اگر علاقمند هستید خودتان در منزل به کاشت سبزی اقدام کنید و فضای کافی مانند باغچه ندارید می توانید این کار را در گلدان انجام دهید. برای آشنایی با نکات مورد نیاز برای کاشت سبزی در گلدان پیشنهاد می کنیم با این مطلب از آرگا همراه ما باشید.
روش کاشت سبزی در گلدان
اگرچه امروزه با گسترش آپارتمان نشینی دیگر فضای کافی برای پرورش گل و گیاه در باغچه ها فراهم نیست ولی می توان به کاشت انواع گل و سبزی در گلدان هم اقدام کرد. می توانید سبزی های مورد علاقه خود را در منزل و در گلدان پرورش دهید و در همه ایام سال از انواع سبزی بهره ببرید.
برای این کار کافی است چند گلدان تهیه و بذور سبزی های مورد علاقه تان را در آن ها بکارید. در ادامه مطلب با نکات بیشتری در مورد کاشت سبزی در گلدان آشنا می شوید.
وسایل مورد نیاز برای کشت سبزی در گلدان
وجود سبزی روی هر سفره ای برای همه افراد خوشایند است. چه خوب است که این سبزی را خودتان هم در منزل و به طور ارگانیک آماده و میل کنید. این که گلدان های سبزی خوش عطری در کنار پنجره آشپزخانه یا بالکن خود داشته باشید قطعا لذت بخش است.
بدون شک عطر و طعم سبزی خانگی اشتها برانگیز خواهد بود و اطمینان دارید که این سبزی در محیط تمیزی پرورش داده می شود. به این ترتیب برای کاشت سبزی در منزل کوچکترین تردیدی به دل راه نداده و زودتر اقدام کنید. بعد از تجربه اولین کاشت بذر متوجه می شوید که چه کار جذاب و خوشایندی است.
امروزه کاشت سبزی در گلدان در حال افزایش است. با این کار مصرف کننده به طور کامل می داند که محصول مدنظر چطور پرورش یافته و سبزی دلخواه خود را همیشه در اختیار دارد. برای انجام این کار لازم نیست کشاورز ماهری باشید همین که چند نکته اساسی در پرورش صحیح گیاهان در منزل را بدانید می توانید دست به این کار بزنید.
اگر پنجره آفتاب گیر و زمان کافی در منزل دارید می توانید به راحتی به پرورش انواع سبزی در منزل اقدام کنید. به این ترتیب برای این که سبزی بهترین رشد را داشته باشد باید دانست که به نور و آب کافی نیاز دارد. برای پرورش گیاهان خوراکی چند گلدان تهیه و آن ها را با خاک مغذی پر کنید.
سپس بذور را روی خاک بپاشید و مقداری خاک روی بذرها بریزید. گلدان ها را نزدیک پنجره آفتاب گیر خانه قرار داده و هر روز صبح به میزان کافی آبیاری کنید. پس از این که بذر سبزی رشد کرد می توانید اسپری آب روی برگ انجام داده تا شاداب تر شده و تازه تر به نظر برسند.
قبل از اقدام به کاشت سبزی به چند نکته اساسی زیر نیز دقت کنید:
- همه سبزی ها به خاک و گلدان با زهکشی مناسب نیاز دارند. به این ترتیب از گلدان هایی استفاده که کف آن سوراخ تعبیه شده است. قبل از افزودن خاک یک ردیف سنگ در گلدان قرار دهید. در صورتی که گلدان دارای سوراخ است برای آن یک زیرگلدانی هم تهیه کنید.
- بعد از انتخاب هر یک از این موارد برای کاشت سبزی، خاک مخلوط یا خاک ارگانیک را تهیه نمایید. هر سبزی به خاک متفاوتی نیاز دارد ولی خاک میکس برای شروع مناسب است.
- بیشتر این سبزی ها برای رشد به نور خورشید و فضای نسبتا گرم در طی روز احتیاج دارند. پنجره های آفتاب گیر برای کاشت سبزی در گلدان گزینه خیلی مناسبی است. در صورت نبود چنین پنجره ای، یا دمای محیط خنک از لامپ رشد گیاه مناسب استفاده شود. این چراغ ها برای بهینه سازی نور و دما بدون توجه به شرایط محیطی بسیار کمک کننده است.
انواع سبزیجات قابل کشت در گلدان
کاشت سبزی در منزل کار راحتی است و به مراقبت زیادی نیاز ندارد. با کمی رسیدگی می توانید سبزی خوردن را در منزل پرورش دهید. سبزی هایی که در ادامه به آن ها اشاره می شود سبزی های رایج هستند که به عنوان سبزی خوردن در کشورمان شناخته می شوند و می توانید اقدام به کاشت آن ها نمایید.
سبزی شاهی
این سبزی رشد و نگهداری خیلی ساده ای دارد و برای شروع کاشت سبزی در منزل مناسب به نظر می رسد. شاهی به اسم تره تیزک هم شناخته می شود. این سبزی خوردن مزه تندی دارد و به صورت تازه بسیار مصرف دارد. سبزی شاهی گیاه یکساله بوده و برای سلامتی مزایای بسیاری دارد.
پس از کاشت این سبزی در گلدان نیاز نیست مدت بسیاری برای به ثمر نشستن آن صبر نمایید. شاهی سریع الرشد است. برای کاشت شاهی ابتدا بذر مرغوب آن را به اندازه نیاز تهیه کنید. این بذرها بسیار ریز و قهوه ای رنگ هستند. روز قبل از کاشت بذور را حدود ۸-۲۴ ساعت در آب ولرم خیسانده تا متورم شود.
بعد روی دستمال یا کاغذ بریزید که رطوبت بذرها گرفته شود. سپس یک گلدان با حداقل پهنای ۱۰ سانتی متر تهیه و آن را با خاک باغچه یا مخلوط کووپیت و پرلیت پر کنید. بعد بذور را بکارید و سطح خاک را آب پاشی تا خوب مرطوب گردد. شاهی بعد از دو روز جوانه می زند. گلدان را در محیط نورگیر قرار دهید.
قابل ذکر است در ۵ روز ابتدایی کاشت محیط گرم کافی است و بعد از آن گلدان را در محیط نورگیر قرار دهید.
سبزی ریحان
یکی از سبزی های پرطرفدار سبزی ریحان است که معمولا همراه با کباب سرو می شود. طعم نان و کباب و ریحان خانگی برای همه جذاب است. این سبزی خوش طعم و عطر از محبوب ترین سبزی های برگی محسوب می شود. سبزی ریحان گیاه یکساله بوده و توسط بذر به راحتی رشد می کند.
اگر می خواهید این سبزی برگ های بزرگی داشته باشد برگ ها را چیده تا رشد بیشتری پیدا کرده و به اندازه دلخواه تان برسد. سبزی ریحان خواص ضد التهابی داشته و آنزیم هایی که سبب التهاب در بدن می شود را مسدود می کند. برای کاشت ریحان بذر یا نشاء آن را تهیه کنید.
گلدان انتخابی حداقل ۱۰ سانتی متر پهنا و زهکشی مناسب داشته باشد. این سبزی به نور و گرما بسیار علاقه دارد. حداقل در روز ۶ ساعت نور دریافت کند. خاک نیز ماهی یک بار با کود ارگانیک یا کمپوست چای تقویت شود. وقتی دمای محیط بالا بود گلدان ریحان را آبیاری کنید و در دمای معمولی این کار یک روز در میان صورت گیرد.
هرس گیاه هم به افزایش ثمردهی آن منجر می شود. وقتی برگ های بالایی حدود ۱۵ سانتی متر رشد نمودند آن ها را هرس کنید. با رشد گیاه هرس را ادامه داده و گل هایی که در بالای آن رشد می کنند را نیز جدا نمایید. سعی کنید از هر شاخه چند برگ به آرامی جدا و هرگز همه برگ های یک شاخه چیده نشود.
سبزی تره
سبزی تره سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین آ، ویتامین ث می باشد از این رو خواص سلامتی بسیار دارد. برای کاشت این سبزی بذر و گلدان مناسب به پهنای ۱۵-۲۰ سانتی متر تهیه کنید. بذور را کاشته و لایه نازکی خاک روی آن قرار دهید. بعد گلدان را در جایی بگذارید که کمی سایه دار باشد. مراقب باشید خاک گلدان خشک نشود و مرتبا نمدار باشد.
برای برداشت سبزی از هر شاخه تعدادی برگ چیده و دقت کنید که همه برگ های یک ساقه را جدا نکنید.
سبزی جعفری
سبزی جعفری یکی از سبزی های خوش طعمی است که در غذاهای مختلفی استفاده می شود. این سبزی هم برای طعم بخشیدن و هم تزئین غذاها به کار می رود. سبزی جعفری معطر بوده و به صورت دو ساله کشت می شود. این سبزی مناسب فصل سرما بوده و در آب و هوای معتدل بهترین رشد را دارد.
کشت سبزی جعفری در ایران به راحتی امکان پذیر است. از گلدان هایی که برای کاشت سبزی تهیه کرده اید یکی را به کاشت جعفری اختصاص دهید. این سبزی در آشپزخانه بسیار پر کاربرد بوده و علاوه بر مصرف تازه در پخت و پز هم استفاده می شود. برای این که سبزی جعغری را در طی سال استفاده نمایید، بذور آن را در گلدان بکارید و گلدان را در محیط آفتاب گیر قرار دهید.
البته قبل از کاشت بذر جعفری آن را شب قبل در آب بخیسانید. بعد دانه ها را در عمق ۶-۸ میلی متری خاک بکارید. سه هفته زمان می برد که بذور جعفری جوانه بزنند.
سبزی نعناع
جدا از طعم خوب، سبزی نعناع سبب هضم غذا می شود. همچنین دمنوش نعناع سبب تسکین سردرد و خواب آلودگی هم می شود. برای کاشت آن در گلدان بذور نعناع را چند ساعتی در آب بخیسانید. سپس گلدان بزرگی با پهنای ۲۵ سانتی متر انتخاب کنید. نعناع سبزی رونده بوده و نیاز به فضای زیادی دارد.
سپس گلدان را با خاک پر کرده و بذر یا نشاء نعناع را در آن بکارید. بعد گلدان را به محیط پرنور منتقل کرده و آبیاری منظم صورت گیرد. از هر ساقه نعناع به آرامی چند برگ را جدا نمایید.
سبزی گشنیز
سبزی خوشمزه دیگری که می توانید در گلدان بکارید گشنیز است. این سبزی پر از کارتنوئید بوده و یک منبع عالی از ویتامین آ می باشد. همچنین به محافظت از بدن در مقابل بیماری های قلبی و سرطان کمک می کند. برای کاشت ابتدا بذر یا نشاء آن را تهیه کنید.
سپس گلدان با زهکش مناسب و حداقل پهنای ۲۰ سانتی متر انتخاب کنید. گلدان را با خاک پر کرده و حدود ۲-۵ سانتی متر را خالی بگذارید. بذور را روی خاک بکارید سپس آن را آبیاری نمایید. سپس گلدان را با نایلون پوشانده و وقتی جوانه های گشنیز به نزدیکی نایلون رسیدند آن را بردارید.
در ادامه هر روز گلدان را آبیاری و آن را در محیط آفتاب گیر قرار دهید. پس از رشد کامل سبزی به آرامی آن را بچینید. مراقب باشید همه برگ های یک ساقه چیده نشود.
سبزی پیازچه
سبزی پیازچه مانند سیر بدن را در برابر رادیکال های آزاد محافظت کرده و خواص ضد سرطانی دارد. برای کاشت این سبزی ابتدا دسته ای پیازچه تهیه و قسمت ریشه آن را با یک کش ببندید. سپس پیازچه را درون لیوانی که حدود ۵ سانتی متر با آب پر شده قرار دهید.
آب لیوان را هر روز تعویض کنید. بعد یک هفته تا ده روز که جوانه های جدید ظاهر شدند و اندازه ریشه دو برابر شد پیازچه را درون گلدان عمیق یا هر ظرف مناسب دیگر بکارید. سپس گلدان را در مقابل نور خورشید قرار داده و قبل از خشک شدن کامل خاک، آن را آبیاری نمایید.
ساقه ها را به مقدار دلخواه بچینید. دقت کنید حدود ۲-۵ سانتی متر فاصله با خاک حفظ شود. برای استفاده از بخش سفید و ریشه ای پیازچه، وقتی ارتفاع آن به ۱۵ سانتی متر رسید آن را برداشت نمایید. ریشه را خیلی آهسته از خاک خارج کنید. پیازچه شسته و خرد شده را می توان تا یک هفته در یخچال نگهداری کرد. برای حفظ تازگی آن را در حوله مرطوبی پیچیده و در کیسه فریزر قرار دهید.
سبزی رزماری
قابل ذکر است که رزماری سبزی بسیار خوشبویی است که از افزایش وزن جلوگیری کرده و سطح کلسترول بدن را متعادل می نماید. برای کاشت رزماری در گلدان بذر یا ساقه آن را تهیه کنید. سپس آن را در گلدان با زهکش مناسب بکارید. خاک گلدان حاوی دو قسمت خاک گلدان و یک بخش شن درشت باشد.
برای قلیایی شدن خاک در هر ۱۲ سانتی متر از خاک، یک قاشق چای خوری آب لیمو زراعی اضافه نمایید. گلدان را در محیط نورگیر قرار دهید. حداقل ۶ ساعت در روز باید نور خورشید را دریافت تا رشد بهتری داشته باشد. دقت کنید وقتی خاک سطحی خشک شد آن را آبیاری نمایید. مراقب باشید رطوبت خاک از بین نرود. پس از رشد سبزی به آرامی از هر شاخه برگ های مورد نیاز را جدا کنید.
سبزی های سالادی
سبزی های سالادی مانند اسفناج و انواع کاهو را که سرشار از ویتامین های آ و ث و ویتامین کا هستند را می توانید در گلدان بکارید. برای شروع ابتدا بذر یا نشاء مورد نظر را تهیه کنید. سپس گلدان با زهکشی مناسب را با خاک مخصوص پر کنید. بعد حفره هایی با فاصله ۱۰ سانتی متر در خاک ایجاد کرده و داخل آن بذر یا نشاء سبزی را بکارید.
قبل از کاشت نشاء سبزی ها کمی ریشه ها را مرتب کنید و اطراف آن را با خاک پر نمایید. بعد از کاشت بذر خاک را آبیاری کنید. هنگامی که سبزی ها از خاک بیرون زدند تمام جوانه ها به جز جوانه های بزرگتر و سالم تر را جدا سازید. سپس خاک گلدان را مرتبا آبیاری تا رطوبت آن حفظ شود.
دقت کنید بعد از کاشت سبزی های سالادی برای برداشت فقط برگ های خارجی را جدا کرده به گیاه اجازه دهید رشد خود را ادامه دهد. مراقب باشید ریشه ها آسیب پیدا نکنند.
منبع : آرگا