افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته تصویری ایده آل و غیر واقعی از خود را ذهن می پرورانند و به آن عشق می ورزند، این امر موجب می شود تا همیشه از دیگران انتظار توجه و تحسین داشته باشند. انتقاد نسبت به این افراد موجب می شود تا ناراحت شوند و خیلی سریع از کوره در می روند. بروز این اختلال می تواند مشکلاتی در مدرسه، محل کار و روابط فرد ایجاد کند.
فرد مبتلا به اختلال خودشیفته دچار غرور کاذب می باشد. این افراد تمایل دارند، به محض حضور در جمع مورد توجه و تحسین قرار بگیرند و در صورت مشاهده نکردن چنین برخوردی نا امید و آزرده می شوند. جالب است بدانید، که این پدیده می تواند، ناشی از عدم اعتماد به نفس و احساس ناامنی عمیقی باشد، که حتی خود فرد هم از آن بی اطلاع است.
اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
این اختلال که به انگلیسی (Narcissistic personality disorder) می باشد، به اختصار NPD نامیده می شود و نوعی اختلال شخصیتی است، که افراد مبتلا به آن به شکل اغراق آمیزی احساس خود بزرگ بینی دارند. این افراد به توصیف دیگران خودخواه و مطالبه گر هستند، در بیشتر مواقع به انتقاد وارد شده به خود واکنش نشان می دهند و از قبول و اصلاح انتقاد سر باز می زنند. ممکن است، این اختلال باعث شود، تا توانایی درک احساسات دیگران را نداشته باشند.
لازم به ذکر است که خودشیفتگی احساسی است، که به طور معمول انسان نسبت به خود دارد. چنانچه این احساس از حد معمولی خود فراتر برود و ناکامی هایی برای فرد به دنبال داشته باشد، با تشخیص روان درمانگر یک اختلال محسوب می شود. بیشتر مردم از مصاحبت با افراد خودشیفته لذت نمی برند و آن ها را انسان هایی مغرور می دانند، که نسبت به دیگران بی توجه هستند. علت بروز این پدیده به طور کلی مشخص نیست، با این حال متخصصان ژنتیک، سو استفاده یا بی توجهی در دوران کودکی و توجه بیش از حد والدین را در بروز این اختلال دخیل می دانند. برای درمان این اختلال و رفع مشکلات ناشی از آن می توان از گفت و گو درمانی و بهبود سبک زندگی استفاده کرد، تا زندگی شخصی و کاری به مخاطره نیفتد. برای کسب آگاهی و آشنایی با خودشیفتگی پنهان و نشانه های آن می توانید، به مقاله مربوط به آن مراجعه فرمایید.
علائم اختلال NPD
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته معمولا مغرور و خود محور به نظر می رسند و معتقد هستند، نسبت به دیگران برتری دارند. این افراد به سختی می توانند احساسات خود را مدیریت و کنترل کنند. ممکن است، در نگاه اول گمان کنید، که این افراد ا اعتماد به نفس بالایی برخوردار می باشند، اما واقعیت ماجرا چیز دیگری است و ممکن است، این رفتار ها ناشی از عزت نفس شکننده این این افراد باشد.
این اختلال بیشتر در بین جوانان رایج می باشد، علائم اختلال NPD می تواند، از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. رایج ترین علائم این اختلال شامل اهمیت دادن به شکل اغراق آمیز به خود، مستحق دانستن خود برای تحسین بیش از حد، حسادت به دیگران، رویای داشتن قدرت و موفقیت در تمام زمینه ها بدون تلاش، انتظار لطف ویژه از دیگران، داشتن رفتاری متکبرانه همراه با خودستایی و ادعا، بی اهمیت شمردن احساسات نیاز ها و احساسات دیگران، استفاده کردن از دیگران برای رسیدن به مقاصد خود، حساس و زودرنج بودن نسبت به انتقاد، مشکل در تنظیم احساسات و رفتار، مشکل در مواجهه با استرس و پذیرش تغییرات، داشتن احساسات نهفته مانند ناامنی و آسیب پذیری و حقارت می باشد. برای اطلاع از نقطه ضعف افراد خودشیفته روی لینک کلیک کنید.
روش درمان
اولین گام برای درمان اختلال NPD روان درمانی می باشد. در صورتی که علائم این اختلال با بیماری های دیگری چون افسردگی همراه باشد، ممکن است برای درمان از دارو نیز استفاده شود و این امر به نظر پزشک معالج مربوط می باشد. داروی خاصی برای درمان شخصیت خودشیفته وجود ندارد و روان درمان به شما کمک می کند، تا تغییرات مثبتی در خود ایجاد کنید، این تغییرات شامل شیوه صحیح برقراری ارتباط مثبت و مفید با دیگران، توسعه عزت به نفس سالم و داشتن انتظارات واقع بینانه از دیگران می شود.
شروع روان درمانی قدم بزرگی است، که به تمایل برای تغییر و درمان این اختلال نیازمند است، زیرا بیشتر افراد مبتلا از انتقاد و پذیرش مشکل پرهیز می کنند. شروع به اصلاح الگو های فکری می تواند، سهم قابل توجهی در بهبود کیفیت روابط و زندگی این افراد داشته باشد، در صورتی که از کمک دیگران امتناع نکنند.
مقابله با افراد خودشیفته
معاشرت با افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته که احساس برتری نسبت به شما دارند، می تواند آزاردهنده و آسیب زننده باشد. این افراد با تصویرسازی های خیالی دیگران را مجذوب اعتماد به نفس ظاهری و رویاهای بلند پروازانه خود می کنند. گرفتار شدن در این سراب ممکن است، لطمه های روانی برای شما در پی داشته باشد و باعث شود تا حس ناکافی بودن در دیگران شکل گیرد و این آسیب ها هزینه گزافی در بر خواهند داشت.
روی برنامه های خودتان تمرکز کنید
به جای گم شدن، در دنیای غیر واقعی افراد خودشیفته، روی برنامه های خود تمرکز کنید و از تصورات غیرمنطقی دوری کنید. باید همواره به دنبال تغییرات مثبت در مسیر زندگی خود باشید. برای ایجاد یک واقعیت شیرین لازم است، تا از برخی خیالات دست بکشید و بیشتر بر روی تلاش خود متمرکز شوید.
حد و مرز مشخص کنید
روابط سالم بر پایه احترام و درک متقابل استوار است. افراد مبتلا به شخصیت خودشیفته تمایلی برای درک متقابل ندارند و مرتبا حریم دیگران را نقض می کنند. در بیشتر موارد این کار را با استحقاق مطلق انجام می دهند و شما را دچار تردید می کنند. برای پیشگیری از این نوع مشکلات حد و مرز مشخصی برای ارتباط با این افراد در نظر بگیرید و ضمن حفظ احترام این حد و مرز ها را حفظ کنید.
برای خود برنامه داشته باشید
با در نظر گرفتن اهداف و موانع احتمالی آماده موفقیت باشید. با داشتن یک برنامه بهتر می توانید به سمت اهداف خود حرکت کنید و در این مسیر باید تغییراتی ایجاد کنید، تا دیگران حریم شخصی شما را نقض نکنند.
داشتن رویکردی ملایم
اگر دوری از فرد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته برای شما امکان پذیر نمی باشد، یا حفظ این ارتباط برای شما مهم است، آهسته تر پیش بروید و با رویکردی ملایم و با احترام پیام خود را به فرد خودشیفته انتقال دهید. در این راه تلاش کنید به جای بازگو کردن انگیزه و نیت فرد خودشیفته از احساسی که در خودتان ایجاد می شود صحبت کنید، در صورت واکنش نشان دادن، آرامش خود را حفظ کنید و گفت و گو را در زمان دیگری ادامه دهید.
منبع : آرگا