متاسفانه امروزه نوجوانان به راحتی به سمت سیگار و مواد مخدر گرایش پیدا می کنند و بزرگترین نگرانی والدین این است که رفتار با نوجوان سیگاری به چه صورت باشد تا از این کار خودداری و آینده اش به چالش کشیده نشود. با ادامه مطلب همراه ما باشید تا راهکارهای مناسبی را فرا بگیرید.
راهکارهای رفتار با نوجوان سیگاری
گرایش نوجوان به سمت سیگار از نگرانی های اصلی خانواده ها می باشد ولی والدین بایستی با رفتارهای مناسب از سیگاری شدن فرزند جلوگیری نمایند. برای این که بدانید چرا فرزند به سمت سیگار متمایل شده با او صحبت کنید. متاسفانه امروزه آمار مصرف سیگار در حال افزایش می باشد.
استعمال سیگار عواقب و آسیب های جدی و جبران ناپذیر به همراه دارد که اغلب افراد سیگاری با جود اطلاع از آن از روی عادت به مصرفش ادامه می دهند. مصرف سیگار گاهی به علت تشدید مسائل روحی بیشتر می شود و خواب و خوراک را مختل می نماید. سیگار کشیدن نوجوانان معمولا غیر عمدی شروع شده ولی در طولانی مدت به مشکل جدی تبدیل می شود.
مواردی مانند خودنمایی، کسب لذت، محرک های روانی، اصرار دوستان، دوری از خانواده و حتی علاقه شخصی در تحریک نوجوان به مصرف سیگار موثر است. شروع مصرف سیگار در نوجوانی ترک آن را سخت می نماید و آسیب های جدی حتی با وجود ترک سیگار در بدن به وجود می آید.
سیگار کشیدن در نوجوانی ترک آن را دشوار کرده و آسیب های جدی حتی علیرغم ترک سیگار در بدن ایجاد می شود. از این رو پیشگیری اولیه خسارت مالی و جسمی را کاهش می دهد. در این مطلب از آرگا قصد داریم شما را با راهکارهایی برای رفتار با نوجوان سیگاری آشنا نموده تا بتوانید از این نگرانی بزرگ پیشگیری نمایید:
۱. تقویت رابطه با فرزند
به جای این که رابطه خود را با فرزند در این شرایط کم کنید سعی کنید آن را تقویت و به نقاط قوت فرزند خود بیشتر دقت کنید. به این که فرزند شما توانایی هایی دارد که مایه افتخار شما است. تضعیف رابطه راه حل درستی برای فراری شدن از مسئولیت تربیت فرزند نیست.
سیگار کشیدن در نوجوانانی رایج است که والدین آن ها نیز سیگار می کشند. بنابراین بهتر است والدین سیگار را ترک کنند. یا در مقابل نوجوان سیگار نکشید و به نوجوان توضیح دهید که از سیگار کشیدنش ناراحت هستید و در صورت ادامه دادن ترک سیگار بسیار سخت خواهد بود.
۲. صحبت کردن بدون سرزنش و تمسخر
ممکن است مصرف دخانیات توسط نوجوانان روشی برای متناسب شدن با گروه خاصی از دوستان شان باشد یا این که حس سرخوشی یا استقلال کاذب دارند. با نوجوان درباره تاثیر این محصول بر سلامتی صحبت کنید و او را به ترک تشویق کنید. شاید حس کنید که نوجوان به صحبت های شما اهمیت نمی دهد.
ولی به هر حال شما او را آگاه نموده و بگویید که دوست ندارید سیگار بکشد. عدم رضایت شما تاثیر زیادی بر او خواهد گذاشت. بیشتر نوجوانان عقیده دارند سیگار کشیدن تفریحی سبب اعتیاد نمی شود و هر وقت بخواهند ترک می کنند. ولی واقعیت این است که کشیدن یک بسته سیگار به اندازه ۵ بسته هم اعتیاد آور است.
ضمنا برخی پدر و مادرها فکر می کنند که نباید این مسئله را با صراحت عنوان کنند زیرا تصور می کنند روی فرزند به آن ها باز شده و دیگر ترسی از مخفی کردن این کار نخواهند داشت و از این به بعد در حضور والدین سیگار می کشند. در صورتی که نسبت به این موضوع بی اهمیت باشید در طولانی مدت در حضور شما هم سیگار می کشد.
بهتر است به حل مشکل بیندیشید. با فرزند صحبت کنید ولی این گفتگو جنبه سرزنش یا تمسخر نداشته باشد. بلکه بایستی با مهربانی این ناراحتی را عنوان کنید. سعی کنید دلایل او را بشنوید و با انصاف عمل کرده و قضاوت نکنید. در ضمن حمایت تان را حین صحبت کردن نشان دهید.
۳. توجه بیشتر به فرزند
تهدید، بی محلی، شرط گذاشتن و … رفتار درستی برای جلوگیری از سیگاری شدن نوجوان نیست. با این موارد فرزند لجباز تر شده یا از خانه فراری می شود. به این ترتیب بهترین کار توجه و عشق ورزیدن بیشتر به نوجوان می باشد.
۴. یادآوری مضرات سیگار
نوجوانان تصور می کنند سیگارهای امروزی نسبت به نوع سنتی خطر خاصی برای سلامتی به دنبال ندارند. سیگار الکترونیکی با باتری کار می کنند و نیکوتین ندارند. ولی تحقیقات نشان داده این نوع سیگارها مضرات بسیاری برای ریه به همراه دارند. به نوجوان یادآوری نمایید که استعمال سیگار باعث زردی دندان و انگشتان دست، بوی بد دهان، سرفه های مزمن و بوی بد مو، لباس و بدن می شود. همچنین در طولانی مدت ریه ها را از بین می برد.
به نوجوان بگویید به جای این که پول خود را صرف خرید سیگار کند آن را برای خرید لباس، دوچرخه و … هزینه نماید. به نوجوان ابزاری را بدهید که برای سیگار نکشیدنش لازم است. به فرزند خود یاد دهید چطور با اوضاع دشوار جامعه مواجه شود. باید نه گفتن را به راحتی و بدون ترس بیان کند.
اگر همسالان او را به سمت سیگار متمایل می کنند قاطعانه نه گفته و از حضور در این جمع ها خودداری کند.
۵. گوشزد کردن علایق
فرزندتان را به زمینه هایی که علاقه و استعداد دارد متمایل نمایید. با این کار دایره دوستانش را تغییر دهید تا با افراد سالمتری ارتباط داشته باشند. به طور مثال نوجوان را به موضوعات هنری، ورزشی و … سوق داده تا احساس هویت یافته و اعتماد به نفسش افزایش یابد.
نوجوانان تصور می کنند اتفاقات ناگوار برای دیگران روی می دهد. از افرادی که از نزدیکان، دوستان و آشنایان با بیماری های مرتبط با دخانیات درگیر شده برای فرزند مثال واقعی بزنید.
۶. تعامل بیشتر با مدرسه نوجوان
مدرسه و معلمین می توانند در این زمینه کمک کننده باشند زیرا نوجوان ساعات زیادی در مدرسه حضور دارد. در ضمن آن ها با مشکلات نوجوانان آشنایی بیشتری دارند. در ضمن به امور تربیتی و پرورشی نوجوانان آگاهی کافی دارند. حتی مسئولین مدرسه می توانند برای رفع چنین مشکلاتی کلاس های آموزشی رفتار با نوجوان سیگاری ترتیب داده تا والدین را در این زمینه کمک کنند.
در پایان مطلب همچنین پیشنهاد می شود برای آشنایی با رفتار با نوجوان سرکش و رفتار با نوجوان دروغگو روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا