گل ارکیده یکی از گل های زیبا و پرطرفدار آپارتمانی می باشد که در راستای پرورش و نگهداری از آن باید به گلدان گیاه دقت داشت. در یک بستر مناسب گل ارکیده می تواند رشد خوبی داشته و گل های زیبایی تولید نماید. در ادامه با گلدان مناسب ارکیده آشنا می شوید.
آشنایی با گلدان مناسب ارکیده
گل ارکیده یکی از گل های زیبا با رنگ های متنوع می باشد و دوام این گیاه زیاد است. این گل به خانواده ثعلبیان تعلق دارد و کم توقع است. این موضوع نگهداری گل ارکیده را برای همه امکان پذیر می نماید. گل های تازه رویید ارکیده حدودا سه تا شش ماه با توجه به محیط نگهداری دوام دارند.
این گل به دو صورت وحشی و زینتی وجود دارد. گونه های وحشی در شمال کشور رویش دارند که از آن ها نوعی ثعلب استخراج می شود و برخی گونه ها مصرف دارویی دارند.
راز محبوبیت بالای گل ارکیده در میان افراد علاقمند به پرورش گل و گیاه آپارتمانی ماندگاری طولانی مدت آن می باشد. امروزه افراد زیادی به نگهداری از گل ارکیده روی می آورند. در طبیعت این گل بیشتر در نواحی گرم و مرطوب جنگلی نظیر جنگل های بارانی گرمسیری رویش دارد.
اغلب گل های ارکیده در میان شاخه های درختان، کنار درختان فرو ریخته، در حال تخریب یا دامنه های سایه دار ناهموار می رویند. حال اگر به پرورش گل ارکیده در منزل علاقه دارید باید گلدان مناسب برای گیاه را انتخاب تا بستر رشد و گلدهی ارکیده فراهم باشد. در ادامه پیرامون این موضوع بیشتر صحبت می کنیم.
گلدان ارکیده
در حالی که ارکیده هایی که در فروشگاه یا گلخانه ها خریداری می کنید احتمالا هرگز در جنگل های بارانی رشد وحشی را تجربه نداشته اند، محدودسازی ریشه آن ها به یک گلدان خلاف طبیعت اولیه آن ها می باشد. از این رو به عنوان پرورش دهنده ارکیده بایستی همه تلاش را به کار بست تا گلدانی را انتخاب که به گیاه امکان رشد کامل را بدهد.
هنگامی که ارکیده را از گلخانه یا مرکز پرورش گل و گیاه خریداری می کنید، معمولا در گلدان پلاستیکی شفاف و دارای چندین سوراخ زهکشی به فروش می رسد. این گلدان پلاستیکی شفاف ممکن است داخل گلدان های تزئینی لعاب دار قرار داشته و فروخته شوند.
یا ممکن است گلدان تزئینی به صورت جدا و به عنوان کالای اضافی به فروش برسد. گلدان های تزئینی زیبایی شناختی داشته و معمولا فاقد زهکشی مناسب می باشند. در حقیقت اصلا ضروری نیستند. گلدان های تزئینی بدون سوراخ زهکشی اغلب منجر به آبیاری بیش از حد و بیماری های ریشه در گل ارکیده می گردند.
علاوه بر این مواد شیمیایی موجود در لعاب های خاصی که برای گلدان های سرامیکی مورد استفاده قرار می گیرد می تواند برای ریشه های گیاه حساس ارکیده بسیار مضر باشد. گلدان پلاستیکی شفاف مزایایی برای ارکیده و پرورش دهندگان این گل دارد. گلدان پلاستیکی شفاف این امکان را فراهم تا به راحتی ظروف تزئینی مناسب با دکوراسیون منزل انتخاب کرد.
با این وجود، اگر این گلدان پلاستیکی شفاف را در گلدان تزئینی قرار می دهید، بهتر است موقع آبیاری آن را خارج تا زهکشی مناسب ایجاد شود. گلدان پلاستیکی شفاف مزیت دیگری که دارد این است که ریشه گیاه به راحتی از نظر آفات و بیماری یا تراکم بیش از حد تحت نظر باشد.
گلدان پلاستیکی شفاف هنگامی که کنار گلدان تزئینی قرار می گیرد به ریشه های گیاه اجازه جذب نور را می دهد. همانطور که در طبیعت این گل کنار درخت رشد می کند. به این معنا که ریشه ها می توانند فتوسنتز کرده و انرژی گیاه بیشتر شود.
گلدان مخصوص ارکیده
بیشتر گلخانه ها یا مراکز پرورش گل و گیاه گلدان های مخصوص ارکیده را نیز ارائه می دهند. این گلدان ها معمولا دارای لته یا اشکال بریده شده در کناره ها می باشند تا امکان تخلیه بهتر و جریان هوا به ریشه فراهم شود. جعبه های چوبی اسلات دار به عنوان گلدان مناسب ارکیده نیز به فروش می رسند.
با این وجود به صرف هزینه زیادی برای گلدان مخصوص ارکیده نیاز نیست. هر گلدان با زهکشی مناسب می تواند یک ارکیده را به ثمر برسانند. هنگام پرورش ارکیده حتما گلدان های با ۴-۱۲ سوراخ زهکشی انتخاب کنید. اکثر ارکیده ها به گلدان های کم عمق نیاز دارند زیرا ریشه آن ها از رطوبت موجود در گلدان های عمیق آسیب می بیند.
به هر روی با توسعه ریشه ها و پایین رفتن به عمق نیاز ندارند. هنگام استفاده از گلدان عمیق سنگ گلدانی را ته گلدان قرار داده تا کمی از هزینه در محیط گلدان غیر ضروری که ریشه های ارکیده هرگز از آن استفاده نمی کند، صرفه جویی شود. در ضمن سبب بهبود زهکشی می گردد. همچنین زمان تعویض گلدان گل ارکیده هر یک یا دو سال تنها گلدانی را انتخاب که تقریبا ۲.۵ سانتی متر از گلدان قبلی بزرگتر باشد. به عمق زیاد نیاز نیست تنها عرض بیشتری داشته باشد.
مزایا و معایب گلدان های ارکیده
گلدان ارکیده اگر از نوع پلاستیکی باشد رطوبت بیشتری را در مخلوط گلدان حفظ و سبب گرم تر شدن ریشه ها در آب و هوای خنک و سرد می شود. گلدان پلاستیکی سبک وزن بوده و به راحتی می تواند گیاه سنگین و بلند قد را از بین ببرد. در مورد گلدان سفالی وزن سنگین داشته و به کمترین نوک گلدان منجر می شود.
در ضمن می توانند سبب خنک ماندن ریشه ارکیده در آب و هوای گرم شوند. بیشتر گلدان های سفالی تنها دارای یک سوراخ زهکش هستند ولی خاک رس تنفس کرده و سبب می شود آب سریعتر تبخیر گردد به این ترتیب نیاز است اکثر مواقع آبیاری صورت گیرد.
گلدان های چوبی یا سبد چوبی با توجه به این که از چه نوع گلدانی استفاده می شود ممکن است گیاه به بیرون ریخته و نیاز باشد که با ورق های خزه روکش شود. گلدان چوبی امکان تخلیه زیاد و جریان هوا به ریشه را فراهم نموده از این رو احتمالا نیاز باشد که مرتبا آبیاری صورت گیرد.
یک روش دیگر که پرورش دهندگان ارکیده از آن استفاده می کنند نصب گیاهان روی چوب درختان یا خود درختان می باشد.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم نهایت استفاده را از این مطلب برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با گلدان مناسب دراسنا و گلدان مناسب پتوس روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا