استفاده از حس لامسه مهارت های حرکتی کودک را توسعه و به رشد شناختی او نیز کمک می کند. لمس کردن و در آغوش گرفتن کودکان اثرات مثبتی به همراه دارد و حس خوبی را به کودک منتقل می کند. اگر مایلید تا با فواید لمس کردن کودکان آشنا شوید پیشنهاد می کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
بررسی فواید لمس کردن کودکان
فعالیت هایی که شامل لمس و حرکت کودک باشد مفید بوده زیرا کودکان با از طریق حس لامسه اشیاء مختلف را فرا می گیرند. به خصوص کودکانی که ذاتا یادگیرنده حرکتی می باشند. عمل لمس حسگرهای ماهیچه ها و مفاصل را تحریک و پیام هایی از پوست به مغز ارسال می شود.
هر بار که کودک چیزی را لمس می کند مغز پیامی را دریافت و تصمیم می گیرد آن را پردازش نماید. رشد مغزی در کودکان به لمس آن ها در جهت مثبت بستگی دارد که می تواند حس خوبی را انتقال دهد. این لمس کردن از سوی پدر و مادر یا پرستار بچه می تواند حس امنیت و آرامش را به کودکان انتقال دهد.
والدین به خاطر مشغله های روزمره معمولا کمتر با کودکان خود بازی می کنند و آن ها را در آغوش می گیرند در حالی که همچون آب و غذا کودکان به تعامل فیزیکی با والدین و اطرافیان خود و دریافت حس محبت نیاز دارند. در ادامه با فواید لمس کردن کودکان بیشتر آشنا می شوید.
رشد ذهنی کودکان
بازی های حسی نقش مهمی در رشد کودک از بدو تولد دارد. این بازی ها به ایجاد اتصالات عصبی در مسیرهای مغز کمک کرده که می تواند به کودک کمک تا وظایف پیچیده را نیز انجام دهد.
با بازی های حسی و لمسی رشد مغزی کودک صورت گرفته و تحقیقات نشان داده لمس کودکان می تواند به ارتقا ذهنی آن ها بسیار کمک کند. به عبارتی بر اساس مطالعات صورت گرفته، لمس کردن می تواند موجب رشد ذهنی کودکان شود. ارتباط مثبت رشد عصبی کودک در کوتاه مدت ارتقا می یابد.
کودکان و نوزادان به ارتباط فیزیکی و لمس شدن نیاز دارند تا بتوانند محیط پیرامون خود را به خوبی بشناسند. لمس کردن کودکان به آن ها اجازه داده مهارتهای ارتباطی مثبت را یاد گرفته و بیاموزند نیازهای خود را به دیگران گفته و از نظر احساس اجتماعی و ذهنی شرایط بهتری پیدا کنند.
به عبارتی ارتباط فیزیکی مثبت موجب بهبود عملکرد مغزی کودکان شده و کمک می کند مهارت های جدید را بیاموزند. سیستم عصبی نخستین محلی است که در کودکان شروع به رشد کرده و سبب ارتقا حس های مختلف، عملکرد ذهنی و مهارت های اجتماعی می شود.
ارتقا مهارت های زبانی
مهارت های زبانی کودک به صورت طبیعی از طریق بازی حسی و لمس کردن ارتقا می یابد. هنگامی که کودک در بازی های حسی شرکت می کند از طریق تجربیاتش در محیط می آموزد برای برقراری ارتباط با دیگران از چه روش هایی استفاده کند. با درگیر شدن حواس، کودک می آموزد چطور احساسات خود را توصیف نماید.
ارتقا مهارت حرکتی
از فواید دیگر لمس کردن کودکان این است که کمک کرده مهارتهای حرکتی ظریف همچون نوشتن، بستن بند کفش و .. آن ها توسعه یابد. با انجام بازی های لمسی حرکت های عضلانی کودک تقویت شده و می تواند به طور هماهنگی مهارت های خود را توسعه دهد.
همچنین این کار مهارت های حرکتی درشت مانند نشستن، پریدن، دویدن و … را نیز توسعه می بخشد. به این ترتیب لمس و بازی های حسی کمک می کند فرزند راه رفتن را بیاموزد یا سعی کند توپی را پرتاپ نماید و مواردی از این قبیل در او تقویت شود.
ارتقا رشد شناختی
پرسیدن سوال، انجام برخی آزمایشات و تحلیل نتایج همگی قسمتی از رشد شناختی سالم کودک می باشد. بدین طریق کودک چیز جدید را کشف و یاد می گیرد. با بازی های لمسی و حسی مهارت های حل مسئله کودک تقویت می شود. کودک از طریق بازی حسی فرا می گیرد چطور با چالش های مختلف روبرو شود. مثلا چطور تعادل خود را در تاب حفظ کند.
افزایش آرامش
لمس کردن کودکان و در آغوش گرفتن آن ها به ایجاد حس آرامش کمک زیادی می کند. همچنین برای رشد کودک نیز موثر است. به این ترتیب هرزگاهی با کودک بازی انجام داده و او را در آغوش بگیرید تا حس خوب امنیت و آرامش بیشتری را به او انتقال دهید. ارتباط فیزیکی و لمس کودکان به رشد مثبت ذهنی کمک می کند.
وقتی کودک توسط والدین در آغوش گرفته می شود یا مورد لمس قرار می گیرد دچار اضطراب کمتری شده و کمتر احساس ترس دارد. در نتیجه این احتمال تقویت می شود که بتواند احساسات خود را به صورت موثری بروز داده و احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
تقویت حس تعامل اجتماعی
کودک از طریق بازی با همسالان، خواهر و برادر و … تعاملات اجتماعی برقرار کرده و مهارت های اجتماعی اش افزایش می یابد. به این ترتیب می آموزد چطور ارتباط برقرار کند، چطور مشکلات را عیب یابی نموده و سازگاری را بیاموزد. ارتباط و لمس کودکان تا سن ۸ سالگی و حتی بیشتر تاثیر مثبت فراوانی روی آن ها دارد. آن ها می توانند عواطف شان را بهتر کنترل کرده و به اضطراب خود غلبه کنند.
بنابراین از فواید دیگر لمس کردن کودکان تقویت حس اجتماعی می باشد. به این ترتیب کودکان بایستی عادات اجتماعی مثبت را در خود ایجاد کرده و آن ها باید ارتباط فیزیکی مثبت و مناسب را بیاموزند. کودک باید بیاموزد چطور احساس خوب را در خود ایجاد و بر محدودیت های زندگی غلبه نماید.
سلامت کودکان
سلامت کودکان از طریق رعایت موارد متعددی از جمله بهبود شرایط عصبی حاصل می شود. اگر کودک اکثر مواقع بیمار است یا از نظر جسمی مشکل خاصی داشته باشد، پرورش ذهنی در این وضعیت کمک زیادی نمی کند بلکه لمس کردن و در آغوش گرفتن یک کودک با شرایط نرمال این فرصت را ایجاد که رشد سالم تری داشته باشد.
چرا که لمس کردن موجب آرامش قلب و تنفس وی شده و هورمون های استرس زای کمتری تولید شوند. همچنین سیستم ایمنی در این شرایط تقویت شده که در سلامت کودکان موثر است. نمونه هایی از بازی های حسی شامل بازی با اسلایم، دوچرخه سواری، دویدن و … می باشد. یکی از مزایا مهم فعالیت های حسی این است که قابل انجام در مکان های مختلفی می باشد.
در پایان این مطلب در صورت تمایل برای آشنایی با فواید اوریگامی برای کودکان و فواید یوگا برای کودکان روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا