دسته ها
دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳

آیا تغییر ساختار مغز در دوران قاعدگی واقعیت دارد؟

  • زهرا شفیعی
  • ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۰

پریودی ماهیانه زنان بر ساختار و عملکرد مغز آن ها تاثیر دارد. درک عمیق این فرآیند زمانی به نتیجه رسید که محققان با بررسی نوسانات هورمونی دو مطالعه تحقیقاتی را انجام دادند و این دو مطالعه در سال ۲۰۲۳مورد توجه همگان قرار گرفت.

تمام زنان در طول چرخه سالیانه زندگی خود به طور میانگین حدود ۴۵۰‪ بار قاعدگی های منظم و نامنظم را تجربه می کنند. اما تغییر ساختار مغز در قاعدگی زنانه شایعه ای قابل درک است؟! باید گفت که در سالیان نزدیک دانشمندان با انجام تحقیقات طولانی به این نتیجه رسیدند که قاعدگی هم به روی ساختار بیولوژیکی و هم به روی ساختار مغزی زنان تاثیر می گذارد پس می توان گفت که این شایعه قابل درک است و حقیقت کامل دارد. باید گفت که نوسانات چرخه ای در هورمون های اچ پی جی با اثر به روی سیستم عصبی مرکزی موجب تاثیر گذاری به روی رفتار، ساختار و عملکرد آن ها می شود

بسیاری از زنان هنوز به درک کاملی از تغییرات جسمی و ذهنی بدن خود به هنگام شروع چرخه های قاعدگی ندارند اما باید گفت که ساختار مغزی در قاعدگی نیز بر هیچ فردی قابل چشم پوشی نیست و برای کنترل مشکلات قاعدگی لازم است که بررسی های ویژه انجام شود.

تغییرات مغزی خانم ها در زمان چرخه قاعدگی

تغییر ساختار مغز در قاعدگی

با تحقیقات انجام گرفته دانشمندان نشان داده شده است که مغز زنان از نظر فیزیکی در زمان قاعدگی دچار تغییر می شود. برای سال های طولانی جامعه علمی هیچ درکی از چگونگی این تاثیرات به ویژه نوسانات هورمونی نداشت اما در سال ۲۰۲‪۳ مطالعاتی صورت گرفت که بر اساس آن می توان به صحت تغییر ساختار و عملکرد های مغزی باور داشت. در نشریه Nature Mental Health محققان به این نتایج رسیدند که تاثیر گذاری هورمون های تخمدانی به ویژه استروژن و پروژسترون بر ساختار های مغزی در طول سال های بارداری چگونه است. این نتیجه زمانی حاصل شد که به روی ۲۷ زن در طول چرخه قاعدگیشان، ام آر آی، نمونه گیری خون و سونوگرافی انجام می گرفت تا تمام ویژگی ها بررسی شود.

حتی این مطالعه به روی لوب گیجگاهی داخلی و هیپوکامپ نیز انجام گرفت که برای ایجاد حافظه و ناوبری فضایی بسیار گزینه ی حیاتی ای می باشد. این نواحی با گیرنده های هورمون های جنسی بسیار متراکم هستند و آن ها را به جذر و مد سطح هورمون های استروژن و پروژسترون حساس می کنند. بر این آزمایش محققان به این نتیجه رسیدند که در طول گذشت چرخه قاعدگی درست زمانی که سطح ترشح استروژن بالا و سطح ترشح پروژسترون پایین است این نواحی تحت انعطاف پذیری ساختاری قرار می گیرند. پس می توان گفت که مغز از نظر فیزیکی تغییر کرده و به نوعی سازگاری پیدا می کند.
در مرحله بعد یک تیم تحقیقاتی دیگر این مطالعه را به تغییرات هورمونی ۳ ساختار مغز مثل ماده سفید، ضخامت قشر و حجم مغز انجام داد.

ماده سفید عملکردی با عنوان سیستم ارتباطی درونی مغز دارد و شامل مجاری فیبری می باشد که مناطق و بخش های متفاوت مغزی را به یکدیگر متصل می کند حتی می توان گفت که ماده سفید به معنای ارتباط بهتر و سریع تر نیز می باشد.

ضخامت قشر نیز به ضخامت لایه بیرونی مغز گفته می شود که وظیفه تفکر و پردازش مغز را به عهده دارد. با انجام این آزمایش محققان آگاه شدند هورمون هایی مثل استرادیول، هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) به صورت مستقیم به روی اجزای ساختاری تاثیر می گذارند.

به فرض مثال سطوحی بالاتر از FSH که با ضخامت افزایشی قشر مغز همراه است یک ظرفیت پر قدرت برای پردازش و شناخت در طول گذشت چرخه قاعدگی محسوب می شود.

تغییرات ساختار مغز در دوران قاعدگی زنانه

در بخش پایانی مقاله تغییر ساختار مغز در قاعدگی به شما همراهان عزیز مجله آرگا توصیه می شود که با اشاره به روی لینک های قرار داده شده مثل راهکار های شروع قاعدگی، درمان مشکلات قاعدگی و سندروم پیش از قاعدگی به مطالعه آن ها بپردازید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *