گل فردوس به خانواده کاکتوس ها تعلق دارد. اگر از گل فردوس مراقبت می کنید و اخیرا شادابی خود را از دست داده است ممکن است به بیماری مبتلا شده باشد. برای اطلاع از بیماری های گل فردوس و رفع این مشکل با ادامه مطلب همراه ما باشید.
انواع مشکلات و بیماری های گل فردوس
گل فردوس یا سینادنیوم به علت مقاومت زیاد و قیمت مناسب یکی از گیاهان محبوب آپارتمانی می باشد. اگر از این گل به درستی مراقبت شود معمولا به بیماری مبتلا نمی شود. ولی به هر روی مواردی مانند گرمای زیاد، کمبود نور و … می توانند سبب بروز بیماری های گل فردوس گردند.
این گل به خانواده کاکتوس ها تعلق دارد. البته برخلاف کاکتوس برگ های آن ظاهر طبیعی دارند. برای نگهداری از گل فردوس به مکان با نور متوسط تا زیاد نیاز است. این گیاه به کیفیت آب آبیاری حساس نبوده و می توان آب دارای املاح هم استفاده کرد. برای پرپشت شدن گل می توانید انتهای ساقه ها را هرس نمایید تا جوانه ها رشد نمایند.
گل فردوس به علت سمی بودن چندان مورد هجوم آفت قرار نمی گیرد. در ادامه با برخی مشکلات و بیماری های این گیاه و روش پیشگیری آن آشنا می شوید.
جمع شدن برگ ها
جمع شدن برگ های گل فردوس از رایج ترین مشکلات و بیماری هایی است که این گیاه به آن دچار می شود. علت جمع شدن برگ ها عبارت است از:
دمای بالا و خشکی هوا
در صورتی که دمای محیط بالاست حتما بایستی رطوبت اطراف گیاه را افزایش داده و آن را به مکان خنک تری منتقل کنید.
آبیاری نامناسب
آبیاری نامناسب می تواند به صورت آبیاری بیش از حد یا آبیاری کم باشد. اگر گیاه به مدت طولانی تشنه باقی بماند و یا این که خاک همواره خیس و غرقاب است می تواند دلیل جمع و لوله ای شدن برگ فردوس باشد. برای جلوگیری از این مشکل آبیاری باید پس از خشک شدن خاک صورت گیرد.
آفت
اگر گل فردوس از نظر دما و آبیاری مشکلی ندارد باید حضور آفت بررسی شود. در صورت مشاهده آفت توسط یک پنبه الکی یا آب و صابون برگ های گیاه را تمیز نمایید. همچنین در صورت آبیاری بیش از اندازه احتمال بیماری قارچی و پوسیدگی ریشه نیز وجود دارد. در این حالت بهتر است آبیاری را سریعا متوقف و در صورت امکان خاک گلدان را هم تعویض کنید.
لوله ای شدن برگ ها
دلیل اصلی لوله شدن برگ های گل فردوس خشکی و گرمای محیط می باشد. بنابراین گیاه را به محل خنک تر منتقل کرده و بعد با غبارپاشی رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم کنید. از دیگر دلیل لوله ای شدن برگ های آن، تشنه بودن گیاه است. در این شرایط باید گل فردوس به خوبی آبیاری شود. ولی دقت کنید گیاه در آب غوطه ور نگردد و پس از خشک شدن خاک سطحی گلدان، دوباره گیاه را تحت آبیاری قرار دهید.
پژمردگی
پژمردگی نیز می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله این که شرایط محیطی نامناسب، کمبود نور، نور شدید، تغییرات دمایی، آبیاری فراوان، تعویض گلدان یا تغییر مکان گلدان همگی می توانند دلیل پژمردگی گیاه باشند. به منظور شاداب شدن مجدد گیاه اول دلیل پژمردگی را بررسی و سپس اقدام مناسب انجام شود.
ریزش برگ
یکی از عوامل اصلی ریزش برگ های گل فردوس شوک ناشی از جابجایی گلدان گیاه است. گیاه به محیطی که هست سازگار شده و با تغییر آن دچار تنش می شود و برگ ها می ریزند. در صورت بروز این مشکل زیاد نگران نباشید. گل فردوس هم مانند هر گیاه دیگری بعد از مدتی به محیط جدید خود عادت کرده و ریزش برگ ها متوقف می گردد. تغییرات دمایی هم از عوامل ریزش برگ گل فردوس می باشد.
پوسیدگی ریشه
زهکشی نامناسب خاک گلدان و باقی ماندن آب در آن سبب پوسیدگی و خفگی ریشه های گیاه می شود. خاک کاکتوس برای نگهداری گل فردوس توصیه می شود یا مخلوطی از خاک باغچه و ماسه باشد.
زرد شدن برگ ها
اگر می بینید که برگ های پایینی و پیر گیاه به تدریج زرد رنگ شده و می ریزند. این موضوع طبیعی است. برای به تاخیر انداختن ریزش برگ ها بایستی گیاه را مطابق دستورالعمل با کود تغذیه نمایید. اگر زرد شدن و ریزش برگ ها شدید بود و از بخش های مختلف گیاه آن را شاهد هستید احتمالا در آبیاری مشکل وجود دارد. آبیاری بیش از حد یا تشنگی زیاد گیاه می تواند سبب ریزش برگ ها شود.
سوختگی برگ ها
سوختگی برگ در گیاه معمولا ناشی از نور مستقیم خورشید است. گیاه اگر در معرض نور شدید و مستقیم قرار گیرد با این عارضه روبرو می شود. در این شرایط بایستی گلدان را به مکان سایه با نور غیر مستقیم و ملایم منتقل کرده تا از سوختن بیشتر برگ ها جلوگیری شود. بهترین مکان پنجره جنوبی ساختمان است.
رشد علفی
بلند شدن بیش از اندازه ساقه و فاصله گرفتن برگ ها نشانگر کمبود نور گیاه می باشد. در این شرایط بایستی گلدان را به محیط پرنور منتقل کرده تا نور کافی به دست آورد. برای پر پشت شدن گل فردوس نیاز است گیاه نور کافی دریافت کند.
دفرمه شدن
وقتی محیط رشد نامناسب باشد مانند نور بسیار کم یا آبیاری اشتباه گل فردوس رشد بی رویه پیدا می کند. در این شرایط برگ های پایینی ریزش پیدا کرده و گیاه ظاهر اولیه اش را از دست می دهد و اصطلاحا دفرمه می شود. در صورت مشاهده این موارد بهتر است ساقه گیاه هرس شده تا جوانه های جدید شروع به رشد نمایند.
این کار سبب پرپشت شدن گل فردوس شده و از شاخه های جدا شده نیز می توان به عنوان قلمه استفاده و گیاه را تکثیر نمود.
نکته:
همانطور که اشاره شد گل فردوس یک گیاه سمی بوده از این رو آفت بسیاری به آن حمله نمی کند. البته آفاتی مانند مگس سفید، کنه قرمز، شپشک آرد آلود می توانند به این گیاه هجوم برده و سبب آسیب به آن شوند. برای مقابله با این شرایط بایستی از سموم آفت کش بهره برد.
در پایان همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با بیماری های گل یاس سفید و بیماری های گل شمعدانی روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا