دسته ها
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

علت های تنگی دریچه آئورت در کودکان و نگاهی به نشانه ها و روش های درمان

  • زهرا شفیعی
  • ۲ دی ۱۴۰۲
  • ۰

تنگی دریچه آئورت در بیشتر احتمالات ریشه از نقص جنینی داشته و پس از بالغ شدن کودک شروع به نمو نشانه های ظاهری خود می کند. این نشانه ها عموما اشکالی را بر سلامت آن ها وارد نمی سازند اما با گذر زمان در صورت رشد بیماری، در بزرگسالی نیاز به بالون گذاری و جراحی تعویض دریچه خواهد شد.

تنگی دریچه آئورت در کودکان اگر خفیف باشد، شامل هیچگونه علائم بالینی نبوده و پس از معاینات پزشکی شناسایی می شود که تنها علت سادگی آن ایجاد صدای اضافی یا سوفل قلبی است. این تشدید پذیری های ظاهری بالینی تصویری از خستگی های مکرر به هنگام فعالیت های روزمره، درد های قفسه سینه و سنکوپ داشته که نتیجه پمپاژ شدن خون روشن اکسیژن دار از بطن چپ و تنگی دریچه آئورت است که نقطه تنگ نیز می تواند خود دریچه، زیر دریچه و یا بالای دریچه باشد.اما حال به این سوال برخورد می کنید که تنگی دریچه آئورت چگونه تشخیص داده می شود؟ آیا نیاز به امکانات پزشکی منحصر به فردی است؟ با آشکار شدگی هر گونه نشانه های مربوط به بیماری ذکر شده در کودکان برای معاینات بالینی و شناسایی چون نوار قلب، تصویر قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی باید اقدام کرد تا از احتمال پیشآمد های جدی تر پیشگیری شود.

تنگی دریچه آئورت به چه علت خطرناک است؟

تنگی دریچه آئورت در کودکان به چه علت است؟

همچون اکثریت نقایص دیگر قلب، تنگی دریچه آئورت در کودکان نیز تا پس از تولد او هیچگونه عوارضی به همراه نخواهد داشت. این عوارض به میزان درصد تنگی دریچه، نشت دریچه و دیگر نقص ها در حالت وجود داشتن بستگی دارد. اما درجه تنگی بر چه اساسی اندازه گیری می شود؟

اندازه گیری درجه آئورت بر اساس اختلاف فشار دریچه است که عنوانی چون گرادیان دارد. هر چه میزان گرادیان بیشتر باشد، مشکلات مربوطه نیز پیچیده تر است. چون برای پمپاژ سازی خون به بدن باید سخت تر فعالیت کند.

تنگی آئورت در ۳ حالت جزئی، خفیف و شدید قابل تشخیص بوده که کودکان پس از ابتلا باید تحت درمان فوری قرار بگیرند. در گذشت زمان اگر در روال این اختلال درمانی صورت نگیرد، دایره فعالیت موجب اشکال ضخیم شدن عضله قلب شده که به آن هیپرتروفی بطنی نیز گفته می شود.

در نهایت عضله سالم قلب، آسیب می بیند که منجر به شکل گیری نقص قلبی سمت چپ و تحرکات قلبی نابسامان و خطر آفرین می شود. هر آن زمان که دریچه تحت قرار گیری این شرایط شد، ممکن است که نشت آن به تنگی اضافه شود و هر چه دریچه بیشتر با تولید نشت درگیر باشد، بطن چپ برای پمپاژ سازی بیشتر تلاش می کند.

این نشت بدون هیچ تملقی فشار های زیاده را به قلب وارد کرده و هر چه زمان بیشتر شود، تنگی دریچه رشد غیر قابل توصیفی پیدا می کند. به این علت مراجعه منظم به پزشک قلب، کودکان را از ابتلا به تنگی دریچه سرخرگ آئورت مطمئن می سازد.

دلیل تنگی دریچه آئورت در کودکان چیست؟

شکل گیری اختلال تنگی دریچه آئورت خبر از تکمیل نشدن رشد دریچه در ۸ هفته ابتدایی بارداری را برای جنین می دهد. عارضه ای خفیف است که دلایل متنوعی برای آغاز پیاپی رشد داشته اما در بیشترین حالات، غیر منتظره بوده و بی هیچ دلیل خاصی ایجاد می شود. حتی برخی از نارسایی های قلب پیشآمد ژنتیکی و سابقه خانوادگی دارند، اما نادر ترین حالت دارنده نشان از عفونت استرپتوکوکوس و تب روماتیسمی است.

دریچه آئورت با چه ظاهری اختلال تنگی را در کودکان ایجاد می کند؟

دارنده دریچه آئورت دوتایی، در ازای سه برگچه خلاصه ای از دو برگچه دارد.

دارنده برگچه هایی که تا میزانی مطلوب با یکدیگر ترکیب شده اند.

دارنده برگچه هایی که به دلیل ضخامت بی اندازه، همه جهات را باز نمی کند.

آسیب پذیری به دلیل تب روماتیسمی یا اندوکاردیت باکتریایی

تنگ شدگی دریچه آئورت فوق بطن یا فرعی، نقطه بالایی یا پایینی دریچه

کودکی که مبتلا به تنگی دریچه آئورت شده است، نشانه های ظاهری (اندازه های گوناگون و دسته بندی های قطع جریان خون ) را به سرعت در زندگی روزمره اش به چشم مشاهده می کند یا حتی امکان دارد تا رسیدن به بلوغ بزرگسالی هیچ نشانه ای وجود نداشته باشد و میزان مسدود شدگی را آهسته آهسته بدتر کند.

نسانه های ظاهری کودک مبتلا به تنگی دریچه آئورت

  • خستگی
  • احساس سرگیجه به لحظه انجام فعالیت های پرفشار
  • تنگی تنفس
  • ریتم نامنظم قلب و شدت تپش آن
  • درد در ناحیه قفسه سینه

گاه با بروز درد یکسان مربوط به مشکلات قلبی، امکان خطا در تشخیص سلامت کودک وجود دارد پس برای صحت بیماری به پزشک مراجعه کنید.

چگونگی روش های درمانی دریچه آئورت در کودکان بیمار

هر کودکی در صورت ابتلا به بیماری تنگی دریچه نیاز به درمانی جز توجهات منظم نیاز نداشته است. درست است که برنامه درمانی مناسب کودک با بررسی های سن، میزان تنگی دریچه و سلامت عمومی او طراحی می شود اما بیشتر اوقات، توجهات منظم چون معاینه فیزیکی و اکوکاردیوگرافی برای درمان کافی بوده و پزشک تنها پیشرفت بیماری و عوارض های احتمالی را بررسی می کند.

روش اول: دارو درمانی

تنگی دریچه آئورت بی هیچگونه با مصرف دارو بهبود پیدا نمی کند، اما پزشک برای کنترل نشانه های خاصی از بیماری آن ها را برای افراد مبتلا تجویز می کند:

تجویز برای کمک به پایداری سلامت عملکرد قلب و گردش خون

تجویز برای کنترل فشار خون

تجویز برای پیشگیری از ریتم ضربان قلب نامنظم

کودک مبتلا حتی با وجود تعویض دهی دریچه آئورت در جراحی، نیاز به مصرف یک دوره داروی آنتی بیوتیک را دارد. این دارو به چه دلیل تجویز می شود؟

چون از ابتلا به عفونتی به نام اندوکاردیت در بدن کودک پیشگیری کند، اندوکاردیت در شکل گیری آسیب های وارده به پوشش درونی قلب و دریچه ها اثرگذار است.

نکته:

پیش از آغاز انجام هر گونه فعالیت های درمانی، کادر پزشکی را از بیماری تنگی دریچه آئورت آگاه سازید. اگر کودک مبتلا است اما با مشکلات قلبی دیگر درگیری ندارد، پیش از

آغاز خدمات دندان پزشکی چون پاکسازی دندان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نیست.

روش دوم: کاتتریزاسیون مداخله ای یا والولوپلاستی با بالون

والولوپلاستی نوعی از عمل قلب کم تهاجمی بوده است و در تمام مدت زمان جراحی لوله بزرگی با نام کاتتر از طریق یک رگ به قلب وارد می شود. این کاتتر استفاده های پزشکی دیگری نیز دارد چون:

ترمیم دهی سوراخ های موجود در قلب

باز کردن مسیر های بسته شده چون دریچه آئورت

شکل دهی مسیر های جدید برای جریان خون

اما این روش چه مزیت های به همراه دارد؟

درد و ناراحتی کمتر

دوره زمانی نقاهت کوتاه تر

به کارگیری از دریچه آئورت جسم خودی کودک

اما همگانی ترین روش کاتتریزاسیون گشاد سازی با بالون است. درمان تنگی دریچه آئورت با بالون والولوپلاستی به گونه ای است که کودک تحت بیهوشی قرار می گیرد و لوله ای انعطاف پذیر اما کوچک وارد رگ خونی چون کشاله ران می شود. پزشک با چک کردن از دوربین های پزشکی و کمک گیری از ابزار های دقیق، کاتتر را به داخل قلب و اطراف دریچه هدایت می کند.

در لبه بالایی کاتتر یک بالون در محل مورد نظر قرار داده می شود و پس از باد شدن شروع به باز شدگی دریچه آئورت و رفع تنگی اختلال شکل گرفته می کند.

تنگی دریچه آئورت در کودکان به کمک درمان بالون گذاری

روش سوم: جراحی یا تعویض دریچه

در کودکان مبتلا به تنگی دریچه آئورت گاه بالون گذاری چاسخگوی مناسبی نبوده و نمی تواند دریچه را کامل ترمیم کند. حتی در موارد دیگر، با رشد کودک در گذر سالیان متوالی چون دریچه آئورت با کمک بالون گذاری چندین بار درمان صورت گرفته است امکان ابتلای مجدد وجود داشته و با وارد سازی فشار شروع به تنگ شدن می کند. در نتیجه پس از تاثیر گذاری منفی بر جریان خونرسانی تنها راه نجات جایگزینی دریچه به کمک جراحی است.

پس از بررسی پزشکان در جراحی اگر شرایط ترمیم فراهم نباشد، آن ها با خارج سازی دریچه آئورت آسیب دیده بلافاصله بافت دریچه ای دیگر را در فضای خالی شده جایگزین می کنند. این دریچه ها طول عمری بیش از ۲۰ سال دارند و به آسانی از بین نمی روند.

به هنگام استفاده از این دریچه های مکانیکی مصنوعی احتمال محدودی برای شکل گیری لخته خون وجود داشته که عموما برای جلوگیری از عوارض حاصله از جراحی، داروهای رقیق کننده خون تجویز می شود. دریچه های بافتی نیازی به این دست از رقیق کننده ها ندارند اگر چه دوام آن ها به میزان دریچه های مکانیکی پایین تر است.

گزینه دیگر تعویض دریچه، جایگزینی دریچه آئورت با دریچه ریوی خود کودک با کمک عمل جراحی ROSS می باشد. این عمل به گونه ای است که در آن برای پیشگیری از لخته خون نیازی به استفاده از رقیق کننده ها نمی باشد. آن زمان که جایگزینی دریچه امری ضروری است، انتخاب نوع دریچه بر اساس نیاز های فردی کودک و وضعیت سلامت او بوده که احتمال بروز عوارض نیز بسار نادر است.

تنگی دریچه آئورت در کودکان به کمک درمان تعویض دریچه

نکته:

مراقبت های لازم پس از جراحی تنگی دریچه آئورت.

تمامی کودکان پس از جراحی می توانند به تجربه زندگی عادی و سالم دست پیدا کنند. شدت فعایت های روزمرره، اشتها و رشد کودک به حالت طبیعی سابق برمی گردد و برای آسودگی بیشتر پزشک متخصص قلب عموما مصرف آنتی بیوتیک را جهت پیشگیری از رشد عفونت ها تجویز می کند.

در پایان برای کسب دانش بیشتر از موضوعات: انواع بیماری مادرزادی قلب و نشانه های آن، شل شدن دریچه میترال از شل شدن و نشانه های آن تا درمان و آشنایی با انواع درد قلب و زمان خطرناک بودن آن لینک های اشاره شده را کلیک کنید و به مطالعه بپردازید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *