دسته ها
جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴

راهنمای کاشت درخت نارگیل و تکثیر آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۱۴ خرداد ۱۴۰۳
  • ۰

بهتر است بدانید کاشت درخت نارگیل چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با اصول کاشت، پرورش و مراقبت از درخت نارگیل آشنا شوی با ما همراه باشید.

درخت نارگیل یکی درخت دوست داشتنی و پرطرفدار محسوب می شود که میوه هایی خوشمزه تولید خواهد کرد. درخت نارگیل اغلب در مناطق گرمسیر قابل کشت است و به دلیل اصول کاشت راحتی که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

آشنایی با کاشت درخت نارگیل

بهتر است بدانید نارگیل که با نام علمی Cocos Nucifera نیز شناخته می شود گیاهی متعلق به جنوب آسیا است که امروزه به صورت درختی در تمامی مناطق استوایی نیز کشت می شود. مردم اقیانوس آرام از تمام قسمت های این درخت استفاده کرده و آن را به عنوان یک غذای اصلی استفاده می کنند.

آشنایی با کاشت درخت نارگیل

در واقع درخت نارگیل درختی زیبا و تنومند است که به صورت قائم رشد کرده و بدون انشعابات می باشد. دارای برگ هایی بسیار بزرگ و زیبا بوده و همچنین گل های آن نیز به رنگ زرد و نارنجی خواهند بود.

میوه های این درخت بیضی شکل و به رنگ سبز هستند که با یک پوسته سخت قهوه ای پوشیده شده اند. در قاعده میوه سه سوراخ وجود دارد که چشم های نارگیل نامیده می شوند. همچنین گوشت این میوه نیز سفید رنگ و چرب بوده و درون آن با یک شیره یا مایع شیرین پر شده است.

دستورالعمل کشت و تکثیر نارگیل:

برای کاشت بذر نارگیل در ابتدا بایستی یک میوه مناسب را انتخاب کنید زیرا نارگیل ایده آل مقدار زیادی آب درون خود دارد به گونه ای که وقتی آن را تکان می دهید صدای آب را متوجه خواهید شد. پس از انتخاب میوه بایستی پوسته های سطح آن را جدا کنید.

سپس آن را به مدت ۳ الی ۴ روز درون یک سطل آب ولرم قرار دهید و برای اینکه درون آب بماند می توانید روی آن یک سنگ یا جسم سنگین قرار دهید. انجام این کار موجب نرم شدن نارگیل شده و به مراتب جوانه زنی نیز سریع تر انجام خواهد شد.

نحوه کاشت درخت نارگیل

حال یک زیپ پک بزرگ آماده کنید و درون آن به اندازه یک فنجان آب بریزید. سپس نارگیل را در زیپ پک قرار دهید و درب آن را محکم کنید. پلاستیک را در یک محیط گرم و تاریک مانند کنار آبگرمکن قرار دهید.

توصی می شود که هر هفته نارگیل را بررسی کنید و زمانی که نارگیل جوانه زد و شروع به ریشه زنی کرد یک حوله کاغذی مرطوب به آرامی اطراف ریشه بپیچانید و مجدد آن را در پلاستیک قرار دهید.

پس از اینکه جوانه های نارگیل به اندازه یک انگشت رشد کردند و طول ریشه های آن به ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر رسید زمان انتقال آن ها به خاک فرا رسیده است.

برای کاشت جوانه در گلدان بایستی آن را با خاک گلدان، شن و ماسه پر کنید. دقت داشته باشید که نیمی از گلدان را با شن و ماسه و نیم دیگر را خاک گلدان بریزید. همچنین می توانید مقداری ورمیکولیت نیز برای کمک به هوادهسی خاک اضافه نمایید.

حال نارگیل را درون خاک قرار دهید به گونه ای که قسمت جوانه بیرون از خاک باشد و یک سوم از نارگیل بیرون از خاک باشد. بهتر است از گلدانی برای کاشت درخت نارگیل استفاده کنید که حداقل ۲۵ سانتی متر عمق داشته باشد و نارگیل در آن جای بگیرد.

دستورالعمل تکثیر نارگیل

پس از اتمام فرآیند کاشت بایستی خاک بستر را مرطوب نمایید و هفته ای دو مرتبه بستر گیاهتان را آبیاری نمایید. البته از آبیاری بیش از حد پرهیز نمایید. گلدان حاوی جوانه نارگیل در محیطی قرار دهید که نور مستقیم دریافت کنید و طول روز مقداری سایه نیز داشته باشد.

پیشنهاد می شود برای گیاهانی که خارج از فضای خانه کشت می شوند یک گلخانه کوچک اماده کنید و چندین میله اطراف آن قرار دهید. روی آن را نیز یک پلاستیک بکشید. وقتی که اندازه نهال ها به ۳۰ سانتی متر رسید گلخانه را بردارید. با انجام این کار رطوبت کافی در اختیار گیاه نارگیل قرار خواهد گرفت.

شرایط مورد نیاز برای نگهداری از درخت نارگیل:

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه مهم ترین شرایط برای کاشت و نگهداری درخت نارگیل را شرح داده ایم:

چگونگی قلمه زنی درخت نارگیل

  • آبیاری:

توجه داشته باشید که درختان نارگیل تحمل کم آبی و خشکی خاک را ندارند و به همین خاطر بایستی مراقب باشید تا خاک خشک نشود. به عبراتی هر زمان که سطح خاک رطوبت خود را تا حدودی از دست داد باید نسبت به آبیاری اقدام نمایید.

  • نور و دمای کافی:

درختان نارگیل برای رشد ایده آل نیاز به محیطی با نور کامل و مستقیم دارند یعنی روزانه حداقل ۶ الی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید برای این گیاهان الزامی خواهد بود تا بتوانند رشد کنند و میوه بدهند. لازم به ذکر است که نور کم باعث عدم شکل گیری میوه ها و یا زرد شدن و ریزش برگ ها خواهد شد. با این حال به خاطر داشته باشید که اگر بذر نارگیل را در گلدان پرورش می دهید در عصر های گرم تابستان که نور به گیاه می تابد بایستی حتما رطوبت هوا را زیاد کنید. در غیر اینصورت به خاطر وجود خشکی زیاد برگ ها به تدریج از بین خواهند رفت.

در مورد دمای مورد نیاز برای بستر درخت نارگیل نیز می توان گفت که این گیاه برای رشد نیاز به محیطی گرم دارد و در برابر سرما نیز بسیار حساس است. در حال حاضر دمای مناسب تابستان و در زمان رشد گیاه بین بازه ۲۸ تا ۳۷ درجه اعلام شده و در طی فصل زمستان نیز حداقل دمایی که بایستی فراهم شود بین ۴ تا ۱۲ درجه سانتی گراد خواهد بود.

شرایط لازم برای مراقبت از درخت نارگیل

در حالت کلی این گیاه در محیطی که میانگین دمای شبانه روز تقریبا ۳۰ درجه است رشد مناسبی خواهد داشت. از این نکته غافل نشوید که یکی از مهم ترین عوامل ناتوانی در امر پرورش این گیاهان محسوب خواهد شد.

  • حاک و تغذیه مناسب:

به صراحت می توان گفت که درختان نارگیل برای رشد نیاز به خاک هایی سبک و شنی دارند و همچنین شوری خاک را نیز تا حد زیادی تحمل می کند. به همین خاطر است که در مناطق ساحلی نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری مشاهده می شود.

ترکیب خاک برگ و شن برای بستر درختان نارگیل مناسب است اما با این حال توصیه می کنیم میزان شن را بیشتر از خاک برگ در نظر بگیرید. البته که ماسه بادی برای این گیاه مناسب نبوده و تنها باید از شن هایی استفاده کنید که کامل شسته شده باشند و اندازه ذرات ان ها تقریبا ۲ میلی متر باشد.

در مورد کود برای درخت نارگیل نیز می توان گفت که این گیاه برای رشد ایده آل نیاز به تغذیه مناسب دارد و می توانید در طول فصول رشد هر ۴ الی ۶ هفته از کود های کامل و حاوی عناصر کم مصرف استفاده نمایید.

آبیاری منظم برای درختان نارگیل

همچنین فرمول کودی را به صورت انتخاب کنید که نیتروژن دو برابر فسفر و پتاسیم مانند ۲۰-۱۰-۱۰ و یا فرمول های مشابه باشد. همچنین فواصل کوددهی را نیز بابستی در فصولی که رشد با سرعت کمتری انجام می شود بیشتر نمایید و هر ۶ الی ۸ هفته گیاهتان را تغذیه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *