دسته ها
شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳

از کدام کود برای اسفناج و افزایش رشد و باردهی آن استفاده کنیم؟

  • شیوا فهیمی
  • ۳۰ دی ۱۴۰۲
  • ۰

یکی از سبزیجات پرطرفدار برای کشت در سراسر دنیا اسفناج است و چین بزرگترین تولید کننده این سبزی محسوب می شود. اگر شما نیز به کشت این محصول علاقه دارید اطلاع از کود برای اسفناج حائز اهمیت است.

یکی از سبزیجات پر خاصیت که در سراسر دنیا مورد کشت قرار می گیرد، اسفناج است. این سبزی انواع مختلفی داشته و در هر فصلی قابل برداشت است. در راستای کاشت اسفناج دقت به کود مناسب آن اهمیت دارد. از این رو در ادامه مطلب با کود برای اسفناج آشنا می شوید.

انواع کود برای اسفناج

اسفناج یکی از پر خاصیت ترین سبزیجات مورد کشت در تمام نقاط دنیا می باشد و چین بزرگترین تولید کننده این سبزی محسوب می شود. از این رو مصرف کودهای اسفناج در چین تقاضای زیادی دارد. این سبزی گونه های مختلفی دارد و می توان آن را در تمام فصول برداشت کرد.

اسفناج گیاهی یک ساله، دو پایه، روز بلند، گلدار و دارای ساقه و برگ های لطیف است. در نواحی گرم کشت اسفناج در پاییز و در نواحی سردسیر در اواخر زمستان یا اوایل بهار کشت آن توصیه می شود. کوددهی اسفناج می توانند سبب تقویت این سبزی در شرایط نامطلوب گردد.

اسفناج محصول فصل خنک است و می تواند تا دمای منفی ۷ درجه سانتی گراد را تحمل نماید. این سبزی را می توان در تمام خاک ها کشت کرد ولی در خاک شنی لومی رشد بهتری دارد و خاک های خیلی سنگین یا سبک منجر به کاهش رشد و تولید محصول می گردند.

این گیاه برای رشد به نور زیادی نیاز دارد و آبیاری منظم را می پسندد. در مرحله جوانی زنی نیاز اسفناج به رطوبت بیشتر می شود. کشت اسفناج توسط کاشت بذر انجام می پذیرد و برای برداشت می توان فقط برگ ها را جدا و ساقه را باقی گذاشت تا جوانه زده و گیاه دوباره رشد نماید.

می توان اسفناج را به صورت خام یا پخته در تهیه غذاها و سوپ های مختلف مورد استفاده قرار داد. این سبزی ارزش غذایی بالایی دارد و در ترکیب خود ویتامین های متعدد و مواد معدنی مهمی مانند آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و منگنز دارد. می توان اسفناج را در گلدان و باغچه منزل نیز کاشت ولی باید مکان موردنظر نورگیر بوده و آبیاری به موقع انجام شود.

از جمله آفات و بیماری های رایج اسفناج هم می توان به ویروس موزاییک، کپک، قارچ گیاهی، شته، بیماری آنتراکنوز، پرندگان و کرم لوله ای اشاره نمود.

کودهای مناسب اسفناج

در کنار پارامترهایی مانند شرایط آب و هوایی، خاک، نور، آبیاری کافی داشتن تغذیه مناسب هم در افزایش کیفیت و کمیت سبزی اسفناج تولیدی تاثیر زیادی دارد. برای کشاورزانی که اسفناج را به طور گسترده مورد کشت قرار می دهند بهتر است پیش از کشت بذر اسفناج ابتدا آزمایش خاک را انجام داده تا کمبودها و مواد مغذی مورد نیاز خاک تعیین شده و کوددهی با توجه به نتایج آزمایشات صورت گیرد.

زیرا از یک سو هزینه خرید کودهای شیمیایی بالا بوده و از طرفی ممکن است خاک به عنصری نیاز نداشته یا کمتر از میزان مصرفی نیاز داشته باشد. به این ترتیب متحمل هزینه های اقتصادی بالایی می شوید و هم خاک مسمومیت پیدا می کندو هم آسیب های مختلفی به گیاه وارد می شود.

برای استفاده از کود های اسفناج هم می توان از انواع شیمیایی استفاده و هم از کودهای آلی مانند کود مرغی، جلبک دریایی به همراه ورمی کمپوست، اسیدهای آمینه و هیومیک اسید استفاده کرد تا محصولی کاملا ارگانیک حاصل شود. در کود دهی اسفناج نیتروژن یا ازت نقش مهمی دارد زیرا اسفناج سبزی برگسار بوده و کود نیتروژن بالا می تواند موجب افزایش سطح برگ و اندام رویشی گیاه شده و همچنین راندمان محصول را افزایش دهد.

البته استفاده فراوان از کود ازته نیز سبب افزایش شوری خاک و اسیدیته خاک می شود. به این ترتیب بهتر است از روش محلول پاشی استفاده تا چنین مشکلاتی ایجاد نشود. در ادامه با کودهای مناسب اسفناج بیشتر آشنا می شوید.

کود ازت دار

همانطور که اشاره شد کود ازت دار یکی از کودهای مهم برای اسفناج محسوب می شود زیرا موجب رشد و بزرگ شدن برگ های گیاه می گردد. همچنین در ساخت سبزینه اسفناج موثر است. فقدان این عنصر در برگ های جوان به خوبی مشخص است و وقتی اسفناج در برنامه کودی گیاه قرار گیرد موجب ترد و آبدار شدن اسفناج می شود.

کود فسفردار

وجود عنصر فسفر برای تولید پروتئین به منظور تشکیل گل، بذر و میوه هر گیاهی نیاز است و کمبود این عنصر باعث شده تا مواد قندی در ساقه و برگ تجمع یافته و منجر به قرمزی رنگ ساقه ها گردد و در نهایت رشد گیاه متوقف شود.

کود گوگرد دار

عنصر گوگرد در تهیه پروتئین و اسید آمینه نقش مهمی دارد و کمبود این عنصر به خوبی در برگ های اسفناج مشاهده می شود و سبب آسیب دیدن گیاه می گردد.

کود پتاسیم دار

کود پتاسیم دار یکی دیگر از عناصر مهم لازم برای رشد اسفناج محسوب می شود که در تشکیل اندام های گیاهی موثر است. در ضمن سبب مقاومت گیاه در مقابل بیماری ها می شود. اگر پتاسیم به اندازه کافی در کود دهی اسفناج قرار نگیرد، کناره های برگ شروع به سوختن کرده و در برگ های مسن تر کمبود پتاسیم مشهود تر است.

کودهای میکرو

کودهای میکرو دارای عناصر ریز مغذی مانند آهن، کلسیم، منیزیم و .. بوده که اگرچه میزان آن نسبت به عناصر ضروری مورد نیاز گیاه کمتر استفاده می شود ولی برای گیاه الزامی هستند و باید در برنامه کودی اسفناج قرار گیرند. چرا که در تولید محصول باکیفیت نقش موثری دارند.

کودهای حیوانی

برای داشتن محصول اسفناج با کیفیت و مرغوب می توان به همراه کودهای شیمیایی از کودهای دامی هم استفاده کرد، حتی می توان برای تهیه اسفناج ارگانیک فقط از کودهای آلی به تنهایی بهره برد. کودهای حیوانی هم دارای انواع مختلفی نظیر کود گاوی، گوسفندی، اسبی و مرغی می باشد که در ترکیب خود به میزان زیادی حاوی عناصر ازت، فسفر و پتاسیم هستند.

استفاده از کودهای ارگانیک برای کود دهی سبزیجات موجب بهتر شدن ساختمان خاک، تغذیه میکروارگانیزم های خاک و همچنین از بین رفتن بیماری های قارچی و میکروبی می شود. ضمنا استفاده از کودهای ارگانیک برای این سبزی مقدار عناصر کم مصرف را در خاک افزایش داده و چون به صورت آهسته و همیشگی گیاهان را تغذیه می نمایند، از این لحاظ برای اسفناج خیلی مفید هستند.

از مزایای دیگر استفاده از کودهای آلی برای اسفناج هزینه کمتر آن ها نسبت به کودهای شیمیایی گزارش شده است. با وجود همه مزایای کود ارگانیک باید دقت کنید که در برخی موارد میزان عناصر غذایی کودهای حیوانی و ارگانیک نسبت به کودهای شیمیایی پایین تر بوده و در ضمن دیرتر جذب گیاه می شوند.

در این حالت اگر اسفناج دچار کمبود عناصر غذایی باشد، مواد مغذی موجود در کودهای ارگانیک دیرتر در اختیار آن قرار گرفته و ممکن است گیاه را دچار آسیب نماید. اسفناج از جمله سبزی هایی است که به جد می توان گفت در داشتن دنیایی از خواص، فوق العاده است.

در ضمن این سبزی برای درمان بیماری ها، زیبایی پوست و مو خیلی سودمند بوده و کارایی فراوانی در آشپزی دارد. اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات حاوی فیبر است و دو آنتی اکسیدان خاص آن سبب محافظت چشم در برابر آب مروارید و لکه زرد چشمی می شود که به علت کهولت سن در برخی سالمندان روی می دهد.

در خاتمه از همراهی شما با این مطلب کمال تشکر را داریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با کود برای لوبیا و کود برای سبزیجات روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *