از عناصر اصلی و مهم در طراحی داخلی شکل و نوع کف بنا است که به واسطه ی تاثیر پررنگ خود در طراحی و دیزاین فضا، حسابی مورد توجه قرار گرفته و البته لازم است به آن توجه نمود. انواع کفپوش از جمله سنگ، سرامیک، پارکت وجود دارند که کفپوش سنگ دارای قیمت زیادی بوده و اما پارکت مقرون به صرفه تر است که در کنار دیگر مزایا یک انتخاب خوب و مناسب به شمار می رود؛ با این وجود دارای یکسری عیوب و کاستی ها نیز است که در این مطلب به مزایا و معایب پارکت می پردازیم.
بررسی مزایا و معایب پارکت
قطعا چوب یکی از محصول های ساختمانی می باشد که از زیبایی بالایی برخوردار می باشد و از نظر کارایی نیز نقش مهمی را در ساختمان ایفا می کند و به طور طبیعی و یا غیر طبیعی در بخش های گوناگون بناها دیده می گردد. همانطور که گفتیم از چوب به صورت طبیعی و یا غیر طبیعی استفاده می شود که پارکت یکی از محصولات چوبی است که که در حال حاضر به خاطر گران قیمت بودن چوب طبیعی و نیز به منظور جلوگیری از قطع بالای درخت های مختلف، پارکت صنعتی به اسم پارکت لمینت تولید می شود و به جای پارکت های چوب طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.پارکت چوبی که با سایر نام های چوب فرش و کفپوش نیز معروف است و در اغلب نواحی مسکونی به کار برده می گردد، می تواند هر خانه و ساختمانی را زیباتر و شیک تر نماید و به اشکال گوناگونی و متناسب با سلایق متفاوت در کنار یکدیگر چیدمان یابد؛ ولی معمولا به طور شطرنجی، آجری و … به کار برده می گردد.
تعریف پارکت و کاربردهای آن
به گونه ای از کفپوش چوبی پارکت گفته می شود که علاوه بر جنبه زیبایی بخشیدن و تزییینی بودن، به خاطر ویژگی های خاصی که دارد، در کف محیط های بسته به عنوان عایقی مناسب به کار برده می شود. پارکت ها از الوار چوبی کوچک و بلوک ها ساخته گردیده اند که برای به وجود آوردن الگویی هندسی و منظم در کنار یکدیگر چیدمان می یابند. پیش از این پارکت تنها نقشی بعنوان جایگزین سرامیک و کاشی داشت ولی در حال حاضر به علت بالا رفتن کیفیت از آن بعنوان جایگزین مناسی جهت سایر کفپوش ها هم بهره برده می گردد.
انواع پارکت
پارکت هایی که در بازار وجود دارند که از لحاظ جنس و متریال استفاده شده به ۴ نوع پارکت : «پارکت لمینت»، «پارکت تمام چوب»، «پارکت یک تکه»، «پارکت ضد آب» تقسیم می گردند.
پارکت لمینت متشکل از لایه های گوناگون می باشد که اغلب از متریال چوب و «HDF» بوده و بر همین اساس طرح روی این پارکت ها اغلب دارای خطهایی می باشد که بر روی چوب طبیهی موجود است. بادوام بودن، بافت منحصر به فرد و ویژگی عایق بندی کف منزل از سایر مشخصه های این پارکت ها به حساب می روند.
پارکت تمام چوب بادوام بوده و از شکل ظاهری زیبایی برخوردار هستند و به خاطر بهره بردن از چوب طبیعی در تولید آنها، دارای ویژگی عایق بودن در مقابل گرما و صدا می باشند.
پارکت یک تکه مناسب کسانی است که به شکل طبیعی و کلاسیک منزل توجه دارند، اما در مقابل این شکل طبیعی و کلاسیک بودن، لازم است بدانید که وقت بالایی صرف نصب آنها می شود و باید در نگهداری و مراقبت آنها دقت بالایی شود.
پارکت ضد آب یکی از دیگر از انواع پارکت ها هستند که گونه ای کفپوش فرآوری شده به شمار می روند که جهت نصب شدن در اماکن رطوبت دار همچون سرویس بهداشتی و حمام گزینه خوبی هستند. پس اگر می خواهید سطح کف سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه خویش را پارکت نمایید، بهتر است از پارکت ضد آب بهره ببرید.
انواع پارکت های چوبی
پارکت چوبی از متریال چوب طبیعی تولید شده که در ساختمان، کف کاذب، فضاهای داخلی منازل و نیز فضاهای داخلی محیط کاری به کار برده می گردد. پارکت چوبی بعنوان سالم ترین کفپوش دنیا از لحاظ بهداشت، سلامت و تمیزی معرفی گردیده که اغلب از چوب هایی همچون چوب درخت بلوط، چوب درخت راش، چوب درخت افرا، چوب درخت گردو، چوب درخت زبان گنجشک، چوب درخت لیمو، چوب درخت گیلاس، چوب درخت کاج، چوب درخت چری، چوب درخت ساخته شده اند.
یکی دیگر از فاکتورهایی باعث تقسیم بندی و تنوع پارکت ها می شود؛ طرح و الگوهای پارکت ها است. جهت تولید پارکت از انواع چوب بهره برده می گردد که هر یک ویژگی های منحصر به فردی دارا هستند. بلوک های پارکت و الوارها در شکل های منظم هندسی ساخته گردیده و به طور سادهو یا زاویه دار کنار یکدیگر چیدمان می یابند تا طرح دلخواه بر روی کف اجرا شود. در حال حاضر کفپوش پارکت قابل تهیه از چوب طبیعی و نیز از چوب مهندسی است که در قدیم پارکت ها به طور کامل طبیعی تولید می گردند ولی در حال حاضر با راه یافتن محصول های فرآوری شاهد عرضه انواع کفپوش های پارکت مهندسی متشکل از لایه های گوناگون هستیم که هم زیبا و هم بادوام و هم کاربردی هستند.
و اما مزایا و معایب پارکت چیست؟
هر وسیله و هر متریال قطعا در کنار دارا بودن یکسری مزایا یکسری معایبی را نیز دارا است که خوب است پیش از اقدام به انتخاب و خریداری مزایا و معایب آن را شناخته و سبک سنگین کرده و تهیه نمایید. یکی از متریال هایی که در طراحی و دیزاین های ساختمان ها پرکاربرد می باشد، پارکت ها هستند که نیاز است این سبک سنگین کردن، در واقع این سنجیدن مزایا و معایب را در مورد آنها نیز انجام بدهید. در ادامه به مزایا و معایب پارکت ها نگاهی می اندازیم:
مزیت های پارکت ها
یکی از مزیت هایی که دارند طبیعی بودن آنها است؛ این کفپوش ها فاقد هر نوع آسیب و زیانی برای سلامتی هستند و در واقع با بدن سازگار بوده و مشکلی ایجاد نمی کنند.
همچنین
- شکل ظاهری لوکس و زیبا داشتن
- دارای ایمنی بودن
- بادوام بودن
- مناسب بودن دما در فصول مختلف
- بالا بودن تنوع در طرح و رنگ
- بالا بودن سرعت نصب و نصب آسان
- عایق گرما و صدا بودن
- مهیا نبودن محیط رشد باکتری ها و تمیز و پاکیزه بودن
- بیشتر بودن گرما در مقایسه با سایر کفپوش ها
- سازگاری ساده تر و بهتر با طراحی و دکورهای گوناگون
- تمیز کردن راحت تر
- ویژگی طبیعی بودن و ساگاری با طبیعت و محیط زیست
- از دیگر مزایای پارکت ها است.
در کنار این همه مزیت این کفپوش ها یکسری معایب نیز دارند:
- مقاومت پایین در مقابل سیستم گرمایشی و سرمایشی از کف
- مناسب نبودن جهت به کار بردن در نقاطی با احتیاج شست و شوی بسیار
- پر سر و صدا بودن موقع حرکت و راه رفتن (در این زمان بهتر است فاصله میان پارکت را چک نمایید)
پارکت لمینت چه مزیت ها و معایبی دارند؟
پارکت لمینت از متریال ام دی اف ، الیاف چوب فشرده تولید شده که همچون پارکت به طور مستقیم از چوب درخت ها تولید نمی گردد. پارکت لمینت نیز همان مزایا و معایب پارکت چوبی را دارا است، فقط یکسری تفاوت ها را با آن شامل می گردد.
- یکی از مزیت هایی که پارکت لمینت در مقایسه با پارکت چوبی دارد؛ این است که در مقایسه با آن مقرون به صرفه تر و ارزان تر می باشد.
- در برابر رطوبت و آب و شست و شو مقاومت بیشتری دارند.
- دارای وزن کمتری هستند.
- در نصب پارکت لمینت از چسب بهره برده نمی شود که در نتیجه کف ساختمان آسیب نمی بیند.
- پارکت لمینت کمتر دچار خط و خش می شود.
- این پارکت به هیچ وجه با گرما و حرارت سیگار و نظیر آن دچار سوختگی نمی شود.
و اما معایب پارکت لمینت
- تمیز کردن سخت تر (زیرا اگر آلودگی و یا رطوبت به قسمت زیر پارکت ها نفوذ نماید، کار خیلی سخت می شود)
- منبسط شدن در اثر هوای گرم و در طولانی مدت زیان دیدن پارکت
در سخن پایانی پس از اینکه به تعریف پارکت و انواع آن و همچنین مزایا و معایب آن پرداختیم؛ می خواهیم بررسی کنیم که آیا پارکت گزینه مناسب تری است و یا سرامیک؟ باید بگوییم که این موضوع یک جواب واحد و مشخص ندارد و قطعا بسته به اینکه برای کدام قسمت و چه مکانی می خواهد به کار ببرید و نیز سلیقه و دلخواه شما و نیز هارمونی داشتن با رنگ لوازم خانه می تواند هر یک مناسب تر باشد. مثلا در صورت انتخاب کفپوش برای آشپزخانه خوب است یک پارکت ضد آب انتخاب نمایید. و در آخر در صورتی که می خواهید با کاربرد تایل ترموود آشنا شوید و آشنایی هم با کاربرد چسب سرامیک داشته باشید، می توانید کلیک کردن بر روی لینک ها را انتخاب نمایید.
منبع : آرگا