هر چند گل مرجان به کاکتوس ها شباهت زیادی دارد ولی در صورت عدم فراهم بودن شرایط مناسب قادر به رشد نبوده و به تاجی از خار تبدیل می شود. در این مطلب به بررسی علت رشد نکردن مرجان می پردازیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با علت رشد نکردن مرجان
گل مرجان برای طی مراحل رشد همانند هر گیاه دیگری به شرایط مناسب نیاز دارد. در صورت فراهم بودن شرایط گل مرجان در تمام سال به گل می نشیند. یکی از مشکلات این گل زرد شدن برگ ها و توقف رشد آن است. با این که مراقبت از گل مرجان کار راحتی است ولی گاه رشد خوبی ندارد یا به کندی صورت می گیرد.
گاهی به مرجان تاج خاردار نیز اطلاق می شود. علت این نامگذاری آن است که وقتی برگ های گل مرجان زرد شده و ریزش پیدا می کند به تاجی از خار تبدیل می شود. این گل به کاکتوس ها شباهت زیادی دارد و از نظر شرایط رشد و نمو نیز مشابه آن ها می باشد و در مقابل کم آبی و شرایط سخت بسیار مقاوم و پایدار است.
اما اگر شرایط نامساعد باشد گل زیبای مرجان دیگر قادر به رشد نیست و به تاجی از خار تبدیل می شود. در ادامه با علت رشد نکردن مرجان آشنا می شوید.
چرا گل مرجان دچار توقف رشد می شود؟
گل مرجان نیز شبیه دیگر گیاهان برای رشد و نمو به شرایط مناسب نیاز دارد. در صورتی که این شرایط فراهم باشد رشد گیاه صورت می گیرد و اگر یک یا چند مورد از این شرایط نامناسب شود تعادل رشد گیاه به هم می خورد و آسیب به گیاه یا توقف رشد ایجاد می شود.
از علت های رشد نکردن گل مرجان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گل مرجان برای تامین انرژی خود به خاک خوب و غنی نیاز دارد که از املاح و مواد مغذی سرشار باشد. به این ترتیب در صورتی که خاک مرجان با کمبود مواد مغذی همراه شود رشد گیاه کند یا متوقف می شود.
- دومین موردی که رشد گیاه را کند یا متوقف می کند نور محیط می باشد. هر گروه از گیاهان به میزان معینی از نور نیاز دارند و بهترین و کامل ترین طیف نوری برای گل مرجان نور خورشید است و هیچ نوری جایگزین آن نخواهد بود. به این ترتیب اگر گل مرجان در دریافت نور با مشکل روبرو شود علت رشد نکردن آن یا کندی رشد می شود.
- عدم استفاده از کودها و مواد معدنی نیز یک علت دیگر کندی و رشد نکردن گیاهان مرجان می باشد. همچنین عدم دسترسی به هوای تازه نیز رشد گیاه را با اختلال روبرو می کند.
مشکلات گل مرجان
در این بخش به برخی مشکلات گل مرجان در حین رشد اشاره می شود:
زرد شدن و ریزش برگ ها
زرد شدن و ریزش برگ ها در فصل پاییز یا زمستان برای گیاه مرجان امر عادی می باشد. ولی برخی مواقع بیماری ها، آبیاری زیاد و آفات می توانند سبب بروز این مشکل باشند. اگر زرد شدن و ریزش برگ ها و همچنین خشک شدن برگ های مرجان را مشاهده نمودید، به پشت برگ ها دقت کنید.
ممکن است در پشت برگ های گیاه آفت وجود داشته باشد و این آفت سبب عدم رشد مرجان باشد. آفت از شیره گیاه تغذیه و سبب خشکی و ریزش برگ های گل مرجان می شوند. به این ترتیب گیاه را بررسی و در صورت وجود آفت سمپاشی را انجام دهید.
می توانید یک قاشق چای خوری سم دیازینون (حدود ۲ تا۳ گرم ) را در یک لیتر آب حل و روی آفات اسپری نمایید و بقیه را به صورت آبیاری به خاک دهید. همچنین در صورت لزوم ۱۰ روز بعد دوباره سم پاشی را تکرار کنید. دلیل دیگر این مشکل نیز می تواند به آبیاری زیاد و زهکش نامناسب مربوط باشد. در این حالت آبیاری را متوقف و هر زمان خاک خشک شد، آبیاری انجام شود.
شل و سیاه شدن ساقه
از جمله مواردی که سبب شل و سیاه شدن ساقه گل مرجان می شود می توان به بیماری قارچی، آبیاری زیاد و زهکش نامناسب اشاره نمود. این شرایط مانع از رشد گیاه شده و باید بخش های سالم گیاه را جدا و یک روز صبر کنید تا پینه ببندد. بعد در آب یا بستر سبک خاک قرار داده تا مجددا ریشه بزند.
در آبیاری دقت نمایید وقتی تا عمق ۲.۵-۵ سانتی متری خاک خشک شده آبیاری انجام شود. ضمنا در فصل سرد که رشد گیاهان کند می شود آبیاری را کاهش ولی در فصول گرم و روزهای گرم سال کمی آبیاری بیشتر صورت گیرد.
خشک شدن برگ ها از بالای ساقه
در صورتی که برگ های پایینی ساقه گل مرجان خشک شده و می ریزند امری طبیعی است. زیرا با رشد گیاه و در صورتی که مواد غذایی مرتبا در اختیار گیاه قرار نگیرد مواد لازم از برگ های پیر به برگ های جوان منتقل شده و برگ های قدیمی به مرور زرد و خشک شده و می ریزند.
برای تاخیر در این روند باید از تغذیه کامل برگ ها اطمینان حاصل کرد. بعد به سراغ نشانه های دیگر رفت ولی اگر چند برگ با یکدیگر به این عارضه دچار شدند احتمال افراط آبیاری یا تنش خشکی وجود دارد. ولی گاه در علت رشد نکردن مرجان مشاهده می کنید که خشک شدن برگ ها از بالای ساقه روی می دهد.
در این حالت کمبود مواد غذایی و قرارگیری در محیط سرد و خشک دلیل بروز این مشکل می باشد. برای رشد دوباره مرجان نیاز است گیاه را تقویت کرده و گلدان را در جای بهتری قرار دهید. می توانید کمی پوست تخم مرغ ساییده شده را برای تهیه کمپوست قلیایی به خاک اضافه کنید.
ریزش همه برگ ها
هر چند علت زردی و ریزش برگ های مرجان اغلب به خاطر آبیاری بیش از حد و زهکش نامناسب می باشد ولی برخی مواقع ریزش کلی برگ های گل مرجان علت رشد نکردن گیاه است. ممکن است همه برگ های گیاه بریزد. این مشکل به فصل بستگی دارد. اگر در تابستان با ریزش تمام برگ های مرجان روبرو شوید به دلیل قرار گرفتن در محیط گرم و خشک می باشد و اگر در زمستان این موضوع روی داده به علت وجود محیط سرد و خشک است.
در ضمن اگر آب کافی به ریشه مرجان نرسد سبب ریزش تمام برگ ها می شود. در این شرایط برای رشد دوباره مرجان آن را به مکان مناسب تری منتقل کرده تا در بهار دوباره برگ ها جوانه بزنند.
عدم گلدهی مرجان
علت عدم گلدهی مرجان می تواند مربوط به کمبود مواد غذایی و کمبود نور باشد که سبب رشد نکردن مرجان هم می شود. نور کافی در اختیار گیاه قرار داده و با کودهای پتاس تغذیه نمایید تا مشکل برطرف شود. در ضمن اگر در مدت رشد مرجان گلدهی صورت می گرفت ولی مدتی است که شاهد گلدهی نبوده و تنها رشد طولی دارد احتمالا نور کافی دریافت نمی کند.
نور مهمترین نقش در گلدهی مرجان را ایفا می کند. برای رشد بهتر می توانید گیاه را به مکان پرنور منتقل کنید. کم رنگ شدن رنگ برگ ها و عدم گلدهی از نشانه های رشد نکردن گل مرجان است. کوددهی زیاد سبب بروز این حالت نیز می شود. به این ترتیب کوددهی را متوقف و تنها در بهار و تابستان ماهی یک مرتبه کوددهی صورت گیرد.
در ضمن دقت کنید گل مرجان محیط گرم را می پسندد و در این محیط رشد برگ و گلدهی صورت می گیرد. بهترین دما برای رشد گل مرجان ۲۴- ۳۲ درجه سانتی گراد می باشد.
سیاه شدن برگ ها
در صورتی که برگ های گل مرجان سیاه شد و ریزش پیدا کرد در واقع رطوبت بالا بوده که سبب این مشکل شده است. این گیاه به خاک با زهکش مناسب نیاز دارد تا از ماندگاری آب به صورت طولانی در اطراف ریشه ها جلوگیری کند. به طور مثال مخلوطی از پیت ماس و کوکوپیت برای گیاه مناسب است. این گیاه را در مکانی قرار دهید که تهویه هوا مناسب بوده و بین دو آبیاری صبر کنید تا خاک گلدان خشک شود.
نیازهای مراقبتی گل مرجان
هر چند گل مرجان مراقبت ساده ای دارد و گیاه کم دردسری به شمار می رود ولی این گیاه با مشکلاتی از جمله رشد نکردن، ریزش برگ و عدم گلدهی روبرو می شود. این مشکلات به خاطر فراهم نبودن شرایط مناسب مراقبتی می باشد. در ادامه به این شرایط اشاره می شود تا گیاه مرجان در وضعیت مطلوبی نگهداری شود.
کوددهی
کوددهی مرجان در بهار تا پاییز هر دو هفته یک بار با کود ملایم و با نصف غلظت معمول کود انجام شود. نسبت ۳۶-۱۲-۱۲ یکی از نسبت های مناسب کوددهی برای مرجان می باشد. تعویض گلدان را هر دو سال یک بار انجام دهید. بهترین تایم انجام این کار فصل تابستان است. وقتی رشد رویشی گیاه در شرایط خوبی باشد پس از تعویض گلدان گیاه را تا دو روز مورد آبیاری قرار ندهید.
نور
این گیاه به نور خورشید و محیط روشن و پرنور نیاز دارد. البته در روزهای گرم سال بیش از حد در معرض نور مستقیم خورشید نباشد. به عبارت دیگر هر چه هوا خنک تر باشد بیشتر می توان گیاه را در معرض نور مستقیم قرار داد و در سراسر روز گیاه در این شرایط باشد مشکلی ایجاد نمی شود.
ولی در روزهای گرم تحت نور مستقیم خورشید گیاه آسیب می بیند بنابراین از آفتاب بعدظهر محافظت شود. دقت کنید در چنین روزهایی گیاه باید حداقل ۶ ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت کند. کمبود نور در محیط سبب کم رنگ شدن گل ها، عدم شکل گیری و ریزش برگ ها می گردد.
دقت کنید وجود نور در طول شب(لامپ های با شدت نور زیاد) می تواند منجر به تشکیل خارهای زیاد در بالای گیاه و عدم گلدهی مناسب مرجان گردد.
آبیاری
پیشتر اشاره شد که گیاه مرجان به کم آبی بسیار مقاوم است اما بهتر است زمانی آبیاری این گیاه انجام شود که سطح خاک تا عمق ۵-۲.۵ سانتیمتر خشک شده و در طی فصل رشد فاصله زمانی آبیاری بر اساس گرمای هوا متفاوت می باشد. ضمنا در طی فصول سرد و هنگامی که گیاه رشد چندانی ندارد، آبیاری هر ۳-۲ هفته یک مرتبه صورت گیرد.
در زمان آبیاری سعی کنید از آب ولرم با دمای حدود ۲۰ درجه استفاده نمایید. وجود رطوبت ماندگار در خاک سبب پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه شده و گیاه از بین خواهد رفت. هنگامی که به گیاه آب می دهید آب باید به مقداری باشد که حتما آب از منافذ زیر گلدان خارج گردد زیرا این کار علاوه بر رسیدن رطوبت کافی به ریشه ها منجر به خروج عناصر و املاح اضافی از اطراف ریشه ها می گردد.
ولی میزان این آب نباید زیاد باشد. هر اندازه در مصرف آب زیاده روی کنید به ویژه زمانی که دمای هوا حدود ۲۷-۲۴ درجه باشد، خطر از دست دادن این گیاه بیشتر می شود. البته مراقبت باشید گیاه دچار تنش خشکی نشود. رسیدن رطوبت مورد نیاز گیاه به ریشه های مرجان، منجر به رشد مناسب و گل دهی خوب گیاه خواهد شد.
همچنین با افزایش دمای محیط و گرم تر شدن هوا آبیاری گیاه را کمی بیشتر کنید. ضمنا اگرچه وجود رطوبت در هوا به رشد و لطافت گیاه مرجان کمک می کند ولی غبار پاشی و ماندگاری آب روی برگ های گیاه احتمال شیوع بیماری قارچی به ویژه بوترتیس و سفیدک پودری را بالا می برد و انجام این کار ضرورتی ندارد.
ولی در روزهای گرم تابستان و به منظور افزایش رطوبت هوا می توان از روش جزیره زیر گلدانی دارای سنگریزه و آب استفاده کرد. به این ترتیب یک زیر گلدانی را از سنگ ریزه پر کرده و تا نیمه آن آب بریزید. بعد گلدان را روی سنگریزه ها قرار داده ولی توجه کنید که هرگز کف گلدان با آب موجود در زیر گلدانی تماس پیدا نکند. آب موجود در زیرگلدانی به مرور تبخیر شده و سبب افزایش رطوبت هوا می گردد.
دما
گل مرجان گرما را دوست دارد و در این محیط ها رویش برگ و گلدهی به خوبی صورت می گیرد. بهترین دما برای رشد این گیاه ۲۴-۳۲ درجه سانتی گراد می باشد ولی این گیاه در طیف تقریبا وسیعی از دما یعنی از ۴ درجه تا ۴۰ درجه سانتی گراد هم زنده مانده و به رشد خود ادامه می دهد. البته در دمایی فراتر از این درجه گلدهی گیاه کاسته شده و برای جلوگیری از توقف رشد گیاه بهتر است در بعد از ظهر مرجان را در سایه قرار دهید. با کاهش دما ریزش برگ ها نیز شدت یافته ولی گیاه تا ۴ درجه زنده می ماند ولی اصولا موقعی که دمای هوا به ده درجه رسید گیاه را در محیط گرم تر قرار دهید.
در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با علت زرد شدن گیاه بامبو و علت سرمازدگی گیاهان، روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا