مواردی مانند یک جدایی غم انگیز، حوادث ناگوار و حتی خرد کردن پیاز می توانند ریزش اشک انسان را تحریک نمایند. اشک ها و گریه کردن برای یک دید واضح و سلامت چشم در مواردی ضروری به نظر می رسد. در ادامه قصد داریم شما را با حقایق در مورد اشک و گریه کردن آشنا نماییم.
آشنایی با حقایق در مورد اشک و گریه کردن
یک پایان غم انگیز برای یک فیلم یا داستان یا یک جدایی ناراحت کننده و حتی خرد کردن پیاز می توانند سبب تحریک ریزش اشک انسان گردند. اشک ها مسئولیت بسیاری دارند و چشم ها همواره به تولید آن می پردازند. در حقیقت ممکن است در طول سال ۱۵-۳۰ گالن اشک ایجاد شود.
اشک ها مدل های مختلفی دارند و برای یک دید واضح و سلامت چشم ضروری می باشند. ضمنا اشک ها در برقراری ارتباط احساسی موثر هستند. در این مطلب قصد داریم شما را با حقایق در مورد اشک و گریه آشنا نماییم.
انواع اشک
چشم های انسان سه نوع اشک تولید می کند.
اشک پایه
اشکی که همواره در چشم انسان تولید می شود و سطح چشم را لغزنده می نماید موجب تغذیه قرنیه می شود، اشک پایه نام دارد. اشک های پایه شبیه یک محافظ دائم برای چشم در برابر محیط بیرون عمل کرده و مانع از ورود گرد و خاک می شود.
اشک واکنشی
اشک واکنشی موقعی ایجاد می شود که چشم نیاز دارد محرک های آسیب رسان را سریعا بشوید. این محرک ها مانند گرد و غبار، اجسام خارجی یا گازی که از خرد شدن پیاز خارج می شود، است. چشم ها اشک های واکنشی را نسبت به اشک پایه به میزان بیشتری تولید کرده و این اشک مقدار خیلی بیشتری آنتی بادی به منظور مبارزه با باکتری ها دارد.
اشک احساسی
به اشکی که برای واکنش به حس شادی، غم، ترس و دیگر وضعیت های احساسی انسان تولید می شود اشک احساسی گفته می شود. این نوع اشک ها حاوی هورمون های اضافه و پروتئین هایی می باشند که در اشک پایه و واکنشی وجود ندارد.
اشک ها لایه دار هستند.
اشک ها تنها آب نمک نبوده و ساختاری مانند بزاق دارند. اشک ها حاوی آنزیم، چربی، متابولیت و الکترولیت ها می باشند. هر اشک شامل سه لایه است. لایه مخاطی درونی که سبب چسبیدن اشک به چشم می گردد. یک لایه آبکی میانی که ضخیم ترین لایه بوده و سبب آبرسانی چشم می شود و باکتری ها را شسته و از قرنیه محافظت می کند.
لایه بیرونی چرب بوده و سبب نرم و لغزنده شدن سطح چشم شده تا چشم قادر باشد از داخل آن را دیده و برای جلوگیری از تبخیر دیگر لایه ها ضروری است.
چشم ها چگونه اشک را تولید می کنند؟
یکی از حقایق جالب در مورد اشک ها این است که چشم چطور اشک را تولید می کند. غدد اشکی که در بالای چشم ها قرار دارد مسئول ساخت اشک ها می باشد. هر بار که انسان پلک می زند اشک در سطح چشم پخش می گردد. بعد از آن اشک از طریق یک حفره بسیار کوچک در گوشه فوقانی و تحتانی چشم تخلیه می شود.
در ادامه اشک ها به داخل کانالی که در پلک ها وجود دارد وارد شده و سپس از طریق یک مجرا قبل از خالی شدن در بینی عبور می کنند. در نتیجه اشک یا دوباره جذب یا تبخیر می شود.
کاهش تولید اشک با افزایش سن
از حقایق دیگر در مورد اشک ها این است که با افزایش سن تولید اشک کاهش یافته و سبب خشکی چشم می گردد. خشکی چشم در افرادی که با تغییرات هورمونی روبرو شده رایج است. به ویژه در خانم های باردار یا یائسه. البته لنزهای طبی و برخی داروها نیز ممکن است سبب خشکی چشم گردند.
سایر حقایق درباره اشک
از سایر حقایق درباره اشک می توان به موارد زیر اشاره داشت:
۱.برخی از دانشمندان بر این باورند زمانی که فرد هنگام احساساتی شدن به گریه می پردازد، اشک هایش حاوی هورمون ها و پروتئین هایی است که در دیگر اشک ها وجود ندارد. این نوع اشک از چشم محافظت می کند.
۲. همانطور که اشاره شد اشک انسان دارای یک لایه روغنی در سطح بیرونی می باشد که موجب عبور و حرکت اشک به سمت بیرون می شود.
۳. در برخی نوزادان مجاری اشکی زمان تولد مسدود است. این موضوع تخلیه اشک در بینی را با مشکل روبرو خواهد کرد.
۴. دانشمندان ثابت کرده اند که تمساح هنگام غذا خوردن گاهی اشک می ریزد ولی هیچ کس از دلیل آن اطلاعی ندارد.
۵. متن های نوشته شده راس شامرا که مربوط به قرن چهارم دهه قبل از میلاد است، اولین متونی هستند که به اشک و گریه کردن اشاره دارند.
۶. در بیشتر نوشته های دوران امپراتوری روم، اشک را به عشق پیوند داده و در حقیقت، به عقیده نویسندگان این نوشته ها، گریه موجب محبوبیت بیشتر معشوق در نظر عاشق می گردد.
۷. فیلسوف ایتالیایی معروفی به اسم توماس آکویناس اظهار داشت که گریه سبب تسکین فرد شده زیرا اشک ریختن بسیار لذت بخش می باشد.
۸. در افسانه های روم باستان، قطرات شبنم را اشک رب النوع باد دانسته که هر روز صبح برای مرگ پسرش گریه می کند.
۹. هر چند بسیاری از حیوانات اشک تولید می کنند ولی اشک های احساسی که ناشی از غم، شادی یا دیگر هیجانات است، تنها در انسان ها اتفاق می افتد.
۱۰. اشک از پروتئین، نمک و هورمون تشکیل شده است.
۱۱. با اینکه مطالعات گوناگون آمار متفاوتی را نشان می دهند، ولی همه محققان بر این عقیده اتفاق نظر دارند که زنان حداقل دو برابر بیشتر از مردان گریه می کنند.
۱۲. بررسی ها نشان داده گریه زنان حداقل ۶ دقیقه طول می کشد. در حالی که مردان تنها می توانند حداکثر ۴ دقیقه گریه کنند.
۱۳. در شرایط احساسی یکسان، فقط ۶ درصد از موارد منجر به گریه کردن در مردان شده و این موضوع در زنان حدود ۶۵ درصد می باشد.
۱۴. مجاری اشک در مردها بزرگتر از زنان بوده و این یعنی هنگام گریه کردن مردان، اشک های کمتری روی صورت آن ها سرازیر می شود و بیشتر اشک ها توسط بینی تخلیه می شود.
۱۵. جزیره بالی، واقع در کشور اندونزی، تنها جایی است که در آن مراسم خاکسپاری بدون گریه کردن انجام می شود. در این جزیره مراسم تشییع جنازه دو سال بعد از فوت فرد انجام می شود.
۱۶. از دیگر حقایق جالب در مورد اشک این است که بعضی افراد هنگام خمیازه کشیدن اشک تولید می کنند. دلیل این موضوع این است که خمیازه سبب ایجاد کشش لحظه ای روی عضلات چشم شده و موجب می شود اشک داخل چشم نتواند از مجاری منتهی به بینی خارج گردد. از این رو از چشم سرازیر می شود.
۱۷. عبارت اشک تمساح به این معنی است که فرد برای ریا و به دروغ در مقابل دیگران گریه می کند. این ضرب المثل درباره داستان تمساح هایی می باشد که مردم را از بین می بردند و هنگام خوردن آن ها گریه می کردند.
۱۸. افرادی که دچار افسردگی هستند، تمایلی به گریه کردن نداشته زیرا این باور عمیق در آن ها هست که هیچ چیز قادر نیست درد و رنجشان را کاهش دهد.
۱۹. برخی دانشمندان عقیده دارند که اشک های احساسی در انسان دارای هورمون های استرس می باشند. به این ترتیب گریه کردن با کاهش استرس موجب بهتر شدن روحیه فرد خواهد شد.
۲۰. جالب است بدانید اشک شوق و اشک ناشی از غم و اندوه با یکدیگر تفاوت چندانی ندارند ولی محققان معتقدند که این دو نوع اشک به انسان کمک کرده تا به حالت تعادل بازگردد.
در پایان این مطلب در صورت تمایل برای آشنایی با حقایق علمی خواب و حقایق در مورد نبرد نرماندی روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا