پیچک سیاه چشم یک گیاه بالارونده چند ساله از خانواده «Acanthaceae» می باشد، خاستگاه اصلی این گیاه به آفریقای شرقی باز می گردد و اکنون در سایر نقاط جهان گسترش یافته و رشد می کند. از این گیاه معمولا به عنوان یک گیاه زینتی یاد می شود و در باغ و بوستان در سبد های آویزان می روید. این گیاه با زیبایی خود در سراسر جهان به سرعت محبوبیت بسیاری کسب کرد و باغبان های زیادی آن را به دلیل شکوفه های منحصر به فرد، طبیعت آسان و جذاب و غیر قابل مقاومت آن می کارند و ستایش می کنند، در ادامه با روش کاشت پیچک سیاه چشم به خوبی آشنا می شوید.
پیچک سیاه چشم با نام علمی Black Eyed Susan Vine نیز شناخته می شود و وجود رنگ مشکی زیبا در مرکز این گیاه موجب برگزیدن این نام برای او شده است. معرفی انواع پیچک و مشخصات هر یک از گیاهان رونده و بهترین گل های رونده آپارتمانی و خصوصیت آن ها کمک می کند، تا از چشم نوازترین منظره ها در محیط زندگی خود برخوردار شوید.
کاشت پیچک سیاه چشم
معمولا این گیاه رونده در باغ ها و باغچه ها کنار دیوار، فنس و در سبد های آویزان کاشته و پرورش داده می شود. لازم به ذکر است، که گیاه پیچک چشم سیاه می تواند، در مناطق گرم و در شرایط مناسب رشد، تا ارتفاع پنج متر قد بکشد. این گیاه دارای ساقه های دو قلو با برگ های قلبی یا پیکانی می باشد. برگ های این گیاه مثلثی یا به شکل قلب می باشند و دارای لبه های مواج و سطح مودار هستند.
گل های کرک دار و عمدتا زرد و نارنجی این گیاه دارای پنج گلبرگ می باشند و در طول فصل رشد ظاهر می شوند، که بر روی محور های گل آذین به طول هشت و نیم سانتی متر رشد می کنند. آن ها معمولا نارنجی گرم دارای یک نقطه تیره مشخص در مرکز هستند. پرورش این گیاهی از طریق بذر به آسانی امکان پذیر است.
نحوه کاشت
برای کاشت این گیاه باید در نظر داشته باشید، که این گیاه در دمای زیر صفر درجه نابود می شود و رشدی نخواهد داشت. به همین جهت توصیه می شود، در فصل بهار یا تابستان به کاشت پیچک سیاه چشم از طریق بذر اقدام کنید. چنانچه می خواهید، در فصل های دیگر سال این بذر را بکارید، بهتر است، از گلدان استفاده کنید و گیاه را در محیط های گلخانه ای و در دمای متعادل پرورش دهید. در این صورت می توانید، در نهایت، گل زیبا و شادابی داشته باشید.
برای کشت بذر این گل در اولین قدم باید گلدان مناسبی فراهم کنید، چنانچه قصد دارید، بذر را درون باغچه بکارید، پیشنهاد می شود، بذر را داخل خاک باغچه قرار ندهید و از یک سبد برای این کار استفاده کنید. پس از اینکه جوانه های گیاه رویید و کمی مقاوم شد، زمان مناسبی برای انتقال آن به باغچه می باشد.
مقداری از خاک را درون گلدان یا سبد مورد نظر خود بریزید و دانه ها را روی خاک بپاشید، برای کاشت این گیاه دقت داشته باشید، که دانه ها در عمق پنج الی ده میلی متری سطح خاک کاشته شوند، بنابراین در هنگام کاشت باید دقت داشته باشید، تا بذر ها در خاک خفه نشوند و فضای کافی برای رشد در اختیار داشته باشند. در هنگام کاشت از تعداد بذر های زیاد استفاده کنید، تا در نهایت گل پرحجم تر و زیباتری را شاهد باشید.
بعد از اینکه بذر ها را درون خاک مناسب کاشتید، باید به کوددهی اقدام کنید، در این مرحله لازم است، مقداری کود دامی و یا خاک بر روی بذر ها بریزید و سطح آن را آبیاری کنید. با گذشت چند روز به تدریج شاهد رشد جوانه های گیاه خواهید بود، پس از روییدن جوانه ها برای چند هفته به آن ها زمان بدهید، تا از رمق کافی برخوردار شوند و بتوانند، در شرایط بیرون از گلدان نیز به رشد ادامه دهند.
اکنون می توانید، جوانه ها را به گلدان مورد نظر یا باغچه منتقل کنید، البته فاصله بذر ها با یکدیگر باید هشتاد تا صد و پنجاه سانتی متر در نظر گرفته شود. این نکته را باید در هنگام قرار دادن جوانه ها در گلدان اصلی رعایت نمایید. چنانچه فاصله میان بذر ها به خوبی رعایت نشود، رشد و نمو بسیاری از جوانه ها با اختلال مواجه خواهد شد. بنابراین سعی کنید، گلدان را کنار دیوار، نرده و یا یک تکیه گاه قرار دهید، تا گیاه برای رشد در مکان مناسبی قرار داشته باشد.
مزایا کاشت پیچک سیاه چشم
- این گیاه به شکل پیچک رشد می کند
- مناسب کاشت در کنار نرده، فنس و تراس است
- از دوره گلدهی طولانی برخوردار است
- گیاهی همیشه سبز است
- دارای رشد و نمو آسان است
- گیاهی چند ساله می باشد
مراقبت از پیچک سیاه چشم
معمولا از طریق کاشت بذر این گیاه به تکثیر و ازدیاد آن پرداخته می شود، هرچند می توانید، قلمه های چوب نرم را بردارید، یا ساقه های آن را لایه بندی کنید، اما در هر صورت گیاهانی که از طریق بذر رشد می کنند، گیاهان قوی تر و سالم تری می باشند. با توجه به رشد سریع و گلدهی نسبتا زود، از این گیاه معمولا به عنوان یک گیاه زینتی سالانه در باغ های مناطق خنک تر استفاده می شود.
شش تا هشت هفته قبل از میانگین آخرین یخبندان آماده سازی بذر ها را در خانه شروع کنید، خیساندن بذر ها در آب گرم در طول شب در بهبود جوانه زنی موثر می باشد، این گیاه سریع جوانه می زند و شکوفا می شود. این گیاه به جای چسبیدن یا تولید پیچک مانند برخی از تاک های دیگر از طریق رشد به صورت مارپیچی به سمت تکیه گاه بالا می رود. گیاهان از اواسط تابستان تا یخبندان شکوفا می شوند و اغلب در اواخر تابستان بیشترین جلوه را دارند و خود نمایی می کنند.
نور: کاشت پیچک سیاه چشم باید در مکانی با نور کافی صورت بگیرد، تا گیاه رشد خوبی داشته باشد، البته این گیاه در مناطقی با تابستان های گرم از سایه بعد از ظهر بهره می برد.
خاک: مناسب ترین بستر برای رشد این گیاه، خاک مرطوب با زهکشی مناسب است، که غنی از مواد آلی باشد، تا گیاه به مواد مغذی لازم برای رشد دسترسی داشته باشد.
آبیاری: پیچک چشم سیاه به آبیاری کامل نیازمند است، البته در فواصل آبیاری دقت کنید، تا خاک خشک شود و سپس به آبیاری مجدد اقدام کنید.
دما: در مناطق سردسیر این گیاه به صورت یکساله کشت می شود، با قطع ساقه های گیاه قبل از سرما می توان گیاه را برای زمستان گذرانی در مناطقی با سرمای حداکثر چند درجه زیر صفر آماده کرد.
تکثیر: از طریق بذر پیچک سیاه چشم می توان به آسانی به تکثیر این گیاه پرداخت، گیاهان کاشته شده از طریق بذر پر رشد تر می باشند و معمولا سالم تر و قوی تر نیز هستند، روش دیگر تکثیر این گیاه استفاده از قلمه زدن می باشد.
منبع : آرگا