دسته ها
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳

نشانه های پولیپ بینی در کودکان و روش های درمان خانگی و پزشکی آن

  • کژال کوهستانیان
  • ۱۵ فروردین ۱۴۰۳
  • ۰

پولیپ بینی در کودکان دارای نشانه های خاصی مس باشد در بیشتر موارد این عارضه بدون خطر جدی می باشد و تنها ممکن است مشکلات جزئی به همراه داشته باشد، اما پولیپ های بزرگتر با مشکلات بزرگتری نیز همراه هستند بنابراین آشنایی با روش های پیشگیری و درمان آن مری ضروری قلمداد می شود.

پولیپ توده ای از بافت نرم می باشد، که با دلایل نامشخص در راه های هوایی بینی رشد می کند، وجود یک توده یا بیشتر از آن می تواند، منجر به انسداد مسیر بینی و اختلال در تنفس کودکان شود، علاوه بر این وجود پولیپ می تواند، کاهش حس بویایی را نیز به دنبال داشته باشد، در ادامه بیشتر با پولیپ بینی در کودکان آشنا می شویم.

پولیپ بینی «Nasal Polyps» رشد بدون درد و غیر سرطانی بافت ها در پوشش مخاط بینی یا سینوس ها می باشد، در واقع بیشتر پولیپ ها توده های خوش خیم می باشند و لازم است، بدانید که غده های سرطانی نیستند، بدخیم بودن پولیپ بینی امری بسیار نادر می باشد.

پولیپ بینی در کودکان

پولیپ ها توده هایی آویزان شکل هستند و می توان آن ها را به دانه های انگور تشبیه کرد، این عارضه از التهاب های مزمن می باشد و با آسم، عفونت مکرر، آلرژی، حساسیت به دارو یا برخی از اختلالات ایمنی مرتبط می باشد. هر چند وجود پولیپ های کوچک معمولا بدون علائم خاصی می باشد، اما گروه های بزرگتر این توانایی را دارند، که مجاری تنفسی را مسدود نمایند و به دنبال آن مشکلاتی تنفسی، از دست دادن حس بویایی یا عفونت مکرر شکل بگیرد.

بررسی عارضه پولیپ بینی

بروز پولیپ می تواند، برای هر کسی فارغ از سن و سال اتفاق بیفتد، با این حال با توجه به آمار این عارضه بیشتر در بزرگسالان شایع است و آقایان بیشتر از خانم ها به آن مبتلا می شوند. در بیشتر موارد تجویز دارو های مناسب به کوچک شدن یا از بین رفتن پولیپ کمک می کند.

علائم

بررسی علائم پولیپ بینی در کودکان کمک می کند، تا هر چه سریعتر متوجه وجود این عارضه در کودکان شوید، مهم ترین علائم در ادامه ذکر شده است.
احتقان بینی: احتقان بینی معمولا موجب می شود، تا شاهد تغییر در صدای کودک باشید، یا کودک به دلیل ناراحتی از این موضوع تنفس دهانی را ترجیح دهد.
آبریزش بینی: آبریزش مکرر بینی یا فین فین کردن دائم می تواند، یکی از علائم پولیپ در کودکان باشد.

کاهش حس بویایی: وجود پولیپ می تواند، کاهش بویایی را برای کودک ایجاد کند، یا موجب شود، تا طعم غذا ها را به خوبی احساس نکند و این موضوع برای فرزندتان آزار دهنده باشد.

ترشح پشت حلقی: یکی دیگر از علائم پولیپ، تلاش مکرر برای صاف کردن گلو می باشد و در مواردی نیز ممکن است، گلو درد یا خارش گلو وجود داشته باشد.

احساس فشار در صورت:  این احتمال وجود دارد، که بروز پولیپ نوعی احساس فشار در صورت یا پیشانی ایجاد کند، این مورد عموما دردی ایجاد نمی کند.

خر و پف: وجود پولیپ در مسیر هوایی بینی اختلال ایجاد می کند و این امر منجر به بروز خر و پف در کودکان می شود.

علت ایجاد

بروز پولیپ بینی در کودکان می تواند، ناشی از عوامل متعددی باشد، شرایط جسمانی کودکان در مقایسه با بزرگسالان دارای آسیب پذیری بیشتری می باشد و هر اتفاقی ممکن است، زمینه ساز بروز بیماری در آن ها شود. یکی از مهم ترین دلایلی که می توان برای بروز این عارضه در کودکان دانست، عفونت های سینوس بینی می باشد.

هرچند تشخیص دقیق این موضوع پس از انجام بررسی های لازم توسط پزشک تعیین می شود و پزشک تشخیص می دهد، علت بروز پولیپ بینی در کودک ناشی از چه موضوعی می باشد. پزشکان از طریق روش هایی چون مشاهده خون در مخاط بینی به شکل مکرر، آبریزش و ترشحات غیر معمول بینی، مسدود بودن مجاری تنفسی بینی و احساس فشار روی پیشانی و صورت و دندان های فوقانی ابتلای کودک به پولیپ را شناسایی می کنند و درمان مناسبی در نظر می گیرند.

پیشگیری

روش های درمان طبیعی پولیپ بینی و نحوه پیشگیری از آن احتمال ابتلا را کاهش می دهد و به درمان کمک می کند، با رعایت برخی نکات ساده این امکان فراهم می شود، تا ایجاد پولیپ بینی در خردسالان و کودکان پیشگیری شود، رعایت مواردی که در ادامه ذکر شده است، احتمال ابتلای کودک را به حداقل می رساند.

روش های پیشگیری از پولیپ بینی

کنترل عارضه آسم و آلرژی، پیشگیری از قرار گرفتن کودکان در مجاورت مواد تحریک کننده مجاری تنفسی و مخاط بینی مانند دود سیگار، بخار های شیمیایی، گرد و خاک و ذرات معلق در هوا. تشویق به شستن مکرر دست ها برای پیشگیری از انتقال عفونت های باکتریایی و ویروسی و کنترل رطوبت هوا از مهمترین روش های پیشگیری می باشند. در صورتی که از دستگاه بخور برای مرطوب نگه داشتن هوا استفاده می کنید، بهتر است، به شکل روزانه دستگاه را تمیز نمایید، تا از تکثیر باکتری های درون آن پیشگیری شود.

درمان خانگی

نوشیدن کافی آب امری مهم محسوب می شود، چرا که کم آبی بدن غلظت خون و ترشحات را در بدن افزایش می دهد، فعالیت کافی و ورزش در برنامه روزانه بسیار مفید است، تا سیستم ایمنی قوی بماند، استفاده از گیاهان توصیه شده در طب سنتی مانند زنجبیل، چای نعناع، روغن درخت کاری در درمان و کنترل پولیپ بینی کودکان موثر می باشد.

البته استفاده از روش های خانگی و توصیه شده، در طب سنتی تنها برای افرادی موثر می باشد، که اندازه پولیپ آن ها بزرگ نباشد، افرادی که پولیپ بزرگی دارند، باید با مصرف دارو و جراحی برای درمان اقدام کنند. در ضمن تمام روش های خانگی و سنتی برای کودکان باید با مشورت پزشک صورت بگیرد و از اقدامات خودسرانه پرهیز شود.

مصرف دارو

یکی از روش های رایج برای رفع پولیپ بینی در کودکان دارو درمانی می باشد، دارو های بسیاری برای رفع این عارضه وجود دارند، که پزشک پس از بررسی، مناسب ترین دارو را برای کودک تجویز می کند، از جمله این دارو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

اسپری های استروئیدی به بینی تا میزان قابل قبولی اندازه پولیپ را کوچک می کند و در کاهش احساس انسداد بینی و آبریزش بینی موثر می باشد. در برخی موارد نیز استروئید های خوراکی یا تزریقی تجویز می باشد. آنتی هیستامین ها و آنتی بیوتیک ها نیز در درمان پولیپ بینی کودکان موثر می باشند. سایر دارو هایی که کاهش التهاب را به دنبال داشته باشند، نیز با تشخیص پزشک تجویز خواهند شد.

جراحی پولیپ کودکان

چنانچه استروئید ها برای درمان کافی نباشند و علائم پولیپ همچنان در کودک ادامه داشته باشد، ممکن است، پزشک جراحی را پیشنهاد کند. در این صورت پزشک با کمک آندوسکوپی که از آن برای تشخیص پولیپ بینی نیز استفاده می شود، به برداشتن پولیپ اقدام می کند.

در برخی موارد نیز ممکن است، پزشک توصیه کند، تا از اسپری کورتیکواستروئید پس از انجام جراحی نیز استفاده شود، تا از رشد مجدد پولیپ پیشگیری به عمل آید، لازم به ذکر است، که عود مجدد پولیپ بینی امری شایع است.

درمان پولیپ بینی در کودکان

جراحی لیزر

یکی از جراحی که امروزه انجام می گیرد، جراحی پولیپ بینی در کودکان با استفاده از لیزر می باشد، در این روش پولیپ بینی با لیزر سوزانده می شود، البته این روش برای پولیپ های کوچک کارایی دارد و انواع بزرگتر آن با لیزر قابل رفع نمی باشد، در مواردی نیز از لیزر به عنوان روشی مکمل در کنار جراحی استفاده می کنند.

در صورتی که از لیزر و جراحی در کنار یکدیگر استفاده شود، ابتدا با کمک لیزر پولیپ های کوچک از بین می روند و پس از آن پولیپ های بزرگ را از بینی جدا می کنند و در نهایت بخش های باقی مانده با جراحی از بینی خارج می کنند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *