسافر رایگان خواهد بود. هر مسافر می تواند وسایل شخصی و مورد نیاز سفر را در یک ساک دستی کوچک با قطار جابجا کند. این ساک ابعادی کمتر یا مساوی ۷۵ سانتی متر داشته و می تواند لوازمی مانند خوراکی، کالسکه بچه و حتی قفس کوچک پرنده که ابعادی کمتر از ۴۰ سانتی متر داشته باشد را در برگیرد.
حمل چه وسایلی با قطار غیر مجاز است؟
همانگونه که یک مسافر اتوبوس یا هواپیما مجاز به حمل برخی وسایل با این وسیله نقلیه نیست مسافر قطار هم نمی تواند وسایلی از جمله مواد منفجره، اسیدی، اسلحه و … را به داخل قطار ببرد. از دیگر وسایل غیر مجاز می توان به کالاهای قاچاق، مواد سمی، مواد و لوازم بدبو یا بیماری زا، پیک نیک مسافرتی، حیوانات اهلی و وحشی و .. اشاره کرد.
ضمنا بسته های بزرگ و حجیم، جعبه های میوه و کارتن نیز برای بردن به کوپه یا سالن قطار غیر مجاز محسوب می شوند. به بیان دیگر هر وسیله ای که حمل ان به داخل قطار برای سایر مسافران مزاحمت و ناراحتی ایجاد می کند ممنوع بوده و مامور قطار از ورود آن جلوگیری می کند.
شرایط جابجایی خودرو با قطار
از خدمات خوبی که ناوگان ریلی ارائه می دهد امکان حمل خودرو با قطار می باشد. از این رو مسافر می تواند در مقصد مورد نظر از خودرو شخصی خود استفاده کند. شرکت راه آهن، واگن های خودرو بر دو طبقه را به ناوگان ریلی اضافه نموده که هر یک ظرفیت حمل ۱۰-۱۲ خودرو را خواهند داشت.
این واگن ها امکان پیوستن به قطار مسافری را نیز دارند و مسافر می تواند با خرید بلیط مجزا، ماشین خود را با همان قطار حمل نماید. البته این امکان در حال حاضر برای همه خطوط ریلی میسر نبوده و فقط در برخی مسیرها و به شکل یکسره صورت می گیرد.
برای استفاده از امکان حمل ماشین با قطار مالک بایستی سه ساعت زودتر از حرکت قطار در محل حاضر گردد. دقت کنید نتیجه استعلام پلیس برای انتقال خودرو الزامی است. ماشین در طول مسیر به میزان ارزش اعلام شده از سوی مالک، تحت پوشش بیمه خواهد بود. بعضی از قوانین حمل ماشین با قطار عبارت است از:
- حمل بار اضافه در ماشین غیر مجاز است و باید به بخش انبار توشه تحویل دهید.
- زمان تحویل ماشین باید تنها یک چهارم باک آن حاوی بنزین باشد.
- وسیله اضافی در خودرو وجود نداشته باشد.
- ارتفاع ماشین از ۱۵۸ سانتی متر بیشتر نباشد.
- برای امنیت بیشتر، سر باتری در مبدا جدا و در مقصد مجددا وصل می شود.
- در صورت عدم مراجعه به موقع برای تحویل ماشین باید هزینه اضافی بپردازید.
- خودرو در مقصد تنها به کسی که بارنامه به اسم وی صادر شده تحویل داده می شود و این کار به ارائه مدارک شناسایی معتبر خودرو و فرد نیاز دارد.
حمل موتورسیکلت با قطار
برای حمل این وسیله نقلیه با قطار باید توسط پوشش های حباب دار موتورسیکلت را به طور کامل بسته بندی نمایید. به این ترتیب در طول مسیر با توجه به ارزش اعلام شده از سوی فرستنده، تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. برای حمل موتورسیکلت به خرید بلیط مجزا نیاز نبوده و بعد از استعلام پلیس می توانید آن را به انبار توشه تحویل دهید.
پیگیری بار ارسالی با قطار
قابل ذکر است همه فرایندهای ارسال بار با قطار از جمله دریافت بار، زمان ارسال و زمان رسیدن بار به مقصد توسط پیامک به اطلاع فرستنده و گیرنده می رسد. همچنین هر بارنامه دارای یک بارکد می باشد که توسط وارد کردن آن به سایت قطار بار می توانید بار ارسالی را رهگیری نمایید.
ضمنا هزینه حمل بار با قطار با توجه به وزن بار محاسبه می شود. همچنین این امکان هست که قبل از ارسال بار از هزینه آن اطلاع یابید. برای این کار می توانید در سایت قطار بار به بخش استعلام قیمت مراجعه و با وارد کردن مبدا، مقصد و مشخصات مرسوله از هزینه ارسال آن مطلع شوید.
منبع : آرگا