دسته ها
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳

معرفی بیماری های درخت هلو و نحوه درمان آن ها

  • شیوا فهیمی
  • ۷ دی ۱۴۰۲
  • ۰

درخت هلو همانند سایر درختان میوه هسته دار متاسفانه با بیماری های مختلفی همراه می شود که به این درخت آسیب می زند. در این مطلب با بیماری های درخت هلو آشنا می شوید.

درخت هلو از جمله درختان میوه ای است که به ویژه در نواحی اقلیمی مرطوب نسبت به بیماری ها حساس است. اگر به پرورش مطلوب درخت هلو علاقمند هستید در این مطلب با بیماری های درخت هلو آشنا شده تا نسبت به جلوگیری و درمان آن زودتر اقدام نمایید.

انواع بیماری های درخت هلو

درختان میوه هسته دار مانند هلو، گیلاس، شلیل و … جزو محصولات باغی با ارزش می باشند. متاسفانه این درختان با بیماری های مختلفی درگیر می شوند که به آن ها آسیب می زند. مراقبت درست از درختان میوه و نظارت بر آفات می تواند مشکلات و بیماری های احتمالی را جلوگیری کند.

در این مطلب به بیماری های درخت هلو اشاره می شود، همچنین راهکارهایی برای رفع این بیماری ها ارائه می شود. درخت هلو جزو درختان میوه ای است که به ویژه در نواحی اقلیمی مرطوب به بیماری ها حساس می باشد. از سویی طول عمر مفید این درخت معمولا بین ۱۰-۱۵ سال می باشد و بعد از آن باید جایگزین شود.

بیماری شانکر باکتریایی

این بیماری به عنوان بیماری درختان سیاه ریشه و مسری شناخته شده که عمدتا در هوای مرطوب گسترش پیدا می کند و فصل شیوع آن در بهار و تابستان می باشد. بیماری شانکر برگ، شاخه، تنه و میوه هلو را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم برگ ابتدا به صورت لکه های نامنظم قهوه ای نمایان می شود که در نهایت سبب ریزش آن ها خواهد شد. ضایعات میوه شامل ضایعات کوچک، قهوه ای رنگ و اندکی فرورفته روی میوه های نابالغ می باشد.

بیماری پوسیدگی قهوه ای

هلو و سایر میوه های هسته دار ممکن است با بیماری پوسیدگی قهوه ای مواجه شوند. این بیماری سبب پژمردگی شکوفه های گل قهوه ای، شده و روی گیاه باقی می ماند. میوه هایی هم که رشد می کنند به رنگ قهوه ای در می آیند یا با لکه های برنزه ای همراه می شوند که ممکن است به تدریج فرورفته به نظر برسند.

بیماری پوسیدگی قهوه ای در اثر نوع قارچ به نام Monilinia laxa ایجاد می شود و ممکن است در فصول مرطوب سبب آسیب جدی به میوه های هلو شود.

پیچ خوردگی برگ هلو

این یک بیماری قارچی بوده و درختان هلو، شلیل و زردآلو را مبتلا می کند. پیچ خوردگی برگ هلو به عنوان یکی از آفات درخت هلو هم شناخته می شود. نشانه این بیماری به وضوح قابل مشاهده بوده، زیرا برگ ها برآمده، پیچ خورده و تغییر شکل یافته هستند که به رنگ قرمز یا بنفش در می آیند.

برگ های هلو هنگام خروج از جوانه های جدید آلوده می شوند. پیچ خوردگی برگ هلو در فصل بهار و اوایل تابستان شیوع بیشتری دارد. این بیماری در اثر قارچی به اسم Taphrina deformans ایجاد می شود و با اسم بیماری لب شتری هلو نیز شناخته می شود.

در این بیماری، ابتدا برگ ها بی رنگ، ضخیم و چروکیده شده و سپس به شکل پفکی و پیچیده در می آیند. در ادامه رنگ برگ های آلوده نیز تغییر یافته و از سبز روشن تا زرد، قرمز و بنفش دیده می شو. گاهی ممکن است با لایه ای از گرد سفید، پوشیده شود و در نهایت به رنگ قهوه ای در آمده و بریزند.

در این بیماری اگرچه احتمال رشد مجد برگ ها وجود دارد، ولی عملکرد و تشکیل میوه به شدت افت  می کند. علائم بیماری لب شتری یا پیچ خوردگی برگ هلو به ندرت روی میوه ظاهر می شود و عامل آن در سرشاخه، بقایا و جوانه ها زمستان گذرانی داشته و با شروع فصل رشد آسیب می زند.

برای کاهش شدت خسارت این بیماری می توانید از سمپاشی درخت لخت با اکسی کلرور مس، مانکوزب و یا بردوفیکس استفاده نمایید.

بیماری زنگ درخت هلو

بیماری زنگ، نوعی بیماری درختان سیاه ریشه با  عامل قارچی می باشد که در هوای مرطوب توسعه یافته و در صورت عدم کنترل می تواند باعث ریزش زودرس برگ ها گردد. در فصل بهار و تابستان این بیماری شیوع بیشتری داشته و به برگ، شاخه و میوه هلو آسیب جدی وارد می کند.

بیماری زنگ سبب ایجاد لکه های زاویه دار زرد عمیق به عرض حدود دو میلی متر در بالای برگ ها و توده ای از هاگ های پودری قرمز زنگ در مقابل لکه های سطح زیرین برگ می گردد. در شرایط بیماری شدید برگ های هلو به‌ طور زودرس می ریزند و تولید میوه را کاهش می دهند.

بیماری لکه باکتریایی

بیماری لکه باکتریایی یا لکه سیاه، بیماری درختان میوه هسته دار از نوع باکتریایی می باشد و در اقلیم گرم و مرطوب گسترش پیدا می کند. علائم این بیماری شامل ایجاد لکه هایی روی میوه و برگ است و در فصل بهار و تابستان شیوع بیشتری دارد. ابتدا به صورت لکه های کناری زرد متمایل به سبز، در برگ ها ظاهر می شود.

وقتی که لکه ها خشک شوند، مرکز آن ریزش کرده و در موارد شدید بیماری، می تواند سبب حذف زودرس برگ هلو شود. برگ زدایی شدید ممکن است سبب کاهش اندازه میوه، آفتاب سوختگی و ترک خوردن آن شود. می توان با استفاده از قارچ کش این بیماری را کنترل کرد. گزارش شده بیماری لکه باکتری یا لکه سیاه هلو بیشتر در درختان جوان روی می دهد و برای پیشگیری و کنترل آن بهتر است در نواحی با ارتفاع پایین از کاشت درخت هلو خودداری شود و هنگام آبیاری از شیلنگ های جاذب استفاده کنید.

بیماری پوسیدگی قهوه ای یا مومیایی

می توان گفت متداول ترین بیماری های درخت هلو، این بیماری می باشد. عامل این بیماری قارچی به اسم مونیلینا فروکتیکولا می باشد که در فصل بهار، سبب آلودگی شکوفه های درخت می شود و روی گلبرگ ها لکه های قهوه ای ایجاد می کند. بیماری از سرشاخه های درخت هلو گسترش یافته و در نهایت سبب قهوه ای و خشک شدن میوه ها در اواخر بهار می شود.

قابل ذکر است این بیماری جدی، به خصوص در شرایط مرطوب می تواند از هاگ هایی که در شکوفه و میوه های آلوده وجود دارند، به کل درختان باغ سرایت نماید. جهت کنترل این بیماری باید خیلی سریع تمام میوه و شکوفه های آلوده رو جدا و از بین ببرید. همچنین باید میوه های آلوده که از درخت جدا شده و افتاده اند را جمع کرده و از باغ خارج نمایید.

بعلاوه اسپری قارچکش روی میوه ها در ابتدای زمان رسیدن نخستین میوه ها، می تواند بسیار مفید و مؤثر باشد. ولی نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر بخواهید منتظر دیدن علائم بیماری شده بعد از قارچ کش استفاده کنید، میزان کنترل آفت کاهش پیدا می کند.

بیماری لکه غربالی هلو:

بیماری لکه غربالی هم یکی از بیماری های عمومی درختان میوه هسته دار از جمله هلو، زرد آلو ، شلیل، گیلاس و آلبالو می باشد. این بیماری به علت ایجاد لکه هایی روی میوه ارزش بازار پسندی آن را کاهش داده و خسارت جبران ناپذیری به باغ هلو وارد می شود.

چنانچه در مراحل خواب، درخت هلو با قارچ کش مناسب سمپاشی نشود، آلودگی گسترش می یابد. در ابتدای مراحل آلودگی بیشتر آسیب به شاخه های جوان ، جوانه ها ، و در مراحل بعدی میوه هلو هم آلوده می شود. علائم این بیماری در روی شاخه ها به صورت لکه های بنفش رنگ و حالت زخم با قطر ۳ تا ۴ میلی متر است.

علائم روی میوه و برگ ها هم به همین شکل است. در نهایت بافت های نکروز و مرده روی برگ ها ریخته و برگ با حفره هایی همراه می شود که این مهمترین مشخصه این بیماری است. زخم های ایجاد شده روی میوه به صورت چوب پنبه ای و برجسته بوده که سبب طعم نامطلوب هلو می شود.
عامل  این بیماری در درخت هلو بیشتر روی شاخه ها و برگ ها، علائم ایجاد می کند و به میوه هلو خیلی خسارت وارد نمی کند. مگر در موارد شدید بیماری.

از واضح ترین علائم این بیماری می توان به سوراخ شدن و حالت آبکش شدن برگ ها اشاره نمود، زمانی که برگ در ابتدای شکل گیری بوده و هنوز کامل رنگ نگرفته، لکه های کم رنگ روی آن ایجاد می شود که به تدریج رنگ آن تیره و مایل به بنفش می شود. در طول زمان لکه ها بزرگ شده و از وسط قسمت های نکروزه شده به حالت قهوه ای رنگ در می آیند و از قسمت مرکز لکه، بافت خشک شده شروع به ریزش و خالی شدن می نماید.

لکه های خالی با نوار چوب پنبه ای در نمای کلی درخت قابل  مشاهده می باشد. در اکثر موارد این لکه ها به علت نامنظم بودن با حشره خوردگی اشتباه گرفته می شود. قابل ذکر است برگ ها وقتی که بسیار جوان هستند و مراحل ابتدایی تشکیل آن هاست و بافت لطیفی دارند به این بیماری دچار می شوند.

به ندرت بیماری لکه غربالی ممکن است به میوه  آسیب بزند ولی در بعضی مواقع امکان بروز علائم وجود دارد. این علائم به صورت لکه های بزرگ و قرمز مایل به ارغوانی هستند که به حالت زخم نمایان می شوند. در این حالت میوه طعم نامطلوبی پیدا کرده و بازار پسندی اش را از دست می دهد.

در موارد شدید میوه هلو دفرمه شده و از بین می رود. در مواردی میوه چوب پنبه ای و فاسد می شود و شیره ای از داخل آن به بیرون تراوش می کند. از علائم این بیماری روی سرشاخه ها می توان به لکه های قهوه ای کم رنگی اشاره کرد که به تدریج حالت زخم پیدا می کنند و به صورت بیضی تا گرد با قطر چند میلی متری برجسته می شوند.

بخش های داخلی لکه روشن تر از دیگر قسمت ها می باشد. در موارد شدید بیماری لکه غربالی از داخل سرشاخه ها صمغ به بیرون تراوش می کند.  اصلی ترین نشانه های این بیماری روی برگ ها اتفاق می افتد و خسارت اصلی آن به میوه وارد می شود که ضمن کاهش محصول بازار پسندی آن را نیز از بین می برد.

برای کنترل و پیشگیری این بیماری موارد زیر توصیه می شود:

  • کاشت ارقام سالم و مقاوم به هرگونه بیماری و آفت
  • به کار گرفتن بهترین روش آبیاری برای باغات و اجتناب از آبیاری غرق آبی، بهترین روش آبیاری، آبیاری قطره ای بوده که سبب جلوگیری از رشد علف های هرز شده و از درختان گذرانی عوامل بیماری جلوگیری نموده و فواید زیادی به همراه دارد.
  • شناخت آفات و بیماری ها
  •  بازدید مکرر از باغات تا در صورت بروز علائم اولیه بیماری کنترل و درمان شروع شود.
  • هرس منظم و کنترل شده برای جلوگیری از رشد بی رویه شاخ و برگ که سبب تضعیف بنیه درخت هلو شده و مانع تهویه مناسب شاخ و برگ می شوند.
  • رعایت بهداشت باغ و ضدعفونی ابزارآلات باغبانی
  • جمع آوری برگ ها و میوه های آلوده از پای درختان و حذف آن ها

گال طوقه

بیماری گال طوقه توسط باکتری آگروباکتریوم تومشنز ایجاد می شود. این باکتری خاکزی بوده و می تواند گیاهان و درختان مختلف را آلوده کند. بروز و رشد زوائد سفید یا سبز رنگ زیر خاک و بر روی ریشه درخت از نشانه های بیماری بوده و این زائده ها بزرگتر شده و پخش می شوند.

همچنین به رنگ قهوه ای یا سیاه در آمده و در ادامه روند طبیعی انتقال مواد غذایی از ریشه به تنه درخت هلو را دچار اختلال می کنند و حتی می توانند سبب مسدود شدن مسیر و خشکیدن کامل درخت هلو گردند.

بیماری گموز

یکی دیگر از بیماری های درخت هلو بیماری گموز است که سبب ترشح صمغ و ایجاد گره و زخم های صمغی روی پوست درخت می شود. و گاهی هم تاول یا برفک روی درخت مشاهده می شود. این بیماری که بیشتر توسط قارچ بوتریوسفریا دوتیدیا ایجاد میشود، به مرور درخت رو تضعیف کرده و در نهایت موجب خشک شدنش می شود.

بیماری گموز برخلاف بیشتر بیماری های مربوط به درخت هلو، اکثرا در درختان جوان و تحت تنش خشکی مشاهده می شود.و برای کنترل این بیماری، باید نواحی آلوده را هرس و درخت را سالم و قوی نگه داشت.

در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با بیماری های درخت کیوی و بیماری های درخت پرتقال روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *