دسته ها
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳

کاشت گلابی در گلدان و مراقبت ها و شرایط محیطی برای رشد آن

  • شیوا فهیمی
  • ۵ دی ۱۴۰۲
  • ۰

اگر علاقمند هستید میوه خوشمزه گلابی را در گلدان پرورش دهید. در این مطلب با مراحل کاشت گلابی در گلدان و نیازهای مراقبتی آن آشنا می شوید.

کاشت گلابی در گلدان نیازمند فراهم کردن شرایط مورد نیاز رشد آن می باشد. خوشبختانه نگهداری از این درخت کار دشواری نیست و می توانید با مراقبت از آن در نهایت میوه های خوشمزه گلابی را برداشت نمایید. با ما همراه باشید تا در این مورد اطلاعات کافی کسب کنید.

آشنایی با مراحل کاشت گلابی در گلدان

کاشت گلابی به خاک حاصلخیز و دمای معتدل نیاز دارد. البته می توان این درخت را در نواحی نیمه سردسیری هم مورد کشت قرار داد چرا که مقاومت سرمایی بالایی دارد. درخت گلابی در مقابل سرما مقاوم بوده و می تواند دمای منفی ۲۵ درجه را نیز تحمل نماید ولی شکوفه های آن تا منفی یک درجه را می توانند تحمل کنند.

سرمای مورد نیاز برای بیشتر ارقام گلابی حدود ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ ساعت حرارت زیر ۷ درجه سانتی گراد گزارش شده است. خوشبختانه شرایط نگهداری درخت گلابی دشوار نیست و باغداران زیادی به کاشت آن اشتیاق نشان می دهند. اگر شما هم مایلید تا درخت گلابی را در گلدان مورد پرورش قرار دهید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

مراحل کاشت گلابی

برای کاشت گلابی در گلدان به روش بذر ابتدا بذور میوه گلابی را در اوایل بهمن ماه از میوه آن جدا نموده و در ظرف آب بریزید. هر یک از دانه ها که روی سطح آب شناور شد را از ظرف خارج نموده و باقی را یک شب تا صبح داخل آب قرار دهید. روز بعد یک پلاستیک کود گیاهی مرطوب تهیه نمایید.

این کود بایستی رطوبت را در خود حفظ نموده تا سبب جوانه زنی بذرها گردد. بعد در عمق ۵-۸ سانتی متری خاک حداقل ۴ عدد بذر قرار دهید. هر چه بذور بیشتری در خاک کاشت شود احتمال بیشتری برای جوانه زنی بذور وجود دارد. بعد کیسه ای که خاک و بذور گلابی در آن قرار دارد را حدود دو ماه تا ۹۰ روز در کشو فریزر قرار دهید.

این عمل سبب خنک شدن و آماده سازی بذور برای جوانه زنی می شود. خاک درون پلاستیک بایستی همیشه مرطوب باشد. به این ترتیب هر دو هفته یکبار آن را بررسی تا اگر خشک بود روی آن آب اسپری کنید. بعد از سه ماه پلاستیک را از فریزر خارج کرده و مشاهده می کنید پوسته بیرونی بذرهای گلابی سفت شده به این ترتیب قبل از کاشتن دور روزی در آب گرم قرار دهید.

در ادامه گلدانی را انتخاب و درون آن را با خاک مرطوب داخل کیسه پر کنید. سپس در بذور جوانه زده را در عمق ۱۳ میلی متری خاک قرار دهید و در طول دو هفته به اندازه ای که خاک مرطوب باشد آن ها را آبیاری نمایید. در ضمن گلدان در مکانی گرم و پرنور قرار داشته باشد.

هر چه نور بیشتری در اختیار آن باشد، خاک به آب بیشتری نیاز پیدا می کند. تا زمانی که از نهال های گلابی ۴ برگ کاملا رشد کند صبر کنید. برگ های اولیه که رویش پیدا می کنند برای خارج کردن نهال مناسب نیست و باید برگ های کامل روییده شوند. در صورتی که می خواهید نهال گلابی را به فضای باز انتقال دهید پس از رشد این برگ ها می توانید آن ها را خارج و در فضای باز بکارید.

ولی دقت کنید که ریشه ها صدمه نبینند. از اوایل اردیبهشت تا تیر ماه می توانید نهال ها را در باغچه بکارید زیرا زمان رشد ریشه ها فرا رسیده است. و در صورتی که می خواهید نهال گلابی را در گلدان مراقبت کنید بهتر است بعد از مدتی گلدان را تعویض تا فضا برای رشد ریشه ها فراهم شود. سپس گلدان را در مکانی آفتابگیر قرار دهید و آبیاری منظم آن را انجام دهید.

دقت کنید خاک گلدان مرطوب باشد و این که نهال گلابی در روز ۶ ساعت نور آفتاب را دریافت کند. به این ترتیب رشد آن به خوبی صورت می گیرد. اگر نهال گلابی را در باغچه می کارید برای امتحان خاک که زهکشی مناسبی داشته باشد گودالی به عمق و پهنای ۳۰ سانتی متر حفر و داخل آن را با آب پر کنید و هر یک ساعت به آن سر بزنید اگر خاک حدود ۲.۵-۷.۵ سانتی متر آب را در خود جذب کرده باشد به این معنی است که خاک زهکشی مناسب دارد.

در فضای باز نهال ها را در فاصله ۶-۷.۵ سانتی متر از یکدیگر بکارید. برای کاشت نهال باید گودالی حدود ۷.۵ متر عمیق تر و پهن تر از ریشه در نظر بگیرید. به افزودن کود نیاز نیست ولی به دلخواه می توانید کمی کمپوست را با خاک مرطوب ترکیب و پای گیاه بریزید. برای یک سال هفته ای یک مرتبه آبیاری صورت گیرد. ولی در روزهای خیلی گرم نیاز به سه بار آبیاری خواهد بود.

در سال یک مرتبه کوددهی نیز کفایت می کند. و در صورتی که در یک فصل درخت گلابی بیشتر از ۳۰ سانتی متر رشد کرد در فصل بعد کود کمتری استفاده شود.

مراقبت های درخت گلابی

در راستای کاشت و نگهداری از درخت گلابی در گلدان شرایط زیر را فراهم نمایید.

آبیاری

درخت گلابی به آبیاری زیاد نیاز ندارد و در سال ابتدایی رشد هر هفته دو مرتبه آبیاری کافی خواهد بود. ولی در فصول گرم مانند تابستان به آبیاری منظم نیاز است. به خاطر داشته باشید آبیاری بیش از حد سبب زرد شدن برگ ها و پژمردگی گیاه می گردد. همچنین دقت کنید آبیاری در سال اول کشت بایستی منظم و به صورت عمیق انجام شود تا سیستم ریشه خوب توسعه یابد.

آبیاری درختان بالغ را می توان با فاصله بیشتری انجام داد. ضمنا علاوه بر آسیب آبیاری بیش از حد آبیاری کم نیز سبب خشکی نوک و حاشیه برگ ها، پژمردگی عمومی درخت، ریزش غنچه و عدم شکل گیری میوه گلابی یا ریزش میوه ها می شود.

خاک

درخت گلابی به خاک با زهکشی خوب نیاز دارد تا رشد گیاه با اختلال روبرو نشود. خاک باید سبک بوده و رطوبت را خیلی نگه ندارد. اگر خاک گلدان شنی و سبک است از پایه های زالزالک استفاده کنید. فاصله کاشت درختان پاکوتاه ۳-۴ متر بوده و در مورد درختان معمولی ۷-۸ متر است.

نور

برای رشد درخت گلابی در گلدان پس از کاشت و رسیدن به میوه دهی، نور عامل مهمی خواهد بود. عدم دریافت نور کافی اجازه نمی دهد میوه گلابی شیرین شده و برسد. نور عامل مهمی در رشد و گلدهی درخت گلابی به شمار می رود و این درخت باید در جایی کاشته شود که در بیشتر ساعات روز نور خورشید را دریافت کند. کمبود نور اجازه شکل گیری جوانه گل را نمی دهد و یا سبب ریزش غنچه های درخت می شود.

کود دهی

برای تغذیه درخت گلابی از کود کامل فسفر بالا ۱۰-۵۲-۱۰ در اول دوره کاشت به نسبت ۳ در هزار، از کود کامل ۲۰-۲۰-۲۰ به نسبت ۳ در هزار و در مرحله آخر یک هفته مانده به برداشت میوه از کود پتاس بالا ۳۶-۱۲-۱۲ یا ۳۰-۵-۱۵ به نسبت ۳ در هزار استفاده نمایید.

دما

در راستای کاشت گلابی در گلدان باید اشاره کرد ارقام گلابی نسبت به تحمل سرما عملکرد متفاوتی دارند. به طوری که برخی گونه ها سرمای منفی ۲۵ تا منفی ۴۰ درجه را تحمل می کنند. و جوانه ها حدود ۶۰۰-۱۵۰۰ ساعت دمای منفی ۷ درجه سانتی گراد را نیاز دارند تا در بهار به باردهی برسند.

از این رو کشت گلابی در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری امکان پذیر نیست. چرا که چنین سرمایی در این مناطق وجود ندارد. همچنین وجود تابستان های گرم و بدون باران در کنترل بیماری آتشک گلابی تاثیر فراوانی دارد.

در صورت تمایل برای آشنایی با کاشت درخت انار در گلدان و کاشت درخت بنه در گلدان روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *