شاید از نگاه هر مادری، آموزش رنگ ها به کودکان نسبت به آموزش نام اشکال ساده تر باشد اما دانش این مهارت تدریجی بوده و هرگز نباید فشاری بر روان کودک وارد شود. سنین ۱۸ ماهگی تا ۳ سالگی برای رشد ذهنی مناسب بوده و آن ها می توانند به آسانی رنگ های ساده را نام ببرند و از یکدیگر تشخیص دهند. اما حال سوال اینجااست، چرا آماده سازی فرآیند ذهنی کودکان برای یادگیری رنگ ها مشکل است؟
هر آموزشی چه برای کودکان نوپا و چه رده های سنی بزرگتر، خسته کننده است. والدین برای یادگیری بهتر باید روش های مناسب تری را به کار بگیرند، روش هایی که هم کودک از آن لذت ببرد و هم مادر مشتاق به یاددهی بیشتر به کودک خود باشد. آموزش رنگ ها به علت تنوع ترکیب ها به ۳ مرحله اصولی نیازمند است که بهتر است صبر داشته باشید و پس از زمان گذاری هدفمند به کودک فرصت تسلط یابی به مهارت را با تکرار تمرین، فراهم کنید.
در مرحله اول: کودک توانایی لازم برای اشاره سازی نام یک رنگ را ندارد و برای شروع باید هماهنگی رنگ ها به او آموزش داده شود. به فرض مثال: کودک می تواند مداد رنگی های یک دسته را از دیگر مداد رنگی ها جداسازی کند، او را با رنگ ها در وسایل متنوع معرفی کنید.
در مرحله دوم: کودک با گذر زمان یاد می گیرد که به رنگ های موجودی اشاره کند. به فرض مثال کودک می تواند به درک جداسازی یک پدیده از میان انبوهی از آن دست پیدا کند.
در مرحله سوم و پایانی: کودک می تواند نام گذاری رنگ ها را برای دیگران توصیف کند. عجله نداشته باشید و در وقت مناسب با روش های هدفمند به آموزش آن ها بپردازید.
روش های هدفمند آموزش رنگ ها به کودکان
هر بار به روی یک رنگ تمرکز داشته باشید:
هر کودکی از دیدن یک بسته مداد رنگی یا مداد شمعی به شوق می آید. در این جعبه رنگ های متنوعی وجود داشته که برای آموزش به آن ها گزینه مناسبی می تواند باشد، اما دردسر هایی نیز دارد. برای آنکه کودک با معنای رنگ ها آشناییت بیشتری پیدا کند بهتر است به او فرصت انتخاب دهید تا با تمرکز، به یادگیری موفق دست برسد.
پس از انتخاب رنگ دلخواه، کودک خلاقیت و توانمندی های خود را به نمایش می گذارد. صفحه کاغذی در اختیار او قرار دهید تا به کمک رنگ های مداد شمعی یا مداد رنگی به خط کشیدن تمرکز کند یا رنگ آمیزی تصاویر دفتر رنگ آمیزی، با این تمرین کودک با انواع اشکال، رنگ ها و ارتباط بین آن ها بهتر آشنا می شود.
پس از آموزش یک رنگ، به سراغ رنگ دیگر روید.
مرتب سازی اشیاء بر اساس رنگ آن ها:
آیا با معنای منظم سازی آشناییتی دارید؟ آیا می خواهید که فرزند شما کودکی منظم باشد؟
فعالیت های مرتب سازی، آهسته در روند یادگیری مهارت های سازمانی کمک کننده است. یادگیری چگونگی آن می تواند متفاوت باشد و این فرصت عالی ای است. برای آموزش رنگ ها با روش مرتب سازی می توانید از یک ظرف کوچک یا جعبه های خالی کمک بگیرید. روی جعبه ها را با برچسبی از رنگ مورد نظر پوشش دهید و سپس با مهره بازی، گیره مو، گیره کاغذ، توپ بازی یا لگو ظرف ها را متناسب با رنگ پر کنید.
به این منظور وسایل مورد نیاز را روی زمین یا میز بریزید و به کودک فرصت دهید تا با تمرکز به روی رنگ های موجود، آن ها را به داخل ظروف خالی وارد سازد. شاید در شروع کمی برای کودک گیج کننده باشد، اما از پیشرفت او دست نکشید و او را تشویق کنید.
به کارگیری از اسباب بازی برای آموزش رنگ ها:
برای آموزش رنگ ها نیاز حتمی بر وجود مداد رنگی یا مداد شمعی نیست. به این منظور می توانید از اسباب بازی های در دسترس کودک چون خمیر بازی، لگو، مهره و یا حلقه های رنگی کمک بگیرید.
آموزش رنگ ها با روش اشاره دهی به رنگ ها:
جهان کنونی با هر مشاهده ای نشان از رنگ ها می دهد. در این روش می توانید کودک را با مشاهده پدیده ها به رنگ ها آشنا کنید. به فرض مثال در یک پیاده روی صبحگاهی با مشاهده درخت ها به کودک بگویید که به درخت نگاه کن، برگ های آن سبز است یا بگویید که این سیب قرمز را از من بگیر و بخور و ….
در این حالت کودک از مفهوم رنگ اشکال و اشیاء به درک می رسد.
سوال بپرسید:
یک پسر بچه با مادرش در یک پارک نشسته بودند، پسر بچه هر چند دقیقه یکبار از مادر خود می پرسید که اون چیه!! مادر با خونسردی هر بار به او پاسخ او یک گنجشک است را می داد و از این بابت خستگی در او معنا نداشت.
به این منظور طرح پرسش برای یادگیری کودک از انواع رنگ ها بسیار عنصر مناسبی است. این رابطه عکس اینگونه است که مادر از کودک خود در مورد رنگ ها سوال می پرسد تا او به نسبت پدیده ها آشنا شود. اما دقت کنید که این پرسش های بی اندازه کودک را دچار سردرگمی و ابهام نکند. به فرض مثال از کودک خود بپرسید که دخترم رنگ مورد علاقه تو چی هست؟
برای کودک کتاب های آموزش رنگ تهیه کنید:
در بازار و کتاب فروشی ها کتاب های صفحه سفیدی از خط های نقاشی شده وجود دارد که کودک می تواند با تشخیص پدیده ها به درک رنگ های آن ها برسد، تا مطابق آن به رنگ سازی بپردازد. اگر آموزش رنگ ها همراه با شعر و داستان باشد برای کودک نیز مفرح و تاثیرگذار تر است.
آموزش دهی به کودک با کمک گیری از تحرکات بدنی:
سبک زندگی به روز شده زندگی، کودکان را با مشکل عدم تحرک پذیری همراه ساخته است. آن ها دیگر تمایلی به بازی های سرگرم کننده و جنبشی ندارند و راه به سوی بازی های غیر جنبشی پیش می گیرند. آموزش رنگ ها به کودک اگر همراه با فعالیت های پرنشاط باشد او برای یادگیری نیز مشتاق تر می شود. به این منظور دست کودک خود را بگیرید و او را برای بازی با کودکان دیگر به پارک ببرید. در این حال از کودک خود بخواهید که اگر رنگ سبزی به چشم مشاهده کرد به شما نشان دهد یا اگر سوالی داشت از شما بپرسد.
بازی دیگر اینگونه است که دایره هایی را به کمک گچ روی زمین رسم کنید و از کودک بخواهید تا با دویدن و پریدن خود را از نقطه ای به نقطه دیگر دایره های رنگ شده برساند.
در فرآیند آموزش محصولات کمک کننده دیگر شامل: مداد رنگی، مداد شمعی، پاستیل های روغنی، خمیر بازی، گچ های رنگی و … می شوند.
نکات پراهمیت در مورد چگونگی آموزش دهی رنگ ها به کودکان
هر کودکی پیش از رسیدن به مرحله یادگیری بهتر است به درکی از رنگ ها رسیده باشد. کودکان هیچ توانایی ذهنی ای برای درک تفاوت رنگ آبی تیره یا روشن را ندارند و هر دو را به یک چشم می بینند. اما این فرآیند آموزشی جدای از رساندن درک حقیقی از مفهوم تفاوت ها، قدرت کلامی آن ها را نیز برای ارائه توضیحات افزایش می دهد.
در پایان مقاله آموزش رنگ ها به کودکان پیشنهاد داریم تا برای دانش بیشتر از موضوعات: راهکار های تقویت حافظه کودکان و آموزش احساسات به کودک لینک های قرار داده شده را کلیک کنید و به مطالعه مقالات پیشین مجله آرگا بپردازید.
منبع : آرگا