دسته ها
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

تغذیه با شیشه شیر و بایدها و نبایدهای آن

  • کژال کوهستانیان
  • ۱۶ دی ۱۴۰۲
  • ۰

تغذیه نوزاد با شیشه شیر کمی دشوار می باشد، زیرا خود نوزاد ترجیح می دهد، از شیر مادر تغذیه کند و شیشه واسطه این کار نباشد، بنابرای ممکن است، در ابتدا این روش کمی سخت به نظر برسد، اما با رعایت اصول این روش به تدریج با شیشه شیر خود خو می گیرد. رعایت نکاتی که در این مقاله ذکر شده است، در این راه به والدین کمک خواهد کرد.

برای تغذیه نوزاد از شیر مادر یا شیر خشک می توان از شیشه شیر استفاده کرد، چنانچه انتخاب شما استفاده از شیشه شیر می باشد، رعایت برخی نکات و اطلاع داشتن از آن ها امری ضروری است. پیش از این که به تغذیه با شیشه شیر به نوزاد خود بپردازید، ابتدا مروری بر این نکات که در ادامه ذکر می شوند داشته باشید، تا از تمام جزئیات این روش آگاه باشید.

یکی از لوازم مهم برای تغذیه نوزاد شیشه شیر می باشد، با استفاده از این روش می توانید، میزان شیر مصرفی کودک خود را به خوبی اندازه گیری کنید، بسته به این موضوع که شما جزو کدام دسته از پدر مادر ها می باشید، آگاهی از مقدار غذای دریافتی کودکان کمک می کند، تا احساس بهتری داشته باشید و برای وعده غذایی بعدی نوزادتان برنامه ریزی کنید.

تغذیه با شیشه شیر

تغذیه نوزاد در هفته های ابتدایی تولد یکی از پیچیده ترین کار ها برای او می باشد و معمولا استفاده از شیر مادر برایش آسان تر می باشد، به هر حال بلع توسط نوزاد نیاز به استفاده از ۲۶ عضله و ۶ عصب جمجمه ای دارد، از همین رو امکان دارد، کودکان در هنگام خوردن یا آشامیدن دچار مشکل شوند. عادت دادن نوزاد به شیشه شیر با چند راهکار ایده آل امکان پذیر می باشد و اطلاع از نکات اصولی استفاده از شیر شیر برای تغذیه نوزاد و سایر دانستنی های مرتبط با آن کمک خوبی برای والدین به شمار می آیند.

مرور نکات مهم در تغذیه با شیشه شیر

انتخاب شیشه شیر

انتخاب شیشه شیر می تواند، کمی دشوار باشد، از همین رو راهنمای انتخاب شیشه شیر کمک خوبی محسوب می شود. دلیل خاصی مبنی بر ارجحیت داشتن هیچ کدام از شیشه شیر های موجود نسبت به دیگری وجود ندارد، بنابراین بهترین انتخابی شیشه ای می باشد، که راحت تر استریل و تمیز شود و این که بطری های پلاستیکی سبک هستند و نمی شکنند، اما ماندگاری بطری های شیشه ای بهتر می باشد.

در گذشته بیشتر از بطری های شیشه ای برای تغذیه با شیشه شیر استفاده می شد و دلیل آن هم استفاده از ماده ای شیمیایی به نام بیسفنول آ (BFA) در برخی از شیشه های پلاستیکی بوده است. البته اکنون در هیچ بطری پلاستیکی ساخت امریکا از این ماده استفاده نمی شود. جنس پستانک ها از سیلیکون یا لاستیک می باشد و دارای اشکال گوناگونی می باشند، در صورتی برای شما امکان پذیر است، از پستانک های مختلفی استفاده کنید، تا به خوبی متوجه شوید، دلبند شما با کدام نوع آن راحت تر شیر می نوشد.

به پستانک ها توجه کنید، هیچ کدام از آن ها نباید دارای ترک یا پارگی باشند، پستانک های بی رنگ شده باید تعویض شوند، برای شستن بطری و پستانک پیشنها می شود، با دست آن ها را بشوید و از قراردادن آن در آب داغ پرهیز کنید، بطری های پلاستیکی در آب جوش مواد شیمیایی احتمالی آزاد می کنند، که متخصصان یادآور می شوند، برای پیشگیری از احتمال بروز این اتفاق از آب ولرم و شستشو با دست بهره بگیرید.

گرم کردن شیر

هرگز شیشه شیر را در مایکروویو گرم نکنید، این کار نقاط داغی را ایجاد می کند، که می تواند به نوزاد شما آسیب برساند، بطری های حاوی شیر نیازی به گرم شدن ندارند، اگر کودک شما ترجیح می ده،د از شیر گرم تغذیه کند، می توانید از آب با دمای اتاق استفاده کنید، چنانچه از شیر در یخچال نگهداری می شود، مقداری از آن را گرم کنید تا سرد نباشد، یک قطره از شیر گرم شده را روی پوست پشت دست امتحان کنید، تا اطمینان یایید دمای آن مناسب باشد و سرد یا داغ نباشد. قسمت های بیرونی بطری لمس کنید، تا مطمئن شوید برای نوزاد داغ نباشد.

نگه داشتن نوزاد

برای این که در حین تغذیه با شیشه شیر وقفه نیفتد، پیش از این کار تمام وسایلی که نیاز است، را در نزدیکی خود قرار دهید، از یک پیشبند بچه استفاده کنید و دستمالی برای پاک کردن شیر های اطراف دهان نوزاد در نزدیکی خود آماده داشته باشید، برای بغل کردن نوزاد در هنگام شیر خوردن با شیشه باید نوزاد را طوری نگه دارید، که سر نوزاد مقداری از بدنش بالاتر قرار داشته باشد. بطری را نگه دارید و به حالات نوزاد دقیق باشید، با نگاه به نوزادتان متوجه می شوید، چه زمانی از شیر خوردن سیر می شود. پس از این که نوزاد شیر خورد آروغ او را بگیرید.

طریقه صحیح نگه داشتن نوزاد هنگام شیر خوردن با شیشه شیر

در هنگام شیر خوردن سر کودک باید روی آرنج قرار داشته باشد و بدن در حالت نیمه قائم باشد، یعنی تقریبا بدن نوزاد باید زاویه ۴۵ درجه داشته باشد، قرار دادن بالش در زیر بازو می تواند کمک کند، تا او را بلند کنید. بطری را به شکلی نگه دارید، که سری آن همیشه پر از شیر باشد، تا مانع بلع هوا توسط نوزاد شوید.

در ماه های ابتدایی نوزاد باید در حین شیر خوردن حداقل یک بار آروغ بزند و همیشه بعد از اتمام بطری نیز کمک کنید، آروغ بزند تا پروسه هضم به بهترین شکل انجام شود، زمانی که نوزاد دراز کشیده است، به شیر دادن اقدام نکنید، زیرا در این حالت احتمال خفگی و جاری شدن شیر در لوله های گوش وجود دارد و این امر در نهایت منجر به عفونت گوش می شود، هرگز نوزاد خود را با بطری شیر در رختخواب قرار ندهید، زیرا علاوه بر احتمال پوسیدگی دندان می تواند، عامل خطر برای خفگی نیز باشد.

گرفتن بطری

در هنگام تغذیه با شیشه شیر بهتر است، خودتان بطری را با دست بگرید و از تکیه زدن آن به جایی پرهیز کنید، گرفتن بطری در دست ایمن تر می باشد و پیوند خوبی میان والدین و نوزاد برقرار می کند، رها کردن نوزاد با شیشه شیر اصلا توصیه نمی شود، چرا که احتمال خفگی و خرابی و عفونت دندان را بالا می برد، بنابراین برای تغذیه نوزاد خود وقت بگذارید و با حوصله و علاقه او را در آغوش بگیرید، در این لحظات کودک به توجه و محبت شما نیاز دارد، تا معنای امنیت و توجه در خانواده را درک کند.

قرار دادن شیر در دهان نوزاد

در هنگام تغذیه نوزاد با شیشه شیر باید نوک سر شیشه را روی لب پایینی نوزاد بگذارید، چنانچه نوزاد گرسنه باشد و به شیر خوردن تمایل داشته باشد، دهان خود را از می کند و سر شیشه را که روی لب پایینی قرار دارد می پذیرد، زمانی که به آرامی نوک بطری را روی لب پایینی قرار می دهید و نوزاد سر خود را برمی گرداند، احتمال دارد سیر باشد یا اکنون برای تغذیه بیش از اندازه ناراحت باشد و بهتر اس،ت پس از آرام شدن نوزاد دوباره امتحان کنید.

تشخیص سیر شدن نوزاد از شیر در هنگام تغذیه با شیشه شیر

خروجی شیر

میزان خارج شدن شیر از سرشیشه بسیار مهم می باشد، این میزان با توجه به سن نوزاد تغییر می کند، در صورتی که نوزاد پیش از این هنگام تغذیه با شیشه شیر سر شیشه را می گرفت، اما اکنون آن را پس می زند، احتمال دارد خروجی شیر برای نوزاد کم شده باشد و این موضوع باعث ناراحتی دلبندتان شود، برای چک کردن خروجی شیر زمانی که شیر هم دمای محیط اتاق می باشد، شیشه را رو به پایین نگه دارید، شیر باید به شکلی پیوسته از آن خارج شود، اما نباید بریزد، همچنین اگر برای خروج شیر نیاز باشد، شیشه را تکان دهید در این معنا می باشد، که خروجی آن کم است.

برای این که متوجه شوید، چه زمانی نوزاد سیر شده است، به چهره او توجه کنید، خیلی زود متوجه می شوید، پس از سیر شدن از مکیدن دست می کشد و سرش را به سمت دیگری می چرخاند و اگر توانایی اش را داشته باشد، با دست شیشه را هل می دهد، می توانید مقداری به نوزادانتان زمان بدهید و دوباره از او بخواهید، که نظرش را عوض کند، اما هرگز مجبورش نکنید شیر داخل بطری را تمام کند، چنانچه نوزاد شما بیشتر مواقع پس از شیر خوردن بالا می آورد، بهتر مقدار شیر مصرفی نوزاد را کمی کاهش دهید.

پیشگیری از ورود هوا

سرشیشه ای که از آن استفاده می کنید، باید شفاف باشد، تا بتوانید آن را به خوبی ببیندید و مطمئن شوید، که از شیر پر است، تا مانع ورود هوا به دهان نوزاد شوید، برای پیشگیری از ورود هوا به دهان نزاد باید شیشه را به شکل کامل رو به بالا نگه دارید.

نحوه صحیح گرفتن بطری برای تغذیه نوزاد با شیشه شیر

نوع جریان شیر مادر در این روش باید به دقت بازسازی شود، در حالت طبیعی نوزاد پس از چند ثانیه مکیدن شدت این کار را کم می کند و شما باید به آرامی بطری را به سمت خودتان بکشید، چنانچه سر بطری را گرفت و دوباره شروع به مکیدن کرد، اجازه دهید دوباره به شیر خوردن ادامه دهد، این عمل pacing نام دارد و روند شیر خوردن طبیعی می باشد.

آروغ زدن

چنانچه نوزاد شما پس از تغذیه با شیشه شیر یا در حین آن نیاز به آروغ زدن داشت، نوزاد را روی زانو نگه دارید، یا روی شانه تکیه دهید، همچنین می توانید، نوزاد را روی زانوی خود بخوابانید و به آرامی بر پشت او ضربه بزنید. ممکن است، در این حین نوزاد شیر بالا آورد، بنابراین همیشه پارچه ای در کنار دست خود داشته باشید. برخی نوزادان نیز پس از شیرخوردن آروغ نمی زنند و آسوده به نظر می آیند، در آن صورت نیازی به نگرانی نیست.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *