هدست پلی استیشن وی ار ۲ بعد از نخستین تلاش سونی برای ورود به جهان وی ار گیمینگ ارائه شده است تا قاعده بازی را عوض نماید و به رقیبی سر سخت بین هدست های میان رده تبدیل شود. در ادامه نگاهی به این هدست خواهیم داشت.
آشنایی با هدست پلی استیشن وی ار ۲
چند سالی است با ورود سونی به حوزه واقعیت مجازی به لطف حضور برند پلی استیشن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. پس از عرضه هدست پلی استیشن وی ار برای پلی استیشن ۴ افراد زیادی منتظر ارائه نسخه جدیدی از هدست پلی استیشن وی ار برای کنسول های نسل نهم بودند.
سرانجام هدست پلی استیشن وی ار ۲ با قیمت ۵۵۰ دلار به بازار ارائه شد. این هدست با کلی تغییرات همراه شده است. از ویژگی های آن می توان به دسته های وی ار سنس ۲، نمایشگر ۴KHDR برای هر چشم، دوربین های کارامد، حسگر ردیابی حرکت چشم، حضور هپتیک فیدبک روی هدست و برچسب قیمت ۵۵۰ دلار اشاره کرد.
سونی سعی دارد تا محصولی باکیفیت را برای دارندگان پلی استیشن ۵ به کاربران ارائه دهد. فناوری واقعیت مجازی با سرعت آهسته در حال پیشرفت می باشد و تا هنگامی که انتخاب ها و کارایی محدود و هزینه ها زیاد باشد، نمی توان انتظار داشت هدست های وی ار به اندازه هدفون های بی سیم یا ساعت هوشمند محبوبیت پیدا کنند.
اکنون هدست واقعیت مجازی وی ار ۲ هفت سال بعد از اولین تلاش سونی برای ورود به جهان وی ار گیمینگ ارائه شده تا قاعده بازی را عوض کرده و به رقیبی سرسخت برای هدست های میان رده مانند کوئست ۲ و ولو ایندکس تبدیل شود.
طراحی و راحتی هدست
هدست پلی استیشن وی ار ۲ از نظر طراحی به نسل قبل و البته کنسول PS5 و محصولات سونی INZONE شباهت زیادی دارد. همان ترکیب آشنا در قاب جلو و هدبند سفید با صفحات مشکی که البته ظاهر جذاب و آینده نگرانه ای دارد. ولی روی قاب جلو اکنون ۴ دوربین برای ردیابی حرکت و موقعیت تعبیه شده است.
در دو گوشه انتهای هدبند نیز حفره پلاستیکی برای قرارگیری ایرپادها دیده می شود و دیگر از چراغ های آبی رنگ کناره های هدست و روی بخش جلویی خبری نیست. در پنل زیرین میکروفن، کلید پاور و کلید جدیدی به اسم فانکشن قرار دارد که با فشردن آن می توان میان تصویر محیط بیرون و دنیای مجازی بازی جابجا شد تا دیگر به برداشتن هدست از روی صورت و تنظیم مجدد آن نیاز نباشد.
دوربین های استفاده شده روی هدست که جای خالی آن ها در نسل قبلی شدیدا حس می شد، کار اسکن فضای اتاق و نمایش سریع محیط بیرون را خیلی خوب انجام می دهند. نل های مشکی روی قاب جلو نیز از کلید نسبتا بزرگ برای جلو و عقب بردن قاب و اسلایدر برای تنظیم لنزها میزبانی می کند که ممکن است برای کاربران مبتدی گیج کننده باشد.
فاصله بین قاب تا صورت با پلاستیک تقریبا نازکی پر شده که هر چند به خوبی از نفوذ نور به داخل هدست جلوگیری می کند ولی به اندازه کافی نرم نبوده و مقاوم به نظر نمی رسد. روی هدبند کلید سفید بزرگی تعبیه شده که با فشردن آن می توان هدبند را به عقب کشید و آن را با اندازه سر خود هماهنگ کرد.
چرخ دنده دور کلید نیز هدبند را دور سر تنگ تر نموده تا فاصله لنزها تغییر نیابد. این موضوع بسیار مهمی است زیرا با کمی جابجا شدن موقعیت لنزها تصویر تار خواهد شد و شاید دلیل اصلی سردرد و سرگیجه موقع استفاده از هدست واقعیت مجازی این تاری تصویر باشد.
قابل ذکر است هدست پلی استیشن وی ار ۲ اکنون دیگر با کابل های سنگین و مبدل HDMI که دور گردن می پیچد، همراه نیست و تنها یک کابل ۴.۵ متری USB-C پشت هدست را به جلوی کنسول اتصال می دهد. کابلی که همچنان ممکن است هنگام اجرای بازی های هیجانی و استرس زا دور پاها بپیچد و اگر کسی در کنار شما نباشد که حواسش به کابل باشد ممکن است در اثر حرکات زیاد کابل کشیده شده و کنسول از روی میز پرتاب گردد.
از مهمترین مشکلاتی که مانع از فراگیر شدن هدست های وی ار می شود به جز قیمت بالا مربوط به وزن زیاد و فرم فاکتور ناجور آن ها است که با توجه به پیشرفت حال حاضر این فناوری و اندازه بزرگ قطعات آن نمی توان انتظار دیگری داشت. فعلا تنها راهکار توزیع منطقی وزن می باشد که در وی ار ۲ صورت گرفته است.
وزن این هدست حدود ۵۶۰ گرم بوده و فناوری اش بسیار پیشرفته تر از وی ار ۱ بوده که نسبت به نسل قبلی ۴۰ گرم سبک تر شده و حتی احتمالا میزان راحتی آن نیز بیشتر شده است. وی ار ۲ حتی از ولو ایندکس نیز ۲۲۵ گرم وزن کمتری داشته ولی نیم کیلوگرم هنوز هم وزن زیادی برای قرارگیری روی سر به حساب می آید. البته ممکن است برخی کاربران با توزیع وزن هدست مشکلی نداشته باشند.
عملکرد و قابلیت های هدست وی ار ۲
به طور کلی نمی توان پیشرفت هفت ساله هدست پلی استیشن وی ار ۲ را نادیده گرفت. این هدست از پنل اولد دوگانه با رزولوشن ۲۰۰۰*۲۰۴۰ پیکسل برای هر چشم با پشتیبانی از HDR و نرخ نوسازی ۹۰-۱۲۰ هرتز بهره می گیرد که نسبت به نسل قبل پیشرفت قابل توجهی را نشان می دهد.
در تجربه بازی ها در جزئیات و رنگ های درخشان تصاویر رندر این پیشرفت مشخص بود. به طوری که در جایی از بازی RE Village میوه های گندیده و غذای تهوع آور روی میز به حدی زنده و واقعی بود که واقعا حال را بد می کرد. هدست وی ار ۲ از زاویه دید ۱۱۰ درجه برخوردار است تا کاربر بیشتر در محیط بازی غرق شده و کمتر حس کند که با عینک مخصوص به یک نمایشگر نگاه می کند.
احتمالا بزرگترین پیشرفت این هدست نسبت به نسل قبلی بکار رفتن ۴ دوربین داخلی بسیار کارامد به جای دوربین پلی استیشن جداگانه باشد که بایستی به صورت مستقل خریداری می شد و هنگام ارتباط با هدست نیز گاها مشکل پیدا می کرد. البته در حال حاضر استفاده از دوربین های داخلی برای هدست های واقعیت مجازی قابلیت استاندارد محسوب می شود.
این دوربین ها وظیفه اسکن فضای اتاق برای مشخص کردن حریم امن بازی، ردیابی حرکات کاربر و کنترلرها و ضمنا نشان دادن تصویر محیط بیرون با فشردن کلید جدید فانکشن را بر عهده دارند. به نحوی که به برداشتن هدست و به هم خوردن فاصله لنزها نیاز نیست.
دوربین ها به خوبی از پس اسکن خودکار اتاق برآمده مگر این که نور محیط زیاد باشد. حریم امن نیز کار خود را در همه مدتی که بازی انجام می شود به خوبی انجام داد و هر بار که از این فضا خارج شوید دیوارهای مجازی اخطار می دهند. گفتنی است این هدست به قابلیت هپتیک فیدبک مجهز است که در برخی صحنه ها فعال می شود و با لرزش خفیف که روی سر به وجود می آورد سبب غرق شدن بیشتر کاربر در دنیای بازی می شود.
در مورد پردازنده به کار رفته در این هدست باید گفت توسط شرکت تایوانی مدیاتک ساخته شده اگرچه این تراشه صرفا جهت بهبود قابلیت های خود هدست مانند ردیاب حرکت و هپتیک فیدبک به کار می رود. وگرنه رندر و اجرای بازی به صورت واقعیت مجازی از خود کنسول PS5 قدرت می یابد.
جذاب ترین پیشرفت در هدست پلی استیشن وی ار ۲ نسبت به قبل اضافه شدن دوربین فرو سرخ برای ردیابی حرکات چشم می باشد. قابلیتی که تنها در هدست های چندهزار دلاری و سازمانی مانند متاکوئیست پرو دیده می شود. دقت ردیاب ها در بازی هورایزن بسیار بالا بوده و به خوبی حرکات چشم را دنبال می کند.
این دوربین وقتی متوجه شود نگاه کاربر به چه نقطه ای است از تمام قدرت پردازشی برای رندر کردن آن نقطه و افزایش جزئیات بهره می گیرد و نقاطی که در دید نیست از فوکوس خارج نموده تا روی سخت افزار فشار کمتری وارد شود.
دسته های هدست وی ار ۲
می توان گفت همه قابلیت هایی که تا اینجا به آن ها اشاره شد پیشرفت قابل توجهی را نسبت به نسل قبل نشان می دهند ولی در جهان وی ار گیمینگ حیاتی نیستند. به نظر آنچه اراده جدی سونی را در دنیای واقعیت مجازی نشان می دهد دسته های پلی استیشن وی ار ۲ سنس یا حسی می باشد.
بهترین دسته هایی که می توان در حال حاضر در دنیای واقعیت مجازی تجربه کرد. بعید نیست که دیگر سازنده ها هم بخواهند راه سونی را ادامه بدهند. طراحی نوآورانه و ارگونومیک دسته ها اولین موردی است که نظرات را به خود جلب می کند. البته ترکیبی از طراحی دسته های کوئست و کوئست پرو در ذهن تداعی می شود.
عملکرد دسته ها به اندازه ای خوب است که هنگام بازی به طور مثال اگر دری را باز کنید یا از صخره ای بالا بروید حس این که واقعا چیزی در دست شما است انتقال می شود. قابلیت جدید اضافه شده به دسته ها حسگر تشخیص انگشت می باشد که عملکرد قابل قبولی نشان می دهد.
توسط این حسگر موقعی که انگشتان را دور پایه کنترلر جمع و باز کنید انگشتان کاراکتر بازی هم این حرکت را انجام می دهد. البته حسگر خیلی دقیق نبوده و نمی تواند همه حرکات و حالات انگشت را ردیابی نماید.
راه اندازی هدست وی ار ۲
باید اشاره کرد راه اندازی هدست پلی استیشن وی ار ۲ بسیار آسان و بی دردسر بوده و به عنوان یکی از ویژگی های مثبت و پیشرفت قابل توجه نسبت به نسل قبل محسوب می شود. از دردسرهای همیشگی گیمرها قسمت آموزش بازی است که اگر زیاد طولانی باشد ممکن است حتی کاربر از اجرای بازی منصرف شود.
خوشبختانه سونی به این موضوع تمرکز زیادی داشته و آموزش راه اندازی هدست وی ار ۲ به ساده ترین شکل ارائه شده است. حتی اگر برای نخستین بار بخواهید از هدست وی ار استفاده کنید می توانید در کمتر از چند دقیقه آن را راه اندازی کنید. همین که هدست از داخل جعبه خارج شد کافی است کابل USB-C آن را به جلو کنسول PS5 متصل و با فشردن کلید پاور زیر هدست آن را روشن نمود.
کنسول به صورت خودکار هدست را شناسایی و مراحل راه اندازی از جمله روش درست قرار گرفتن هدست روی صورت، جفت سازی دست ها و اسکن فضای اتاق گام به گام آموزش داده می شود. جهت راه اندازی اولیه هدست، به تلویزیون یا مانیتور و شناسایی اولیه دسته ها به اتصال آن ها به کنسول نیاز است.
ولی در دفعات بعد دیگر به طی این مراحل نیاز نیست و می توان هر بازی وی ار را با رابط کاربری هدست که در حقیقت همان سیستم منو PS5 می باشد، اجرا کرد. کنترارها نیز تنها برای شارژ مجدد به کنسول متصل کرد. اسکن اتاق به سرعت و خودکار انجام می شود و فقط کافی است یک دور سر خود را به اطراف، بالا و پایین چرخانده تا دیوارها، میز و صندلی و همه وسایل اتاق کاملا اسکن شوند.
اطلاعات مربوط به اسکن اتاق هم در خود هدست به طور محلی ذخیره شده و به این ترتیب، برای دفعات بعدی نیاز نیست هر بار مراحل اسکن را از ابتدا انجام دهید، مگر آنکه بخواهید در اتاق جدیدی بازی کنید. در ادامه سادگی راه اندازی این هدست قابل ذکر است که وی ار ۲ به طور خودکار و بدون نیاز به هیچ تنظیمات خاصی، هر آنچه را که گیمر به طور واقعیت مجازی می بیند، روی مانیتور هم نشان می دهد تا بدین شکل، افرادی که در اتاق هستند هم بتوانند بازی شما را ببینند.
تجربه بازی با هدست وی ار ۲
برای تست هدست پلی استیشن وی ار ۲ دو بازی Horizon Call of the Mountain و Resident Evil Village انتخاب که همراه با خود هدست عرضه شدند. البته از آنجا که زمان کمی در اختیار بود در حد دو سه ساعت تجربه این بازی بیان می شود. ولی همین زمان هم کافی بود که متوجه شویم این هدست جهش فوق العاده ای را در عرض ۷ سال طی کرده تا یکی از روان ترین و واقعی ترین تجارب وی ار گیمینگ را ارائه دهد.
تغییر نسل بین وی ار و وی ار ۲ در نخستین استفاده از هدست شدیدا محسوس است. دیگر از آن همه کابل، دستگاه مجزا برای اتصال و کنترلرهای فرسوده پلی استیشن Move خبری نیست. حالا تنها با یک کابل USB تایپ سی می توان هدست پلی استیشن وی ار ۲ را به کنسول متصل کرده و بدون نگرانی از آویزان بودن کابل های زیاد به انجام بازی پرداخت.
البته نحوه جاگیری کابل گاها در تجربه بازی هایی با نیازمندی فعالیت بدنی بسیار، کمی آزار دهنده می شود، ولی به مرور زمان به آن عادت خواهید کرد.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم این مطلب مفید واقع شده باشد. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با راهنمای خرید کنسول بازی و قابلیت های پلی استیشن ۴ پرو روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا