انبه میوه گرمسیری و خوشمزه و درخت بومی مالزی و هندوستان می باشد که در چهارصد سال قبل در نواحی گرمسیری کاشته می شده است. این درخت از سیصد سال پیش در استان هرمزگان پرورش می یافته و هم اکنون نیز در شهرستان رودان و میناب و نیز دهستان سیاهو از توابع بندر عباس کاشته می گردد.انبه از نظر زیستگاه گسترده ای بوده و در نواحی میان عرض جغرافیایی ۳۵ درجه شمالی و جنوبی واقع شده و در حال حاضر در اغلب کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان پرورش می یابد. برای پرورش بهتر درختان مختلف و به ثمر رساندن میوه های خوشمزه تر و سالم تر قطعا باید در مورد چگونگی کاشت و نگهداری و نیز بیماری های درختان اطلاعت کسب نمایید. در این مطلب شما را با بیماری های درخت انبه آشنا می کنیم.
اطلاعاتی درباره بیماری های درخت انبه
اگر اهل گل و گیاه و باغ و سرسبزی هستید، قطعا بسیار ضروری است که ابتدا با آن گل و یا درخت آشنایی کسب کنید، اطلاعاتی همچون ویژگی های آن، نحوه و میزان آبیاری، خاک مناسب، محیط مناسب پرورش و همچنین بیماری ها و آفاتی که هر یک از گیاهان و گل ها ممکن است به آن دچار گردند، را جمع آوری کنید. به عنوان اگر در باغ خود و یا حیاط منزل خود درخت آلو و یا هلو دارید، لازم است اطلاعاتی در رابطه با آفات درخت آلو و بیماری های درخت هلو به دست آورید. در همین راستا در صورت دارا بودن درخت و یا گیاه انبه باید با بیماری های درخت انبه آشنا شوید.
مگس میوه
حشره های ماده تخم هایشان را داخل میوه انبه تزریق می نمایند و لاروها (نوزاد حشره ها) بعد از گذراندن دوره اولیه رشد در تخم آماده خارج شدن می گردند و آغاز به غذا خوردن از بافت میوه می نمایند. لاروها بعد از رشد کردن به طور کامل به بلندی ۷ میلی متر می شوند که در این هنگام نوبت بیرون آمدن از میوه انبه گردیده و بعد از اینکه بر روی سطح خاک می افتند، در خاک مبدل به شفیره می گردند. این مگس دارای ۳ سن لاروی است؛ دوره شفیره و لاروی روی هم رفته ۲ – ۴ هفته زمان می برد. دما و رطوبت نسبی زیاد جهت رشد و ازیاد مگس میوه نیاز است که با پخته شدن انبه تعداد این حشره ها بیشتر می شود و در زمان خشک شدن میوه انبه دوباره رشد آن ها متوقف و تعداد آنها کم می گردد.
راهروهای به وجود آمده داخل میوه به خاطر تغذیه نوزادهای حشره یک راه جهت نفوذ و توسعه باکتری و قارچ ها به وجود می آورند. لاروهای این حضره با برجای گذاشتن فضولاتشان به بافت میوه آسیب می رسانند که اگر بسیار آلوده گردند؛ موجب رسیدگی زودهنگام انبه های خام و خراب شدن بافت انبه ها می گردند.
بنابراین اگر می خواهید که میوه های انبه شما دچار آسیب نشده و متحمل خسارت نگردید، باید با آن مقابله نمایید. برای این کار خاک سایه برابر درخت انبه توسط حشره کش مالاتیون پاشیده گردیده که در طی سه ماه قادر است جمعیت حشره ها را کنترل نماید. بهره بردن از تله های فرومونی شامل متیل اوژینول در درون سطل های دارای سم ها پیشنهاد می گردد.
پشه گل آذین
پشه های گل آذین انبه حشره هایی کوچک و مانند حشره های گال زا می باشند که در لایه رویی خاک زیر درخت ها شفیرگی شان را پشت سر می گذرانند. تخم های این حشره پس از گذشت ۲ روز باز شده و لاروهای سفید کوچکی از داخل تخم بیرون می آید که با سوراخ نمودن بافت ظریف تبدیل به چوب نگردیده، به درون آن ورود یافته و همه دوره ها لارو بودن را در این سوراخ ها طی می نمایند، بعد با ترک کردن گل آذین جهت پشت سر گذاشتن مرحله شفیرگی شش روزه درون خاک می رود.
این پشه مصادف با ظاهر شدن گل آذین انبه نمایان می گردد، تخم های خویش را به طور انفرادی بر روی محور گل آذین گذاشته و بعد از تفریخ با به وجود آوردن سوراخی کوچک به بافت گل آذین ورود می یابد که با تغذیه از بافت باعث خشک شدن و تغییر یافتن به رنگ قهوه ای بافت گل آذین می شود. بعد از هجوم این پشه آلودگی قارچی شکل می گیرد.
برای برطرف کردن و پیشگیری از این مشکل پیشنهاد می کنیم اقداماتی نظیر شخم سطحی، شعله افکنی خاک سطح باغ به ویژه در سایه انداز و پیش از گل دادن، بهره بردن از سم هایی همچون مالاتیون یا دیمتوات پس از ظاهر شدن گل آذین و پیش از گشوده گردیدن گل ها را انجام دهید.
گالزای انبه
در ابتدای فصل بهار حشره های ماده بعد از جفت گیری تخم هایشان را که زیاد هم است را در لایه زیر برگ قرار می دهند. معمولا یک الی دو روز زمان برای باز شدن تخم ها صرف می شود و نوزادهای حشره ها بعد از خارج گردیدن از پوسته تخم بافت برگ را شکافته و داخل برگ می گردند. انبه در مقابل وارد شدن لاروها واکنش نشان می دهند که موجب می گردد تورم یافته و پس از چندین روز متورم بودن گال ها را به وجود می آورند. در صورت شدت داشتن گال های پشت برگ به ۲۵۰ – ۳۰۰ تا می رسد.
و اما در صورت تمایل برای از بین بردن با این بیماری انتهای ماه اسفند – ابتدای ماه فروردین زمان مناسب توسط یکی از سم های سیستمیک می باشد. حشره کش دیمتوات به اندازه ۱ در ۱۰۰۰دستکم تا دو – ۳ مرحله سم پاشی در طی سال سودمند است. بهره بردن از حشره کش های سیستمیک مانند کنفیدور به اندازه ۰/۵ در ۱۰۰۰ موقع ظاهر شدن جوانه های تازه قادر است تاثیرگذار باشد.
زنجرک انبه
زنجرک انبه از جمله بیماری های درخت انبه است که در لیست خطرناکترین ها محسوب می شود. این آفت تقریبا ۲ هفته پیش از ظاهر گردیدن گل آذین بر روی درخت های انبه به وسیله تغذیه حشره های بالغ از جوانه های تولید کننده گل آذین آغاز می گردد.
کنه جوانه خوار
کنه جوانه خوار از دیگر آفت ها و به بیانی بانی بیماری های درخت انبه بوده که چندین سال می باشد که در نواحی کاشت انبه رویت گردیده است. کنه حشره خوار در پانزده روز و در محیطی با دمای ۲۵ – ۲۷ درجه سانتیگراد دوره زندگی اش را تکامل می بخشد.
برای مبارزه و از بین بردن این آفت می توانید در ۴ دوره سم پاشی با فاصله های کم به کمک حشره کش انویدور انجام دهید که نسبتش باید ۰/۵ در ۱۰۰۰ تاثیری مثبت در کنترل و از بین بردن آن داشته باشد. سم پاشی توسط قارچ کش های گوگردی موجب کنترل کنه جوانه خوار و نیز مرض سفیدک پودری انبه می شود.
سن قهوه ای
سن قهوه ای یکی دیگر از آفت های درخت انبه است که زیادترین میزان آسیب و خسارت خود را در فصول گرم (بهار و تابستان) وارد می کند. حشره های بالغ و پوره سن های گوناگون این آفت توسط تغذیه از شیره گیاهی از اعضای جوان درخت مخصوصا سرشاخه ها و برگهای تازه و سبز به درخت انبه آسیب رسانده و خسارت می زند.
و اما اگر می خواهید با این آفت انبه مقابله و آن را کنترل نمایید، اردیبهشت – خرداد را به عنوان زمان مناسب برگزینید، برای این منظور می توانید از سم هایی همچون موسپیلان با نسبت ۰/۵ در ۱۰۰۰ به کار ببرید.
تریپس
تریپس یکی از آفات و بیماری های درخت انبه است که بر خلاف سایر آفت های این درخت چه پوره و چه حشره بالغ که از سلولهای سطحی برگ و نیز میوه تغذیه می کنند و موجب نکروز گردیدن سلولهای سطحی می گردند، این آفت تغذیه از شاخ و برگ جوان و نیز میوه را می پسندد که به این روش تغذیه شکل نقره ای بر روی میوه و برگ به وجود می آورد. اگر لازم به کنترل و مقابله باشد می توان از سم هایی همچونن اتیون و یا پروتئوس بهره برد.
حشره های سپردار
انواع مختلفی از حشره های سپردار اعم از پوره و حشره بالغ به درخت انبه هجوم می برند، به این صورت که شیره برگها و بخش های دیگر حساس را می مکند که موجب تضعیف درخت انبه می گردد. آنها با تراواندن عسلک موجب گسترش قارچ دوده ای بر روی برگ و دیگر بخش های حساس گیاه می گردند.
چنانچه مصمم هستید تا با این آفت مقابله و آن را کنترل نمایید، می توانید به فاصله ۲ هفته ۲ مرتبه سم پاشی توسط اتیون با نسبت ۱ در ۱۰۰۰ موقع تفریخ تخم ها و خارج شدن پوره ها از زیر سپر بهره ببرید.
در این مطلب شما همراهان آرگایی را با بیماری های درخت انبه آشنا کردیم تا با استفاده از این اطلاعات کاربردی در زمینه پرورش گل و گیاه و مفید برای درمان و کنترل آفات و بیماری های انبه اقدام نموده و به نتیجه برسید.
منبع : آرگا